Det har varit ett relativt lågt uppdateringstempo här senaste tiden. Nu är jag äntligen ute på andra sidan av det som i stor utsträckning blockerat mitt matprat, och alltså kan vi återgå till någon form av ordning och reda.
Som kickoff på denna nya era ska vi ta oss an ett kul dokument som dyker upp en gång om året: nämligen Matrapporten av matkommunikationsbyrån Food & Friends. Det är en undersökning av 1000 svenskars matvanor som syftar till att undersöka förändringar i våra attityder kring det vi stoppar i oss. Let’s take a look.
En av rapportens stora hållpunkter är listan över svenskarnas 10-i-topp favoriträtter att laga till vardags. I år är listan snarlik förra årets, med ett stort undantag: rätten biff med tillbehör har helt halkat av, och ersatts av soppor. Något annat som är värt att notera är att män och kvinnor är överens på alla punkter, utom när det gäller vegetariskt till vardags. Det hamnar på sjätte plats för kvinnorna, medan männens vardagstopp har vego på plats 14.
Svenskarnas 10-i-topp vardagsrätter 2018
1. Kyckling med tillbehör
2. Spaghetti med köttfärssås
3. Fisk
4. Köttbullar med tillbehör
5. Pastarätter
6. Vegetetariskt
7. Korv med tillbehör
8. Lax
9. Korvstroganoff
10. Soppor
Till helgen ser favoriträtterna lite annorlunda ut: där toppas listan av biff med tillbehör, och så hittar vi klassiska snabbmatsrätter som pizza och hamburgare. Även tacos är föga förvånande en storfavorit, och är den absolut mest populära rätten hos barnfamiljer.
Den vegetariska trenden växer sig inte helt oväntat starkare överlag, och majoriteten av de tillfrågade uppger att de väljer vegetariskt för att det är mer hälsosamt. Det näst vanligaste skälet till att välja vegetariskt är miljön, och i den kategorin utgör de tillfrågades ålder en tydlig skiljelinje – för personer mellan 15–24 år så är miljöaspekten det viktigaste (23 procent), medan av de över 55 år så anser endast 6 procent att miljön är en anledning till att äta vegetariskt. De som valde vegetariskt på grund av djurens väl och ve utgjorde endast tio procent.
De viktigaste faktorerna när vi väljer vad vi ska köpa för mat till middag är främst råvarornas kvalitet, priset och förstås ”att det är gott”. Här är det dock främst ekonomin som styr – de som tjänade mindre än 19 000 kronor i månaden prioriterar ett bra pris, medan de som tjänar 35 000 kronor eller mer tycker att kvalitén är viktigast.
Källa: Food & Friends matrapport 2018
Att shoppa mat online är vanligast bland personer som är 25-35 år gamla – vilket kan hänga ihop med att barnfamiljer är överrespresenterade bland nätshopparna. Det är också ett tydligt storstadsfenomen – ju större stad desto fler procent handlar mat på internet. 64 procent av oss har dock (än så länge) aldrig testat att klicka hem maten snarare än att ta sig till mataffären.
Hela rapporten finns att läsa här! En bra reality check, om man som jag är en matbloggande storstadsbo som uppenbarligen ligger i grov överkant när det gäller exempelvis den tid som läggs ner på matlagning till vardags. Eller om man bara vill jämföra hur ens preferenser ligger i förhållande till snittet.
/Slaktarn
Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.
Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.