Yuzu – skrynklig, kortlivad och älskad

15:17 1 Dec 2015
Igår när jag gick runt i mataffären på jakt efter något att stoppa i munnen till middag hittade jag något oväntat i den där sektionen av butiken där texmexgrejer knuffas med teriyakisås. Det är roliga matimportfirman Risberg som har gjort livet mer spännande tack vare denna produkt.
Okej. Yuzu alltså. Vad är det, och vad ska det vara bra för? Jag hade aldrig testat denna i Sverige mycket skygga citrusfrukt, och efter att ha sett det både här och där i recept men aldrig i butik var min nyfikenhet nästan outhärdlig att stå ut med. När jag till slut äntligen fick chansen var det något av ett antiklimax, på grund av mina oresonligt upptrissade förväntningar. Yuzu är bara en liten syrlig gul frukt. En skrynklig sådan dessutom. Men det är en annorlunda citrusfrukt, och det räcker långt för att behandlad som frukt-royalty! Skalet på yuzun är det mest attraktiva, men även saften är åtråvärd. Smaken kan egentligen mest beskrivas som en blandning av lika delar grapefrukt och lime, med lite tallbarr i. Får du inte tag på yuzu kan du faktiskt ersätta den med just detta (tallbarren kan du ju skippa om du inte tycker om att gå i skogen).
Eller så går du bara till någon form av välsorterad butik och köper ett paket yuzusaft, för nu har Risberg import välsignat pöbeln med det. Hurra!
/Slaktarn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp