Amazons nya livsmedelsbutik = dream come true

10:40 12 Dec 2016

När jag handlar mat går jag nästan uteslutande till snabbkassan. Alltså den där ”max fem varor”-kassan, utan en obemannad där man väger och fipplar själv. Varför det är så kan jag inte förklara utan att samtidigt låta som lite av ett as, men det har att göra med att jag stör mig enormt på människor i köer (såväl de långsamma och omständliga personerna som de som står och suckar högljutt över de omständliga personerna), samt att jag är en sån där typ som blir oerhört utmattad av mänsklig interaktion, så jag vill gärna spara mina krafter till självvalda ögonblick och helst då med personer jag tycker mycket om. Alltså: tack snabbkassan för att du finns!

Det är ju dock så att allt här i världen kan förbättras. Förra veckan lanserades nämligen betaversionen av livsmedelsbutikernas heliga, i form av företaget Amazons matbutikssatsning Amazon Go: ett butikskoncept där man varken behöver stå i kö, småprata eller ta fram plånboken. Man går helt enkelt bara in och plockar på sig det man behöver, rakt ner i väskan om man så vill, och så ut i världen igen på nya äventyr. En utopi för alla eremiter!

Systemet bygger på att kunden skaffar sig en app som fungerar som en slags virtuell kundvagn, och när man vandrar runt i butiken och plockar upp varor så registrerar appen vilka som försvinner från hyllan tack vare ett maskininlärningssystem och känselsensorer. Den första butiken ligger i företagets hemstad Seattle, och är endast öppen för Amazon-anställda, men planen är att butiker för allmänheten ska öppna redan i början av nästa år.

/Slaktarn

3 kommentarer | “Amazons nya livsmedelsbutik = dream come true”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Emma skriver:

  Behöver det här i mitt liv.

  1. Julia Gummesson skriver:

   Det där ser ju lovande ut. Viktig skillnad dock: Amazon Go-konceptet bygger inte på någon form av självscanning, utan registrerar automatiskt vilka varor man plockar upp från hyllan (och om man ställer tillbaka dem igen, dvs ångrar sig). Ungefär: gå in, sno med dig alla varor du vill ha, dra därifrån.
   /J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg