Monokromer

06:26 13 Apr 2015

Har alltid drömt fåfänga drömmar om att laga en måltid i helt monokrom färgskala. Jag och en lika monokromintresserad vän funderade för en tid sedan på vad man skulle kunna laga på temat svart mat. Det finns naturligtvis rum i marginalen, det är ju svårt att hitta mat som följer det kolsvarta temat till punkt och pricka, men man kan komma nära nog om man är lite frikostig och håller sig i den dovare färgskalan.

Svart ris, puylinser, blåbär, lakrits, kaviar, svarta oliver, musslor (gränsfall va?), bönor, alger, svarta sesamfrön, barsamvinäger, trumpetsvamp, svarta eller lila morötter, svarta tomater, vindruvor, alla typer av blodpudding eller blodkorv, vaniljstänger, svartrötter (åtminstone innan de skalas?), svarta körsbär, pepparkorn, svart vitlök, fikon (ja, ute och trevar i marginalen igen), kaffe, blåbär, soja, och säkert mycket mer som jag inte kan komma på.

Nu är jag ingen nyttighetssucker men det kan väl vara värt att tilläggas att svarta eller mörka grönsaker innehåller vansinniga mängder antioxidanter jämfört med sina mer färgglada likar. Begränsningar gör lustigt nog ofta att maten blir bättre, och när jag tittar på min lilla samling av ord här så tänker jag att det finns mycket man skulle kunna göra. Bristen på kulören svart i den animaliska delen av matlagning är ju också ganska uppfriskande. Nåja, en köttbit kan man ju kolgrilla, men varför blanda in en sådan när man kan äta smörstekt trumpetsvamp med svartpeppar och ugnsbakad karamelliserad svartrot på en bekväm bädd av salta buljongkokta puylinser. Eller en kaffedrink tillsammans med en liten pajbit lagad på svarta körsbär och mörk choklad.

För oss som går igång på detta kan det vara en bra idé att investera i en kokbok som heter The designers cookbook. Där hittar du mängder av mat sorterat på mycket aspbergersaktiga vis.

3 kommentarer | “Monokromer”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Hannah skriver:

    min kompis åt bara vit mat i några månader! nu pratar vi om att ha regnbågsdiet ( röd mat på måndag, orange på tisdag osv.) har du några tips?!? lila är jättesvårt!

  2. Julia Gummesson skriver:

    Hannah: Det är en sjukt excentrisk diet, men tilltalande på något vis. När det gäller lila tänker jag på rödkål, plommon, olika bär, rödlök, aubergine, druvor, rödvin, lila morötter, lila/svart råris, oliver, fikon, rödbetor…. hmmmm…. vad sjutton hittar man på med allt detta då? Bräserad rödkål är inte dumt, råriset kan man koka i god buljong och äta med urkärnade lila oliver. Baka en paj på plommon och mascarpone. Gör en frukostsmoothie på blåbär eller bjärnbär och yoghurt. Ugnsbakade lila morötter, rödlök och rödbetor tillsammans med aubergine är inte dumt. Balsamvinäger kan man smälla i utan att bryta reglerna allt för mycket. 

    Älskar att tänka på detta! Begränsningarna tvingar en till nya idéer. Det är jävligt effektivt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg