RECAP: Game of Thrones – No One [S06E08]

7:39 15 Jun 2016

Den sjätte säsongen av Game of Thrones börjar knyta ihop trådarna med ett frustrerande avsnitt där ingen egentligen förtjänar att rankas.

Power Ranking:

1. Arya Stark

För att vara en serie ofta prisad för sina feministiska hjältinnor var det ett konstigt val att låta Arya gå emot allt logiskt tänkande och göra sig till Braavos mest godtrogna lönnmördare i förra avsnittet. Men allt är väl förlåtet efter uppgörelsen med stadens egna T-1000 – en liknelse varenda recap därute lär ha gjort vid det här laget. I slutändan var kanske alltid planen att bli knivhuggen för att sen, till slut, locka lönnmördarförbundets mest hämndbenägna till en enkel sorti med hjälp av nålen? Ingen vet, men det var lika väntat som att modern från The Babadook skulle få moderskänslor för familjen Starks mest förföljda. Men nu har Guden med flera ansikten fått alla namn den kräver, vilket gör att Arya äntligen kan tillbringa sin tid med något vi tittare faktiskt bryr oss om – fast om hon tänker återvända till Westeros bara för att få sin varghund dödad kan hon lika gärna stanna i staden där ingen tycks bry sig om barnamord eller liknande.

2. Cersei Lannister

Den här säsongen har varit synonym med händelserikt berättande, förutom för stackars Cersei. Är det hennes sanna straff efter år av vidriga – men underhållande – handlingar? Att när hon väl har Kings Landings egna Frankensteins monster som livvakt måste hon ändå bara sitta på sitt rum utan något att göra? Ja, förmodligen, tills nu, för zombieberget dekapiterade en religiös fanatiker och vi alla jublade. Tills han förlorade sitt sanna syfte i och med Tommens beslut om att Cerseis öde inte får avgöras genom tvekamp – och därmed dödade all hype för Cleganebowl. Något säger mig dock att vi inte har en dans på rosor framför oss och vad Qyburn än har hittat lär komma till hands. Men vad har han egentligen funnit? Om du satsar på något som är grönt, explosivt och typ Westeros motsvarighet till atombomben hoppas jag att din insats är hög.

3. The Hound

Bröderna Clegane stod för varsin huvudkapning, och The Hound gick även så långt att han kastrerade en snubbe bara för att poängtera hur förbannad han var. Nu har han bytt sällskap från några fredliga religiösa tokar till några av den mer våldsamma sorten, och det är vi alla tacksamma för. Vinterns vindar drar ändå mot norr och kanske är inte de bästa av återföreningar förbi oss nu när The Hound, Brienne och Arya snart lär befinner sig i samma län för ett osedvanligt blodigt lajvande av dagisleken mamma pappa barn.

4. Podrick Payne

Jag skulle knappast anklaga dig för att vara en ouppmärksam tittare ifall du har blandat ihop Podrick med hans stumma släkting, kronans avrättare Ilyn Payne. Nu har grabben äntligen fått uttala mer än ett ord denna säsong, och vi har alla Bronn att tacka för denna mirakulösa bedrift. Utöver det sedvanliga grabbhänget där slagsmålsknep, kukmäteri och allt annat två män kan göra up on the roof är inkluderat diskuterade de två kanske det viktigaste av allt: ligger Jaime och Brienne med varandra? Såklart inte, vilket betyder att Bromund fortfarande kan förverkligas.

5. Varys

Av alla hans talanger är nog förmågan att överge en plats innan allt går åt helvete eunuckens främsta. Varys har alltid varit en listig jäkel, duktig på att dra i trådar, men han vet när det är dags att lämna ett sjunkande skepp. Och på tal om skepp, passande nog lyckades en armada av dem smyga sig på Mereen lagom till att spionmästaren var ute ur staden. Men det handlar nog inte om någon typ av förräderi, utan mer om att vi ska få flera av dessa fantastiska scener där Tyrion, seriens mest underhållande karaktär, ska agera fyllepinig farbror åt seriens minst roade.

Bubblare:

Edmure Tully

Vi återvände till flodlandskapen denna säsong och ingen från familjen Frey dog, utan istället lyckades Edmure se till att hans egen farbror mötte döden, vilket gör hans resa från sympatisk tönt till odrägligt svin en lyckad sådan. Håll tummarna för att han befinner sig på en familjemiddag med Walder och grabbarna nästa gång vi ser honom, lagom till att en viss zombiearmé knackar på dörren.

Post Mortem:

Blackfish Tully

Varför kunde du inte bara gå på toaletten istället för att dra ditt svärd, Brynden? Det gick ju så bra senast. Men ditt öde var förbestämt, det går nämligen inte att återintroducera ett så pass stort bad ass i Game of Thrones utan att döda honom i nästa avsnitt.

Valar Morghulis:

(All Men Must Die, eller snarare All Men Must Rant efter detta avsnitt)

 • Jag försöker göra mitt bästa och inte klaga över ändringar från böckerna. Men nu är det ändå dags, för ärligt talat, vad pågår egentligen med Jaime Lannister? DB Weiss och Dan Benioff har gjort kungadräparen till en våldtäktsman, skickat honom på ett värdelöst uppdrag till Dorne, för att sedan skicka honom på ännu ett värdelöst uppdrag i Riverrun, allt i kärlekens namn. I böckerna besöker Jaime inte ens Dorne – tacka alla sju gudarna för det – och skickas till Riverrun av en Cersei som har ledsnat på att han faktiskt har ett samvete. Detta leder till ett betydligt mer spännande narrativ där Jaime, inställd på att återfinna sin heder, vänder Cersei ryggen och beger sig ut på nya spännande äventyr med Brienne. Ni kan förmodligen lista ut vilket scenario jag finner mest fängslande och karaktärsmässigt sammanhängande, men jag antar att incestromanser inte är lika med bra tv enligt Weiss och Benioff.
 • En sak är ändå säker: Cersei lär ställa till det rejält för sig lagom till att Jaime återvänder från sin road trip på två avsnitt.
 • Jaime nämnde även ”the things we do for love”, vilket speglar en viss replik från första säsongen. Är det kanske dags för någon att ramla ut ur ett fönster snart?
 • Det här avsnittet var överlag säsongens mest stökiga och antiklimatiska. Mereen attackerades i en sekund av några dataanimerade skepp, innan Daenerys landade i staden och försäkrade oss om att allt var lugnt. Samtidigt trodde väl ingen att Arya skulle dö, vilket hon inte heller gjorde, hon var bara lite naiv i förra avsnittet men sådant beteende är tydligen helt utan konsekvenser om fansen älskar dig – vilket även är fallet för Tyrion. Vad har hans historia egentligen varit denna säsong förutom att han inte har någon rolig att supa med i Mereen?
 • Vad är förresten Varys destination? Jag har tyvärr en känsla att han kommer ge oss en anledning att genomlida Dorne även nästa säsong, för det vore ju hemskt om vi glömde dem helt och hållet.
 • I nästa avsnitt får vi äntligen återvända till Norden för ett traditionellt storskaligt flaskavsnitt, det är säsongens nionde vilket betyder att vi i alla fall lär ha något av värde att diskutera efteråt. Men visst har det gått långt när man längtar efter Jon Snows bekymrade fejs och Ramsay Boltons sensationellt barbariska utspel?

En kommentar | “RECAP: Game of Thrones – No One [S06E08]”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Vaktis skriver:

  Tack för en skön recap, Svante! Jag håller helt med om att Jaimes storyline har misshandlats något av Weiss och Benioff. Och Aryas storyline känns i mitt tycke inte helt fokuserad, men det gör den inte i böckerna heller, å andra sidan.

  Förresten, du verkar ha läst böckerna, så hade du någonsin ”ångest” över huruvida du skulle se säsong 6 nu eller vänta tills efter nästa bok?

  Jag hade orimligt stor beslutsångest – jag har följt bokserien sedan 1998 och väntat 3-5 år mellan varje bok. Men att vänta kanske 6 månader på utgivningen + ytterligare, säg, 10-12 månader för brittiska pocketutgåvan som jag råkar köra på och _samtidigt_ lyckas undvika major-spoilers under den tiden kändes orimligt; så här är jag nu.

  Visst, ”det kommer diffa mer mellan böckerna och tv-serien nu”, men det fantastiska ”Hodor-avsnittet” gjorde ändå att en liten del kring lockelsen med böckerna gick förlorad. Martin är ju trots allt grym på sina dramatiska ögonblick och cliffhangers.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg