INTERVJU: TRIZZ BST om nya Onda & Fejs skivan ”Jordens Salt”

10:23 8 Maj 2014

I onsdags släppte äntligen Onda & Fejs, från rapkollektivet Sthlm Inkasso, albumet ”Jordens Salt”. En som väntat länge är TRIZZ BST, som inte bara är Sveriges just nu största graffitimålare utan även kan vara Sthlm Inkassos allra största fan. Petter tog ett snack med honom om nya skivan, Onda & Fejs syn på livet, och varför så många klottrare lyssnar på Sthlm Inkasso.

 

Vad tycker du om nya skivan, såhär ett dygn efter att du fick höra den för första gången?

– Jag har lyssnat på den hela tiden sen den kom, men det känns ändå som att jag bara börjat. Men den verkar fett bra. Det kan vara det bästa album jag hört i hela mitt liv.

Vad hade du för förväntningar?

– Jag hade väldigt höga förväntningar, som jag haft på alla Inkasso-skivor sen jag började lyssna på dem, och de har alltid överträffats. Dels har det alltid nått helt annat än jag trodde det skulle vara, och dels har det alltid varit sjukt mycket bättre än vad jag kunnat föreställa mig.

Är det så även med den här nya skivan?

– Verkligen. Det är verkligen en uppföljare till Onda och Fejs förra album,“Volvo-musik”, men att den är helt annorlunda, en helt ny stil typ.

Vad är den största skillnaden mellan ”Jordens Salt” och ”Volvo-musik”?

– ”Jordens Salt” känns djupare. Också typ… dimmig på nått sjukt sätt, ”Volvomusik” var mer klar. Det här är en annan, skummare stämning, både i produktionerna och i texterna. Som att det är en yr hjärna som talar ut. Sen handlar den om mer olika saker, den är bredare på nått sätt.

Du menar i texterna?

– Ja, det är som att de har förstått att de har fans nu, och att de har viktiga saker att säga till oss som lyssnar, saker som hjälper. Att de har hajjat att det faktiskt är folk som verkligen tycker att det de säger är något väldigt viktigt. För mig personligen passar den här musiken väldigt bra till hur jag lever mitt liv typ, och den gör mig starkare i hur jag lever det livet. Att våga leva såhär. För att det här är äldre personer som verkar ha fattat grejer, om livet.

Och hur lever du ditt liv?

– Jag försöka må bra och klara av alla hinder som kommer i ens väg när man t.ex. målar graff och andra saker man gör när man lever ett liv när man inte är så intresserad av att tjäna pengar.

Vad menar du med att du inte intresserad av pengar?

– Att jag inte är intresserad av att leva ett liv som går ut på att tjäna pengar eller låta pengar styra mig. Jag hatar pengar, jag vill inte att någons liv ska styras av pengar, och det känns som mycket rap handlar om pengar på ett eller annat vis. Inkassos musik gör inte det på samma sätt, och det går att relatera till. Det känns som att jag delar deras värderingar, och genom att lyssna på deras musik så inser man att det man tycker och tänker faktiskt är vettigt.

Har du något exempel på någon värdering du delar med Onda & Fejs?

– Ja men allting mer eller mindre, om hur samhället är uppbyggt. Den här skivan handlar ju t.ex. mycket om att man är väldigt bevakad, och att det är jävligt fel. Lever man som klottrare är ju det nånting man känner hela hela tiden.

Det känns som att Onda och Sthlm Inkasso och hela den klicken har fått väldigt många fans just bland klottrare på senare tid.

– Så är det verkligen.

Varför tror du att det är så?

– Det beror väl på att de flesta klottrare lever mer eller mindre lite utanför samhället, för att du gör nånting du inte borde göra men du gör det ändå för att du står för det. Och den här musiken handlar ju om att stå lite utanför det vanliga samhället, och att faktiskt stå upp för det. Sen så är deras musik också lätt att känna igen sig oberoende om du bor i storstan eller på landet, och klottrare finns ju överallt.

Det rappar de ju om nu också, att de har mycket fans på mindre orter.

– Som de sagt själva: De alla är från landet men när de flytta till Stockholm så märkte de att det var exakt samma sak här. Och så är det ju verkligen, det har jag själv upplevt. Det mesta är likadant överallt. Spelar ingen roll vart du torskar liksom, snuten frågar ju alla om du har nått “Vasst i din ficka”.

Hur det kändes när du hörde Fejs rappa “Bomba Snatta Torska, trassla, som om jag reppa den där klicken” på “Rör oss som vatten”. Det är svårt att inte tolka det som att han refererar till ditt crew, BST.

– Det kändes jävligt fett. Vår graff kan de alltid tvätta bort men att den raden finns nu, det kan de aldrig göra nånting åt.

 

 

För att lyssna på och/eller köpa ”Jordens Salt” av Onda & Fejs, gå till iTunes, Spotify eller Bandcamp.

 

För att se mer av TRIZZ och hans vänner i BST, ta en promenad eller åk valfritt tunnelbane- pendel- eller SJ-tåg och titta ut genom fönstret.

 

 

/Petter

 

5 kommentarer | “INTERVJU: TRIZZ BST om nya Onda & Fejs skivan ”Jordens Salt””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. SafeToto skriver:

  It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game
  ->-> 카지노사이트 .COM

 2. SAFE TOTO skriver:

  It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game
  ->-> 카지노사이트 .COM

 3. SafeToto skriver:

  It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game
  ->-> 카지노검증업체 .COM

 4. SafeToto29 skriver:

  It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game
  ->-> 토토사이트

 5. 토토사이트 skriver:

  It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game ->-> 토토사이트.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp