Rätt och fel resmål i sommar

5:07 28 Maj 2017

Collioure

Har försökt sammanställa var man bör och inte bör åka i sommar. Alla destinationer är inte egenupplevda, men många är det, och bakom alla rekommendationer ligger ett mycket gediget underrättelsearbete. Håller man sig bara till dem kommer allt att bli bra.

 

RÄTT

Beirut
Jag har länge tjatat om Beirut, men inte utan anledning. Det är en underbar stad som levererar på alla parametrar. Mer om Beirut i mitt tidigare blogginlägg här.

Collioure
En katalansk konstnärsby i Frankrike, vid medelhavskusten ett par mil från gränsen till Spanien. En alldeles utmärkt by.

Tel Aviv
Möjligtvis att sparka in en öppen dörr.

New York 
Många säger att man inte ska åka till New York på sommaren. Att det är för varmt, men de har fel. Teheran, Riyadh, Phoenix eller Lahore är möjligtvis för varma att åka till under högsommaren, men New Yorks medelhavsliknande sommarklimat kan, rätt utnyttjat, ligga till grund för en mycket trevlig vistelse. I New York under sommaren hänger man på terrasser, åker Circle Line eller jet-ski runt Manhattan, solar på Long Islands stränder, hänger i Central Park eller njuter av det relativa lugnet i staden jämfört med de andra årstiderna.

Mallorca
En destination som har genomgått en metamorfos och blivit den allra anständigaste medelhavsön.

Kish
Den iranska semesterön i Persiska Viken. Iran är ett land på frammarsch. Bra mat och mycket gästvänligt.

Tbilisi
Hetaste staden just nu???

Schweiz
Vansinnigt dyrt förstås. Men det kan det vara värt med tanke på den oöverträffade seriositet som Schweiz erbjuder.

Okinawa
Vill man solsemestera långt borta gör man det lämpligast på den sydjapanska ön Okinawa.

 

FEL

Barcelona
En helt okej stad, men kom igen, så bra är den inte. En trist motsvarighet till de intressanta storstäderna på motsatt sida av Medelhavet.

Turkiet
Ett förskräckligt land på alla sätt.

Portugal
Mycket oklart land med dålig mat. Kallt i vattnet också.  Och LÅNGT bort; längre går nästan inte att flyga inom Europa. Närmare fem timmar på ett TAP-plan är en mardröm.

Kroatien
Tyvärr. Man vill att det inte ska vara så, man vill unna Kroatien framgång, men landet är tyvärr för dåligt.

Kefalonia
Ser fint ut på bilderna, men tyvärr en besvikelse.

Prag
Inte så bra som de säger.

17 kommentarer | “Rätt och fel resmål i sommar”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Förorten skriver:

  Tack Simon, tack för din lista. Jag skulle spontant säga att utelistor är ganska fel och stinker gammalt hederligt klassförakt à la 2006 (tänk gamla VICE, Stureplan.se, Nöjesguiden och Alex Schulman). Det är helt okej att bara säga att något är bra. Man behöver inte samtidigt passa på att positionera sig och spy galla över något annat.

  Jag begriper att det är svårt och att det sitter i ryggmärgen hos många elitister att hela tiden tänka i termer av ”vi” och ”dem”, men för en endaste sekund kan du väl iallafall försöka. Visst finns risken att du plötsligt kommer ha svårt att komma in gratis på alla de ställen där viktiga elittänkare gärna träffas, men se det ur ett större perspektiv. Det är sådana här handlingar som på sikt utmanar samhällets hegemoni.

  Det blir en positiv dominoeffekt. En person släpper allt vad ängslighet och fördomar heter och sakta men säkert börjar andra vakna. Efter ett tag kan man räkna till rätt många som inte bryr sig och plötsligt blev det så mycket roligare att gå ut och röra sig i stan.

  Enligt Nöjesguidens senaste undersökning om Stockholms uteliv tyckte 71% att stan sög, något man också ofta får bekräftat av turister och utlandsstudenter. Detta är en usel siffra. Ingen borde någonsin åka till Stockholm.

  Släpp ängsligheten, Simon. Barcelona är skitkul och likaså Portugal och Prag. New York har inte förändrats särskilt mycket på trettio år, men ger fortfarande stockholmare kåtslag på grund av dess inofficiella titel ”USA:s huvudstad”. Kapitalismens mecka har alltid lockat statusjägare, inte minst sjåpiga innerstadsbor som sätter likhetstecken mellan yta och nöje.

  Ta med dig detta nu. Vare sig om du ska åka ut i världen och ha kul eller festa i stan med dina kompisar. Inget blir roligare för att man bespottar något annat. Skulle alla tänka så här i Stockholm skulle stan bli roligare att vara i – jag lovar. Alla skulle vinna på det, ängsligheten skulle försvinna och det skulle bli så mycket lättare att ta kontakt med folk.

  Jag börjar bli ganska less på all elitism överallt. I längden leder detta bara till ett tråkigare samhällsklimat och i värsta fall också ökade klyftor.
  Jag förstår det bara inte. Det är verkligen inte inbjudande, det är verkligen inte solidariskt och det är verkligen inte kul.

  1. Simon Strand skriver:

   Tihi. Kram.

   1. Nämen, hej! skriver:

    Ja, ja. Det var värt en chansning. Det är aldrig fel att försöka göra världen lite bättre.

    Bjussar på en artikel om ett gäng killar som försöker komma in i ett samhälle där det verkar vara kutym att hålla människor på avstånd innan jag loggar ut: https://www.svd.se/podden-ger-nyanlanda-sprak-och-sjalvfortroende/om/integrationen-i-sverige

    Stockholm åt alla, Sverige åt alla, världen åt alla.

    Kram.

    1. Simon Strand skriver:

     Jag är ledsen att jag gör världen till en sämre plats genom att inte tycka att Portugal är skitkul…

     Skämt åsido, om jag i stället ska anstränga mig för att hjälpa dig bli en lite mer stringent tänkare (mitt bidrag till att göra världen till en något mindre outhärdlig plats);

     du ser inte ironin i att angripa någon för ”ängslighet” och ”fördomsfullhet” i ena andetaget för att i nästa påstå sig veta exakt varför någon rekommenderar New York med hjälp av halmdockor, eller att alla som inte går med på att Portugal är skitkul tycker annorlunda än dig för att de är ängsliga?

     Du vill ju bara att jag ska hissa de ställen du gillar och dissa Stockholm och New York, vad det verkar. Och har man inte figursytt sina uppfattningar längs dina så är man en klassföraktande världsförsämrare? Det är imponerande vidsträckta påståenden för att bygga på en så diffus slutledning.

     Inte ens om jag ansträngde mig skulle jag kunna uppbåda hälften av din fullständigt ogenerade (antagligen för att den också är lika fullständigt omedveten ) arrogans. Den räddas tyvärr inte upp av några floskler om vilken snäll världsförbättrare du är.

     Om du verkligen var ute efter något annat än att försöka lura i dig själv att du verkar för en bättre värld till skillnad från oss andra så skulle du kanske inte använda dig av sådan bedräglig debatteknik.

     Och att påstå att New York inte har förändrats mycket sedan 1987 är ju direkt okunnigt.

     1. Ok skriver:

      Hahaha, det var lite roligt :-)

      Kul också att du tar dig tid att svara. Ok. Jag tycker att det är viktigt att sparka uppåt. Exakt vem sparken träffar är lite olika från gång till gång, men jag ser oftast till att rikta den mot någon med översittartendenser och/eller en person som inte lever som hen lär (alternativt någon som dikterar vad som är RÄTT och FEL).

      Resultatet blir inte logiskt följdriktigt alla gånger, men det handlar också till stor del om hur mycket makt personen i fråga har och hur mycket jag anser att hen behöver ruskas om. Som jag ser det bemötte jag dig med dina egna ord, det brukar oftast ge en viss effekt ändå. Du anser att något är FEL (med versaler), jag menar att New York ger många innerstadsbor kåtslag.

      Att säga att USA och New York inte ger stockholmare kåtslag är ju direkt okunnigt om något. Jag vet inte hur många stockholmare jag sett springa runt i olika lagkepsar från New Era de senaste åren och i innerstaden har man ju till och med gjort en grej av att man nääästan är som New York (tänker på SOFO etcetera). Visst kommer detta med ganska mycket självdistans, men det går ju inte att komma ifrån att det råder en viss fixering.

      Nej. Jag försöker gräva där jag står och göra stan mer solidarisk, det är faktiskt sant. Människor som sitter på en maktposition och gärna kategoriserar saker till höger och vänster skapar ett ängsligt klimat, det är iallafall vad jag tror. Nej, din lista gjorde inte världen till en avsevärt sämre plats. Men när x antal människor i Stockholm sitter och matar omvärlden med massa DO’s & DON’Ts, glider före i kön och inte lever som de lär så… Ja, jag tror faktiskt att det är EN bidragande faktor till att stan uppfattas som ängslig och kall. Det såklart att det är ett komplext problem med massa olika faktorer som spelar in, men hur som helst tror jag inte att ute- och innelistor gynnar en redan ängslig stad som Stockholm. Vem vet, jag kanske har helt fel.

      Personligen tycker jag att jag gör ett helt okej jobb för att förbättra världen. Jag engagerar mig mycket ideellt och försöker få folk att leva som de lär. Sedan går jag kanske lite väl hårt åt ibland, ledsen för det. Det är väl nåt som jag får jobba på. Samtidigt, vad ska jag säga? Du komponerade en RÄTT & FEL lista, du får ju vara beredd på att någon tycker att det är fel i sig.

     2. Verax skriver:

      Att du har vänner som springer omkring med keps (vem gör det efter att man börjat lågstadiet?) säger rätt mycket om ditt umgänge. Kanske inte helt representativt för Stockholm, tänkt på det?

      Varför sparka uppåt? Mottagarna för dessa sparkar har ju oftast gjort något som omgivningen uppskattar. Sparka nedåt på slöddret istället.

    2. Verax skriver:

     Skulle du själv vilja hänga med dessa ungdomar? Ungefär lika givande som att besöka Power Meet. De refererar till nyhetsrapporteringen som en anledning till svårigheten att få kontakt, säger en del om deras verklighetsuppfattning. Om nyhetsrapporteringen hade varit konsekvensneutral hade ännu färre velat veta av dem

  2. Verax skriver:

   Jag ser gärna att du stannar i din förort. Att du inte kommer in beror på att folk inte vill umgås med dig. För att du är värdelös, ointressant, låg kognitiv förmåga osv. Skaffa dig lite kulturellt och socialt kapital.

 2. Ok skriver:

  Men ok, jag hatar troll och vill inte bete mig som ett själv. Det ligger mycket i det du säger och det var ett väldigt arrogant svar från min sida. Och även om det låter konstigt försöker jag göra gott, dock blir det fel ibland. Så, sorry (jag menar det verkligen). Du skriver väldigt bra och jag gillar att du är vass i dina inlägg.

  1. Simon Strand skriver:

   Såg inte ditt sista svar förrän nu. Tack, det var snällt sagt. Ha det bra!

   1. Ok skriver:

    Du med :)

 3. Simon Strand skriver:

  Nåväl, jag har aldrig sagt något om att många gillar New York (och att det finns många tvivelaktiga anledningar till och tvivelaktiga uttryck för detta gillande) så jag vet inte vem du argumenterar mot.

  Men glad att du själv verkar ha insett att du ägnar dig åt att offra logisk följdriktighet för ett A for effort i intersektionell reseguidesanalys.

  Har inget emot att du tycker min lista är fel, det är bara argumentationen som sådan som är bisarr till stora delar.

  Kämpa på! :)

 4. Juho skriver:

  Det finns en älv som rinner genom Borås och på ett ställe i älven finns en skulptur i form av en torso. På ett annat ställe, vid sidan av älven, finns en skulptur av en revolver med pipan knuten. Den ska symbolisera att man inte får skjuta. Hejdå

 5. Verax skriver:

  Är det inte konstigt att åka till New York för att få lugn? Är det lugn man är ute efter (vilket jag absolut kan förstå) kan man ju ta bil en timme ut från stan så är man ju i ödemarken. Till NY åker man väl för att det är stan som aldrig sover, raka motsatsen till lugn!

 6. Barcelonakingen skriver:

  Är i Barcelona nu. Det är niiiiiiiice

 7. Nanna skriver:

  Vilken trevlig liten pretto-lista! Vill du fortsätta på den ”unika vägen” så spana in Sarajevo-hela Europas historia! Mat, fest, öst/väst osv….Sen…hur mkt har du varit i Kroaten? Från en som i princip har varit på alla öar/semesterorter/inåt landet; du kan inte dra hela landet över en kant. ja jag är fr Balkan och partisk! : )

  1. Simon Strand skriver:

   Har hört mycket bra om Sarajevo! Skulle gärna åka dit. En vacker dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp