”Min son vägrar bli DJ – vad gör jag för fel?” – Tips till föräldrar #4

4:54 11 Feb 2018

Vad ska man välja för klädstil till sitt barn? Följa modet, spexa loss eller kanske välja second hand? What’s hot and what’s not?

Din fråga bygger på premissen att det är helt och hållet upp till dig som förälder. Jag tror att du gör klokt i att låta barnet utveckla en egen klädstil, inom vissa ramar naturligtvis. Men att barnet ska munderas av dig kan begränsa barnets möjligheter att utveckla en egen personlighet. Men förstås, när barnet är så litet att det helt saknar förmågan att göra den sortens val, då kan detta vara en fråga. Men i det stadiet är det också helt oviktigt vad barnet har för klädstil. Det spelar ingen roll.

Om mitt barn hatar mig och kanske tom önskar livet ur mig. Vad skall jag göra?

Om detta inte är övergående, utan en konstant önskan över flera olika mätpunkter, är det enda riktiga att bifalla önskan.

När kan man förgripa sig på sitt barn?

När man är i Belgien.

Om ens barn utvecklar sympatier för fel idrottslag, hur förhindrar man det?

Här, och bara här, advocerar jag barnaga.

Varför är mitt barn så litet?

I Norge har de ett ordspråk: TTT. Ting Tar Tid. Det är något man måste komma ihåg. Barn växer sakta.

Hur stor månadsbudget på Kidz brandstore är det rimligt att min elvaåring har? 5, 10, eller kanske 15 tusen, som ’alla andra’ barn i klassen?

Den där sortens kapplöpning är ohälsosam. Föräldrar måste kartellbilda bort bortskämdhet, så att det inte blir en konkurrenssituation som trissar upp budgetnivåerna. Samla klasskompisarnas föräldrar och skapa en överenskommelse som nedjusterar den generella månadsbudgetnivån. Det låter som en ond spiral.

Varför säger mitt barn sprinkles istället för strössel?

För varje år som går blir det svårare och svårare att skydda barnen mot anglicismer. Men det är viktigt. Barn som rör till det språkliga kommer röra till allt annat också. Att upprätthålla den språkliga stringensen är nödvändigt för att preventera mot kognitiva svårigheter.

Mina barn har inte bråkat med varandra på en vecka, vad ska jag göra?

Lite friktion är inte av ondo, så syskonen behöver som du själv är inne på bråka med jämna mellanrum för att utvecklas. Kanske kan ni anordna en debattklubb hemma där de går in i varsin roll och ska försvara konflikterande åsikter?

Min nittonårige son skiter helt i klubbande och vägrar blir DJ. Han bara håller på med sitt politiska engagemang, sitt skrivande, pluggande och sin hälsosamma livsstil. Vad gör jag för fel?

Det låter onekligen som att du har närt en plugghäst vid din barm. Å andra sidan har du bara dig själv att skylla. Bara genom att själv lägga om din egen livsstil kan du invertera hans. Barn fungerar nämligen enligt en tvärtomlogik i det avseendet. De blir sina föräldrars motsatser i livsvalen (om än inte till sättet, där är de mer lika sina föräldrar). Det fungerar enligt en varannan generations-princip. Farföräldrar får barn som blir tvärtom, som får barn som blir tvärtom igen, och därmed som sina farföräldrar. Dock är det förmodligen ingen bra idé att nittonåringen plötsligt ska anlägga en ny cool feststil. Har man inte med sig den sedan yngre ålder blir det konstlat att lägga sig till med i efterhand. Vid närmare eftertanke finns det nog få saker som är mer tragiska än när personer i vuxen ålder plötsligt anlägger en ny livsstil. Låt din son jobba med det han har i stället.

Hur vet jag om mitt barn är påhittat eller på riktigt?

Falsk dikotomi detta. Ditt barn är både påhittat och på riktigt.

Min dotter på snart fyra år började just kalla mig ”chefen”. Jag tycker nu hon är fullärd. Kan hon flytta ut nu?

Testa! Man kan alltid reversera om det inte fungerar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp