Trailer: A$AP Rocky, Pharrell och Zoë Kravitz är alla en del av filmen Dope

9:00 22 Jan 2015

DOPE.jpg

Sundance mytomspunna filmfestival står för dörren och med den en rad filmer som vi andra lär få se ett halvår härifrån. Men den som väntar på något gott eller? I detta fall handlar det dock om något mer rusingivande och smått olagligt med trailern till filmen Dope. Här tas vi till de hårda gatorna i Inglewood, Kalifornien där vi finner rapnörden Malcolm — spelad av debutanten Shameik Moore — i en adrenalinstint kamp mot tiden efter att en fest når sitt slut med en misslyckad drugdeal.

Regissören Rick Famuyiwa ville enligt Entertainment Weekly ge en inblick i livet för den vanliga killen vars hotfulla omgivning är en han inte kan försvara sig emot. Att göra den skillnaden mellan filmens protagonist och de tonåringar vars vardag är att langa droger känns som smått överilad elitism när filmen ändå har tagit inspiration från regissörens uppväxt. Året är 2015 och att spela tv-spel kräver ingen högskoleutbildning.

Samtidigt förstår jag vilka vars liv Dope är tänkt att skildra — de ofta självproklamerade weirdos som växte upp med rap under 90-talet och fann relaterbara artister likt Odd Future vid 2010-talets början. Precis som Earl Sweatshirt i låten Chum tycks Malcolm vara too black for the white kids, too white for the black. Kanske är det ett perspektiv outforskat och måhända perfekt för ett coming of age-drama där halvt självbiografiska element skall ha adderat till ett estetiskt Wes Anderson-homage från Famuyiwa.

Om inget annat har filmskaparen lyckats locka med en hel del rappare. I denna korta men intensiva trailer kan vi se skymten av A$AP Rocky som tillsammans med Vince Staples, Tyga och Casey Veggies verkar vara där för att säkra den buckethat-kompatibla målgruppen. Nämnde jag även att Pharrell ligger bakom musiken Malcolm och hans band utövar? På pappret verkar liknelsen Boyz In Da Hood för en generation uppvuxen på N.E.R.D istället för NWA inte alltför långsökt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG