Lista: 5 podcasts att förgylla din populärkulturella höst med

11:00 12 Nov 2014

Dagarna är i dessa sena hösttider mer mörka än ljusa då vi går mot den långa vintern. När du lämnar hemmet för jobbet är det mörkt, när du kommer hem från jobbet är det mörkt. Deprimerande? Ja, något. Tur nog finns det en vardagshjälte i form av en mp3-fil specifierad som podcast.

Framgångsvågen för det digitala mediumet tycks inte ha en ände, och jag har nu bestämt mig för att förgylla de kommande månaderna i era liv med fem podcasts där allt från hektiska filmdebatter till aliens och verkliga mordgåtor figurerar. Såklart finner du följande i iTunes och Podcaster.

5. The Canon

Förra veckan lanserade podkanalen Wolfpop sitt alster och en av de mest lovande titlarna är The Canon. Här utmanar de två hänsynslösa filmkritikerna Devin Faraci och Amy Nicholson — från Badass Digest och LA Weekly — varandra i en episk kamp om vilka filmer som förtjänar att tillhöra The Canon, en lista över verk värda att minnas för evigt. Hittills har de tagit sig an Goodfellas och Indiana Jones and The Temple of Doom med ett hetlevrat resultat. Detta är kanske inte podden du väljer att luta dig tillbaka med en gråmulen söndag då de båda recensenterna gör sitt absolut bästa för att motbevisa varandra. Underhållningen är uppseendeväckande då de två kan gå från att belysa den postkoloniala problematiken i Indiana Jones resa genom Indien till faktumet att skådespelerna i Martin Scorseses maffiaklassiker är oerhört felcastade då de alla spelar män i 20-årsåldern, vilket ger en helt ny syn på filmen.

4. X-Files Files

Premissen för denna nostalgiska tillbakablick på FBI-agenterna Mulder och Scullys äventyr bland utomjordiska konspirationer är kanske lite smal – men ärligt talat, har du inte sett X-Files tidigare har du nu en perfekt anledning. Silicon Valley-skådespelaren Kumail Nanjiani kanaliserar här sin brinnande kärlek för kultserien varje vecka genom livliga diskussioner med intressanta gäster. Vi kan bland annat höra hans briljanta fru Emily V. Gordon, redan nämnda Devin Faraci, Emma Caulfield från Buffy och Vampyrerna samt självaste nördguden Kevin Smith — var dock inställda på att den sistnämnda likt alltid mer än gärna talar om sig själv. Podcastens absoluta höjdpunkt är dock Kumails hängivna arbete. X-Files är bland pålästa tv-tittare känt för att ha kickstartat den moderna tv-kulturen, och här får vi till exempel ta del av dåtidens spekulationer från en av de första internetforumen dedikerad till en tv-serie. Detta ger oss en spännande inblick i begynnelsen av de vettlösa teorier som skulle komma att bli fundamentet för dagens Reddit-teoretiker.

3. The Nerdist Writer’s Panel

Här har vi en av de äldre aspiranterna på listan från den alltid lika underhållande hemsidan The Nerdist. I denna podcast får vi ta del av manusförfattaren Ben Blackers möten med förebilder och jämlikar där de reder ut den alltid lika mångsidiga processen som är att skriva manus. Oftast rör det sig om tv-serier, och det är just där vi finner några av de mest intressanta gästerna. Fokuset är ingen specifik genre så även sitcom-älskaren kan finna något här men för fans av de senaste årens bästa draman är detta inget annat än en guldgruva. Vad sägs som Breaking Bads Vince Gilligan, Fargos Noah Hawley eller Kurt Sutter, med en sann inblick i dårskapen bakom Sons of Anarchy.

2. Firewall & Iceberg

När det kommer till det rådande tv-klimatet känner ingen till branschens alla turer lika väl som Hitfixs egna Alan Sepinwall och Dan Fienberg. Vare sig det är den senaste premiären, nedläggningen eller twisten har de två alltid en intressant infallsvinkel att komma med. De båda är något av veteraner, vars ord är värda att tas på allra största allvar. Med över 250 inspelade avsnitt är dynamiken mellan den varmhjärtade Sepinwall och den cyniske Fienberg fulländad vilket ger upphov till inbjudande samtal. Faktumet att den ackompanjerande infotexten för varje podd innehåller tidpunkterna för alla programmets ämnen gör även lyssningen underlättande i en tid då vi fruktar spoilers mer än någonsin förr.

1. Serial

Okej, här är kanske en som inte faller inom ramerna för populärkultur lika väl som de andra, men faktumet är att Serial är den absolut bästa podcasten där ute just nu. Konceptet är något inte helt bekant för podcastvärlden då serien — istället för att fokusera på en enskild gäst eller historia i varje avsnitt — har ett narrativ som sträcker sig över en hel säsong. Många har valt att likna podden med True Detective, och då inte bara pågrund av berättarformatet. Detta är den riktiga historien om en dömd mördare och programledaren Sarah Koenings jakt på den dolda sanningen i ett häpnandsväckande fall där allt inte tycks stämma. Den begåvad historieberättaren Koening tar oss med hjälp av bevismaterial, förhörsinspelningar och intervjuer på en fängslande resa genom ett grått Baltimore där mystiken vilar lika tätt som över Louisanas träskmarker. Världen vi bjuds in till är lika sann som den är levande och har gett upphov till miljontals lyssnare – alla med sina egna teorier kring fallet.  Serial är sannerligen något av en In Cold Blood för podcasts och det vore dåraktigt av dig att inte ta del av den.                   

Har du fler podcasts att rekommendera? Lämna en kommentar!  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG