Här kommer receptet på mitt och syrrans egna påfund, som jag nämnde igår.
Du kommer att behöva:
Till mördegen
150 g smör
3 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
Till fyllningen
1 dl crème fraîche (kan behövas lite extra)
3 dl bär
Jag brukar ta 3 dl av olika bär, 1 dl av varje. I den här pajen blev det röda vinbär, krusbär och blåbär, men dessa går att byta ut mot i princip vad som helst. Färska eller frysta spelar ingen roll, men har man egna bär i trädgården så är det garanterat godast.
Lägg i alla mördegsingredienser i en bunke och arbeta ihop röran till en torr, smulig blandning. Se till att alla smörklumpar är borta och att det inte ligger kvar mjöl i botten (i nödfall kan man rädda mjölet genom att tillsätta pyttelite kallvatten). Gör sedan som bilden ovan visar, eftersom jag inte vet hur jag ska förklara (”lägg i degen”? ”bonka fast degen”?).
Blanda bären och häll eller placera dem på vilket sätt du nu vill ha dem i formen med mördeg. Smeta på crème fraîche på toppen (funkar lättast med en sked eller en slickepott). Och nej, du behöver ingen dill i pajen, trots att det finns dill på bilden. Vet faktiskt inte varför den står just där.
Släng in skiten i ugnen på 175 grader, och inte mindre än 30 minuter senare (bokstavligt talat alltså: inte mindre, inte mer. 30 minuter är alldeles perfekt) så har du någonting asgott och inte helt onyttigt att knapra på till fikat, som natt-mellanmål eller på altanen i solen. Godaste sommarpajen någonsin. Det är bara att tacka oss.