kokböcker julklappar

5 kokböcker någon borde ge mig i julklapp

11:40 31 Okt 2018

Imorse vaknade jag och kände direkt att det var dags att unna mig en ny kokbok som belöning för diverse skärseldar jag tagit mig genom senaste tiden. Ett ögonblick senare hade jag klickat mig in på bokus, och ytterligare några minuter senare låg inte mindre än fem böcker i varukorgen. Detta är säkerligen ett beteende många kan känna igen sig i, även om det för alla inte brukar röra sig om just matböcker. Hur som helst, när antalet varor i korgen överstiger en viss mängd känns det inte längre som ett spontant litet unnande utan mer som en investering, och det är då uppgivenheten kommer över mig och jag istället trycker bort fliken och försöker glömma vad jag sett.

Lösning: här kommer en förteckning över böckerna som nästan blev mina! Se det som ett värdefullt tips från mig till dig – att köpa till dig själv, att köpa till mig (helst) eller att köpa till någon annan som kan tänkas vara i behov av lite mer fantastisk matlektyr.

1. How to eat a peach av Diana Henry

How to eat a peach Diana Henry

Matskribenten Diana Henry har skrivit en bok som tycks nostalgisk på precis det sättet jag uppskattar när det handlar om mat. En samling recept insamlade över ett liv, en hyllning till middagsbjudningen och de som ska bjudas, och kanske VIKTIGAST AV ALLT: godkänd och hyllad av gudinnan Nigella Lawson själv: ”this is an extraordinary piece of food writing, pitch perfect in every way. I couldn’t love anyone who didn’t love this book.” Och för den som behöver förtydligande: Nigella är inte bara tv-kock, utan en enastående matskribent som även har vett att använda sin enastående humor där det passar. Köp här.

2. Zaitoun: Recipes and stories from the Palestinian kitchen av Yasmin Khan

Zaitoun Yasmin Khan

Yasmin Khans andra kokbok då. Det finns några grejer. Den första är att bilderna är underbara, jag har slängt in några exempel nedan. Den andra är att detta verkar vara en kokbok som förtjänar att läsas lika mycket som dess åttio recept förtjänar att lagas. Mer om Yasmin Khan och hennes arbete med boken finns att läsa här (gör det!), och den som känner sig tillräckligt övertygad om att hennes palestinska recept och dess tillhörande berättelser hör hemma i ens bokhylla köper boken här.

Zaitoun

3. Food in Vogue av vogue editors

Food in Vogue

Ibland vill man bara ha något riktigt saftigt, glossigt, blaffigt, maffigt. Den här sammanställningen av matfotografier och mattexter ur tidningen Vogues långa liv är svaret. En dryg femhundring får man hosta upp för kalaset, men detta tycks vara en sådan bok som är så stilig att den gör ägaren stiligare så det får ändå anses vara värt smärtan. Läs mer och se bilder ur boken här, och handla här.

4. Tender at the bone av Ruth Reichl

tender at the bone ruth reichl

Från mat i Vogue till något lite mer… jordnära. En memoar spetsad med recept som jag tänker använda någon annans ord för att förklara: ”is the story of a life determined, enhanced, and defined in equal measure by a passion for food, unforgettable people, and the love of tales well told.  Beginning with Reichl’s mother, the notorious food-poisoner known as the Queen of Mold, Reichl introduces us to the fascinating characters who shaped her world and her tastes, from the gourmand Monsieur du Croix, who served Reichl her first soufflé, to those at her politically correct table in Berkeley who championed the organic food revolution in the 1970s”. Ja tack! Ja! Ja ja ja! Köp här.

5. Efterrätter av Olle T Cellton

efterrätter olle t cellton

”Den enda efterrättsboken du behöver” hävdas det, och jag är villig att ta det på allvar. Den som läser här då och då vet att jag sedan tidigare är frälst på Olle T Celltons bok enkel god mat, och detta tycks vara en fortsättning på samma filosofi men i idel söt tappning. Jag tycker generellt sett inte att efterrätter är så exalterande, hellre en extra förrätt, men då och då finner jag mig i en situation då något sött måste lagas. Här den här boken lutar man sig mot principen less is more, förutsatt att less är riktigt bra gjort. Krusidullfritt och pretentionsfritt och alldeles enastående snyggt.

Okej! Det var allt för denna gång! Nu känns det faktiskt lite bättre trots att jag aldrig tryckte på beställ-knappen. Har ni fler tips så vill jag gärna att ni delar med er av dem.

/Slaktarn

4 kommentarer | “5 kokböcker någon borde ge mig i julklapp”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. S skriver:

  jag har en stark känsla att du skulle gilla anna del contes bok gastronomy of italy!

 2. Maja skriver:

  Off topic, jag ska ha 00-talsfest. Vet du vad jag borde bjuda på som snacks? Vad var inne typ 2002? funderar på fetaost, ruccola?
  Bara ifall du tycker ämnet är intressant, haha.

  1. Julia Gummesson skriver:

   Hej Maja, ahhhh vad kul. Jag svarar i ett inlägg tror jag, här finns mycket att prata om. Stay tuned!

 3. AAS skriver:

  Ah, sjukt sent svar! Är iaf jättenyfiken på dessa två böcker med Mellanöstern/Indien/turkisk-touch:

  Black Sea av Caroline Eden som startar i staden Odessa:

  https://www.amazon.co.uk/Black-Sea-Dispatches-Recipes-Darkness/dp/1787131319

  Khazana av Saliha Mahmoud som handlar om indisk-persisk mat:

  https://www.amazon.co.uk/Khazana-Indo-Persian-cookbook-inspired-treasure/dp/1473678560

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp