Det var en gång en ananas som blev en handväska

12:00 4 Jul 2017

Filmstjärnan Carmen Miranda visste sannerligen värdet av att inkorporera ananas i klädseln. För den som vill följa hennes exempel men känner att frukt på huvudet inte riktigt är vägen framåt finns det nu ett lite mer vardagsvänligt alternativ, i form av Piñatex – ett konstläder tillverkat av ananasblad.

Företaget som ligger bakom materialet heter Ananas Anam och grundades av den spanska designern Carmen Hijosa. Hon var på jakt efter ett miljömässigt hållbart alternativ till animaliskt läder, och det var under en resa till Filippinerna hon upptäckte ananasens potential att så att säga gå från frukt till fashion.

Efter fem år av produktutveckling var ananaslädret redo för storskalig produktion, och med en kvadradmeterkostnad på 210 kronor (jämfört med 230-350 kronor per kvadratmeter för ”vanligt” läder) verkar det inte omöjligt för fruktutmanaren Piñatex att tugga i sig en del av lädermarknaden. De fibrer som används för att framställa ananaslädret är en biprodukt av ananasodlingen – material som annars lämnas att ruttna eller bränns upp.

Under våren dök de första produkterna tillverkade av Piñatex upp, och först ut på den svenska marknaden är en serie handväskor.

/Slaktarn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg