Frans granskar: Ulf Lundell och sagan om tornet

7:51 15 Apr 2016

Alla som läst svenska kvällstidningar de senaste åren vet att Ulf Lundell är arg. Närmare bestämt jättearg. För nio år sedan beslöt sig ”Kivik Art Center” att bygga ett konstverkstorn i betong vid stranden i Hanöbukten på Österlen. Sveriges Toscana och platsen för Ulf Lundells gård!

Det här fruktansvärda övergreppet mot landskapet (och Ulfs egen utsikt från sovrummet) har han varit rasande över dessa nio år, och det senaste utbrottet kom på Aftonbladet Kultur häromdagen. 7800 tecken och en attack mot hela Myndighetssverige. Jag har valt att ta ut de bästa delarna och dela med mig av dem här!

”Det sista man vill dras in i när man flyttar ut på landsbygden, eller i stan, eller var som helst, är grannfejder, långa, sega bråk om vem som har rätt och fel. Klassiskt är att bråka om vägar och vatten och servitut och arrenden. Här kom det att handla om ett torn. När jag först hörde talas om Kivik art center, hädanefter KAC, tyckte jag det lät som en strålande idé. Ett svenskt Louisiana däruppe på höjden åt norr.”

Ulf blev först glad! Det skulle bli ”ett svenskt Louisiana” på Österlen! Lycka! KONST! Kreativitet! Ett sofistikerat utflyktsmål för turister med kulturellt kapital!

”Något Louisiana skulle det inte bli tal om. Det skulle bli tal om betong. Först kom kuberna. Två gånger två meter. Som stora ramar man kan gå in i, se igenom. Ställda ut mot havet, Hanöbukten, för att som man sa ”accentuera landskapet”. Där har vi den mänskliga klåfingrigheten i sin prydno: som om den mäktiga vyn skulle behöva ”accentueras”.

Här säger Ulf ifrån. Här ska ingenting ”accentueras”. Ulf förklarar krig mot ”mänsklig klåfingrighet”. Hur VÅGAR Kivik Art Center göra något över huvud taget med landskapet utan att först fråga Ulf Lundell om det är nödvändigt eller inte?

”Tilltaget motiverades med att konstverk inte behöver bygglov. Vid ett tillfälle var jag över och närstuderade tornet. Där var folk från KAC. Jag frågade: Jaha, är det okej då att jag ställer upp en nitton meter hög kopia av Eiffeltornet på min mark där? Dom sa: ja. Jag tror faktiskt inte dom visste eller vet vad dom talar om.”

Nu börjar det spåra ur. Ulf börjar smida planer på att bygga ett Eiffeltorn som hämnd på sin egen tomt! En hämndaktion som tyvärr inte får önskat syfte eftersom folket från KAC inte verkar bry sig.

”Jag och mitt juridiska ombud Pär Henriksson började då för åtta år sen ta reda på vad det är som gäller. Kan man ställa upp vad som helst, var som helst med motiveringen att det är ”konst” och därmed slippa bygglov? Sen dess har det varit ett liv och ett kiv. Jag vet inte i dag hur många rättsliga instanser som kommit med sina utlåtanden. Ingen tycks veta vad som gäller. Nu senast kom Mark- och miljödomstolens dom. Tornet står. Därmed skulle det hela vara över.

Inte riktigt dock. Det finns nämligen en Mark- och miljööverdomstol också. Vill man försöka ta sej dit måste det till prövningstillstånd. Men är det inte på tiden att vi får ett prejudikat här, innan trakten översvämmas av nitton meter höga kopior av Eiffeltornet? Henriksson och jag tänker försöka ta oss dit. In i kaklet.”

Inte nog med att Mark- och miljödomstolen redan har konstaterat att tornet ska stå kvar. Ulf tar nu kontakt med Mark- och miljö-ÖVERDOMSTOLEN också!!! Ulf är genuint oroad över att Österlen ska ”översvämmas av nitton meter höga kopior av Eiffeltornet”. Förstår ni inte vad som håller på att hända? Hela Österlen håller på att förvandlas till sjunde arrondissementet i Paris medan Sveriges makthavare passivt tittar på!!!

”Sune Nordgren, boss för KAC, eller var i alla fall, har utropat: Bygglov vore en katastrof för konsten. Vilken konst? Den elitistiska? För det är gott om elitism i luften här. Det spelas under täcken, det gås över folks huvuden, dom övre skikten manövrerar ihop med Simrishamns kommun, det är dolda agendor, öppna kort saknas, man tänker sej få göra som man vill.”

Här blir det konstigt på riktigt. De ”övre skikten” har ingått i maskopi tillsammans med Simrishamns kommun. Allt för att förstöra landskapet och Ulf Lundells sovrumsutsikt! De tror att de kan få ”göra som man vill” utan att först fråga Ulf vad som är konst och inte!

”I Ystads Allehanda, denna ärevördiga publikation, grundad redan 1873, har man på sistone gottat sej åt att jag förlorat i mina försök att reda ut begreppen om tornet. Äntligen. Man har svängt sej med skrivningar som ”Lundell är inte bara en del av konstverken, han är också en del av samhället”, hans ”förlust är en seger”, ”det finns alltid ett samhälle utanför den egna tomtgränsen”. Nej, jag är inte en del av KAC:s konstverk. Eller om det nu är byggnader. Ja, jag är en del av samhället. Det samhället är överallt.

Men vad är det för fult tryne vi ser sticka upp i YA? Det trynet kallas Jante. Det är inte så ofta man ser det trynet numera, men det ligger latent, alltid. Du ska vara som vi, du ska inte tro att du är nåt, knip käft, finn dej. På YA:s redaktion sysslar man alltså med att skjuta sej själv i fötterna: ska jag hålla käft så ska förstås dom också hålla käft. Jante.”

Inte nog med att de övre skikten och Simrishamns kommun är emot Ulf. Dessutom så bedriver också Ystads Allehanda en sorts hatkampanj mot Ulf. Vad det bottnar i är Ulf tvärsäker på. Jante! Är det verkligen för mycket begärt att kräva fri utsikt åt alla håll från sitt gods på Österlen? Nä exakt, det är det inte, och alla som inte håller med är förpestade av jantelagen och kan hålla käften. Förstår inte Kivik Art Center att Ulf blir STÖRD av konsten???

”Hur bra hade det inte kunnat bli däruppe på Bergdalahöjden. Ett svenskt Louisiana, servering, ute på sommaren, utsikt över bukt och Havängs vita stränder, fårfält, till och med kanonkrevaderna skulle kunna ha gjort sej, norrljus, konstljus. Parkeringen full av bilar, folk som strövade omkring bland skulpturer i bokskogen, skulpturer i samklang med naturen, inte i konflikt med. Alla skulle varit glada, jag, turisterna, kommunen, KAC, allmänheten, den enskilde. Men så fick det inte bli. Det fick bli betong.”

Ja, tänk hur magiskt det hade kunnat bli däruppe på Bergdalahöjden, Sveriges Louisiana, om bara Kivik Art Center hade lyssnat på Ulf. Ulf vet vad som är bäst för Österlen! Trist bara att varken Simrishamns kommun, Ystads Allehanda, Kivik Art Center eller någon annan boende på Österlen verkar förstå det.

”Jag hoppas på Mark- och miljööverdomstolen. För ett klargörande. För ett prejudikat. Det här gäller. Det bör ligga i både den enskildes och allmänhetens intresse. Nån jävla ordning måste det väl ändå vara, till och med i konstens värld.”

Ulf, kämpa på! Vi är många som är berörda av din starka kamp. En vacker dag kanske hela Österlen måste rivas förutom just din gård. Naturen behöver inte accentueras, så varför bygga någonting över huvud taget i hela Skåne? Nån jävla ordning måste det väl ändå vara.

Får du inte nog av Ulf? Läs även ”När Ulf Lundell nästan hamnade i norskt fängelse”. 

5 kommentarer | “Frans granskar: Ulf Lundell och sagan om tornet”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Alexandra skriver:

    Ha ha – underbart!

  2. Fanny skriver:

    Hahah, skrikskrattde som en jäkla häxa genom hela inlägget. Behövde det här efter 6 timmars föreläsning i makroekonomi, tack Frans!

  3. Kim skriver:

    Hahahahaha!!! Du får folk att inse hur rolig Lundell faktiskt är. Lundells rolighet är en väl bevarad hemlighet (även för honom själv)

  4. Jörgen Persson skriver:

    Humor är svårt o ironi är ännu svårare. Nu har Lundell fått prövningsrätt och det är inte omöjligt att han vinner målet i högsta instansen. KAC som antagligen har en trasslig ekonomi säger att ”de planerar att öppna den 26 juni”. Vadå planerar – dit är det en månad! Ett problem kan vara att Region Skåne har halverat årets bidrag till KAC. Varför har ingen talat om för KAC att det antagligen bara är att flytta tornet och problemet är ur världen. Lundell har kallats rättshaverist – finns det inte andra kandidater?

  5. S Flygare skriver:

    Om KAC:s senaste konstprojekt. Fantastiskt Vore underbart om den bortgångne världsberömda konceptkonstnären Sol LeWitts upphovsrättsinnehavare gav samtycke till att mångfaldiga detta underbara konstverk på fler passande geografiska områden i Sverige, med unika naturvärlden, där man konstnärligt skulle kunna betongaccentuera landskapet. Kanske skulle det gå att förhandla om mängdrabatt och komma ner ett antal miljoner i kostnad för upphovsrätt. Önskar verkligen att fler människor i Sverige, inte minst utländska turister får möjlighet att njuta av detta unika verk.Otroligt känslomässigt stark i denna unika miljö. Det vänder sig tom i magen av denna själsligt starka konstnärliga upplevelse. Magiskt ! Här kommer förslag på fler utmärkt passande geografiska områden med allmänt intresse, där jag är övertygad om att konstverket utan tvekan skulle förstärka den känslomässiga upplevelsen hos besökare i form av att betong accentuera landskapet.: Abisko Nationalpark (NP) 1909 Bevara ett högnordiskt fjällandskap i dess naturliga tillstånd
    Garphyttan Nationalpark (NP)1909 Bevara ett äldre odlingslandskap i väsentligen oförändrat skick
    Gotska Sandön NP 1909 Bevara ön i dess naturliga tillstånd
    Hamra NP 1909 Bevara områdets naturmiljö i väsentligen orört skick och värna ostörda naturupplevelser inom ett avsnitt bergkullslätt med urskogsartad skog,blandmyrkomplex och andra våtmarkstyper samt ett vattendrag med opåverkad hydrologi
    Pieljekaise NP 1909 Bevara ett område med fjällbjörkskog i dess naturliga tillstånd
    Sarek NP 1909 Bevara ett utpräglat högfjällandskap i dess naturliga tillstånd
    Stora Sjöfallet NP 1909 Bevara ett högnordiskt fjällandskap i dess naturliga tillstånd
    Sonfjället NP 1909 Bevara ett skogs- och fjällområde i de södra fjälltrakterna i dess naturliga tillstånd
    Ängsö NP 1909 Bevara ett äldre odlingslandskap i väsentligen oförändrat skick
    Dalby Söderskog NP 1918 Bevara vad som då beskrevs som en sydsvensk lövskog
    Vadvetjåkka NP 1920 Bevara ett högnordiskt fjällandskap i dess naturliga tillstånd
    Blå Jungfrun NP 1926 Bevara ön i dess naturliga tillstånd
    Norra Kvill NP 1927 I den sydsvenska barrskogsregionen bevara ett område med urskogsartad barrskog i dess naturliga tillstånd och för fri utveckling mot urskog
    Töfsingdalen NP 1930 Bevara ett blockmarks- och barrskogsområde i de södra fjälltrakterna i dess naturliga tillstånd
    Muddus NP 1942 Bevara ett skogs- och myrlandskap i dess naturliga tillstånd
    Padjelanta NP 1962 Bevara ett på sjöar och vidsträckta hedar rikt fjällandskap i dess naturliga tillstånd
    Store Mosse NP 1982 Bevara Sydsveriges största sammanhängande myrområde i väsentligen oförändrat skick, där sjö och myr med växtlighet och djurliv skall få utvecklas fritt
    Tiveden NP 1983 Bevara ett sammanhängande skogs-, sjö- och sprickdalslandskap i orört skick och att därvid skogen skall få utvecklas mot urskog
    Skuleskogen NP 1984 Bevara ett starkt kuperat kustanknutet skogs-, hällmarks- och sprickdalslandskap i orört skick, där växtlighet och djurliv får utvecklas fritt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg