Beat Generationen: Sad Boys och Avicii?

3:10 14 Maj 2014

Denna vecka släpper vi all fokus på omvärlden och blickar istället över Sverige och våra grannländer. Nya tolkningar av Avicii, Sad Boys ultimata briljans och melodier med en retrospets när Beat Generationen återvänder.

Att beskylla grabbarna i Sad Boys för att göra cloud rap skulle inte göra deras musik rättvisa. Yung Leans första låtar bottnade kanske i subgenren men för varje låt bredder de ut sina egna vingar, vilket har resulterat i bättre musik. En av de viktigaste faktorerna i detta är producenten Yung Gud som ligger bakom sånger likt Gatorade och Kyoto tillsammans med kollektivets rappande frontman. De absoluta höjdpunkterna är dock när Gud inte låter en instrumental nå in ett bås och istället får kreativiteten flöda fullt ut. Vi väntar ännu på hans beryktade EP och förra veckan gjorde han det inte enklare med fenomenala Crushed; en samling spökliknande synthar och lågt pitchade röstsamples med en tungt gungande bas. Jag kräver att Sverige lär sig göra vettiga skräckfilmer och anställer denna producent för soundtracket.

Det finns talanger, sen finns det multitalanger. Dalabarnet Dayn från industristaden Borlänge skapade för några år sen dubstep så pass smutsig att kloakråttorna var tvungna att hitta ett nytt hem. Men det var då – nu är han tillbaka med ett nytt projekt under namnet SLVRFNG (en hieroglyfisk flört med tecknade Silverfang, tror jag?) som är långt ifrån alla fördomar du kan tänkas ha om dubstep. Låten Wavebreaker börjar likt ett högt pitchat hommage till Moments In Love (av avant-gardesyntharna i Art of Noise) för att sedan dränka oss i en flod av melodisk 80-talsnostalgi. Vad som startade likt några vågor sluter upp i den perfekta synthstormen. Besök producentens Soundcloud för mer av samma valör och förvänta er ett mixtape inom en snar framtid.                  

Det var den ständigt pålästa Malin Wester som öppnade upp mina ögon för denna danska producent. 18 år gamla Jagan Mai har tagit sig an våran svenska världsstjärna Avicii på ett alldeles strålande sätt med denna remix av Levels. Houseeposet lämnar här Summerbursts största scen och blir istället till en tryckare av högsta kvalité, gjord för sommarnätter. När du trodde att du hade hört allt landar denna låt likt den ljuvligaste av smällar, Jay-Z kan inte relatera.                     

En kommentar | “Beat Generationen: Sad Boys och Avicii?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Malin Wester skriver:

    kärlek <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg