Inte för att vara sån, men menskoppen står längst ner på min kompislista

10:19 26 Aug 2015

Gomorron readurz! Här sitter jag och sörplar morgonkaffet.

WIN_20150825_103829

Mycket stolt cat lady. Så, vad står på att-göra-listan idag?

Fotografering för intervju med Runners World
Möte på Splay med MMM (Micke Manager Man)
Möte på Splay om HEMLIG COOL INTERNETGREJ SOM KOMMER SNART
Koka menskopp

Menskopp, förresten. Det är ett ämne jag vill prata med er om. Vi har ett väldigt komplicerat förhållande, menskoppen och jag. Vi vill tycka om varandra, men vi funkar inte ihop. Vi har försökt så många gånger men vi gör bara varandra besvikna.

Menskoppen är en skitbra grej. Det är utan tvekan, rent objektivt, det bästa mensskyddet. Miljövänligt, billigt (i längden, alltså), bra för slemhinnor osv osv. Folk älskar att tipsa om menskoppen. Jag blir tipsad varje dag på diverse sociala medier.

Men den funkar inte för mig. Jag har köpt två olika, både en större och en mindre, från två olika märken. Jag har testat i snart två år. 24 mensar. De har suttit långt in, långt ut, mitt emellan, med lång pigg, kort pigg, utan pigg, ut och in – men oavsett hur de sitter så läcker de. Båda två. Det är oerhört frustrerande. Varje månad tänker jag ”men denna månaden kanske det funkar!”. Och så testar jag. Och så blöder jag igenom.

Därför blir det extra jobbigt varje gång någon prompt måste påminna om menskoppen. Menskoppen är en mensklig revolution, men vi måste chilla lite med menskopps-hetsen. Ofta frågar folk ”men HUR kan du ha missat menskoppen?!!” när jag twittrar om tampongsnören eller bindskav, följt av ”men du måste ge det ett tag innan det funkar! Du får bara lära dig att sätta den rätt!”

Så, eftersom jag härmed är självutnämnd Moder Teresa av alla-vi-som-inte-kan/vill-använda-menskopp, får ni här en steg för steg-guide till hur ni som tycker att menskoppen är livets bästa grej kan approacha andra som inte använder det, utan att få folk (dvs mig) att känna sig som omiljövänliga patriarkatpolare:

~*~

1. Istället för att säga ”ANVÄND MENSKOPP!” – fråga ”har du provat menskopp?
2. Acceptera ett ”ja, men det funkade inte”.
3. Acceptera ett ”nej, jag vill inte”.

~*~

Tadaa! Inte svårare än så. Tipset når fram i steg ett, för dem som aldrig hört talas om menskoppen, och folk som inte får det att funka har most probably redan tränat ett antal gånger. Och de som inte vill, de slipper.

För hela den feministiska kampen går ju ut på att vi ska få göra det vi själva vill med våra kroppar, aight?

wpid-wp-1435319098666.jpeg

35 kommentarer | “Inte för att vara sån, men menskoppen står längst ner på min kompislista”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Linda skriver:

    TACK för detta inlägg. Så himla synd när folk upptäcker en asbra grej, hyllar den som tusan och sen skammar de som inte vill/kan använda den.
    Menskopp är grymt men jag får inte heller till det och orkar inte meka varje månad. Tänker att det finns många andra grymma mensare som kan göra det istället. :)

    1. Clara Henry skriver:

      Men tack själv!! Du sammanfattade allt jag ville få sagt i tre meningar. Största kramen.

  2. Elin såklart :) skriver:

    skönt att höra att man inte är ensam om att vara med om att den läcker.. Jag kan inte förstå varför den ska läcka när man tycker att man har testat den på alla möjliga sätt :(

    1. Clara Henry skriver:

      Jag kan inte heller förstå det. Tror att den flyttar på sig när jag rör på mig, för det tar verkligen inte mer än 20 minuter innan det rinner igenom. Sucks!!!

  3. Eliin skriver:

    Använder menskopp, men kan förstå att det inte funkar för dig. Känner mig inte alltid 100% säker med bara menskopp, utan använder oftast troskydd också. Tycker främst om att använda menskopp de sista dagarna på mensen för att slippa tänka på hur många tamponger jag behöver under en dag och hur stora de behöver vara osv. Menskoppen funkar hur mycket/lite en blöder.

    1. Clara Henry skriver:

      Ja, sista dagarna brukar jag också testa!! Blöder ju inte lika mycket då = inte lika mycket som kan rinna förbi.

  4. Linnea skriver:

    Tråkigt att det inte funkar för dig. Jag kollade på instruktionsvideor innan jag köpte min menskopp och fick kläm på att använda den ganska snabbt. I videorna sades det att det kan läcka om den inte sitter tätt mot slidväggen, och att man då kan känna med ett finger runt den för att se till att den sitter som den ska. Våra kroppar ser såklart olika ut men i grund och botten har livmoderbärare samma inre kroppsliga uppbyggnad/anatomi. Jag kan tycka att det borde funka utan att läcka.

    1. Clara Henry skriver:

      Ja, jag vet exakt varför det ibland kan läcka och hur en ska göra för att undvika det. Det funkar inte ändå. Tro mig.

  5. Lea skriver:

    Suger när man typ lider av vestebulit/vaginism/allmän smärta, tack jag vet att det låter fantastiskt men jag kan ju inte. Tamponger funkar inte heller, för att göra det lite mer deppigt.

    1. Clara Henry skriver:

      Vad segt!!!!! Tack gode gud för att det finns fantastiska bindor.

  6. Sofie skriver:

    Tack för detta inlägget! Det är svårt att förklara för folk varför man varken använder tampong eller menskopp när ”de är så himla bra!!” Personligen är jag, och kommer förmodligen alltid att vara, en person som använder bindor men det är tydligen väldigt socialt oaccepterat när det finns, enligt 90% av dem jag pratar om, bättre alternativ.

  7. lisa skriver:

    Hej clara! för att prata om något helt annat (nästan) är menskopp, Jag har fått för mig att du ska komma till bokmässan i Göteborg i år med din bok? stämmer det eller är det önsketänkande? Skulle hur som helst vilja överraska min 12-åriga syster med din bok och då är ju bokmässan ett ypperligt tillfälle att få den signerad av Idolen hennes. Om du är där då vill säga. Rörig fråga, men jag undrar om, hur, var och när du kommer vara där :) kraaaam!

  8. Limpan skriver:

    Alltså JA! Skönt att höra att det inte bara är mig den krånglar för. Har precis köpt en menskopp och endast använt under EN mens, men fasen vad den inte varit lätt att handskas med. Jag tycker den är snällare mot snippan och mycket bekvämare än både binda och tampong, men förutom att den läcker emellanåt tycker jag också den är krånglig att både köra in och dra ut? Det kan några gånger gå smooth men andra gånger vara sjukt obehagligt. Men, har å andra sidan inte kollat några instruktioner på hur en bör göra utan bara tutat och kört, typ. Alla är olika och menskoppen funkar säkert olika bra för alla, men jag och min menskopp har inte heller blivit best buddies än. Gött att du tog upp detta! Very good inlägg yes!

  9. Vendela skriver:

    Väldigt bra inlägg. Jag har inte testat menskopp, men det är ändå någonting som jag vill göra. Men det är en hets av mensare som bara ”du MÅSTE prova menskopp” eller ”har du provat menskopp”. Tagga ner människor, alla har inte provat menskopp och de som provar, det är faktiskt inte säkert att det funkar för dem. Förresten det var sjukt kul att du sände live på pariscope idag, det gjorde mig glad!

  10. Maja skriver:

    Hej Clara! Jag har aldrig testat menskopp eller tampong för jag är ju rädd att det ska fastna och jag får aldrig ut den. Vilket jag tror inte kommer hända men min mamma köpte bindor från Ica Kvantum i Hörby (Skåne). Dem ska suga upp blodet så att det inte läcker och dem är verkligen suveräna! Tipsar för dem som bor i Hörby trakten! Dem finns säkert någon annanstans med men aja.. ÄLSKAR DIG CLARA ♥

  11. Ronja skriver:

    TACK! Jag har samma bekymmer. Jag VILL älska menskoppen, men det är dels läckaget och dels ”VAR TVÄTTAR MAN MENSKOPPEN?” som får mig att bli så frustrerad. Så jag är mer bästis med tamponger, tyvärr. För allvarligt, var tvättar folk sina menskoppar? I handfatet? ÅÅÅH VAD DET ÄCKLAR MIG. Kanske mest för att jag inte vill rensa vattenlåset varje vecka (vilket jag gör) och veta att mitt mensblod varit där. Handfatet känns som en ”ren” plats, och jag skulle aldrig få för mig att bajsa eller kissa i det. Och därmed heller inte ösa ner mitt blod där.

    Tvättar man den genom att ”hålla den i toaletten medan man spolar”? det är ju ett alternativ. Man riskerar ju inte alls att få massa bajspartiklar på nävarna och insjukna för att handspriten glömdes hemma. …

    Tvättar ni den i duschen? Jag har som rutin att trycka ner mitt rensband i duschspygatten veckovis för att det gärna blir stopp. Vill INTE ha menspartiklar på rensbandet, lika lite som kiss och bajspartiklar… för vem kissar eller bajsar i duschen?

    Näää, såatteehh… SKITBRA alla som gillar menskopp, verkligen! Men jag tänkte faktiskt vara ett fortsatt miljöbov på den fronten, och se tamponginköpet lite som min ”snus/cigarett”, En kostnad som inte nödvändigtvis måste finnas, men som finns för att man gjort valet.

  12. Den skriver:

    har haft min i iaf 1,5år nu, relationen är väl lite så sådär
    1. den ger mig mer mensvärk! precis som om jag inte hade tillräckligt ändå?
    2. den läcker alltid! de 2-3 första dagarna, eller om jag nyser eller på annat sätt spänner musklerna där nere (så lagom kul att gå på toa)

    mensvärksmässig säger det sig att jag borde ha en mjukare, men vete fan om den hade kunna ”fälla ut sig”, den jag har har det svårt nog som det är
    läckagemässig säger det sig att jag borde ha en styvare, eftersom jag är stark nog muskelmässig att helt enkelt trycka ihop hela grejen så det läcker…..

    så, rekommenderas helt enkelt inte till ryttare då vi har extremt starka muskler just precis ”där”

    dock rekommenderar jag ALLA att testa! det kan vara grejen just för dig, för helt fy skam är den inte ;)

  13. Den skriver:

    kanske ska förtydliga att jag tror att det läcker första dagarna pga mensvärk = ihopkrampade muskler

  14. Josefin skriver:

    Är själv mest bekväm med att använda binda. Har provat tampong några gånger, men jag känner att det inte riktigt är något för mig. Det finns inte ens på kartan att prova menskopp då jag inte ens är bekväm med tamponger. Det är väldigt synd, men samtidigt är det bara att acceptera.

    ÄLSKAR den där muggen btw. Hade nog (kanske) dödat något för att ha en sådan.

  15. Jill Lockman-Lundgren skriver:

    Men Clara, har du testat menskopp?

  16. Annie skriver:

    Du äger Clara!!Kan nt du göra morgonrutin (eller kvälls)?? Du är BÄST på youtube!! (Lycka till med menskoppen hurru!

  17. Julia skriver:

    Alltså jag förstår mig inte på människor som inte kan acceptera att andra människor tycker olikt en själv. Alltså varför? vad rör det dem om du använder eller inte använder menskopp? har de för lite fritid eller vad beror det på? haha alltså jag förstår inte.

  18. Sofie skriver:

    Jag måste säga att jag känner mig lite skyldig till att ha testat den utifrån din video Clara där du köpt en menskopp, från 2013 tror jag, och det fick mig att våga testa. Mig passar det än så länge, har nu andra mensen med en menskopp och köpte en till (en lunette) efter första mensen med min mooncupuk för att den är så hård i silikonet så jag märkte att min mensvärk blev värre och då ska det vara bättre med en mjukare.

    Jag känner lite så att jag har blivit en sån jobbig person som helt plötsligt prisar menskoppar, men jag kan bara tala för egen upplevelse och för mig beror det till stor del på att vi under hela uppväxten får mensskydd demonstrerade men ingen har visat en menskopp som alternativ. Då är ändå min mamma barnmorska. Jag vill inte bidra till mer miljöförstöring om jag kan undvika det, och jag vill gärna använda saker som torkar ut eller ger helvetesklåda. Så för mig är det ett uppvaknande som snart 27-åring som känns som om nån har lurat mig.

    Annelie tror jag hon heter, på menskoppen.se, skrev klokt att ingen bör testa menskopp utan att vilja det för då spänner kroppen sig och det kommer göra ont.

    Personligen känner jag att alla är olika, menskoppar är olika, tamponger och bindor är olika, och det är okej att välja bort det man inte trivs med.

    Till er som vill testa menskoppen så finns det en massa olika, men jag gillar Bree Farmers youtube-kanal Precious Starpads. Hon är 18 och grym på fakta om menskoppar och bindor av tyg, verkligen svar på allt man kan tänka sig och hon är helt självlärd då hon hittade det när hon blev sjuk och tvingades sluta skolan.

    Sorry för lång kommentar och ironiskt men kul Clara att du fick mig att testa (oklart hur jag har det om 22 mensar dock…)! :)

  19. Sofie skriver:

    Edit i min kommentar: ska så klart vara inte på torka ut och inte ge klåda. Inte något en vill ha :)

  20. Emilia skriver:

    Hej Clara! Har du provat Lily Cup från Intimina? De har en vanlig kopp samt en som går att fälla ihop. Har båda. Bästa menskopparna jag provat, kommer aldrig byta igen! Även jag hade problem med att min Mooncup läckte, men inte Lily Cup :) Give it a go!

    1. Linda skriver:

      Var köpte du den?

  21. Frida skriver:

    Jag har precis köpt en menskopp, det funkar och sådär, men alltså. Även om jag tvättar den med tvål 10 gånger och kokar den flera gånger på varandra så tycker jag att den fortfarande luktar äckligt. :( det känns så ofräscht och då vill ju inte jag stoppa in den i mig. Jag vet inte ens längre om det är psykiskt eller om lukten inte försvinner helt.. Någon annan som upplever lika? Anyone?

  22. Sunniva H skriver:

    Hej Clara,
    Jag har 4 döttrar och en av dom mer eller mindre avgudar dig. :)
    Men till ämnet menskopp, okej jag kanske är för gammal för detta? 37 år men på något sätt känns det som att själva mensen har blivit överexponerad dom senare åren, det är en naturlig del av en kvinnas liv lixom så varför nojja? Vi kvinnor gnäller över den män gnäller över hur vi kvinnor är under mensen, men är det någon annan som tänkt på hur männen betér sig när kvinnor har mens? Dom blir helt plötsligt jägare som ska övermanna ett svagt byte, vi kvinnor kanske utsöndrar inte bara mensblod utan även nån form av ”parnings doft” så intresset stiger. Vad vet jag, det jag vet är iallafall att mensblodet ska ut och inte hållas inne, så för mig är menskopp eller tamponger inte ett alternativ, jag byter hellre binda en gång extra än att köra upp ett stopp som absorberar och startar en bakteriologisk regnskog i en känslig del av kroppen. Alla kvinnor har rätt att behandla sin mens med egen metod, så alla som tror dom kan bättre skriv ner dina åsikter,krav,uppmaningar och förmaningar på ett fint papper och kör upp det som mensblods absorberare. Have a happy period and accept it as a part of your life ❤

  23. Sofie skriver:

    Till Sunniva: en menskopp är gjord av medicinskt godkända material, är steriliserad innan du sätter in den och den samlar upp blodet till skillnad mot en tampong som absorberar allt i din slida, även annat än mensblod vilket torkar ut och gör det obehagligt. En menskopp samlar upp blodet i koppen, sen tar du ut den och tömmer det i toaletten. Har även mer kapacitet än tamponger och eftersom endast blodet/från livmodern kommer in så torkar det inte ut slidan. Det är inte en bakteriehärd eftersom mensblod är rent, en binda däremot kan ju bli det eftersom den äckliga doften kommer vid kontakt med syre. Mensblod luktar inte och med menskopp slipper du därför den lukten som blir av tamponger och bindor.
    För övrigt så om en testar att klippa i en binda efter att först ha hällt vatten på den, så är det inte lika trevligt. Men det finns ju ekologiska tamponger och bindor du kan köpa så undviker du kemikalierna i alla fall. :)
    Tycker också att vi alltid bör prata mens, ingen har ju pratat om det tidigare och 50 procent av jordens befolkning har det. Men alla får ha sin egen åsikt! :)

  24. Sofie skriver:

    Till Frida: vad tråkigt att det blev så. Mensblod luktar normalt inte och inte menskoppen i sig, testa att skölj den i kallt vatten direkt när du har tömt den så att blodet inte fastnar (kallt vatten tar bort blod), sen brukar jag rengöra den med mellanrumsborstar från apoteket i hålen och med en tvål för menskoppar från Lunette (doftar gott, funkar med silikon och har samma ph som i slidan). Det kan vara så att din kropp reagerar på tvålen om den är stark, kanske får du en svampinfektion eller har någon annan infektion i slidan, eller nån obalans? Kan bli så om tvålen har fel ph eller doftar för mycket. Kokning tar ju bort alla bakterier så det låter som att du kanske bör gå till en barnmorska eller en ungdomsmottagning så de får ta en titt på dig och kanske testa dig för menskoppen ska inte lukta typ som tamponger eller bindor. Hoppas det löser sig! :)

  25. Alexandra skriver:

    Låter lite som mina silikonskydd jag har i tåspetsskorna. De stinker svett och jag har tvättat dem och kokat dem typ hundra gånger men de luktar bara värre! :P

  26. Anonym skriver:

    Hehe här skriver alla långa noveller till dig medans lilla jag bara vill veta vart FU köpt din mugg?

  27. H skriver:

    Jag vill också kunna använda menskopp, det skulle ju vara såå bra på alla sätt och vis om den bara ville funka. Den läcker och trycker på min blåsa så att jag blir fruktansvärt kissnödig fruktansvärt ofta…. det gör mig så frustrerad och ledsen :(

  28. Lotta skriver:

    Min menskopp läcker också typ hela tiden. Ska beställa en ny och se om det blir bättre. Grejen för mig är att även om den läcker så tycker jag fortfarande att det känns mycket bättre än traditionella mensskydd. Hela mensen blir typ som sista dagen på mensen. Så då har jag något trosskydd bara. Funkar för mig, men jag hoppas ju att det inte ska läcka alls med nästa menskopp…

  29. Izabella skriver:

    Vart köpte du din awesome kattmugg ? :) Är också en kattälskare, måste klappa alla katter jag ser eller säga vart jag ser katterna haha ^^

    P.S Sett mycket youtube på dig men precis börjat läsa bloggen. Väldigt skön människa och kan relatera mycket med din personlighet till mig. Sluta aldrig blogga/youtube iaf :D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG