Varför SVT gjorde bort sig ännu en gång i år (hjälp, det har bara gått 41 dagar på året)

1:56 11 Feb 2014

Åh det går inte så bra för SVT just nu. Jag tänker på Guldbagge”skämten” och Fittstimskaoset. Ska vi snacka lite om det som hände i morse på Gomorron Sverige också då? Okej okej, let’s.

Panetoz och Sanna Nielsen var med i soffan eftersom de vann senaste deltävlingen i Mello. Kul! Grattis! Hurra! osv. När programledaren John Crispinsson hälsar alla välkomna börjar han dela ut namnlappar eftersom han ”har jättesvårt med namn”. Jag tittar på Gomorron Sverige nästan varje morgon och kan inte minnas att jag en enda gång sett några namnlappar delas ut på det här sättet, snälla rätta mig om jag har fel. Och med den genomlama ursäkten att man har svårt för namn? Nej vet ni vad SVT, det där håller inte.

Nu ska jag försöka vara så absolut genomtydlig jag bara kan: Problemet är inte att programledaren eventuellt kommer att uttala något namn fel, sånt händer. Det är pinsamt och jag tycker att det är extra oartigt när man bjudit in folk som gäster till sitt program, men visst alla snubblar vi ibland på vokaler och konsonanter och alla har vi blandat ihop namn som låter lika. Jag har ofta råkat kalla en Andreas för en Anders eller blandat ihop Robin med Robert. Jag skäms för mitt hjärnsläpp, det känns dumt, jag ber om ursäkt, jag lär mig, vi går vidare. Och ni kan ju bara gissa antalet gånger någon uttalat mitt namn helt fel. Jag har fått heta Suraya, Sonja, Sorya, Saroya, Saraya och allt möjligt. Men det här är inte samma sak.

Det här är antingen att inte ens försöka anstränga sig att lära sig människors namn och det är rakt av förolämpande ELLER så är det ett spex gone så jävla wrong. Det jag menar med det är att när SVT gör en stor sak av namnen på det här sättet, gör de också personerna som bär dessa namn till ”De Andra”. Igen, det är inte samma sak som när en privatperson i ett privat sammanhang råkar säga fel, det här är public service och public service ska representera det svenska samhället, framför allt ska de veta bättre. Men de gör de tydligen inte. Så låt mig förklara på ytterligare ett sätt:

Det handlar inte ens om hur svåra eller lätta namn människor har. Frågan är snarare: svåra för vem? Om SVT var lite mer vana vid att ha människor som hette till exempel Pa Moudou, Nebeyu eller Njol i sina program, antingen som gäster, redaktionella medarbetare eller programledare så skulle vi inte ens ha den här diskussionen. När man väl då har folk med namn som programledaren uppenbarligen inte säger varje dag så behöver man inte göra sig dummare än vad man är eller få andra att känna sig dumma, utpekade eller annorlunda (det gäller alltså både de faktiska personerna i studion och programmets tittare). Nej, det blir inte heller mer inkluderande för att de tre i soffan med mer ”svenskklingande” (SVT:s formulering) namn också får namnlappar. Okunskapen, ovanan och obekvämligheten lyser igenom ändå. Och vet ni förresten hur jag vet namnen på de Panetoz-medlemmarna som inte heter Daniel eller Johan? För att jag också har intervjuat dem och det är mitt frickin jobb att lära mig deras namn på samma sätt som det var det när jag intervjuade de fyra tjejerna som heter Cecilia, Bodil, Elina och Johanna i Timoteij. Men också för att jag har ett hemligt litet vapen som jag gillar att kalla för google.

Men okej okej, SVT kanske försöker lajva public service genom den här tanken som de twittrade när de började ifrågasättas:

Absolut, självklart är det respekt att ge alla sina gäster namn. Men varför inte göra en sån där praktisk liten namnskylt som dyker upp i rutan som vi är vana vid att se i de flesta program på tv? Ni vet en sån som Jan Björklund fick 30 minuter tidigare i samma program?

Det kanske var så att tekniken failade? Alla tangenterna på den speciella namndatorn kanske ramlade av? Låt oss för sakens skull säga att det var så. Låt mig tro en liten liten stund till på att public service vet vad de håller på med och förstår alla människors lika värde. Eller att de bara inte fattade det där lilla problemet med att det kan uppfattas som rätt himla förnedrande, exkluderande och exotiserande att hålla på att skämta om folks namn på det där sättet och trycka ut dem och en del av kanalens tittare (som de dessutom strävar att få fler av) ännu mer på kanten. Eller att de åtminstone kan ta till sig av kritiken under dagen istället för att hänvisa till att det visst var ”ett rolig sätt att namna”? Eh.. nej:

*suck*

Aja men de kanske tog till sig av kritiken yttepytte då, de kanske kan i alla fall kan lyssna på de som försöker förklara?

Måste varit jättemånga som skrev in på vykort med expressbud om hur tacksamma de var för att SVT gjorde namnleken på morgonen. Alla de som sa: HALLÅ LYSSNA PÅ MIG HÄRBORTA, tack för att ni inte skrev den stora tydliga digitala skylten med namn på, jag har mycket lättare för att läsa blank klisterlappstryckt vit text på gul bakgrund avec blänk från studiolamporna. TACK ÄSSVETEE!!

Här nedan kan ni se klippet som jag pratar om:

 

Så. Nu är jag trött på att ge SVT gratiscoachning i hur de ska följa sitt uppdrag:

God natt.

 

27 kommentarer | “Varför SVT gjorde bort sig ännu en gång i år (hjälp, det har bara gått 41 dagar på året)”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Björn skriver:

  Men lugna er. Anledningen till att det blev så där är antagligen för att det är skitsvårt att lägga ut namnskyltar i grafiken när det är fler än tre gäster samtidigt i studion. Talar av egen erfarenhet här. Alternativet är att kasta ut en skylt där det bara står ”Panetoz”, men det hade sett ännu värre ut.

 2. Anders Öhman skriver:

  De ville väl undvika en så’n här fadäs. ;)
  http://www.youtube.com/watch?v=0v7ddB_9cGc&feature=youtu.be

 3. Erik Galli skriver:

  Amen!

 4. Suzanne skriver:

  Jag känner också att det inte blev riktigt rätt – awkward och lite främmandegörande, ja. Jag vet inte, jag kan bara känna att kritiken är väl djupt i ”call out culture” facket här just, hade kunnat vara mer konstruktiv.
  Vad trodde de som tog det här beslutet i bästa fall att de skulle åstadkomma med det? Är det troligt att många av oss nu kommer ha lättare att komma ihåg och uttala deras namn nu?
  Varför använde de inte digitala namnskyltar – ligger det något i att det inte blir så lyckat när för många personer har för korta stunder att uttala sig?
  Finns det någonsin en poäng i att göra en stor pedagogisk grej av för många ”nya” eller ”krångliga” namn, eller skapar det alltid avstånd? Om inte, vad är avgörande för att det inte ska kännas avståndsskapande?

  Visst vore det betydligt mer tillfredsställande om SVT åtminstone twittrade något som antydde att de tog åt sig av kritiken, men kan vi inte för en gångs skulle skaka på huvudet åt dem och sen fortsätta föra ett konstruktivt samtal, utan att haka upp oss på att få någon producent att erkänna sina fel och be om förlåtelse etc? De kommer ta åt sig oavsett om de väljer att erkänna det.

 5. Albin skriver:

  Först tänkte jag (som en av de andra som kommenterade) att det helt enkelt är svårt att lägga in grafik för namn på sex personer i samma bild, och det är det. Men nu när jag ser klippet inser jag att om det var enda anledningen, så skulle inte programledaren (minns inte vad han heter. Jag har svårt med namn) behöva köra upprop: ”Vem av er är Njol?”. Så jag håller med. Det här var bara fel.

 6. Hanna skriver:

  Men HALLÅ ser inte alla att programledaren dessutom inte vet vem sm heter vad?? Han ba njol *tittar sig förvirrat omkring tills någon säger ja* USCH.

 7. Måns Oskarswson skriver:

  Det är ju väldigt tur att det inte är färgblindhet som man lider av eller…

 8. Simón skriver:

  Kan alla idiotiska och vita röster lugna sig och schhhhh…

  AMEN! va ordet Soraya letade efter.

 9. Daniel skriver:

  löjligt att folk ska bli upprörda över precis allt, speciellt såna här smågrejer…

 10. Krok skriver:

  Wow. Snacka om att skapa problem där det inte finns några. Grattis till en låg nivå återigen, nöjesguiden.

 11. Peter Ubsan skriver:

  Åh jag är så trött på Sverige! Nu man kan inte länge klä sig helt svart därför det blir rasistiskt! Jag är jälva trött!
  Vad var fel att de hade namnskylt????? Jag kan inte komma ihåg deras namn iaf .. och som tittare jag kan säga det med namnskylt var bäst.
  Btw vem är Soraya Hashim ???? En annan person som kämpar ”mot rasism”? =))))

  (Jag är också invandrare så förlåt om jag skriver dålig på svenska)

 12. Suzanne skriver:

  Mm, när jag kollar igen så ser jag att programledaren inte heller kan allas namn eller verkar ha försökt lära sig dem. Det tror jag inte jag sett med ett band eller en grupp förut, så det känns som särbehandling. Bra att de bad om ursäkt.
  Jag skulle fortfarande gärna höra vad folk tycker är bästa sättet att introducera (för många) ”nya”/”krångliga” namn. Helt enkelt göra den lilla extra ansatsen att lära sig rätt uttal på förhand? Eller är det någonsin bra att att göra ett litet pedagogiskt utspel – ”och det uttalas såhär, och stavas… eller hur?” när det är något många nog kommer fucka up annars?

 13. Peter Ubsan skriver:

  Suzzane, det är inte lätt för svenskar att uttala främmande namn. Det är jätte irriterad när man uttalar namnet på en annat sätt. Ibland jag känner mig dålig när svenskarna uttalar mitt namn så därför jag kom på en smeknamn som alla svenskarna kan uttala (Peter).
  Ibland man kan träna så mycket som helst på att uttala ett namn, om man kan verkligen inte uttala det.

  Men iaf jag tror inte att det är fel med skyltnamn på tv. Bara Soraya Hashim överdriver.

 14. Marre skriver:

  Man kan inte begära att någon skall kunna uttala, stava eller komma ihåg alla de miljontals namn som finns i hela världen. Inte ens namnen i de nordiska grannländerna är helt lätta. Jag kräver inte att utlänningar omedelbart skall uppfatta mitt namn helt korrekt, och förväntar mig samma förlåtande attityd tillbaka.
  Varför inte göra som kineser, lägga till ett västerländsk namn som funkar i den omgivning man befinner sig i? De delar även ut kinesiska namn åt utlänningar för att det blir lättare och som signal på att man är vänner. Och är man t o m född i Sverige, så kunde man väl helt enkelt fått ett svenskt namn från början?

  Och att intervjuare inte har koll på vem som är vem i en grupp har jag sett flera gånger förr – även när det gällt svenskar och svenska namn.

 15. Benny skriver:

  Sveriges Television blir allt pinsammare för var dag som går…

 16. jahaja skriver:

  Eller så är det töntarna i Panetoz som gör bort sig som vägrar anpassa sina namn till något svenskklingande trots att de bor i Sverige? Jag bor själv i Frankrike och har anpassat mitt svenska namn till så att fransktalande kan komma ihåg det och jag inte behöver bokstavera varenda gång jag ska tala om vad jag heter. Trivialt sätt att visa respekt för språket och kulturen man flyttar till.

  Och, bara så ni vet, min identitet varken försvann eller blev kränkt bara för att jag justerade mitt namn.

 17. Anya Nisser skriver:

  Det är så förbaskat klantigt dumt och rent ignorant gjort av SVT. Tack för ett bra och konstruktivt inlägg i ämnet. Till er som tycker att det är att överreagera och inte är så farligt gjort av SVT så kan jag bara säga att era namn skvallrar om att ni nog aldrig mött den attityden mot er i samhället och att ni inte lever som marginaliserade utifrån ert ursprung. Det bemötandet dessa killar fick är inte acceptabelt någstans och framförallt inte i public service som ska representera alla Sveriges medborgare. Försök att förvirrat ropa ut ”Barrack Obamma?” och trycka dit en namnlapp…. Det är en programledares förbannade skyldighet att lära sig sina gästers namn och på ett värdigt sätt introducera dem för publiken.

 18. Thomas skriver:

  Ingen som minns när Niklas Strömstedt blandade ihop Panetoz-medlemmarna under intervjun i Alla tiders hits? Tyvärr finns det inte på SVT-play längre. Niklas hade pratat med bandet innan dom spelade sin låt. Efteråt satte dom sig i en annan ordning, men Niklas såg inte att dom bytt plats utan tilltalade en annan bandmedlem med den som tidigare suttit därs förnamn.

 19. jahaja skriver:

  Marre har rätt. Men att någon som heter Hashim ska fatta det är nog uteslutet.

  Anya: De borde BYTA NAMN om de nu planerar att leva i ett svenskt språkområde under överskådlig framtid.

 20. Oskar skriver:

  Nej, det går dåligt för SVT just nu. Verkligen bra och uttömmande svar de gav till alla!

 21. Kim Alfredsson skriver:

  Må vara att ingen är perfekt eller felfri & även om tanken bakom att ge alla i morgonsoffan var sin namnskylt var god så var steget från idé till färdig produkt uppenbarligen för långt. SVT måste åtminstone försöka lära sig namnen på inbjudna gäster i olika sammanhang vare sig det är i studiomiljö eller annat sammanhang. Skärpning SVT! Denna pudel var inte välkommen!

 22. thore skriver:

  Men gösses! Det fins väll annat att gnälla på än några töntiga namnskyltar. Snacka om att skapa dålig stämmning!

 23. Hade varit mer legitim med ett ovanligare namn // Jonatan skriver:

  Håller med om att det är fel att sätta namnlappar och bättre att säga fel. Dock tror jag att anledningen till att man satte namnlappar är för att dom (programledarna) är tusen gånger räddare att säga fel när det handlar om människor med utländsk bakgrund som har (för sverige) ovanliga namn eftersom hela den grejen är så stigmatiserad. Därav namnskyltar vilket ”räddar” programledarna men egentligen blir tusen gånger värre. Jag tycker det är löjligt att det ska vara så himla farligt att uttala någons namn fel. Om man aldrig har hört ett namn tidigare och särskilt om det kommer från ett annat språk så är det svårare. Ergo för att vara politiskt korrekta och uttala namnen rätt gör man någonting som är mycket värre, nämligen att förfrämliga personerna. Sån är min tolkning iaf :)

 24. Parre skriver:

  Kom igen Soya, det är väl rätt vanligt när det är fler än 4 gäster? Fine!

 25. Michaela skriver:

  Sjukt bra skrivet. Punkt!

 26. Cecilia skriver:

  Till Marre som skrev: ”Och är man t o m född i Sverige, så kunde man väl helt enkelt fått ett svenskt namn från början?”
  och till Jahaja som skrev: ”De borde BYTA NAMN om de nu planerar att leva i ett svenskt språkområde under överskådlig framtid.”
  Ni har givetvis rätt. Vi kan inte ha utländska namn i Sverige. Jag är född här och fick det latinska namnet Cecilia av min svenskfientliga föräldrar. Nu när ni har upplyst mig om hur det ska vara ska jag genast kontakt skatteverket och be att få ändra mitt namn till det mer svenskklingande Åslög. Shit alltså, att jag inte har tänkt på det tidigare!

  Skämt åsido, språket och med det namnen förändras hela tiden. Vi påverkas av vår omvärld. Med kristendomen fick vi namn som Krister, Maria, Andreas. Från franskan Marie, Louise osv. På 30–talet fick många barn namn efter amerikanska filmstjärnor, Sverige fick en massa Nancy, Dorothy och Jane. Kevin har blivit poppis på senare tid. Kanske kommer det Njol vara det nya innenamnet om 40 år. Vem vet?

 27. jahaja skriver:

  Cecilia, du har en halv poäng men du missar också halva poängen. Alla namnen du nämner är etablerade i olika indoeuropeiska språk, och bland annat latin var en stor influens när svenska uppstod. Alltså är dina exempelnamn relativt lätta att inkludera i en svensk kontext. Vad gäller bibliska namn har de ofta latinifierats (ibland ”grekifierats”), på de olika semitiska språket (arabiska, hebreiska, arameiska – som Jesus förmodligen talade, om han existerat) låter de oftast väldigt annorlunda.

  Jag har en turkisk kollega med ett bibliskt namn, Azis, som han europeifierat till dess grekiska (?) motsvarighet, Alexander. På samma sätt har jag en japansk vän som helt enkelt kapade av halva namnet och fick ett namn som européer har lätt att minnas och stava till. Själv, nu när jag bor i Frankrike, använder jag ett av mina icke-tilltalsnamn, som är just bibliskt, som namn och har tagit bort en bokstav i mitt efternamn för att underlätta för både fransmännen och mig själv. Hur jävla svårt kan det vara att vara lite pragmatisk om man kommer till en annan kultur och anpassa sig?

  Jag lovar, om man inte är något mobbat curlingoffer klarar ens identitet en sådan förändring utan att man känner att man utplånar sig själv. Jag är genuint nyfiken på vad det är för fel i huvudet på typ Zlatans föräldrar som ger honom ett sådant namn trots att han föddes i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla