S: SYSTERSKAPSRAP

11:16 15 Jan 2014

Få saker värmer mitt hjärta så mycket som när kvinnliga rappare pratar om vikten av att kvinnor i musikbranschen (och i resten av världen) håller ihop. Som en extrem lover of female rap kan jag ibland bli så trött på hur konflikter göds och hur kvinnor alltid ställs mot varandra. Jag var med i ett panelsamtal en gång om kvinnor i hiphop (bara att det är ett eget panelsamtal kan ju vara ett problem i sig) där jag konstaterade att ett sätt att förbättra kvinnors situation i rap är att inte alltid bara prata om att dom är kvinnor. En överväldigande majoritet av alla intervjuer jag sett/läst/hört med kvinnliga rappare innehåller frågor som ”hur är det att va tjej i en mansdominerad bransch?” eller ”vad tycker du egentligen om Nicki Minaj?”. Dom frågorna är intressanta och måste ställas, men kanske inte varje fakking intervju? Dessutom vore det intressant om frågorna omformulerades lite och ställdes till manliga rappare då och då. Nåväl.

Det är tyvärr fortfarande så att kvinnor vänds mot varandra allt för ofta. Bara en tjej åt gången får vara på toppen, och alla andra verksamma kvinnor måste hela tiden förhålla sig till den tjejen. De senaste åren har det varit Nicki, men det här är inget nytt fenomen. I början av sin karriär fick Trina ständigt frågor om Lil’ Kim och Foxy Brown. Saker börjar dock hända. Fler och fler kvinnliga rappare samarbetar mer och mer med andra kvinnor. Oerhört lovande Nyemiah Supreme har gjort ställningstaganden kring kvinnliga rappare till en del av sitt artistskap, bland annat genom att döpa sin senaste EP till There can be more than one, en titel som talar ett tydligt språk.

Nyemiah har också gjort en av mina favvolåtar som kommenterar hela prylen med splittringen bland kvinnliga rappare. På sin remix av Chief Keefs I Don’t Like rappar hon tex: Why is it in this rap game every rap crew got one chick/ Surrounded by like six or seven rap dicks/ Sign a bunch of niggas rappin bout the same shit/ But don’t add another chick, cause it’s gon be conflict. Hon fortsätter med att lägga lines som Rap chicks beefin’ that’s that shit I don’t condone och ber omvärlden sluta försöka splittra kvinnliga rappare. ÄLSKAR den låten!!

En annan tjej som verkar värdera enighet och systerskap mellan kvinnliga rappare är Black Frost, vars senaste låt är en hyllning till olika kvinnliga rappare som betytt mycket för henne.

Förutom att hon använder termen ”Femcees” (som jag AVSKYR) så älskar jag allt med den här låten/videon! Älskar dom små tjejerna som sitter på sitt rum och kollar musikvideor, älskar när videon bryts och man får se Frost rappa lite av Kims vers från All About The Benjamins, älskar när hon rappar om hur hon fick Foxys autograf som barn, älskar när hon rappar att hon uppträdde med Eves Love Is Blind på en talangjakt, älskar när hon ger Rasheeda props och namedroppar Da Kaperz. Älskar hennes U.N.I.T.Y.-tröja. Åh Black Frost!! Men framför allt älskar jag att Frost lyfter en sån bredd av kvinnliga rappare. Hon nämner alla de stora, men uppmärksammar även mindre kända kvinnor, och många som inte alltid får den shine dom förtjänar.

Men asså refrängen!!!! Blev helt rörd.

Ladies if we stand together, real talk/ We can make change and conquer them all

Det där är så sant, och jag är väldigt glad över att förändring är på gång, att antalet framgångsrika kvinnliga rappare bara blir fler och fler, och att många kvinnor själva tar kontroll över sina karriärer, startar egna bolag och satsar på och samarbetar med andra kvinnliga artister.

Och inte för att skryta, men jag är väldigt stolt över att jag dragit mitt pyttelilla strå till stacken, både med min gamla blogg och med VBDFR. Jag hoppas jag öppnat iallafall några ögon för den enorma kvinnliga talang som finns där ute! KRAM!!

3 kommentarer | “S: SYSTERSKAPSRAP”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Malin Wester skriver:

    YESSS!!!!!!

  2. SafeToto skriver:

    It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game
    ->-> 토토사이트 .COM

  3. SafeToto23 skriver:

    It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game ->-> 토토사이트 .COM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp