Brilliant Minds lyfter blicken när samtiden sänker den – och mest intressant är bilindustrin

4:10 18 Jun 2017

Att föreställa sig framtiden är en lyx förbehållen de som har andra, mer grundläggande bekymmer avklarade. Det är också kanske den enskilda faktor som allra mest distingerar oss människor från andra djur; medan människor har ett episodiskt minne är djuren ”stuck in time” – och saknar förmågan att separera dåtid, nutid och framtid.

Ett samhälles framtidsfokus är ett bra mått på dess nuvarande tillstånd och – kanske ännu mer – på den utvecklingskurva man kan förvänta sig. Ju mer man ägnar sig åt att fundera kring och planera för framtiden, desto bättre förutsättningar för att det faktiskt ska gå bra.

Man kan såklart påstå att orsakssambandet ser ut så att framtidsfokus uppstår i de samhällen där det finns anledning att vara optimistisk, och det är delvis sant, men samtidigt är det sant att framtidsfokus skapar sådana anledningar; det finns en växelverkan.

För både samhällen och individer är det lätt att bli närsynta i en hypermedialiserad era då allt uppdateras i realtid. Eller bli tillbakablickande – ett vanligt symptom i havererade samhällsbyggen. Ta Grekland som exempel. Den grekiske författaren och tv-personligheten Nikos Dimou skrev: ”När en grekisk man vaknar ser han den Alexander den Store i spegeln”. Att bli tyngd av skuggan av sitt forna jag är en säker väg ned i en ond spiral.

Då är det bättre att ägna sig åt att visualisera sitt framtida jag. Därför tycker jag det är roligt att Stockholm har ägnat sig åt just detta genom att skapa en av världens främsta framtidskonferenser. Brilliant Minds betecknas ofta som techkonferens, men skulle lika gärna kunna kallas framtidskonferens i en tid när techsektorns frågor blivit framtidsfrågor för alla.

Årets tema för Brilliant Mands var ”numanity”; hur vi som människor kommer att relatera till teknik i framtiden och hur tekniken i sin tur kommer att forma mänskligheten. Bland de internationella gästerna fanns Usher, Action Bronson, Marina Abramovic, Jeff Koons, Maye & Kimbal Musk, Pharrell Williams med flera. Svenska gäster var bland annat Robyn, Daniel Birnbaum och Timbuktu. Seminarierubiker som The Next Brilliants in Tech, Robots: Are we There Yet?, The Future is Female, Future of Investment: Utopia or Oblivion? kännetecknar evenemangets ambition att ta sig an de stora framtidsfrågorna.

En annan sådan framtidsfråga, som bland annat diskuterades under vinjetten ”Powering Human Connection with Technology”, är naturligtvis framtidens fordon och transportsystem. Jag var där för att bevaka konferensen åt BMW. Mycket av detta har man läst och hört om tidigare, men i samband med konferensen fick jag det tydligare kategoriserat för mig – de fyra olika trender som driver techutvecklingen i bilindustrin, och därmed i grunden förändrar hur vi kommer förflytta oss i framtiden:

Car-pooling
Forskning visar att en bilpoolsbil på sikt kommer att kunna ersätta upp till tio privatägda bilar. Därför har BMW utvecklat DriveNow, som finns i elva europeiska storstäder, däribland Stockholm, och har drygt 850 000 användare. Man kör helt enkelt nya BMW- och MINI-bilar och betalar bara för de minuter dmananvänder bilen. I Stockholm har DriveNow nära 20 000 registrerade användare.

Connectivity
Bilen kopplas upp mot internet och proppas med mjukvara. Du kan till exempel se var den är parkerad, fjärrstyra värme och ventilation eller öppna och låsa den samt få realtidsinformation om alltifrån trafiksituationen till närbelägna restauranger. BMW:s Connected Drive har också en funktion som gör att bilen blir en wifi hotspot för passagerna.

Självkörande bilar
Redan andra halvan av 2017 kommer BMW att testa 40 fullt självkörande bilar i trafik, i och omkring München.

Elektrifiering
Övergången från en bilpark som drivs av fossilbränslen till eldrivna bilar. En flaskhals är utbyggnaden av laddningsstationer, men BMW:s ingenjörer har utvecklat en laddbox som är lätt att bygga samman med befintliga lyktstolpar. Systemet används redan i stor skala i München.

Hur vår fysiska rörlighet kommer förändras i grunden genom dessa utvecklingsprocesser är en av de viktigaste framtidsfrågorna just nu. Och det är spännande att besöka en miljö som sätter sådant fokus på att lyfta blicken. Särskilt i en tid när mediebevakningen handlar om realtid, näringslivets vd:ar mäts på kvartalsresultat och politiker inte har starka skäl att blicka längre fram än till slutet av mandatperioden, då lyckas Brilliant Minds bidra med den långsynthet som faktiskt skiljer framgångsrika länder från de mindre framgångsrika.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp