Ribbing om att sno mat från andras tallrikar

12:00 28 Sep 2016

Magdalena Ribbings frågespalt är en återkommande källa till både underhållning och upplysning. Inte minst då man som läsare får en inblick i vilka problem människor runt omkring en tampas med. Jag har tillexempel aldrig tidigare funderat över hur man agerar om man ofrivilligt delar arbetsdator med en s.k. ”näsgrävare”, eller hur man egentligen ska förhålla sig till matgäster som aldrig kommenterar eller berömmer maten man bjuder på. Det finns mycket att lära, oavsett man håller med eller inte. Själv har jag satt i system att ”göra en ribbing” när jag tycker att andra beter sig illa, det vill säga skriva en fejkad frågespaltskonversation där jag diplomatiskt lägger fram problemet, och hon sedan skriver svar till min favör, och sedan skicka denna till individen som misskött sig. Det är kanske inte så mycket i enlighet med Ribbings tankar kring vett och etikett, men det är mycket effektivt.

Imorse när jag låg i sängen och drack kaffe läste jag ikapp i Ribbings frågespalt, och såg den här frågan:

ribbing1

Det frågeställaren beskriver har vi nog alla varit med om. Jag hade en gång ett samtal om just det här med en bekant som berättade att hon upplevde sånt här matsnatteri som ett stort övergrepp, då hon led av svåra tvångstankar som bland annat involverade precis den här typen av ”blandande” av tallrikar och gafflar. För att få mig att förstå hur hon kände visade hon mig det här filmklippet, från filmen The Aviator:

En scen där Howard Hughes/Leonardo Dicaprio far mycket illa av Errol Flynns/Jude Laws matsnatteri. Det var upplysande för mig, som är en matsnyltare bara av farten, jag är girig och kan eller vill inte lägga band på mig. Det har jag sedan dess aktivt jobbat på att lägga av med. Spontant för mig kan vara obehag för andra, helt enkelt. Här nedan kommer i alla fall Ribbings förslag på hur frågeställaren kan hantera situationen:

ribbing2
Som vanligt väl rutet. Alternativ nummer två: man bara lugnt och stillsamt fram telefonen och visar matsnattaren det där filmklippet.
/Slaktarn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG