kroppkaka

Det våras för kroppkakan

18:33 18 Mar 2019

Kroppkakor hörni! Udda namn, underbar maträtt. Och svaret på vad man kan laga när man har mycket tid för att sedan plocka fram ur frysen och äta när man har lite tid.

I höstas drog jag mitt strå till stacken för att göra livet bättre för alla Bufféläsare med det här receptet där kroppisarna fylls med hasselnötter och svamp för att sedan kokas snabbt, halveras och sedan stekas. Brynt smör, lingon och grovhackad bladpersilja blir pricken över i:et. Jag var vansinnigt i gasen över dessa underbara ting när jag gjorde receptet, men sedan dess har jag inte gjort några nya. Förrän förra veckan. Det skulle nämligen visa sig vara vad som krävdes för att ta mig upp över det mörka hål jag trillat ner i senaste tiden när det gäller matlagningsinspiration (se föregående inlägg).

Med samma degrecept som bas som i ovan nämnda Bufférecept skred jag till verket. Degen delades upp i två, och med den ena halvan gjorde jag klassiska med fläsk, lök och kryddpeppar, och med den andra halvan gjorde jag en version av hasselnöt/svamp-varianten men drog i ganska rejält med rosépeppar. Vilken grej! Testa så får ni se.

kroppkakor

Stolt och nöjd över min förmåga att laga svingod mat lade jag förstås upp min skapelse på Instagram för att ge andra en chans att förundras, och som belöning fick jag flera nya uppslag på fyllningar. Särskilt såld blev jag på idén att ha äpple i (personen som kom med denna idén hade tänkt kombinera med schalottenlök, kryddpeppar och trattkantareller), samt den fina lilla tweaken att göra ett salviasmör till serveringen. En annan person drömde om ett slags isterbandssmul kombinerat med karamelliserad rödlök som fyllning, inte heller det en särsikt dum tanke om du frågar mig.

Jag efterlyser nu fler idéer på fyllningar! Vegetariskt, animaliskt, piffigt eller trashigt, alla är välkomna. Kroppkakor har nämligen visat sig vara utmärkt att koka snabbt och lägga i frysen, så är man bara en snabb upptining och stekning bort från ett Happy Meal. Det verkar nämligen vara så att de dagar då man behöver hemlagade kroppkakor som mest är de dagar då man har minst ork att laga dem.

/Slaktarn

4 kommentarer | “Det våras för kroppkakan”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. S skriver:

  Du skrev en gång att man kan tänka på kroppkakan som en stor gnocci och för att spinna vidare på den tråden, vad tror du om lufttprkad skinka och typ mandlar som fyllning…? Tack för bra blogg!

 2. Liv skriver:

  Efterrättskroppkaka med kanel, äpple och ricotta!

 3. Emma skriver:

  Är ju så förtjust i ditt skrivande om mat. Vi kanske har samma smaklökar? Du träffar alltid rätt. Så nu ska jag laga den perfekta kroppkakan i mitt kök här i Lissabon. Turligt nog är det hyfsat enkla ingredienser att få tag på.

  Vad gäller brynt smör några inlägg upp: Jazzköket och Saluhallen i Östersund har kört på det ett tag nu. De har massa andra bra trick som en amatörkock som jag gärna anammar. TIPS!

 4. Board of Secondary Education, Rajasthan State Agency has Adopted the 12th Class Curriculum and Syllabus 2023 By National Council of Educational Research and Training. Students Download RBSE 12th Class Syllabus 2023 for NCERT it is Very useful, RBSE 12th Class Curriculum Syllabus 2023 Rajasthan 12th Class Students get your Study Material Useful by NCERT, Students Visit RBSE or NCERT Official Website get Study Material All Subject Wise Pdf Format. Students Download Rajasthan 12th Class new Syllabus 2023 & Exam Pattern After Regular Riding and Check Syllabus 2023 for Better Performance in 12th Class Public Examination 2023, Students visit our Website you can Download RBSE 12th Syllabus 2023 Exam Pattern 2023 Pdf Format Download.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg