Nej, årets julkalender är inte en porrfilm

9:22 2 Dec 2015


Foto: SVT.

Igår hade årets julkalender på SVT premiär. I samband med det så kom även årets första mediala raseriutbrott från upprörda tittare, som bara efter att ha sett ett kort klipp från kalendern bestämt sig för att direkt kasta ut teven i en snöhög och sluta betala tv-licensen.

Årets julkalender i SVT är signerad Erik Haag och Lotta Lundgren (kända från Historieätarna), och ett klipp som SVT lagt upp på Facebook visar hur en 70-talsfamilj i ett kollektiv förklarar för barnen vad ”vuxenskönt” är för något. Såhär låter det i klippet:

Flickor har slidor och pojkar har snoppar. Nu ska vi försöka då ta det här lite seriöst. Snoppen åker in i slidan och det är något vi vuxna kallar för vuxenskönt. Det här är egentligen inte så komplicerade saker. Däremot, det som händer i Bolivia…

Denna scen har fått ett flertal föräldrar att RASA i SVT:s kommentarsfält. Dammluckorna till helvetet är öppnade. ”Mina barn kommer inte få se detta flummande/sexundervisning”, ”Ska ni börja sända porrfilm för barn snart eller?” och ”ska ni visa när de agar barnen också?” En klassisk tittarstorm, helt enkelt.

Alltså, jag blir så himla trött av det här. Nu får man inte ens säga ”snopp” i TV längre utan att folk ska jämföra det med ett oförlåtligt övergrepp mot samtliga av Sveriges stackars barn. Bara för att man säger ”vuxenskönt” så behöver ju inte det betyda att barnen direkt tar skada och börjar penetrera varandra hejvilt på fritids.

Jag har inga barn själv och har ingen aning om hur jag kommer uppfostra framtida avkommor, men jag kommer troligtvis ha större problem än att de hör ”snopp” på TV en mörk decembermorgon. Det är troligtvis det minsta problemet jag kommer ha. Om man verkligen tycker att det är en traumatisk katastrof för barnen så vet jag inte riktigt hur man ska förbereda dem för resten av livet.

Ska man kanske hålla för öronen på dem tills dagen de blir byxmyndiga? Det kanske är jobbigt att inse för vissa föräldrar, men barnen kommer troligtvis att få reda på hemligheten bakom ”vuxenskönt” lite för tidigt ändå, hur mycket man än stretar emot. Om de har tjuvläst baksidan av mammas exemplar till ”Fifty shades of Grey” så är det redan kört!

Jag tycker det är bra att SVT vågar tänka utanför ramarna. Nu är det naturligtvis inte så att årets julkalender är en enda stor orgie. Det här rör sig om 30 sekunder och ett (1) avsnitt av 24. Hoppas att Sveriges barnpsykologer inte får jobba ihjäl sig i jul. Tänk att först ta sig an ett ensamkommande flyktingbarn från Syrien och därefter en traumatiserad 7-åring från Hofors som hört någon säga snopp första gången.

Troligtvis så är det dock de upprörda föräldrarna som behöver psykoterapin mest. Om man blir så upprörd över att någon säger ”snopp” på TV så har man förmodligen en del problem med sig själv att ta itu med först, innan man projicerar det på sina barn. 

Denna krönika publicerades även i Arbetarbladet

5 kommentarer | “Nej, årets julkalender är inte en porrfilm”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Tove skriver:

    Haha alltså jag kan inte säga att jag finner det provocerande men jag tycker att det är väldigt roande att med detta+snopp/snippa videon är vi snart kända som ”det där landet som alltid har kön i barnprogrammen”. xD Otippat

  2. Toledano4ever skriver:

    Är det ingen som tänker RASA över att de röker inomhus tillsammans ned barnen?!

  3. Bibi skriver:

    SNÄLLA söta rara du, en recension av kvällens bachelor avsnitt med agneta sjödin tack!???

  4. C skriver:

    Kan du inte skriva om Ribbings ”bordsskrock”? Vill gärna höra hur du brukar lösa problemet! :)

  5. Miranda skriver:

    Haha nu har du fått många tips om saker att skriva om men alltså att Måns Zelmerlöv auktionerar ut sitt akvarium för att han inte har tid att ta hand om det – hur konstigt?http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3946&artikel=6317159

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste kommentarer

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg