RECAP: Game of Thrones – Book of the Stranger [S06E04]

9:30 16 Maj 2016

I Game Of Thrones styr tjejerna spelet som om de var ackompanjerade av Beyoncé på soundtracket.

Visst, Ramsay är kanske fortfarande ett ostoppbart hatobjekt till snubbe, men i andra delar av världen förgylls tillvaron av återkomster, återföreningar och brinnande bröst när alla spelarna äntligen är på sin plats.

Power Ranking:

1. Daenerys Targaryen

Drakarnas moder har säsonger fyllda av frustration bakom sig – främst för tittarna – men med sin senaste uppvisning i naken eldkonst kan hon kanske lämna sin storymässiga limbo. Likt en mer mordbenägen F!-valkampanj från 2014 satte Daenerys eld på sina patriarkala hatare i ett manér känt från tidigare säsonger – låt oss bara hoppas att hennes nyfunna medvind inte stannar av vid den första av motgångar. Än en gång har ett österländskt folk fallit till knäna för sin vita befriare och vårt hopp för ett tronskifte i väst sprudlar igen.

2. Sansa Stark

Min teori att Game Of Thrones siktar på att förvandla Westeros till ett matriarkat innan seriens slut förstärktes inte bara av Daenerys, utan även med Sansas uppenbara karaktärsutveckling. Även här talar vi om säsonger av frustration efter att ha sett Sansa kastas runt bland sadistiska makar likt den värsta av narrativa instrument. Men efter att ha återförenats med sin halvbroder Jon Snow ges hon äntligen lite efterlängtad trygghet och kan börja omvandla smärtan från förr till hämndlystna framtidsplaner, vilket lär behövas då brorsan nuförtiden tycks vara mindre pepp på tillvaron.

3. Littlefinger

Det tog sin tid, men äntligen är Westeros lömskaste teleportör tillbaka och det tar inte lång tid innan han nästan får en oskyldig själ mördad. Dock lyckas han avstyra Yohn Royces tur genom måndörren. Kanske är det en mer ödmjuk Littlefinger vi har att göra med i säsong sex? Efter sitt katastrofala beslut att gifta bort Sansa till Ramsay tycks han nu vara redo att byta strategi och överge de politiska kammarspelen för krigsföring – och så länge han själv inte behöver svinga ett svärd så kan kanske ett taktikbyte funka. Troligtvis gör han även bäst i att hålla sig borta från en pånyttfödd Stark, och nej, jag talar inte om bastarden Jon.

4. Tyrion Lannister

Även till andra sidan det smala havet sträcker sig Littlefingers inflytande när Tyrion motiverar sin strategi med lite gammal Baelish-filosofi. Ett citat från Westeros lämpar sig dock inte lika bra i Mereen när Tyrion försöker finna sitt fotfäste i en främmande kultur. Har han vunnit över sina motståndare med ord och sex – kanske främst sex – eller väntar en blåsning runt hörnet? Säsongen har bara börjat och faran i Mereen är knappast över, men var kommer den ifrån härnäst om inte inifrån stadens murar? Svårt att svara på, men en sak vet jag säkert, och det är att Tyrion lär skaffa sig några båtar innan Daenerys återvänder med sin armé – och med en återvunnen gudastatus kan hennes hybris nog bara toppas av hennes besvikelse, vilket Tyrion inte kommer vilja uppleva.

5. Brienne från Tarth

Först vann hon Tormunds hjärta genom att cruisa in i Castle Black bärandes en skinande rustning och flexandes äkta valyriskt stål. Sedan skapade hon lite spänning mellan sig, Melisandre och Davos, som en påminnelse att Stannis död var något av ett antiklimax efter år av uppbyggnad. I en mer sansad värld hade en vildings kärlek och en häxas rädsla varit allt annat än lovande, men just nu gör Brienne karriär likt ingen annan riddare i Westeros.

Bubblare:

Margaery Tyrell

Det här var ett avsnitt fylld av återkomster, återföreningar och systrar i kontroll. Med Margaery Tyrell fick vi alla tre. Efter ännu en av säsongens alla insidiösa konversationer med High Sparrow – håll ett vakande öga på när han bestämmer sig för att sätta sig ner, likt en örn som dyker efter sitt byte – träffade drottningen äntligen sin bror Loras, förmodligen knäckt av alla tal han lär ha fått utstå. Frågan är nu ifall Margaery kommer att ge vika för den religiösa ledarens önskan, eller om hon fortfarande är en vital aktör i spelet? De kvinnliga spelarna är trots allt inne i en vinnande trend, vilket är något Westeros Bernie Sanders inte borde underskatta.

Post Mortem:

Osha

Okej, kanske inte alla kvinnliga spelare. Men ta det lugnt, Ramsay gör Osha sällskap i efterlivet innan säsongens slut, han bara måste. Men tills dess ska författarna allt se till att vi hatar honom så mycket vi bara kan, vilket tyvärr lär leda till att vi ser minst en av Jon Snows bästisar på en kommande post mortem – snälla låt det inte vara Davos, eller Tormund, eller Edd. Fan borde inte Jon Snow och Walder Frey ändå bli en oväntad bromance? Känns rätt på något sätt.

Valar Morghulis:

  • Med säsongens fjärde avsnitt har alla karaktärers narrativ etablerats – en uppbyggnad fans av HBO känner igen från The Wire och tidigare säsonger av GoT – och det börjar bli uppenbart att Game Of Thrones är inne i sin tredje akt, då våra favoriter faktiskt börjar ta sig upp ur all den skit de har tagit sig igenom de senaste åren. Se fram emot flera framgångar, återkomster och återföreningar än vad vi tidigare har vant oss vid – eller ja, tills en viss zombiearmé gör entré, det vill säga.
  • Vem vann det koloniala spelet mellan Daenerys och Tyrion, tycker ni?
  • I böckerna var Dany förresten aldrig brandsäker, utan födseln av hennes drakar sågs som ett mirakel – genom blodmagi. Men om du också hade fått en sista chans att få se lite bröst så hade du väl tagit den?
  • Och är Jorah ett pervo eller bara den som verkligen ser Dany för den hon är när alla andra ser en Gud?
  • Tormunds reaktion vid synen av Brienne var fantastisk av flera anledningar, jag gillar bland annat att det med den nyfunna kärleken blev tydligt att vildingarna verkligen har varit isolerade från omvärlden sen århundraden tillbaka. En detalj en sämre serie inte hade lyft fram.
  • Jag fick ihop det till 5 stycken återföreningar – den mellan Brienne, Davos och Melisandre inte inkluderad – och även om Jon och Sansas är den givna favoriten efter allt vi har gått igenom tillsammans med båda karaktärerna är jag ändå lite svag för Theon och Yaras. Dock lär familjelyckan snart övergå till rivalitet när en ny ledare över Järnöarna ska utnämnas, och det lär inte vara Theon som Yara behöver frukta.
  • Men hur mycket av Jons historia känner Sansa egentligen till? Hon är trots allt helt främmande för Westeros mer magiska sfär, uppståndelse från det döda och ja, en hel armé av de döda kan vara svårt att smälta på en sittning.
  • High Sparrow alltså, om bara mina bakfyllor kunde motivera mig till att bli en framgångsrik ledare för en fanatisk religiös rörelse.
  • Fortfarande seriens mest underskattade comic relief:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp