Varför har magen alltid extra utrymme för dessert?

Varför har magen alltid extra utrymme för dessert?

20:02 11 Apr 2018

Kanske går du runt och undrar hur det kom sig att du ändå blev lite sugen när dessert kom på tal, trots att du just tänkt ”äter jag en till pommes frites så spyr jag”. Det har i alla fall jag tänkt på fler än en gång. Men tack vare infon som följer kan du sluta undra och get enlightened! Så här ligger det till:

Det finns massor av studier som tyder på att en för varierad kost faktiskt är negativt i fråga om viktökning. En person som äter olika rätter varje dag kommer trots att maten objektivt sett är nyttig att vara mer benägen att gå upp i vikt än en person som äter samma onyttiga rätt varje dag. Detta anses vara av två skäl: äter vi samma rätt varje dag blir vi uttråkade, och så blir portionerna mindre och mindre för var dag som går. Det andra är för att vi, hur modern världen vi lever i än är, fortfarande har en biologi som tillhör en stenåldersmänniska. Hjärnan premierar variation, för en gång i tiden var mat hårdvaluta. Din hjärna säger ungefär: ”Wow, choklad! Ta den och ät den snabbt! Det kan dröja en evighet innan vi får en sån här chans igen!”, som om du var en samlare på Afrikas savann för 150 000 år sedan som hittade några särskilt näringrika och söta bär i en glänta. Bara det att det inte behöver dröja en evighet innan vi äter dessa godsaker igen, det är bara att gå ner till närbutiken – och så är hjärnan igång igen, hetsar oss, och vi går upp i vikt.

Stenålderssystemet var väldigt bra på sin tid, men i vår moderna värld är det kontraproduktivt. Har du någonsin känt att du är proppmätt, vill aldrig ens titta på mat igen, men ändå känner att du har lite extra rum för den där efterrätten? Ett ord: stenåldershjärnan. Uttrycket ”extra dessert belly” är mer sänning än myt.

/Slaktarn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG