Bli en lyckligare människa: Rök en räka

20:21 26 Aug 2015

Under en promenad i Christianshavn i vårt gosiga grannland Danmarks huvudstad tog jag den här bilden. Det är ett långbord på kajen där runt hundra pers satt och mumsade i sig rökta räkor tillsammans med grillade tillbehör, och sköljde ner alltsammans med öl. Jag upplevde en intensiv känsla av avund. Det hela var en slags sinnebild av att ha det så att säga dejligt. Kände mig som flickan med svavelstickorna där jag stod och dreglade ovanför dem, hoppfull om att bli inbjuden i den räkdoftande värmen. En bidragande faktor till mina starka känslor var att jag just när jag passerade detta sällskap var vansinnigt hungrig.

För att jämna ut känslolivet lite åt jag ikväll rökta räkor hemma. Alla är inte fans av den ganska påträngande rökta smaken, men är du det så kan jag rekommendera att du nästa gång du ska grilla röker dig några räkor också när du ändå är igång, som en förrätt eller något i den stilen.

Du behöver:
En klotgrill eller annan grill som går att stänga igen
Enris eller något slags spån som ger rökig smak på maten
Räkor som är färska eller som varit frysta

Tänd grillen. När det är bra glöd på kolet: lägg på enriset/alspånet/vad du nu lyckats gräva fram. Placera dina räkor i en hemgjort skål av folie ovanpå gallret. Stäng locket. Vänta i en kvart. Ta fram, ät med aioli och bröd, drick valfri dejlig dryck till.

/Slaktarn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg