Underbara Claras mysbråk med Ernst Kirchsteiger

3:53 5 Aug 2016

Ett MYSBRÅK har stormat upp i Sommarsverige.

Underbara Clara har skrivit en krönika i Expressen som kortfattat handlar om att Ernst i princip begår övergrepp på SVENSKA KULTURSKATTER!

”I ett avsnitt planslipar han ett vackert, kullrigt trägolv och dödar i samma stund husets själ. En otroligt välbevarad och fin bröstpanel i original dömer han ut som diarréfärgad och målar i stället vit. Och ett köksskåp med slitningar och tumavtryck som rörande hälsningar från tidigare generationer blir med ett lager vit färg något som skulle kunnat köpas i ett platt paket från det stora varuhuset.”

Fruktansvärt. Ernst har DÖDAT husets ”själ”!!! Ett slitet köksskåp som innehöll ”hälsningar från tidigare generationer” blev dessutom hänsynslöst utplånat. Bara för att Ernst inte ville att en syltfläck från 1942 skulle finnas kvar. Mördare! Sen så kallade han det för diarréfärgat! Buhu.

”Men lite linolja är ingen garant för byggnadsvård. Det krävs faktiskt bara en enda liter vit sådan för att renovera sönder det mest värdefulla kulturarv. Jag vet byggnadsvårdare som gråter när Sommar med Ernst sänds. Dels för vad han gör med husen – men framför allt för det han uppviglar andra att göra. Ernstifieringen av hemmen.”

Byggnadsvårdare runtom i Sverige GRÅTER när Sommar med Ernst sänds! De kryper upp i soffan som om de ser på en skräckfilm och håller för ögonen när Ernst barfota dundrar fram över trägolvet med en vit färghink som han hotfullt applicerar på vårt VÄRDEFULLA KULTURARV!!!

”Och i stället för att vårda och sköta om det vi har så förstör vi det. Målar vitt. Byter ut originalfönster. River bort ett genuint fyrtiotalskök ur ett hundraårigt hus, till förmån för ett nybyggt kök som ska imitera en hundra år gammal fransk lantstil. Med vita och gråa nyanser och och industrichica inslag. En stil som aldrig någonsin har funnits i Sverige.”

Förlåt, men är det verkligen så hemskt att folk renoverar sina hus? Det säger väl sig självt att det inte är så kul att ha ett kök med 1940-talsstandard? Kanske om man heter Underbara Clara, men jag skulle absolut hellre ha ett nytt, funktionellt kök istället? Det får man väl inte säga i det här landet längre! Alla vill faktiskt inte leva som för hundra år sen bara för att man råkar bo i ett gammalt hus. Det är ju en jättekonstig logik. Om man skulle ha tänkt sådär de senaste tvåhundra åren hade vi väl fortfarande suttit i dragiga oisolerade kojor med huckle.

Folk får väl renovera och hålla på hur de vill? Om ett hus verkligen är värt att skyddas för eftervärlden och framtida generationer är det ju faktiskt K-märkt eller skyddat på annat sätt. Om det inte är det är det bara att gå loss och göra vad man vill, och det är väl helt rimligt om man faktiskt äger huset? Eller ska Underbara Clara och ett verkställande byggnadsråd tillfrågas så fort man vill göra om hemma? Alla gillar faktiskt inte att leva som på 30-talet.

”I värsta fall har vi fortsatt i samma anda och renoverat bort hela vårt kulturarv. Och våra barnbarn kommer vara övertygade om att fransk shabby chic, vita väggar och planslipade trägolv fanns i var mans torp i slutet av 1800-talet.”

Låt folk renovera som de vill! Bara för att folks renoveringar inte stämmer överens med ens personliga smak och hur det såg ut på slutet av 1800-talet behöver man ju inte rasa i Expressen. Jag är övertygad om att världen står inför värre problem i framtiden än planslipade trägolv i svenska torp. Det är troligtvis det minsta problemet vi kommer ha!

16 kommentarer | “Underbara Claras mysbråk med Ernst Kirchsteiger”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Töntar skriver:

    Clara är en tönt.

  2. Linnea skriver:

    Lite roligt att hon skriver ”ett 40-tals kök i ett 100 år gammalt hus” så det var okej att renovera ett gammalt hus 1940, men inte 2016..?

  3. Moa skriver:

    Håller delvis med Clara. K-märkning finns för övrigt inte, och handlar främst om unikum eller offentliga byggnader.

    Tråkigt att renovera sönder hus som kanske är mer eller mindre i original, för att sedan bli sönderrenoverade igen om 10 år. Såklart ett hus ska vara funktionellt för ett modernt liv, men betyder det att ta bort alla innerväggar för att få öppen planlösning och måla allt ”historiskt vitt”.

    Skrattar när man läser hur mäklare försöker förklara att det sjukhusvita vardagsrummet i en 1880-talslägenhet har ”sekelskiftesanda”.

    1. Anna skriver:

      Klart att det kan vara en bra poäng men känns lite märkligt att lägga skulden på Ernst. Är väl knappast hans fel att folk gillar vitt och vill renovera gamla risiga kök?

      1. Moa skriver:

        Absolut att hela ”stilen” med chabby chic och vitmålat fanns tidigare, men tyvärr är Ernst en stor förespråkare för den. Att han sedan jobbar med DIY gör ju att många som ser honom gärna tar upp penseln själva.

        Ernst jobbar ju också mycket i historiska miljöer på något sätt. Och som Clara skriver, många inom kultur/kulturvård/arkitekter etc ryser när de ser Ernsts program pga att han framhåller det hela som historiskt, utan att vara det.

        Köken blir för övrigt aldrig så gamla på kort tid som de blir nu. Kök och badrum.

  4. Mija skriver:

    Håller med Moa!

  5. Grit skriver:

    Håller också med Moa. Just Ernst provocerar mig så mycket för att han i ena stunden verkar värna om något sorts arv för att i nästa stund måla över allt med vit färg.

  6. Sandy skriver:

    Lindorff hotar att bojkotta Kristallen
    http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article23292994.ab

    Alltså… Trodde inte det kunde bli mer pinsamt när hon tågade ut därifrån förra året rosenrasande. Men, jag hade fel…

  7. Anna skriver:

    Mr Bean startade den här trenden när han sprängde en vit färgburk för att rummet skulle bli vitt. Fast han var inte lika extrem som vissa av dagens inredare. Han slog in några saker i tidningspapper först.

  8. Emilia skriver:

    töntclara

  9. Sofia skriver:

    Ääeh så korkat?! Vad är detta för kommentarstjaffs om ”bevara kulturarv” alltså för vem ens? Det är la ändå den som äger/har nyttjanderätten av bostaden som bestämmer hur fan hen vill göra med den själv. Jag har ingen jäkla skyldighet att behålla ett hundra år gammalt kök som är slitet och opraktiskt pga ”kulturarv” alltså vaaaa?! Vitt och fräscht med bänkytor i höjd anpassad för en normallång person är väl ett självklart val före bajsbrun vägg och köksbänk nere vid knäna. Lololol på er

  10. Amanda skriver:

    Skriva kommersiell krönika 101:
    1) Välj någon/något många gillar och/eller känner starkt för.
    2) Tyck annorlunda.
    3) Fakturera.

    Tittar in i spåkulan och ser att hennes nästa krönika kommer att handla om: Amning – inte bara en bra grej
    /mvh
    Cynisk

  11. Jojjo skriver:

    Det roliga i historian är väl det att även om Claras kök ser ut att vara fr femtiotalet så är det sprillans nyrenoverat. När hon flyttade in i huset rev hon ut det fullt fungerande nittiotals(?)köket och satte in gamla hyllor och luckor därefter. Är fejkat gammalt lika bra som gammalt? Makes u think ?

    1. AJ skriver:

      Haha exakt! Man får renovera hur mycket man vill men det måste se gammalt ut! Alternativt att Clara godkänt ens smak innan!

    2. Madelene skriver:

      Det handlar ju om att ta fram ursprunget. Gissar att Clara bor i ett 50-talshus, därav är det 1950-tal som är original. Jag håller verkligen med Underbara Clara & Moa här ovan, är så trött på att allt ska stöpas i samma form (vitt och fräscht!) och att en massa miljöer som vi aldrig kan få tillbaka förstörs på kuppen. Bygg ett helt nytt hus om det är så jäkla viktigt att få måla vitt & göra lite låtsas-slitet! Min morfars & mormors fina 1960-talshus såldes för ett tag sedan och blev t.o.m. uppmärksammat i en av kvällstidningarna för dess originaldetaljer. Men de som köpte det har slagit ut väggar och målat vitt och jag gråter faktiskt inombords när jag tänker på det. Det vi förstör kommer ju inte tillbaka. Visst, de ville kanske inte ha det så, men då kunde de ha köpt ett annat hus…

  12. he skriver:

    Det är snarare fråga om att renovera ett hus så den är funktionell men behåller orginaldetaljerna och det som är typiskt för det gamla huset.

    Än att vägra göra något åt huset som man bor i och istället bo i dragiga, ofunktionella kojor eller göra som typ tusen andra och måla allt i svart, vitt, grått och efterlikna det ”gamla”.

    Håller med Moa ovanstående.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste kommentarer