guilty pleasures

Maten vi hatar att vi älskar

07:17 15 Maj 2015

Guilty pleasures. Vilket vidrigt uttryck. Att njuta är helt enkelt fult och bör framkalla skamkänslor? På svenska skulle väl den här frasen kunna översättas som ”syndigt gott”. Ett riktigt mellanmjölksuttryck som hör hemma i det förgångna. Men vilken tur då att vi just nu vistas i matvärlden, där det närmast är illa ansett inte njuta av det vi stoppar i munnen. Eller? Kanske finns det även i denna fredade zon undantag. Faktum är att det shameas det en hel del. Vill man undvika att benämnas som grottmänniska utan minsta uns av sofistikering ska man undvika processad mat, läskeblask och dieter bestående av barnmat såsom fiskpinnar och ketchup. Jag själv shameade senast i det här inlägget. Svårt att hålla sig när man läser om nån som lagar kyckling i ostsås på en dejt.

Jag blir lycklig av smakkombinationer som slår volt i munnen. Selleri och jordnötter tillexempel, eller jordgubbar och kumminfrön. Jag är också förtjust i sånna där snuskiga potatisbullar man fick i skolan. Efter att ha funderat ett litet varv står det klart att det hela handlar om status. Vad äter rika välutbildade människor, och vad äter fattiga lågutbildade? Vem har råd med dinkelpasta från Renee Voltaire och vem köper storpack med snabbmakaroner från kedjans egna märke? Det är gött att vara högstatus, då har man sitt på det torra. Ingen kan sätta dit en. Äter du däremot lågstatusmat som blodpudding i smyg har du inte ryggen fri. En annan uppenbar problematik med det här guilty pleasure-pratet är frosseriet. Det får man helt enkelt inte hänge sig åt. I alla fall enligt vissa religiösa skrifter. Saker och ting ska helt enkelt ske med måtta, eller inte alls, och det gäller i statussammanhang sett även mat.

Jag tänkte att vi skulle prata lite om maten vi hatar att vi älskar. Det vi äter endast i ensamhet. Lufta lite. Vilka är era guilty pleasures? Bland mina finns  snabbmakaroner med hårdstekt falukorv och ketchup, rostat bröd med jordnötsmör och sylt, tio kronors cheeseburgare, korvstroganoff, jordgubbskräm i tetra och rostad lök direkt ur burken till frukost. Kunde varit värre. Eller? Nu vill jag höra era.

Skamfyllda hälsningar,

/Slaktarn

10 kommentarer | “Maten vi hatar att vi älskar”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. A skriver:

  Va? Vem dömer en om man trycker i sig en blodpudding?? Och vadå ”sätter dit en”? På vilket sätt!? Vad får det för sociala konsekvenser!?

  Jag fattar nada.

 2. Theo skriver:

  Mitt guilty pleasureär att doppa snacks som chips i bbqsås

 3. Julia Gummesson skriver:

  Hej A.

  Om vi gör följande antaganden:
  1. Det är hög status i samhället att äta nyttig mat som ”ligger i tiden”, det vill säga är hajpad i medier och är korrekt med samtida värderingar.
  2. Man instagrammar hellre en bild/bjuder på en sådan måltid än en rätt som är onyttig och inte ligger ”i tiden”, det vill säga mat som inte är hajpad i medier och som inte stämmer överrens med samtida värderingar.

  Kan vi kanske tänka oss att ingen kommer att kedja fast en vid en påle och piska en medan andra ser på, men din status kommer att höjas om du gör motsatsen till att skylta med ditt makaroner och falukorvs-ätande. Det vill säga, gömmer undan att den måltiden någonsin existerat i ditt kök och istället bjuder på/pratar om/visar upp något som anses vara ”fin” mat.

  Håller du med om ovanstående antaganden antar jag att vi är på samma sida, annars gratulerar jag dig till ett skamfritt ätande!

 4. En fet själ skriver:

  Bacon, varma mackor, läskeblask, pasta med smör och ketchup, snickersglass, MCD:s dubbla cheeseburgare, ölkorv. Skäms så djupt…

 5. A skriver:

  @Julia Gummesson

  Okejokejokej. Men mat som ligger i tiden är väl allt som är ”fult”. Kolla bara på hipsternas inälvsmat (ex blodpudding) eller alla hamburger-ställen som ploppar upp överallt. Klassisk snuskig, billig mat som helt plötsligt blivit superpoppis. Vad finns det ens för nyttig mat nu för tiden? Och vad är nyttigt??? LCHF, GI, andra dieter?
  Obs, detta är ej retoriska frågor. Jag är seriöst nyfiken på vad som anses både nyttigt och som ”ligger i tiden”.

  Och ja, jag äter nog ganska skamfritt. I vår familj var aldrig sönderstekt falukorv, mamma scans köttbullar, formfranska eller multivitaminjos i treliterförpackningar något guilty pleasure, det var något vi åt varje dag. Kanske är det mer comfort food.

 6. hanna skriver:

  Intressant det där. Människor som har högre i status i samhället äter ju ”fulmat” med glimten i ögat liksom. Hatar att älska det men älskar att hata det pga man veeeeet ju hur fel den maten är ur alla synvinklar. Och andra reflekterar inte ens över att det är fulmat utan det serveras varje dag och är mat punkt. När jag var liten var stuvade makaroner inte det minsta guilty pleasure men nu är det del. Det har ju egentligen som rätt inte gått ur tiden, men ut ur min tid i mitt nuvarande pretto icke kött icke fisk upplysta eko-liv. Ska nog göra det ikväll! Med mycket muskot såklart.

 7. Petra skriver:

  McDonalds cheeseburgare är mitt största guilty pleasure. Med stark betoning på både guilty och pleasure. Jag tycker det är så sjukt jävla gott men skulle skämmas ihjäl om jag i nyktert tillstånd blev ertappad ätandes en.

 8. Nutti skriver:

  Att bre Nutella på kvarvarande pizzakanter.

 9. J skriver:

  @Nutti, när jag var i södra frankrike fanns det ett pizzaställe som bl.a hade pizza med nutellafyllning på menyn, med strössel på också tror jag :)

 10. Hannah skriver:

  Jag älskar grillchips och friterad kyckling. Så en kväll blandande jag pankoflingorna med grillchips. Vet ej om det räknas som guilty pleasure men det var frosseri!!
  Ang. guilty pleasures så utgår en oftast från just status och priset på mat. Jag skulle säga att en guilty pleasure som många i Sverige har är att köpa frukt och grönt som de vet inte är ekologiskt eller närodlat bara för att det är gott. Hur många köper inte jordgubbarna från Belgien och klagar sedan inför sina gäster ”att dom smakar ju inte som våra svenska!” bara för att de är billigare/mer tillgängliga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg