Krönika: Ge fan i min drink

4:46 6 Maj 2015

På förfrågan från läsare har jag skrivit en kort krönika om vad som hände i lördags kväll. Det gör så jävla ont att veta att det kan gå så mycket värre än vad det gjorde för mig, men folk måste komma ihåg att det aldrig är offrets fel, det är alltid förövarens. Ge fan i min drink.

 ~

Jag vaknar på söndagsmorgonen med ett leende på läpparna. Det är dagen efter YouTube-galan Guldtuben och jag har vunnit kategorin Årets Vlogger. Med ett smått bultande huvud men med en mysig slags stolthet efter minnet av gårdagen vänder jag mig om i sängen, för att se något jag inte väntade mig. Min bästis, men även en internetvän som jag bara träffat några gånger tidigare, ligger sovande bredvid mig. Jag blir förvirrad. Vänder mig tillbaka och känner pulsen stiga medan jag ser stora, beige-bruna fläckar på lakanet strax bredvid mitt huvud. Jag försöker fatta varför, men trevar förgäves i minnesbanken i takt med att huvudvärken bultar hårdare.

Plötsligt klarvaken reser jag mig ur sängen. Jag måste på toaletten. Det ligger smutsiga papperstussar över hela mitt golv och vid sidan av sängen står en hink med ett innehåll som är misstänkt likt spya. Jag vacklar fram och sätter mig i panik på toastolen. Huvudet snurrar. Varför minns jag ingenting?

Det går bra. Clara, vi är hemma snart. Det är lugnt.” En bild från natten blixtrar förbi mina ögon. Det är svart, jag tror jag blundar, min internetvän försöker desperat att hålla mig i stående position men benen bär inte.
.

Jag ställer mig upp, tvättar ansiktet i handfatet och borstar tänderna. Sminket från gårdagen är borttvättat men jag vet inte vem som tog bort det. Mina ytterkläder ligger i en hög i hallen men jag vet inte vem som låste upp dörren. Maktlösheten är överväldigande.

Jag sätter mig i soffan. Hittar min mobil och ser nio olästa sms från människor som undrar om det kanske blev lite för mycket igår. Jag vet inte ens vad jag ska svara, för allt jag minns är att jag bara druckit en öl. Dansade. Skrattade. Och så fick jag ju den där drinken i båset.

helvete. Den där drinken. Det är det sista jag minns. Resten är blankt.

Mina vänner vaknar och kommer ut till mig i vardagsrummet. Tillsammans går vi igenom natten, minut för minut, tills jag lyckas få en ganska klar uppfattning om vad som hänt under de timmar som aldrig registrerades i min hjärna. Vi kommer fram till att det antagligen var någon typ av drog i min drink; det finns ingen annan rimlig förklaring.
.

Jag vet att en alltid ska hålla ögonen på sin dricka, förlåt, men jag tänkte ju på annat. Jag vet att en inte ska ta emot alkohol av främlingar, förlåt, men de drack ju själva och var trevliga.

Jag vet också att det är olagligt med droger. Jag vet att ”våldtäktsdrog” är ett vedertaget uttryck, trots att jag har svårt att förstå att det faktiskt existerar. Jag vet att jag ofrivilligt tappade kontrollen över min kropp för att någon annan tyckte sig ha rätt till den. Jag vet att jag hade tur, för det kan gå så mycket värre, och om jag inte haft så många vänner i min närhet den kvällen så hade jag inte lyckats ta mig hem. Alls.

Jag vet också att när jag nu går ut med vad som hänt så är det jag som kommer få fingrar hytta åt mig, eftersom det var jag som var oaktsam med vilken typ av dricka jag tog emot. Som vanligt. För tjejer borde akta sig mer, och jag borde varit försiktigare.

Eller… om det kanske är män som borde sluta utnyttja kvinnors kroppar mot deras vilja? Jag vet inte. Blandar ihop dem så lätt.

203 kommentarer | “Krönika: Ge fan i min drink”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Saga skriver:

  Så bra skrivet Clara.

 2. Louise skriver:

  Så bra skrivet. Du är bäst!

 3. Elin skriver:

  bra skrivet! Men otroligt overkligt att detta (som jag förstod det) faktiskt hänt dig. Det är så synd att folk våldtar och drogar andra. Vi är alla lika värda, och det innebär att man inte ska dominera andras kroppar eller dylikt. Vi är alla människor, vilket innebär att vi har samma utvecklade hjärna och man ska inte ens tänka tanken att göra något som skadar andra. Ibland blir man ju fan rädd för samhället och människorna som lever på jorden.

 4. Johan skriver:

  Fy fan vad äcklad jag blir. Kram bästa Clara!

 5. Clara skriver:

  Har inte folk bättre saker för sig! Blir så sur…

 6. Julia skriver:

  Sjukt bra skrivet, men det är fan sorgligt att det ens ska behöva skrivas. Jag vill gråta över hur världen ser ut.

 7. Julia skriver:

  Sjukt bra skrivit Clara! Det här är verkligen viktiga saker att ta upp även om du kanske tycker att det är jobbigt men det kan hjälpa många! Kramar till dig!<3

 8. Elin skriver:

  Heja!! Bra skrivet Clara!!

 9. Elin Carlsson skriver:

  Fy fan vad hemskt, hur kan hen/hens göra så! Otroligt bra skriven text och jag hoppas att du mår bra! Kram bästa Clara!

 10. Henrietta skriver:

  Du är bäst, och jag önskar jag kunde varit där och räddat dig, så jävla obehagligt och inte okej alls. Är såklart 100% på din sida.

 11. Elvira skriver:

  Bra skrivet Clara! Folk borde ge fan i andras drinkar, helt helt rätt!

 12. Amanda skriver:

  Skit Clara, blir så ledsen när jag hör vad som hände dig. Och blir arg för ingen ska behöva utsättas för sånt här och som du säger så är det inte offrets fel! Fin krönika, men synd att den är sann. Ha det bra nu!

 13. Sara skriver:

  Så bra skrivet Clara! Håller med! Den normen av att tjejer måste vara sååå försiktiga är förjävlig! Borde inte killar istället vara liiiite mer eftertänksamma innan de förgiftar någon? Blir så jävla förbannad.Istället för att uppfostra tjejer till att alltid vara så försiktiga och ”lugna” borde ju killar få gå en kurs i hur man låter bli att droga ner folk!!!
  Stay strong och jättebra skrivit, har säkert hjälpt massa unga tjejer där ute som varit med om liknande

 14. Emilia skriver:

  Asså FY FAN vilka vidriga människor det finns. Bästa Clara, är så glad att du hade sån tur i oturen. ❤️

 15. Gabriella Frisk skriver:

  Kära Clara. Jag blir så ledsen när jag läser din text för att du blivit utsatt för detta men samtidigt är jag glad att du yttrar dig om vad som hänt för att väcka tankar och diskussioner. Du är bäst och förtjänar inte att bli behandlad såhär. Det gör ingen. Oavsett. Tack för en bra krönika. Jag delar på Facebook och hoppas att mina nära och kära tänker till. Du är bäst. Glöm aldrig det

 16. Felicia skriver:

  Jag är sexton år och har aldrig varit full just för att jag är rädd för bl.a. sådana här saker. Min mamma har berättat att hon har varit med om exakt samma sak som du var med om. Dock vet hon att det var hennes egna arbetskollegor. Idag har hon epilepsi och jag är jävligt fundersam om det var en triggande drog. Hon minns fan ingenting från kvällen men lyckades ta sig hem på egen hand… En ensamstående mamma med fyra barn, och det var jävla mig tur att hon tog sig hem.
  Oavsett om jag inte har varit med om det själv kan jag förstå hur du känner, inte på nära samma skala men när mamma berättade det för mig såg jag tårarna i hennes ögon. Min mamma gråter i princip aldrig! Och hon höll på att bryta ihop… Men det värsta var, att hon höll det från oss under en väldigt lång tid. Hon kanske tänkte som du, att hon var rädd att det var ”hennes fel”. Det skulle jag också vara, och jag menar, det är ju exakt därför som jag inte dricker. Jag är så jävla rädd. Jag är oskuld också, så varför skulle jag vela uppleva smärtan av att leva med en fruktan om att leva mitt liv? Det är fan inte okej. Jag älskar att du vågar, Clara.

  Skrev en rapport om olika typer av sexualbrott för bara ett litet tag sedan och jag måste bara säga att Sveriges lagar suger apa. MAN KAN FÅ BÖTER… Finns ett brott som kan ge 6-10 år fängelse i värsta fall men oftast är det böter eller 2 år. För att FÖRSTÖRA NÅGONS LIV… Helt jävla sjukt.

  Och för det sista… Jag träffade dig i Piteå. Tyvärr vågade jag knappt säga så mycket för att jag typ var i chock eller nåt, men du är så inte värd all skit du får. Han som skrek ‘K’ kan ruttna i en håla. Såg att du försökte agera tillbaka men att du ändå tog åt dig. Så nu säger jag det igen… Du är inte värd det. Du är så jävla bra.

  1. Stephanie skriver:

   Förstår din oro i ämne. Känner du att du vill bli full så se till att bara vara med vänner du känner väldigt bra, och bara om du själv känner dig bekväm. Är att bli full för långt bort så var bara lugn, du missar inget världsomvälvande!

 17. Fanny skriver:

  Alltså, fy fan vad du äger. Behöver nog inte säga mer än så. Du är bäst, och en sjuhelvetes bra förebild. Tack för att du skrev om detta, och tack för att du påpekade att det inte var ditt fel, för det var det inte. Du äger, som sagt.

 18. Melinda skriver:

  En bra text med ett VIKTIGT budskap. :D
  Synd att det hände Clara Henry bara.. :/

  Och till er män/ ni som inte tänker;
  Är ni ute på krogen.? Drick dina egna drinkar och lägg INGET i nån annans..
  Spelar ingen roll om det ska vara ”nån bra tablett”
  Det finns inga bra tabletter när man är på krogen.!

  1. L skriver:

   Håller med utom med en sak.
   Varför måste det vara en man? Det kan lika gärna vara en tjej som har lagt något i hennes drink.

  2. Jenny skriver:

   Det kan lika gärna varit en tjej. MEN ty samhället har fostrat män till att de får, och ibland SKA, ha makt över kvinnor, vara dominerande och att kvinnokroppar egentligen tillhör dem får mig att tro att det kanske var en man. Det är nämligen mer eller mindre okej för män att sexualisera, objektifiera och äga kvinnor, de är ju så ”kåta och vill inget illa”. Och även OM det var en tjej som lade något i Claras drink så är ovanstående (patriarkat, könsmaktsordning etc) fortfarande ett problem.

 19. isabella skriver:

  jag förstår inte hur någon kan göra såhär, tack för att du tar upp något som blir ett större och större problem i unga kvinnors liv!

 20. Daniel Wimhed skriver:

  Ville bara säga Clara att den idioten som bjöd dig på en spetsad drink eller som hällde sådant skit i din drink då du inte var uppmärksam den kan fara och flyga åt *******. Vem det än var som gjorde det så var det en feg ynkrygg. Motiven denna ynkrygg hade för sin handling emot dig kan vi bara spekulera i. Men feg som f** är idioten.

  Fy fasen för sådant….den som gjorde detta skall skämmas!

 21. Julia skriver:

  Fy så obehagligt! Bra att du skriver om det, det behövs pratas mer om. Särskilt behövs det pratas om att det inte är den utsattes fel. Skönt att det gick bra för dig. Fasen man undrar ju hur en del människor är funtade..!

 22. alma skriver:

  så jävla starkt! klart det inte är ditt fel, förstår inte hur människor kan tycka det? fortsätt med de du gör. Du inspirerar mig och många andra

 23. T skriver:

  Styrkekram till dig! Ingen människa förtjänar att bli drogad mot ens vilja och det är bra att du lyfter ämnet.

 24. Katten skriver:

  Så bra skrivet. Så viktigt. Så hemskt.

 25. Anonym skriver:

  Riktigt bra skrivet med ett asviktigt budskap. Du är så himla bäst

 26. Ellen skriver:

  Fantastiskt bra skrivet. Ganska precis samma sak hände en kompis till mig. Som tur är var det tre (för henne okända) tjejer som hittade henne i ett dike utanför krogen och såg till att skjutsa henne hem och ”överlämna” henne till mig. Ångrar att jag inte tog de tjejernas namn, för det de gjorde kan visserligen tyckas vara självklart men ändå så oerhört viktigt, och jag skulle så gärna vilja tacka dem. Bara gudarna vet vem som skulle ha plockat upp min kompis om inte de där tre tjejerna gjort det.

  Det är en sjuk värld vi lever i. Skönt att det trots allt gick ”bra” för dig, och grattis till priset, det var du mer än värd!

 27. anonym skriver:

  Du är så jävla bra Clara, & det tar emot att läsa att du blivit utsatt för detta, men glädjs åt att det gick bra iallafall. Kram på dig ❤️

 28. anonym skriver:

  äkta girl power! YOU GO GUUURL <3<3<3

 29. Elvira skriver:

  Jag fattar inte hur människor kan vara så himla korkade, hur någon kan ge sig själv rätten att förstöra och skada en människa som aldrig har gjort något ont mot dom. Jag fattar inte varför detta gång på gång kan vändas mot offret, och inte mot den som är idioten i sammanhanget. Hur kan man göra så mot någon som hade chansen att ha den bästa kvällen i sitt liv? Jag är så glad att det fanns människor runt dig just då, som kunde hjälpa dig, men samtidigt så arg. För att det finns dom som inte har sån tur. För att det finns dom som inte har någon som skyddar dom och som genom det kan vara med om något fruktansvärt. Jag fattar inte varför folk är så elaka. Jag fattar inte hur någon kan göra något sånt.

 30. Emma skriver:

  Det är så sjukt hur människor kan vara såna idioter, gud var bra att du mår bra nu. För det kunde gått så mycket värre. Tusen miljoner styrkekramar till dig, du är så grym <3 Ily

 31. Mikaela skriver:

  blir så jävla glad och samtidigt ledsen när jag läser detta. Så jävla glad att du hade dina vänner som hade koll på dig. Var nära.

  Så jävla ledsen att detta ens händer?

 32. Elin skriver:

  Så sjukt bra skrivet Clara, starkt att du vågar skriva om det! Blev nästan helt tårögd av att läsa det här!
  Men skönt att du mår bra nu! <3

 33. Daniel skriver:

  Haha, du är ute och firar, blir full, gör bort dig och sedan skyller på våldtäktsdrog. Ja det kanske funkar.

  1. Isabelle skriver:

   Och vad fan vet du om det är min fråga?

  2. Isabelle skriver:

   Svin

  3. Ellen skriver:

   Asså förlåt mig men lägg av, detta händer och och du tycker att Clara bara skyller ifrån sig!

  4. Gustav skriver:

   Daniel, sluta vara en jävla sopa och kom in i matchen…

  5. Siri skriver:

   SÅKLART EN MAN SKRIVER DET DÄR? Gah.

  6. Tova skriver:

   Men är du seriös eller?

  7. Jonna skriver:

   ”inte alla män är dåliga” – men alla män är potentiella våldtäktsmän.

  8. Proud Pappa skriver:

   Why laugh? Were you there?
   It saddens me deeply to read comments like this.
   Daniel & Kristian (and any other like-minded males out there), one day when you grow up you may have daughters, this may happen to them. Who will you blame then? Then, at least, you might start to act like adults and take life seriously.
   Clara is an adult, but also a child whom I am very proud of. Do you think your parents are proud of you?

   (BTW, Kristian – just for you: http://rationalwiki.org/wiki/Daily_Mail – check your sources first. You’ll learn that too when you grow up)

  9. Anonym skriver:

   Haha, du surfar in här, vill vara rolig, framställer dig själv som en idiot och bajsar ur dig skit samtidigt som du framställer Clara som den bortgjorda. Ja det kanske funkar… eller inte.

 34. Emelie skriver:

  Fy fan för människor. Skönt att det gick bra i alla fall <3

 35. Julia skriver:

  Bby fy fan va läskigt… Sån jäkla tur att du kom hem oskadd iaf<3

 36. Johanna skriver:

  Älskade, älskade Clara. <3

 37. Johanna skriver:

  Gör mig sååå förbannad att läsa sånt här!!!! En kvinna(eller en man för den delen) SKA INTE behöva vara på din vakt så fort en främling bjuder på en drink men tyvärr ser världen ut så..

 38. Hanna skriver:

  Tur att du är oskadd! Förstår inte hur någon kan göra såhär mot någon annan… Du är så himla bra Clara!!! <3

 39. Ellen skriver:

  Du är så stark! As bra skrivet men synd att detta behöver hända. Du är bäst!!!

 40. Ebba (gladasteklubben) skriver:

  Herregud. Får ont i magen av att läsa detta samtidigt som jag tycker du är sjukt grym som skriver om det och uppmärksammar det. Massor av kramar <3

 41. Alicia skriver:

  Kärlek och styrka till dig!! ❤️❤️

 42. Siri skriver:

  Bästa Clara, ingen människa i världen ska behöva vara med om det där. Hytter någon med fingret ställer jag upp som Queen of Försvar. Det var allt. (Vet, tyvärr av erfarenhet, att det kan ta ett litet tag innan den där skiten försvinner ur kroppen. Krya på dig! Ät glass och sånt om det känns bättre. Kakor. Tårta går också bra. Eller bara jättemånga rostmackor.)

 43. Vanessa skriver:

  (Ursäkta mitt ordval, men) Fan ta de som la nått i din drink!!! Styrka till bäst-Clara!

 44. Evelina skriver:

  Fyfan va hemskt. Riktigt grisigt gjort av vem som än gjorde det.

 45. Johanna skriver:

  Var med om samma sak för en månad sen ungefär, dock blev jag drogad med ecstasy. Att lägga skulden på dig eller mig (offret) är helt jäkla idiotiskt. Lyssna inte på dem Clara. Både du och jag vet att dem inte har rätt. Jag har fortfarande inte kommit över den kvällen, för den var en av de värsta i mitt liv. Jag antar att det är ok, för att förlora kontrollen över allt är skräckinjagande. Kom ihåg att det inte är ditt fel, även om det var ditt val att dricka drinken (eller vad för andra argument folk kan komma med) du accepterade en drink, inte en drink med droger. Det är en stor jävla skillnad.

  Ta hand om dig, du har flera okända människor vid din sida <3

 46. Line skriver:

  Samma sak har hänt mig, fem gånger tror jag det är. Flera timmar försvinner ur minnet, jag blev aggressiv, bytte personlighet helt och var oförmögen att kontrollera min kropp. Jag gissar att det är samma eller liknande drog. Fem gånger alltså.
  Hade jag inte haft fantastiska vänner eller personer som ingripit tvivlar jag på att jag levt idag, då jag slutade andas stundtals en gång.
  Men det är, som du säger, inte vårt fel. Vi ska inte BEHÖVA vara oroliga för sånt här. Vi ska kunna gå ut och ta en drink utan att bli drogade.
  Ge fan i våra drinkar ba.

 47. Milli skriver:

  Finaste Clara! Tack för att du delar med dig! Heja dig!
  Stora kramar! ❤️

 48. Tova skriver:

  Fyfan va vidriga vissa mönniskor du är. Skönt att det gick bra iaf

 49. Josefine skriver:

  Jag blir så ledsen när jag läser det här.
  Jag hoppas att du mår bättre nu!
  Jag kan inte ens föreställa mig att något sånt här skulle kunna hända, och det är så det borde vara.
  Ingen ska behöva bli utsatt för något sånt här!

 50. Anna skriver:

  Kanske var mikael h som var framme som en av dina kompisar har som vänner på facebook. enligt facebook är han knarklangare.

 51. Anna skriver:

  Akta dig för gula bullar

 52. Pauline skriver:

  Synd att det hände men härligt att du vågar ta upp ämnet! Det pratas ju inte om sånt här annars..

 53. isabel skriver:

  Alltså fy i helvete vilka vider det finns men jag är så glad att det gick bra för dig den här gången

 54. Måns skriver:

  Bra och starkt skrivet! Spontant, utan att egentligen känna dig alls, undrar jag nästan om syftet med att lägga något i din drink, vilket ju tyvärr är svårt att bevisa, snarare var att förnedra dig offentligt..

 55. Hugo skriver:

  Hoppas du mår bra nu, jag skäms lite över att vissa män
  gör sådant. Älskar dina videos och har kollat på dig i över 3 år nu, sluta aldrig plzz :3

  1. Måns skriver:

   Hej Hugo, hur vet du att det var en man?

  2. Jonna skriver:

   Hej Måns. Även om det kanske inte var en man som la drogen i glaset så kan Hugo skämmas ändå över män.
   Då statistiken i Sverige visar att 98% av alla våldtäkter som anmäls är det en man som är förövaren. Och det är bara dem som anmäls, dem som blivit våldtagna av män – men inte vågar anmäla då man oftast skyller på offret och inte förövaren. Detta är extremt fel, men det kanske var en öm tå hos dig?

  3. Måns skriver:

   Inga ömma tår hos mig, tag ut din rättmätiga vrede på vårt misogyna samhälle på någon annan tack.
   Jag vill bara anlägga ett annat perspektiv. Motivet behöver inte ha handlat om sexuell förnedring, det kan lika väl ha handlat om en vilja att förnedra Clara offentligt genom att få henne att framstå som dyngrak – men jag var inte där när det hände och utifrån Clara blogginlägg går det inte att dra några konkreta slutsatser om vem som gjort det eller varför. Den som vet mest om det är Clara själv.

   Vad Hugo skäms för är hans ensak och inget jag ifrågasätter – tvärtom delar jag hans skam i denna fråga.

  4. Hugo skriver:

   Det är inte säkert att det var en man men när jag läser denna krönika så tänker jag direkt att det var en man.

   Jag skäms när folk skriver om sådant här, att det är mäns fel (menar inte som att det inte är deras fel men aja) för när folk skriver att ”Då statistiken i Sverige visar att 98% av alla våldtäkter som anmäls är det en man som är förövaren.” Det känns som att det är mitt fel att män våldtar. Hatar den känslan men jag får den tyvärr ofta.

  5. Anders skriver:

   @Jonna Man kan använda exakt samma argument tvärtemot det du skrev ”98% av alla våldtäkter som anmäls är det en man som är förövaren. Och det är bara dem som anmäls, dem som blivit våldtagna av män – men inte vågar anmäla då man oftast skyller på offret och inte förövaren.”. Du är medveten om det kan va direkt emot? Att män inte anmäler för att det är pinsamt eller att folk säger att han ville för att han hade stånd, eller helt enkelt att ”åh va najs” för han fick ju ligga. Så ta inte upp odokumenterad statistik, när det kan användas emot dig så pass mycket.

 56. GJosephine skriver:

  Min lilla syster har råkat ut för samma sak två gånger som tur va har hon haft fantastiska vänner med sig som hjälpt henne att komma hem. Båda gångerna blev man helt kall i kroppen av oro att nåt riktigt hemskt kunde ha hänt, eller faktiskt hade hänt. kan inte äns tänka mig hur det måste ha kännts att vara den som blivit utsatt av det.
  Är ALDRIG den utsattas fel!
  Skulden ligger helt och hållet på svinet som gjorde det!
  Blir så arg!

 57. Jonna skriver:

  Så himla bra skrivit Clara! Tur att allt gick bra med dig, förjävligt att sånt ens existerar. Kram på dig!

 58. Rebecka skriver:

  Du är så jävla grym Clara, jättebra och JÄTTEVIKTIG krönika! <3

 59. Matilda skriver:

  Bra att du skriver om det! Vilken tur att du hade vänner med dig. Kram

 60. Malin skriver:

  Fantastiskt skrivet. Blir tårögd över det som har hänt, och då känner jag dig inte ens. Tack för att du tar upp ämnet, tack för att du står på dig.
  Det som gör mig glad i texten är att du trotts allt hade tur i oturen.
  Grattis till Guldtuben! Kram

 61. Kajsa skriver:

  Har hänt mig också, en jävla tur att jag har haft min pojkvän med mig varje gång (två gånger har det hänt) som hjälpt mig.
  Men alla mina vänner tror jag har ”druckit lite för mycket”. Och vadå? Cola? Jag är nykterist bör kanske sägas.

  I snart 3 år har jag varit nykterist och detta har hänt två gånger de senaste halvåret.

  Synd att detta inte tas på större allvar. <3

  Du är stark Clara som pratar ut om detta!

 62. mathilda skriver:

  ÅH,stackars dig! Det finns så sjukt konstiga typer som bara vill förstöra- riktiga idioter som inte kan tänka längre än lillfingret räcker. Det är absolut inte ditt fel iaf <3

 63. Fredrik Hansson skriver:

  Nej då du blandar inte i hopp de, du har så rätt så.
  De var inte ditt fel att de som hände hände, de är lätt att tappa fokus ibland.
  Så se de som du lärt dig något av de, så nästa gång så vet du att vara misstänksam, de är synd att man ska behöva vara de men som verkligheten ser ut så måste man de.
  Jag tycker du ska försöka med hjälp av dina vänner ta reda på vem som gav dig drinken, sen kan ni ta och skruva upp idioten på något trevlig ute dass någonstans.
  Kom i håg de är inte du som felat !

 64. Mia skriver:

  Usch att detta hände :( Alla borde lära sig av dig, Ååh om alla bara va som du Clara<3 du förtjänar alla möjliga priser i hela världen, Kram<3

 65. Johanna skriver:

  Clara. Jag tycker inte du ska klandra dig själv för detta, det är inte ditt fel på något sätt. Det var idioten som fick för sig att lägga något i din drink, du hade all rätt att vara glad o fira under den kvällen för det förtjänade du.
  Tycker det är så äckligt med folk som gör så och inte nog med att denna person lyckades få ner nåt i din drink, hen lyckades även få dig att tro att det va ditt fel. Blir förbannad på sånt.

 66. Sara skriver:

  Fan vad äckligt.

 67. Ellen skriver:

  Tänkte först när du pratade om vad som hänt i vloggen att ” Oj vad skumt att hon inte nämner att vi borde vara försiktiga när vi är ute…” men insåg att det är de som tycker att det är kul att droga andra som ska ge fan i det och skärpa sig! Att folk gör sånt här och sen skyller på offret för att hen inte var mer försiktig är helt sjukt! Stå på dig, kram!

 68. Kristin skriver:

  Usch och fy fan! Jag blir så ledsen och trött när jag hör det du berättar om här ovan.
  Ögonen fylls av ilskna tårar åt dumma, dumma människor som vill dig (och våra andra systrar) illa. Jag känner inte ens dig men jag tycker om dig och ser dig som min vän i det systerskap vi delar. Jag hoppas att du ska kunna fortsätta dansa och skratta utan att behöva vara rädd för svin som vill begränsa ditt och oss andra kvinnors svängrum och utrymme här i världen.

  Kram på dig! <3

 69. Saga skriver:

  Män utan intelligens

 70. Sofia Vikman skriver:

  Så starkt av dig att gå ut med detta! Så elakt av en annan människa, varför vill man ge detta till någo!! Blir så arg. Men du vet att detta absolut inte över huvud taget är minsta lilla ditt fel. Det är bara Den/dom. Fyfa.
  Men det är viktiga saker att ta upp för man tänker ”det händer inte mig.
  Kram

 71. Victor skriver:

  Angående det näst sista stycket.

  Javisst är det himla tråkigt att få höra att man borde vara mer försiktig, som om man gjort något fel. Det är ju helt andra vägen, men det är svårt att hytta finger åt en osynlig gärningsman. Det enda man kan göra, alltså, är att vara aktsam.

  Den feministiska retoriken kring att man inte får kritisera offer utgår från att man istället ska och kan förändra mäns beteende, ett i praktiken omöjligt åtagande. Det enda man kan göra är att gadda ihop sig med ett bra gäng vänner och framförallt vara aktsam. En beklaglig verklighet, helt enkelt.

  1. Elin skriver:

   Varför skulle det vara omöjligt? Det är många beteenden som har ändrats sedan feminismen kom till..

  2. Victor skriver:

   Denna sorts grej inte handlar om manligt beteende, det är ont beteende. Jag tror helt enkelt inte man kan förhindra mänskor från att göra onda saker. Normen kan man kanske ändå förändra, men förövaren hör ändå inte till normen. Somliga mänskor föds helt enkelt onda.

 72. Saga skriver:

  Du har så jävla rätt. Jag har aldrig riktigt kunna greppa tanken om varför samhället skuldbelägger offret och inte förövaren. Tack för att du delade

 73. Jenny skriver:

  Jag älskar dig Clara ❤

 74. Erik skriver:

  Naturligtvis har ingen annan rätt till din kropp. Det är ett sjukt beteende som måste stoppas! Tur att du har så fantastiska vänner. Men alla som inte har de vännerna, eller om du skulle festa utan vänner nån gång? Så ska det inte va!! Vi måste tillsammans förändra manlig attityd och respekt för kvinnors kroppar. Jättebra att du skriver om dig själv. Det är genom kamp som förändring sker. Det ska aldrig handla om att du ska skydda dig eller vara rädd.

 75. Angelica skriver:

  Clara du är grym! Mitt hjärta går bokstavligt talat sönder när jag läser dethär. Hur någon kan vilja droga dig, du som är så underbar och ger så mycket till andra människor. SKIT I ALLA NEGATIVA OCH ELAKA KOMMENTARER. För de skulle inte vars lika tuffa om de sa de till dig. Du är en stor inspiration för MÅNGA, inklusive mig också. Jag hoppas du mår bättre och att svinet som gjorde de snart åker fast! STOR KRAM!! ♡

 76. För alla som misstänker sig ha blivit drogade hoppas jag alla tar ett drogtest. Glöm inte att polisanmäla. På så vis kan polis se ett samband om fler drogförsök sker på t.ex. samma krog.

 77. Disa skriver:

  Tycker att det är så jävla sjukt och hemskt att sånt här ens inträffar! Vilket as det än var som gjorde det så skickar jag allt mitt hat till hen! Förstår att det måste ha varit sjukt obehagligt och jag hoppas att du mår bra nu :(

 78. Pernilla skriver:

  Blir så jävla förbannad, ledsen och rädd :( kärlek till dig <3

 79. Kerstin skriver:

  Jag vill poängtera att jag tycker att det som hände dig är förkastligt och bör belysas på detta sätt, men jag har bara en fråga; Hur kan du vara så säker på att det var en man som stoppade något i din drink?

  1. Amanda skriver:

   Antagligen för hon vet vem som köpte drinken till henne.

  2. Amanda skriver:

   för att**

 80. Sanna skriver:

  Så vidriga människor det finns där ute! Glöm aldrig, det är aldrig ditt fel! Det som hände var inte ditt fel någonstans!

 81. Ida skriver:

  *applåderar*

 82. Louise skriver:

  Starkt skrivet Clara, blir berörd och känner hur det knyter sig i magen. Jag ska själv flytta till Stockholm i höst och börja gymnasiet där, min omgivning säger att jag ska vara försiktig, aldrig gå ensam en mörk kväll osv. Jag har aldrig varit särskilt rädd för sniglande bilar, män som tittar på en eller alkoholister, och aldrig för främmande folk. Men nu har jag börjat tänka annorlunda, bli rädd och känna mig osäker i situationer som jag aldrig upplevt på detta sättet tidigare. Din krönika berörde också, men jag undrar om det ska behöva vara så här, att man ska behöva känna en rädsla och vara försiktig med allting som man gör?

 83. Anna skriver:

  Du skulle säkrat ett drogrest på närmsta sjukhus anmält till krogen. Då hade ingen kunnat tvivla och du hade tagit ditt ansvar. Kan lätt tro att du fick för mycket och ville skylla från dig helt enkelt.

 84. Hej skriver:

  Hur vet du att det är en man som drogat dig? Kan lika gärna ha varit en tjej som varit arg på dig eller nåt. Men du tror såklart att det måste vara en kille som gjort det.

  I annat fall, så tycker jag det är hemskt att du blev utsatt för detta. Men akta dig för att peka finger förens du har säkrat att du blev drogad. Till sjukhuset med dig och undersök dig. Så du inte pekar finger åt någon/några utan bevis.

  1. sanna skriver:

   Jag förstår inte ditt resonemang. Alls. Först och främst, om du vet med dig att du endast druckit en öl och sen blir BJUDEN på EN drink av en FRÄMLING – och helt plötsligt blir du ”svinfull” och minns INGENTING – hur skulle du förklara det på annat sätt än att du blev drogad? Vad annars kan ge en sån effekt? Ingenting annat än – juste – droger. Sen, för det andra: hon har inte pekat ut någon individ med namn och telefonnummer precis, så att ”peka ut nån” har inte ens skett. Sen, att en tjej drogar en annan tjej är under 5% risk i festsammanhang medan det finns en 95% risk att killar drogar tjejer för att till exempel våldta dom. För det tredje, hon skriver ju i texten ”jag vet att en inte ska ta emot alkohol från en främling – förlåt, men dom drack ju själva och var trevliga.” – om du vet hur man läser så framgår det ju ganska tydligt att hon tog emot drinken av en främling och hade denne främling varit en kvinna lovar jag att hon hade misstänkt att det var en tjej som gjorde det. Men eftersom hon är säker på att det är en man tog hon ju troligtvis emot drinken av, ja, just en man. Sen kan du ju pröva att använda hjärnan och lägga ihop 1+1. Varför denna anklagelse och bristande förståelse??! Kan du sätta dig in i denna situation i 3 sekunder – tänk att allt det som hände Clara hände dig istället, skulle du vilja mötas av din egen reaktion och kommentar? Knappast.

 85. Nike skriver:

  Får en stor klump i magen av avsky till folk som begår dessa handlingar. Fy fan.
  kram<3

 86. A skriver:

  Killar kan oxå bli drogade på krogen, t.ex. Jag

  1. Jennifer skriver:

   Stackars små kränkta män, ni måste ju också få lite uppmärksamhet.

  2. Wow... skriver:

   ”Stackars små kränkta män…”

   Du är ju fan sjuk i huvudet, nån berättar att han blivit drogad och du börjar snacka om uppmärksamhet…

  3. Amanda skriver:

   En tjej som skriver en krönika om att bli drogade på krogen, blir överöst med possitiva och stärkande kommentarer (som sig bör.). En kille skriver i kommentarerna att han också blivit utsatt, blir istället kränkt och shamed, you go girl!

  4. Amanda skriver:

   Drogad*

  5. Albin skriver:

   Så det gör inget så länge det är en man som blir våldtagen? Du gör mig fan sjuk, Jennifer.

  6. Albin skriver:

   Fyfan.

  7. Emma Hå skriver:

   Givetvis är det trist att män också blir drogade och våldtagna, men finns det NÅGONSTANS där kvinnor får prata om våld som drabbar dem utan att en liten grabb skall komma och påvisa att ”vi män” också blir drabbade av våld. Trots att 98% av alla våldtäkter i Sverige begås av MÄN mot KVINNOR så är det alltid någon som skall flika in att ”men männen då?”. När skillnaden är så stor så är det ett rimligt antagande att det män drabbas av är resultatet av enskilda idioter medan det som kvinnor drabbas av är strukturellt maktmissbruk. Alternativet är liksom att anta att det finns 46 manliga idioter på varje kvinnlig, och i båda fallen så har män inte något att göra i diskussioner där kvinnor pratar om strukturellt kvinnoförtryck. Är det så viktigt att prata om kvinnors våld mot män så är det fritt fram att starta egna diskussionsforum och stödgrupper. Så kan jag hänga där och flika in ”men ibland får kvinnor inte ALLS ta ut all föräldrarledighet för pappan, tänk på oss då!”

  8. Lisa Tungag skriver:

   @Emma: Och sen när lagstiftades det att denna diskussionstråd är av den (könsdiskriminerande) typ som DU beskriver?

   Nej, du är ju för fan sjuk i huvudet.

  9. Anders skriver:

   Grattis @Emma, du har bevisat att du är den största sexisten i den här tråden :* ”98% av alla våldtäkter sker mot kvinnor av män”, ja, det är hemskt, men vafan gör det om man nämner dem andra 2%? Du vill ju uppenbarligen ha rollen som offer, och det får bara dig, och alla and som håller med dig, att se otroligt dumma ut.

  10. Anders skriver:

   Kan ju förövrigt tillägga att en massa tjejer har skrivit ”har hänt mig också etc etc”, men jag ser inte att nån kommenterar o säger att dem fiskar ”uppmärksamhet”. Varför ser jag inte det? Jo för att ni inte bryr er, för dem är tjejer, så återigen, har ni bevisat att ni är dem sörsta sexisterna i tråden ::*:*:*:*:*:*:*:*:*: @Emma

 87. Emma skriver:

  Åh Clara <3

 88. Amel skriver:

  Starkt av dig att skriva om det. Du förtjänar det bästa och jag hoppas att du mår bättre nu <3

 89. mattias skriver:

  Så jækla trist att behøva råka ut før sånt dær, har varit i din situasjon några ganger så vet hur det kænns. Men oavsett, det handlar varken om manlig eller kvinnligt så hoppas alla fokuserer på rætt saker, man ska vara førsiktig, o det gæller ibte bara tjejer, o det dåliga beteendet behøver inte forklares i män o kvinnor utan enklest e, ett få tal førstør før många och att vissa verkar tro att de taler før män i stort har fel o saknar førstånd. Oavsett Køn har du rætt o vara som du e o gøra som du vill utan att bli krænkt eller utsatt før hemskheter

 90. Emma skriver:

  Jättebra skrivet Clara! Beundrar hur du använder din makt som youtubeprofet <3

 91. Lovisa skriver:

  Jag satt här och funderade när jag klickade in på facebook och såg länken till dethär inlägget. Fytusan, jag blev irriterad. Jag som en tonårig tjej, måste vara försiktigare än killarna i min ålder. Inte för att jag tror att jag blir våldtagen bara för att jag går ensam ute på kvällen, utan för att jag faktiskt kan bli det. Jag har några få gånger haft fulla, okända män som kränkt mig och till och med försökt tafsa på mig, mitt ute på stan. Och det är något jag måste acceptera, för jag är tjej. Det här är löjligt orättvist, men det är någonting jag har växt upp med. Jag är tjej och har växt upp med att få höra killar är starkare, men också att jag ska vara försiktig om jag har för lite kläder på mig. Det här är alltså något jag har växt upp med, jag ska vara rädd för det andra könet, och det är jag, även om jag inte alltid visar det.

  1. Hej Lovisa skriver:

   Enligt statistik blir fler tonårskillar misshandlande än vad tjejer blir våldtagna. Det visas dock inte i media lika mycket på grund av samhällets idiotiska normer som kan lyda till exempel: ”En kille är ju starkare än en tjej så han kan väl skydda sig själv.” Det jag vill ha sagt är att trots att fler tjejer/kvinnor blir våldtagna än killar/män så lever inte vi män på ”en dans på rosor”. Tack för mig.

  2. Rebecca skriver:

   Hej Lovisa: Oavsett om tjejer blir mer eller mindre utsatta för våldtäkt än vad killar blir för misshandel, så är det fortfarande mäns våld som är problemet, right?

 92. Anonym skriver:

  Fan vad bra du är!

 93. Anonym skriver:

  Det är lätt att säga att samhället skuldbelägger offret men det är inte sant.

  ”det kanske är män som borde sluta utnyttja kvinnors kroppar mot deras vilja”

  Ja, eller rättare sagt. Det är definitivt individer som får för sig att de har rätt till andras kroppar som ska sluta upp med det. Det är deras fel. Men det är tyvärr så att man måste ha uppsikt och inte känna sig säker. Jag skulle gärna att folk skulle sluta stjäla från folk också och att folk slutade misshandla andra. Men det finns individer som är dumma i huvudet och man får därför ha uppsikt.

  Med det sagt händer det skit även fast man är uppmärksam och det är självklart ALDRIG den utsattas fel

  1. Anonym skriver:

   Äntligen någon som kan kommentera vettigt och neutralt utan att behöva generalisera endera könet.

 94. Pia29 skriver:

  Det är aldrig tjejens fel om någon j-vla idiot häller någon tidig ens drink
  Det är aldrig personen som blir drogad’s fel
  Hur fan kan någon säga det i så fall den puckar i huvudet
  Den j-vla idioter som lägger i någons drink den fan inte frisk i huvudet den skulle få fan med mig att göra

 95. Julia skriver:

  Riktigt bra skrivet!
  Såå starkt av dig att berätta!
  Det är verkligen inte ditt fel! Vet att du var ironisk när du sa så, och fattar verkligen inte att folk kan tycka så på riktigt.

 96. Rickard skriver:

  Hej,

  Tack för att du skuldbelägger mig som man, känns otroligt konstigt att vara skuldbelagd trots att jag befunnit mig på otaliga mils avstånd men trots allt ändå bär en del av skulden. Jag är ju man.

  Väg dina ord, det är väl inte rätt att generalisera på det viset eller hur? Sexism är vad det är.

  1. Liina skriver:

   Så du tycker att det är viktigare att tycka synd om dig själv än att bli arg på att Clara blivit drogad..?

   Väg dina ord Rickard.

  2. Moa skriver:

   Kanske ser dåligt men hittar ingenstans där det står ”alla män”

  3. Elin skriver:

   Nej, var står det ”Alla män”?

  4. Elly skriver:

   Undrar uppriktigt var i artikeln som hon skuldbelägger dig? Du är väl rätt så irrelevant i sammanhanget, eller?

  5. Emma Hå skriver:

   Det är inte direkt skuldbeläggning av en enskild individ när en uttalar sig generellt om ett strukturellt problem, till skillnad från andra fall där, exempelvis, en ung tjej som blivit drogad själv får ta skulden för att män i allmänhet tycker att de har rätt att göra vad de vill.

   Vad dina ord lite mer nästa gång.

  6. Anders skriver:

   Har ni läst svenska? Kan ni språket? Säger man ”män tror dem har rätt”, så menar man inte 2 st män, utan man syftar på en stor grupp, vilket man kan tolka som alla män.
   Nej, jag tror inte Clara menar alla män, men man får va försiktig med va man säger/skriver när man är så pass känd så man vinner priser för det man gör.

 97. sweet skriver:

  Jag blir alltid så jävla förbannad när man läser sånt här… att dehär får hända överhuvudtaget är så jävla illa. Starkt ändå att du vågar skriva om de. Jag är nog den mest liberala människan ni aldrig kommer träffa men att droga nån för kul är att gå över gränsen. Tur att de gick bra den här gången. 22 år man norrlänning om ni undrar

 98. isa skriver:

  Fyy vad tur du hade med dina vänner. Men alltså att droga någon under en gala dessutom?

  Det var bra gjort att du skrev om det.

 99. Julia Eriksson skriver:

  otroligt starkt av dig att våga skriva om det här! Så stört att människor inte kan ge fan i att skada varandra? Hoppas allt känns bättre nu (även om det kanske är svårt att känna sig bra efter något sånt här…

 100. Julia skriver:

  Det är givetvis hemskt att du blivit utsatt för detta och en handling som aldrig är ok MEN när du som stor Youtuber skriver något som läses av många tycker iaf jag att du kunde valt dina ord lite bättre !! Det är långt ifrån alla män som finner sig ha rätt till kvinnors kroppar ..

  1. Elin skriver:

   Snälla. Hon skriver inte ”Alla män”. Hon skriver ”män” – sen är det en tolkningsfråga. Menar hon alla män – eller menar hon de män som gör sånna här saker? Förmodligen de sistnämnda.

   Jag tycker att det är synd att du tar illa vid dig över att en så stor Youtuber inte formulerar sig på ett mer exakt sätt, så att alla ordmärkare inte missförstår. MEN när du får det att låta som att den här tolkningen är viktigare än det faktum att (VISSA) män drogar tjejer för att göra *gud vet vad* med dem efteråt… tycker iaf jag att du kunde valt dina ord bättre!!

  2. Anonym skriver:

   Elin: Så om jag får min cykel bestulen av en mörkhyad person så skulle ett inlägg som detta vara okej? För övrigt har hon ingen aning om det var en man och jag kanske inte vet att det var en svart person, men det spelar väl ingen roll liksom, okej att generalisera ändå!

   ”Jag vet också att när jag nu går ut med vad som hänt så är det jag som kommer få fingrar hytta åt mig, eftersom det var jag som var oaktsam med var jag ställde min cykel. Som vanligt. För man borde akta sig mer, och jag borde varit försiktigare.

   Eller… om det kanske är svarta som borde sluta stjäla andras cyklar? Jag vet inte. Blandar ihop dem så lätt.”

  3. Anonym skriver:

   undrar om hon hade skrivit ”alla negrer”om det hade varit en svart man, han hade ju tillhört båda grupper liksom.

   svaret är nej, eftersom det är okej att generalisera mot och trakassera män som grupp, men inte svarta.

   tänk dig ditt inlägg om man bara bytte ut ordet ”män” mot ”invandrare” så kanske du hör hur småsint och inskränkt du låter i normala mäniskors öron:

   ”Snälla. Hon skriver inte ”Alla invandrare”. Hon skriver ”invandrare” – sen är det en tolkningsfråga. Menar hon alla invandrare – eller menar hon de invandrare som gör sånna här saker? Förmodligen de sistnämnda.”

   du låter som en smygrasist som vill ”skicka ut invandrare”. men inte alla invandrare förståss, bara de som inte sköter sig.

 101. Lina skriver:

  Jag dör över alla vita kränkta män som härjar. Kvinnor för den delen också. ”Inte alla män” nä inte ALLA män men JO delvis alla män för ni är en del av det patriarkala samhälle vi lever i. Ni bidrar. Tro mig. Och vad i helvete ”Karl”? Täcka upp för en pinsam utgång? Fyfan. All styrka åt dig Clara och tur att allt gick bra, ignorera de negativa kommentarerna.

  1. Billy skriver:

   Vad har vithet med detta att göra? Är du rasist eller?

  2. Anders skriver:

   Kan alla jävla feminazis sluta skriva/säga ”vita kränkta män”, så fort man tycker att nånting inom feminismen inte stämmer? Börjar bli jävligt trött på folk som inte har nåt bättre att komma med.
   ” ”Inte alla män” nä inte ALLA män men JO delvis alla män för ni är en del av det patriarkala samhälle vi lever i.”
   Snälla, berätta vad vi ska göra. Ska vi hugga av oss ballarna o börja leva och identifiera oss som kvinnor? Det är ju det enda som får er att bli nöjda, en man som inte trycker ner kvinnor, eller nåt sånt, är INTE en fucking del i erat ”patriarkat”.
   En till grej som är sjukt irriterande är att ni vill nå jämställdhet o allt (vilket är bra), men vägen dit ska vara så sexistisk som möjligt mot män, (alla män är del av patriarkatet, alla män är potentiella våldtäktsmän, ”vita kränkta män”).
   För att ge dig ett saftigt exempel på varför man inte kan va en del i nåt man inte utövar eller håller med om överhuvudtaget; KKK, påstår du att alla bidrar till KKK’s existens för att vi är vita?

  3. Anonym skriver:

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Penisavund

   nä men skämt åsido, jag vill bara att du skall veta hur ledsen jag blir av att läsa hatiska kommentarer från unga tjejer som dig. det får mig verkligen som ung pojke att känna en oönskan och illvilja mot mig i samhället.

   är det verkligen så svårt att förstå att pojkar och män som läser den här artikeln inte vill bli uppmålade som potentiella våldtäcktsmän?

   jag har skrivit ett inlägg till klara också men jag kunde inte låta bli att dela min mening angående ditt eget inlägg också, ha en bra dag och tänk över vad jag skrivit är du snäll :)

  4. sandybell skriver:

   åh gud jag håller med. under ett inlägg som beskriver att en person blivit nerdrogad så känns det viktigt att kommentera att hon använt ordet ”män”. som om jag skulle härja runt så fort jag läser om inbrott eller våld eller vadsomhelst och ba ”du skrev att människor är dumma i huvudet som gör så! ändra det och skriv vissa människor istället! för jag är minsann människa, men jaaag gör ju inte så!”

 102. Vendela skriver:

  Sp grymt bra skrivet jag blir tårögd. Man ska ge fan i folks drinkar och det är oberoende av ålder, kön, umgänge eller sexuelläggning. Jag blir så jäkla arg och ledsen när folk inte inser konsekvenserna av vad de gör, idioter!

 103. Ebba skriver:

  Väldigt bra och starkt skrivet. De som kommenterar något annat är för fokuserade på sig själva när det alltid borde handla om vad den utsatta känner.

 104. Simon skriver:

  Hur vet du att det just var en kille kunde lika gärna ha varit en tjej som gjorde detta för att den t ex hatade dig eller liknande man ska ju inte automatiskt tro det är en kille. men jo många utav dessa incidenter brukar vara killar tyvärr men ja man vet aldrig.

 105. Anna skriver:

  Jag är förvirrad…. Hände detta Clara??!!!! För i så fall, fy faaan! Vad vidriga människor kan vara. Jag kan inte förstå hur någon ens tänker på något så fel. Älskar dig, Clara!

 106. Maria Ekblad skriver:

  Fyfan vad vidrigt, tur att det gick bra <3 Och ja det är ALLTID förövarens jävla fel. Kram!

 107. Albin skriver:

  Jag undrar vf du skriver att alla män våldtar? Förlorade genast respekten för dig när jag läste det.
  Tur att du lyckades komma undan från äcklet dock, våldtäckt är fruktansvärt.

  1. Johanna skriver:

   Vart någonstans skrev hon det? Ser det ingenstans. Läs texten innan du yttrar dig.

   ”Eller… om det kanske är män som borde sluta utnyttja kvinnors kroppar mot deras vilja?” – Innebär inte att alla män drogar, och verkligen inte att alla män våldtar.

  2. Anonym skriver:

   ”Eller… om det kanske är invandrare som borde sluta utnyttja kvinnors kroppar mot deras vilja?” – Innebär inte att alla invandrare drogar, och verkligen inte att alla invandrare våldtar.

  3. Anonym skriver:

   Det visar hur seriös du är när du länkar ett inlägg av en av de största manshatarna i Sverige. För övrigt ett prepubertalt inlägg som inte har nåt med saken att göra.

   Det finns rasister som skriver att ”invandrare borde sluta våldta”. Detta läser i stort sett varenda människa som någon som påstår att ALLA invandrare våldtar, inte att det är ett par invandrare som våldtar. När man skriver att ”män borde sluta våldta” så är det samma sak.

 108. Clara skriver:

  Tur att det gick bra!! Och jävla pucko som lade något i din drink… Och fin och klok text ❤️❤️

 109. Emilia skriver:

  För det första vill jag säga att jag tycker att det är otroligt viktigt och starkt av dig att skriva om detta, Clara. Det är ju sorgligt att man ska behöva vara rädd för att bli utsatt för sånt här… Hoppas verkligen att du slipper detta i fortsättningen! Kram på dig!

  Som svar på alla andras kommentarer här under vill jag säga att nej, jag tycker inte heller det är rätt att automatiskt skylla på män (notera dock att hon har skrivit ”män” och inte ”alla män”). Nu kan det ju vara så att hon blivit erbjuden drinken av en man och därför har anledning att tro att det var han som drogade henne, detta framgår inte av texten. I annat fall kan det absolut lika gärna ha varit en idiotisk tjej som gjort detta. Det finns praktexemplar av idioti av både det manliga OCH kvinnliga könet, så att skylla allt dåligt på män är bara löjligt och håller verkligen inte.

  Dock är det ju tyvärr fortfarande ett problem att vissa män tror att de kan göra vad f*n de vill med kvinnor, utan att tänka en sekund på konsekvenserna. Som tur är gäller ju detta bara en del av alla män. Just i detta fallet hade Clara kanske kunnat formulera sig lite annorlunda i den sista paragrafen.

  Till slut, snälla fundera på vad det är för värld vi lever i och vad det är för värld vi vill leva i. Tänk på vad ni gör och vad det har för konsekvenser för andra. Gör inget mot någon annan som du inte skulle vilja att någon gör mot dig. Det blir så mycket roligare och lättare att leva tillsammans om vi tar hand om varandra!

  Se även till att ha er dricka under uppsikt när ni är ute, så ni slipper sånt här (även om det inte borde behövas egentligen)

  LOL (Lots Of Love)

  1. Hanna skriver:

   Kunde inte skrivit det bättre själv. Spot on! Ta hand om varandra <3

  2. sebastian lovenhjelm skriver:

   män som obestämt plural syftar på män generelt eller gruppen män som helhet, precis som ordet cyklar betyder alla cyklar om man inte specificerar sig genom att säga ”vissa cyklar”. om du inte vill provocera: säg vissa män så man slipper behöva känna som att folk kallar en för potentiell våldtäktsman hela tiden.

   varenda komentar här är borde ju vara i support för klara men anledningen till att många pojkar och män (inklusive jag själv) inte kan låta bli att bli stötta när folk skriver som hon gjorde i denna artikeln är att det känns orättvist att bli uppmålad som potentiell våldtäcktsman bara för att jag råkade födas med snopp.

   jag har minsann aldrig försökt tvinga mig på någon och tror mig inte har rätt till någons kropp, och ändå ska jag bara tacka och ta emot när folk antyder att jag tror mig ha den rätten. bara för att en liten sketen procent beter sig som idioter så ska jag tåla att folk inkluderar mig i sina hjärndöda generalisering? nej tack!

 110. Majken skriver:

  Clara, Clara, älskade Clara. Jag blir rädd när jag tänker på vad det var som hände med dig. Jag hoppas att det inte hann gå för långt, och jag hoppas att den som gjorde detta mot dig inser vad han faktiskt gjort, och hatar det lika mycket som jag gör. Det är helt sjukt att det finns människor som gör så här, och det är helt skitigt att det är en själv som tjej anses behöva vara den som ska se upp. Nej, Fuck it, det är fan förövaren som ska se upp och hålla sitt vidriga beteende borta. Styrkekramar till dig <3

 111. Anonym skriver:

  Ta det lugnt med generaliseringen. Inte bara män som drogar och inte bara kvinnor som blir drogade.

  Folk som drogar andra är grovt felaktigt, men att skylla på män och sätta kvinnor i offersitsen är felaktigt. Håll isär genus och personligheter.

  1. K skriver:

   Det går dock inte att hålla isär. 98% av alla våldtäkter begås av män. det är fakta. och jag tror att alla vet att det inte betyder att alla män våldtar. Det betyder dock att nästan alla som våldtar är män. Det handlar alltså om genus, och inte ”sjuka” individer. Problemet sitter i maskuliniteten.

 112. Keith skriver:

  Skippa krogen och alkohol så eliminerar du risken att råka illa ut. Bra råd…är alltid gratis. :-)

  1. Lisa skriver:

   Ja!! Det är bara att sluta gå ut helt enkelt så löser allt det där sig av sig själv, ba sådär! Shit om alla bara hade insett att svaret var att undvika krogar och alkohol lite tidigare så hade vi sluppit massor av hemskheter!!

  2. Josefine skriver:

   Ja men såklart. För i länder där alkohol är förbjudet och kvinnor inte får röra sig fritt sker ju aldrig våldtäkter.. eller??? Tillfället må göra tjuven men tjuven kommer alltid hitta ett annat tillfälle. Är det inte då bättre att vi tar i hårdare som samhälle att minska risken att män ser sig ha rätt till kvinnors kroppar vare sig de vill eller ej?

  3. Melina skriver:

   Och skippa internet så slipper du hat, och skippa att gå ut på stan så är du ju 100% trygg :)

  4. Johannes skriver:

   Varför vill du ha det som i Saudiarabien?

  5. K skriver:

   Skitbra tips Keith! Du kanske också borde tipsa alla kvinnor om att dessutom inte ha förhållanden med män? Det är nämligen då en kvinna statistiskt sett löper störst risk att utsättas för våldsbrott. Eller så kanske du också borde tipsa män om att sluta dricka? Det är ju nämligen då de är i störst risk för att bli misshandlade.

   ELLER så kan du lägga skulden på någon annan? tex, jag vet inte… FÖRÖVAREN kanske? Tips till dig (också gratis): säg i stället åt män att sluta våldta, misshandla och kränka andra.

 113. Melina skriver:

  Herregud, Clara! Jag lider verkligen med sig och hoppas att du mår bättre nu. Vilket äckligt svin som drogade ner dog

 114. Jakob skriver:

  Vilken hemsk incident! Förstår inte alls hur en människa kan göra så mot en annan. Iallafall syftet med denna lilla text jag skrev här idag är att jag tycker att ni som säger att Clara är respektlös borde lägga ner. Först och främst så har hon precis varit med om en tråkig incident, så jag tror att stötta henne är en bättre metod än att hata på henne…
  Jag är en man och jag kan erkänna att de flesta av våldtäkterna faktiskt sker av män tråkigt nog. Detta är ett faktum som vi måste erkänna inför oss själva. Så klart så vet både jag och Clara att det även sker våldtäkter motsatta håll.

  Jag lider med dig Clara och hoppas att du mår bättre nu!

  Peace out

 115. sebastian lovenhjelm skriver:

  Gud vad hemskt och vilken tur du klarade dig!

  Men alltså klara, jag tror nog att om mannen hade gått ut med att han lagt våldtäcktspiller i din drink så hadde folk nog hött med fingret åt honom istället.

  Och hade det fungerat att be våldtäcktsmän att sluta ”utnyttja kvinnors kroppar” så hade jag försökt med det istället, men man får inte en tjuvar att sluta stjäla eller mördare att sluta mörda genom att be snällt. Man sätter lås på sin dörr, kod på sitt bank kort och tar en omväg runt den där mörka gränden mitt i natten, oavsett om man är pojke eller flicka!

  Det är orättvist men det är verkligheten.

  Igen: Ledsen att du råkade ut för något så obehagligt men glad att du hade vänner som var där för dig.
  Ha det bra från ett stort fan!

  1. sandybell skriver:

   ja, och eftersom 98 % av allt våld utförs av män så ska vi kvinnor undvika män menar du? eller undvika att vara hemma samt vara i relationer med män. det är nämligen då risken att bli våldtagen är som störst. men visst är det bekvämt att skylla på offret.

 116. Kajsa skriver:

  tack gode gud för dina vänner och för att du klarade dig. självklart är det den som gjorde det, och inte du, som gjorde så fruktansvärt fel och jag blir så ledsen över att veta att det finns de som tycker motsatsen, trots att det inte direkt är en nyhet. fy skam. kram.

 117. Simon skriver:

  Sjukt hemskt det som du upplevt, ingen borde gå igenom något sånt och människor som utsätter andra för sådant borde ta en lång titt i spegeln.

  Dock tänkte jag bara säga att jag tycker allt du skrev var bra (i att det var upplysande för hur snabbt det kan gå illa) tills sista meningen. Att i slutet skylla på män är helt fel.

  Det kan lika gärna ha varit en avundsjuk tjej som gett dig drogen, jag vet såklart inte. Men av att avsluta ditt inlägg med att skylla på ”män” eller att skylla på en hel folkgrupp är fel. Det var inte män som la drogen i din drick det var en hemsk och idiotisk människa. Som jag inte vill bli förknippad med.

  Hoppas jag inte tolkas som någon typ dålig människa nu, är bara så less på att se folk skriva om hela folkgrupper för en individs handlingar.

  Det är otroligt tur att allting gick bra för dig. Vi får hoppas att personen som som gjorde det aldrig gör något liknande igen. Kram.

  1. Nina skriver:

   Snälla du, folkgrupp?
   Ex. på definition av folkgrupp; ”Den består i de flesta fall av medlemmar som i huvudsakligen gifter sig inom den egna gruppen, (endogami), Den skiljer sig från andra grupper genom vissa sociala och kulturella särdrag, till exempel språk, religion och sedvänjor”
   Gör om, gör rätt.

 118. Japp skriver:

  Nu kan det vara så att du bara druckit för mycket, så sjukt vanligt att tjejer skyller på att dem blivit drogade bara för att vissa inte kan hantera alkohol. Du hade nog bara en snefylla.

  Gillar inte heller tonen av feminism som lyser igenom hela krönikan, duvet att det lika gärna kan ha varit en tjej som stoppade ner något i din drink va? Om någon ens stoppat i något dvs, det är lätt att skylla på att man har blivit drogad om man har snefylla.

  Men grattis, du har fått alla män att se dåliga ut för något en sjuk individ gjorde (eller inte gjorde).

  1. Sara skriver:

   Man blir oerhört ledsen av att läsa din kommentar, en otroligt onödig och respektlös sådan. Kanske kan du läsa Claras text igen och försöka att inte tolka den utifrån dina fördomar utan istället se om den kan ge dig nya perspektiv…

  2. H skriver:

   Grejen är den att alla män inte lägger grejer i tjejers drinkar, men många män gör det, och det vore väldigt bra om de män som faktiskt är ”snälla” kunde sluta att ta det som en personlig förolämpning varje gång det pratas om de män som faktiskt gör hemska saker. Tror även att Clara har rätt så bra koll själv på hur mycket hon drack den kvällen, så kom inte och säg att hon bara skyller ifrån sig, tack.

  3. K skriver:

   Jag tycker verkligen att du här borde ta ett steg tillbaka och fundera över ifall du verkligen kan ta dig rätten att definiera vad det var som hände den där kvällen. Var det du som plötsligt tappade minnet av resten av kvällen? Nej!
   Tänk dig att någon slår dig i ansiktet, vem är det så som ska få avgöra om det gjorde ont eller inte? Du eller den som slog?
   Att tjejer får droger i sin drink är ett utbrett problem och man vet själv skillnaden mellan ”snefylla” som du kallar det, och droger. Jag har varit med om samma sak och känner verkligen igen mig i Claras berättelse. Sluta bli kränkt av att kvinnor berättar om sina erfarenheter av patriarkatet – väx upp!

   Bra, starkt och modigt av dig att du pallar berätta Clara! Inte minst eftersom kommentarer såsom Japps här inte är ovanliga <3

 119. Sara skriver:

  Fina Clara, så oerhört lättande att du klarat dig ”bra” trots allt. Så starkt av dig att skriva om detta och det gör mig otroligt ledsen att du får så mycket respektlösa kommentarer som bara bekräftar tesen om att det är offret som skuldbeläggs, samt den negativa responsen från personer som inte verkar mogna nog att se situationer ur andra perspektiv och de samband som bygger på strukturer i vårt samhälle. Jag hoppas verkligen du inte tar åt dig av dessa kommentarer, för du är värd så mycket mer än att skuldbeläggas efter att du vågat lyfta denna händelse.
  Kärlek till dig!

 120. Kristoffer skriver:

  Jag håller med! Och för övrigt är du väldigt söt! Har du vägarna förbi malmö nån gång så går jag gärna ut och tar nåt att dricka :) min epost telebass@spray.se ha det bra clara! :)

  1. sandybell skriver:

   ja det var ju verkligen taktfullt att ragga med erbjudande om att ta en drink ihop, under ett inlägg som beskriver en person som blivit nerdrogad med en drink…?

 121. Julia skriver:

  Det är så jävla sjukt att en kvinna ska behöva gå ut och ständigt hålla ögonen på sin drink för att det har man lärt henne så att hon inte blir drogad och kanske till och med våldtagen. En man lägger droger i hennes drink och sedan använder hennes kropp till saker utan hennes tillåtelse. Oj, oj, oj då har kvinnan gjort något riktigt fel. Det är så jävla sjukt att ingen lär männen vad som är rätt och fel!

  1. Män är förstås inte förskonade heller. En 45-årig man blev drogad av tre yngre kvinnor i februari i år.
   Jag har inte mailat domstolen i Jönköping och bett om FUP, så jag vet inte mer än vad som stod i tidningen. En av kvinnorna hade en drog på sig som även hittades i mannens blod.

   Vad säger du Julia? Ska man dra någon taskig generalisering om att lära alla män eller alla kvinnor vad som är rätt och fel?

 122. Evelina skriver:

  Mår dåligt bara jag läser det här, och jag lider verkligen med dig. Varit med om samma sak, i en mindre stad på en fest jag bara trodde det var vänner på, och jag minns inte ens att jag ska ha druckigt nå ovanligt. Men allt var som vanligt och sen skulle vi gå ut, hade bara förfestat och det var tidigt på kvällen ännu, går på toa innan avfärd och någonstans där är mitt sista minne att en tjejkompis får hjälpa mig på med byxorna för jag är redan påväg bort, minns inte ens att jag lämnade toan. Och sedan vaknar jag dagen efter. Hann se några kommentarer ner att folk påstod att man inte klarar alkoholen?! Jag har varit för full, jag har har sneat, och jag har däckat. INGENTING, kan jämföra sig med detta. Jag hade som du en bra killkompis som bokstavligen bar hem mig den kvällen. Om han inte hade varit där? Jag vågar än idag inte tänka på det. Och nu är det drygt 10 år sedan.

 123. Disa skriver:

  Inser hur otroligt mycket män det är som kommenterar och känner sig kränkta, meningen med detta är inte att dra en kam över alla män och säga att de är våldtäktsmän. Dock visar statistik hur många av våldtäkter som begås av män… Slående siffra. Med detta menas inte att jag dömer alla män som våldtäktsmän, verkligen inte! Vet mycket väl att det inte är så. Och visst kunde Clara och några som kommenterade formulerat sig annorlunda om detta, men tänk efter, det handlar trots allt om att hon blev drogad, det är ämnet och inte att alla män våldtar. För det var inte var Clara menade med detta inlägg så var snälla mot henne istället som har upplevt något så obehagligt på en så annars bra kväll pga att en hen var en ren skit mot henne.

 124. Linn skriver:

  Tack. Tack.

 125. Rebecca skriver:

  Bra skrivet Clara! Vilken tur att allt slutade bra och att dina vänner fanns där för dig i den situationen. :) och ta ingen skit från dom som ger negativa kommentarer till händelsen och beskyller dig. Har själv varit i samma sits och jag hade mina vänner som hjälpte mig, annars hade det slutat illa. Och det var min första och enda drink den kvällen. Veckan efter den helgen skrev dom i tidningen att det hade kommit in anmälningar om att rätt många hade blivit drogade på just den krogen.

  Sedan är det givetvis inte alla män som gör detta, det är Clara väl medveten om och hon är inte den typen av feminist som drar alla män under en kam. Så ta inte åt er killar. :)

 126. FeministJohan skriver:

  Oj oj, var ska jag börja?

  Jag är så sjukt imponerad av dig. Verkligen starkt av dig att skriva och lägga upp detta. Det är så otroligt viktigt i det snedvridna pattesamhälle vi har idag att personer som är med om sådana här händelser berättar sin historia. Folk behöver veta att detta är verkligheten!!

  Däremot lägger jag ingen som helst shame på dem som inte orkar berätta, eftersom det tyvär ofta blir som du beskriver. Det lyckas alltid hittas någon förklaring till att det skulle vara tjejens fel..

  DET ÄR ALDRIG TJEJENS FEL, SLUTA TYCKA ATT NI BESTÄMMER ÖVER ANDRAS KROPPAR!!

  Anyhow, känner att jag kom av spåret lite..
  Tycker du gör ett sjukt bra jobb, hela du är awesome, stay on that path!

 127. KB skriver:

  Alltså, inte för att vara den, men det du beskriver låter som vilken jävla blackoutfylla som helst. Tyvärr.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18057174

 128. Elin skriver:

  Bäst är du <3

 129. Sara skriver:

  Helt ofattbart att sådant här kan hända i världen, fantastiskt skrivet av digMBlir dock smått äcklad av alla kränkta män som skriver att det liak gärna kunde ha varit en avundsjuk tjej och ”inte alla män”. Fortsätt med det du gör Clara, fortsätt att sprida kunskap.

 130. Sebastian skriver:

  Fuck… Clara herregud… Jag missade allt det här. Jag blir så förbannad och bara ledsen och jag… bara önskar att jag hade någon anledning att tro att det faktiskt finns snälla människor som vill väl, och det gör det, men det är så svårt att tro ibland. Men fan vad du är stark.

 131. Josefin skriver:

  Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, jag vill gråta över att detta hände dig men samtidigt vill jag skratta åt alla idioter i våran värld som tror att det är OK att lägga något i en annans drink, fyfan. Jag hoppas att du mår bra och att det aldrig händer igen. Puss och kram, cykelram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp