En underskattad klassiker

21:22 17 Maj 2015
För ett tag sedan bakade jag för första gången på flera år en sockerkaka. Länge har sockerkaka varit för mig lite som en tråkigare kusin till andra mer intressanta bakverk. Som att välja att åka till medeltidsveckan på Gotland när man kunde rest tillbaka till medeltiden i en tidsmaskin. Onödigt och dumt. Till sockerkakans försvar vill jag nu säga att det har visat sig att det finns bättre sockerkakor och sämre. Sedan finns det också enastående! Tänkte ge mig på att prata lite om dessa.
För en enastående sockerkaka behöver du:
3 ägg i den dyrare prisklassen, please
2,5 dl strösocker
en rejäl slatt riktig vaniljessens (eller två tsk vaniljsocker)
50 gram osaltat smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal av en citron
smör och kokos till att bröa formen med
två dl florsocker
saft från en citron
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen, strösockret och vaniljsockret fluffigt. Och då menar jag fluffigt 4 real, inte bara gegga runt en minut. Här kommer ett avgörande knep: smält smöret på halvtemperatur och se till att det blir brynt och fluffigt men inte bränt. Det kommer att ge kakan en nötig nästan lite knäckig smak. Slå i mjölken och ställ kastrullen att svalna en smula. Vispa ner i äggsmeten. Vid sidan om i en ny skål ska du nu sikta vetemjölet och bakpulvret till ett fint puder. Jag brukar vara lat och bara hälla direkt ner i en skål utan något tråkigt siktande, men herregud, vi är vuxna människor. Det är bara att göra. Vänd i detta försiktigt i smeten i ett par omgångar och blanda tillsist ner salt och citronskal. Grädda mitt i ugnen i en form som du smort och bröat med kokosflingor i cirka 25 minuter, pröva med en sticka och se efter om den kommer ut ren. Då är kakan KLAR! Ta ut och låt svalna. Blanda nu till en glasyr av florsockret och citronsaften. Den kommer att bli rinnig, men fear not, det är precis så den ska vara. När kakan svalnat lite sticker du några hål i den stackarn häller du denna sörja över den och väntar på att glasyren ska stelna och sjunka in i kakan lite.
Tankeexperiment: Hur blir kakan om du lägger till en eller flera av dessa komponenter?
a) lavendel
b) kardemumma
c) sichuanpeppar
d) vit choklad
e) rostade hasselnötter
f) calvados
g) rosenvatten
Tack för mig.
/Slaktarn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg