Rötmånad i kylen, rötmånad i själen

13:44 8 Aug 2016

Rötmånad, det kallar man den här tiden på året. Vi är mitt i den.

”Låt inte soporna stå, ta ut dem direkt, det är rötmånad!”
”Nej vet du vad, det här vågar jag inte äta nu ner det stått utanför kylen såhär. Det är ju rötmånad.”
”Jag vet inte vad det var, jag kände mig så konstig i magen. Men så är det ju rötmånad också.”

Vad är det för ord egentligen, det låter så ödesdigert. Det är ju egentligen ett uttyck som handlar om klimat och dess påverkan på skörden, men i mitt huvud skulle det lika väl kunna betyda andra saker: förr tänkte jag alltid att det var märkligt att ”rötmånaden” sammanföll med den där tiden på sommaren då allt går sönder. Allt är utblommat, inklusive en själv. För mycket sol, för mycket umgänge, för mycket alkohol. Psyket har inte fått vila, sådär som det var tänkt, det är snarare utbränt. Sommaren har alltid varit min bästa och värsta tid på året. Tillvaron skakig, balanserar på ruinens brant. Att titta ner är hypnotiserande, fallet lockande. Jag vet att det är så för många andra också. Och slutet på sommaren, det är precis vad det kallas. En riktig rötmånad.

Skiftet juli/augusti betyder hög luftfuktighet och värme, och det ger gynsamma förhållanden för bakterietillväxt. När bakterier får härja fritt blir maten lättare skämd. Den här tiden på året brukar man prata om ”sommarsjuka”. Det låter som att det skulle kunna vara något trevligt, kanske som ”sommarfling” eller ”glädjeyra”. Jag är redan uppe i två vändor sommarsjuka, och kan meddela att det inte alls är något trevligt. Det rör sig om magsjuka, varken mer eller mindre. Äckligt och jobbigt.

Historiskt sett finns också ett vidskepligt skimmer över tiden då rötmånaden infaller – underliga, oförklarliga saker inträffar, människor beter sig konstigt och galenskapen frodas. En ”rötmånadshistoria” är alltså helt enkelt en legend eller vandringssägen. I folktron ansåg man dessutom att det var vanligare med missbildningar hos djur födda under rötmånaden, och en kalv som fötts med missbildning har därför kallats ”rötmånadskalv”. Augusti har alltid fått mig att känna mig som en rötmånadsmänniska.

Vidskepligheten åt sidan vill jag avsluta detta kåseri med några tips!

1. Tänk på vad du stoppar i munnen. Om du ska handla tillexempel kött och det tar lång tid innan du kommer hem och kan lägga grejerna i kylen, ta med kylklampar eller något liknande.
2. Kulglass och framförallt mjukglass är ömtåliga saker som kräver sina hygienprotokoll. Kanske det är läge att ta en paus från dessa. Om än bara för en månad eller så.
3. Föd inte kalvar under denna period.
4. Kolla upp numret till psykakuten och sätt upp på kylskåpet. Man vet aldrig. Det är trots allt rötmånad.
5. Och sist men inte minst: låt inte grejer stå framme! Fruktflugor kan få vem som helst att vilja kasta sig över ett stup.

/Slaktarn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp