Kikärtshimlen

13:10 18 Okt 2015
Hej hej hallå. Det var det här med kikärtorna ja, att det går att använda kikärtsspad istället för ägg. Och så får man en shit load kikärtor över. De kan man ju göra en laddning hummus av. Eller så äter du de till middag? Varsågod, två genvägar till kikärtshimlen (finns det en sådan?), tillika perfekta söndagsmiddagar.
 
KYCKLING I GJUTJÄRNSGRYTA MED KIKÄRTOR OCH HARISSA
 
 
Harissa = Nordafrikansk chilipasta med jordigt och murrigt kryddjup. Ingen sort liknar den andra, så smaka innan du lägger till i grytan för att det ska passa just din preferens.
 
1. Okej! Värm ugnen till 200 grader. Plocka fram kycklingen, som bör vara kycklinglår med skinn och ben, det blir godast. Salta och peppra ordentligt och bryn kycklingen i rejält med olivolja i en gjutjärnsgryta. Lägg inte i allt på en gång, utan se till att alla bitar får ordentligt med space att röra sig på. Målbild: Gyllenbrun färgn och krispigt skinn. Lägg åt sidan på ett fat.
 
2. Sänk värmen till låg/medel. Skär en gul lök grova bitar och finhacka ett par vitlöksklyftor. Kör de i grytan tills de är mjuka, rör ofta så att de inte tar färg. När de blivit mjuka kör du i ett par rejäla matskedar tomatpuré. Fräs på den tills den mörknar i färg. Nu tillsätter du två burkar avhällda kikärtor, runt en halv dl harissa (som sagt, gå på känn här – smaka innan och se vad du tycker) och det rivna skalet av en citron. Börja med lite och lägg till mer om det behövs. Häll i ett par deciliter kycklingbuljong.
 
3. När alltsammans bubblat upp lägger du i din kyckling med skinnsidan uppåt. Ställ in i ugnen och kör i 20-25 minuter tills kycklingen är genomstekt. Servera med grovhackad slätbladig persilja och valfritt platt bröd som du kan använda att suga upp såsen med.
 
 
KIKÄRTOR OCH SPENAT TOPPAT MED STEKT ÄGG
 
 
Hittar du färsk spenat så kan du vara glad, hittar du inte det kan du bli lika glad av ett paket grönkål. I vilket fall – laga mycket och förvara i kylen, så kan du steka äggen a la minute när du blir sugen på ett snabbt mål mat. Får du massor över och har tröttnat på ägg föreslår jag att du trycker ner alltsammans i ett pitabröd och smular i lite fetaost.
 
1. Fram med en stor stekpanna med höga kanter eller en låg, vid gryta. Värm olivolja och frös en stor hackad vitlöksklyfta. När den blivit svagt gyllene i färgen lägger du i ett stort knippe spenat som du delat upp i grova bitar. Var inte rädd att ta i, spenaten slokar ihop ganska omgående i kontakt med värme, och det som såg mycket ut från början kommer snart att kännas futtigt. More is more. Kör 1-2 minuter tills spenaten slokar men fortfarande är grön. Salta och peppra och för över till en skål vid sidan om.
 
2. I med lite mer olivolja och ägg i en finhackad gul lök och tre finhackade vitlöksklyftor. När löken mjuknat utan att ta färg adderar du 1 tsk kumminfrön och 0,5 tsk rökt paprikapulver. Låt de gå ett par minuter, du kommer känna på doften när de så att säga vaknat till liv av värmen. Häll i två burkar avrunna kikärtor och en burk krossade tomater och brynbryn allt i oljan tills kikärtorna börjar ta färg en anning. Sänk värmen och tillsätt grönsaksbuljong så att det precis täcker alltsammans. Rör om ordentligt och se till att inget fastnat i botten. Mosa en del av kikärtorna med något lämpligt verktyg, och låt sjuda i 15-20 minuter tills såsen tjocknat.
 
3. Lägg i skålen med spenat, rör om försiktigt och häll i mer buljong om såsen känns för torr eller för tjock. Låt alltsammans sjuda vidare i tio minuter för att smakerna ska gå ihop ordentligt. Under tiden kan du ägna dig åt att steka ägg, ett per ätande person. Lägg upp i skålar, toppa med ägg, ät!
 
Er tur! Ge mig kikärtstips! Eller brinn i kikärtsskärselden!
/Slaktarn

4 kommentarer | “Kikärtshimlen”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Lisa skriver:

    Kikärtsgryta! Fast marockansk. Tomatbaserad med svarta linser, majs och rostad pumpa. Kardemumma, spiskummin, koriander, anis, kanel, saffran, harissa rosé. Bulgur till pga hatar couscous innerligt. Skål!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG