H: Danja – Vibe’n

11:47 22 Apr 2014

 

I avsnitt 60 av vår pod VBDFR spelade jag och Sanna chock-mycket bra musik faktiskt. Om ni missat det så tycker jag ni ska ta en timme inom kort till att lyssna (här), om ni kan tänka er höra oss prata om och lyssna på chockmycket bra musik alltså. En av sångerna jag spelade har jag tänkt blogga om sedan den kom men pga problem med VBDFRs datapark har det inte gått. Minst 100% av er som läser detta kan relatera till problem med dataparker så jag vet (hoppas) att ni inte är upprörda.

Chokerande nog är sången jag pratar om rappad av en ungdom från Louisianas residenshuvudstad Baton Rouge. Chockerande nog är videon uppladdad på Str8 Up Ents youtube-konto. Det är inte första gången ni hör Danja på bloggen höll jag på att skriva, sen letade jag och upptäckte att det var på min gamla blogg jag postade Danjas Ima Teach You How To Do It (kolla videon underst nedan) i höstas. Den är fet och så men denna nya sången lyssnar jag fortfarande på massor och det var ju nästan två veckor sedan den kom. 

 

 

I podden påpekade jag att beatet lät väldigt mycket som ett Mouse On The Track-beat. Vår lyssnare Lo Vahltström påpekade att Vibe’n har samma beat som den gamla Boosie-hitten Top Notch, med Mouse som producent och refrängsångare. Lil Trill och Lil Phat (RIP) är fantastiska på Top Notch. Refrängen är dock annorlunda och det är kanske lite anmärkningsvärt att Danja sjunger:

feelin like Nussie everybody vibe’n”.

Nussie är en Baton Rouge-legendar som tragiskt blev mördad för några år sedan. Louisianas rättsväsende var övertygad om att det var Boosie och Nussies rapbeef som hade slutat blodigt och åtalade Boosie för att ha beställt mordet. Boosie friades från åtalspunkterna och är ju nu sedan några veckor även friad från finkan. Jag hoppas verkligen att han inte var inblandad, bl a för att jag verkligen uppskattade Nussie som musiker.

Han hade nästintill ingen musikalisk eller lyrisk talang men sjukt mycket energi och attityd. Lyssna på They Hate My nedan där Nussie är helt fantatsisk på ett Savage-beat. Han förklarar rakt upp och ner varför alla hatar honom:

 

 

Här är en rad från sången ni hör ovan:

i bought a house and a building on the same street

Raden förklars inte vidare utan det är skryt som får stå för sig självt. Inga jävla metaforer. Han vrålade ut aggressioner på ett fantastiskt sätt. Enligt en kommentar jag minns från typ Memphisunderground.com eller Wordofsouf.com (alltså för två-tre år sedan var det så raplyssnare följde Baton Rouge-rap, letandes efter sällsynt info om när Kevin Gates skulle släppas fri t ex) så ska Nussie ha varit hatad i hela BR pga att han rånat alla minst en gång.

 

Så vad säger Danja med den där refrängen? Vem vet, det viktiga är att raden gav mig en anledning till att påpeka att det är lite anmärkningsvärt att rappar om Nussie på ett Boosie-beat och att jag således jag fick en chans att skriva lite om Nussie. Det skulle vara så spänande om artister som de vi bloggat om (She Money, Danja, Spitta, Kevin Gates med flera) kunde göra något stort av Baton Rouge musikarv, denna stökiga kraftmusik som trots allt är en ljudmässigt snällare variant av sin lika studsiga kusis bounce från grannstaden New Orelans. Det kanske var på väg att hända när det kanske största löftet Lil Snupe blev signad av världsstjärnan Meek Mill, men tyvärr gick Snupe bort förra året.

Lyssna på och kolla på videosarna till Top Notch med Boosie och Danjas Ima Teach You How To Do It här nedan:

 

 

Av: Hugo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp