13:26 2020-04-02

Kära Örebroare

Hur är det?

Under tiden som finalavsnittet sändes googlade jag ”fotvård” på mobilen av två anledningar. Den första anledningen är att jag har märkt att mina hälar blir torrare ju fler år som går. Åldern tar ut sin rätt på det märkligaste av vis? Trodde inte jag skulle känna av ålderstecken vid blotta 26 goda år? Den andra anledningen är att Sveriges Mästerkock 2020 har varit ett fullständigt haveri underhållningsmässigt sedan 3-4 veckor tillbaka. Även i mitt (just nu) extremt icke-hektiska liv har denna timme varje onsdag blivit en självklar stund att googla olika krämer och fotsalt. Så tradigt är det. Och så dåligt mår mina fötter.

Innan avsnittet tänkte man: Hmmm undrar om det kommer vara såhär: En är lite bättre på förrätten och den andra är lite bättre på varmrätten så det kommer *trumvirvel* AVGÖRAS PÅ EFTERRÄTTEN kanske? Det vore nämligen spännande och icke originellt, never seen before in svensk snäll matlagningstv.

Avsnittet startade med att de två finalisterna, Edvard och Sofia, tvingades vandra ut på gatan med sina kockförkläden helt utan jacka :(

Det minst pampiga finalintrot jag sett tror jag. Köp en jävla häst och vagn till de stackars deltagarna så att de kan känna att de lever lite? Vill ni ens att detta ska kännas som finalen i sveriges mästerkock eller vill ni att det ska se ut som att era deltagare är rika barn som bråkat med sina föräldrar (som de bor hos på ett hotell) och impulstroget rymt hemifrån utan ytterkläder?

Blev direkt irriterad på allt snack om ”utveckling” hit och dit. NEJ Att du är i final visar absolut inte att du har utvecklats. Vad ÄR det för slutsats ens? Att du är i final visar ENBART att du har tävlat mot 10 Roy-personer som alla var sämre än dig och de åkte ut en efter en!!

Blir överlag så jjjjävla less på att en stor del av det här programmet går ut på att just sälja in programmet och berätta hur oerhört bra det är för deltagarna. ”Vi har blivit så mycket duktigare på att laga mat” NJA, att Mischa står framför er en gång varje dag och upprepar ordet ”smakbild” som en matlagningsrainman innebär ingen självklar utveckling från ert håll….. Konstigt att ju längre tiden går desto mer försöker produktionen sälja in att detta program typ är Hogwarts fast för mat och att man blir en så himla duktig mat-trollkarl av att vara med i programmet. Blir matt!! Har de så få sökande att de måste promota såhär hårt inför varje ny säsong? (Om det ens blir nån)

Clash of the tråkmånsar <3 En viktig röst i SMK-debatten på internet har kapten ynkrygg varit!! Och det finns absolut (stora) korn av sanning i det som sägs här. Både Edvard och Sofia har gjort det till sin specialitet i programmet att på sin höjd säga något lika kontroversiellt som ”det vore roligt att vinna mästerkocken:)”… Inte för att vi kanske har följt den här säsongen för att vi förväntar oss att en Mr Cool-persona ska vara med och laga biff rydberg MEN precis som det är tråkigt att kolla på dejting-tv när det är sunda människor som knyter an till varandra på sunda vis så är det tråkigt att kolla på matlagningstävling när de tävlande är taggade på livet, lever på utan större bekymmer och är rätt bra på att laga mat. Det fanns INGEN friktion i detta avsnitt och det har det faktiskt inte funnits på flera veckor. Såhär var hela timmen:

”Det vore skönt med en bra start” jaså tycker du det ja?? Ett påstående lika svårt att ifrågasätta som påståendet att det är nyttigt för kroppen att andas!!

Jättekonstigt att hela avsnittet var sponsrat av varumärket ”Äppelmajonnäs” som tidigare varit okänt för svenska folkets amatörkockar och tv-tittare. Irriterande att juryn särskilt kommenterade att de två deltagarna lagade ”väldigt olika menyer som verkligen visar deras personlighet” när båda gjorde samma mat rätt igenom. Två människor som båda lagar ÄPPELMAJONNÄS i samma tävling? Nej nu har jag sett allt.

”det vore kul om man skulle vara lite bättre i tävlingen så att man vann :)” kan detta vara världens potentiellt sämsta fotbollshuligan? ”Det vore väldigt roligt om man vann mot det andra laget men såklart de är ju väldigt duktiga de också :) vi får se hur matchen slutar helt enkelt” stryp mig va tråkigt!!!

Mitt uttråkade ansikte hela timmen när jag parallellt med tittandet jämförde priser på fotpeeling

Hahaha men det här var ändå en mänsklig händelse tyckte jag!! Att man, när man är med i finalen i sveriges mästerkock, kanske ens största händelse i livet,  bara stannar upp, tappar alla tallrikar och grytor och typ stirrar på Leifs glasögon och funderar … undrar vilken styrka han har i dem egentligen… Han är ju en gammal gammal farbror men samtidigt… vissa ser ju jättebra även när de blir äldre OJ NU HAR DET GÅTT EN KVART och jag glömde lägga upp maten jag är diskvalificerad

Otrrrrroligt listig sista minuten-kupp av Leif här, hans true colors kom verkligen fram i mitten av tävlingen där han uppmuntrade Sofia till att maxa calvadosen och på det sättet bli alldeles för full av avsmakningen för att fortsätta tävlingen. Kändes väldigt Lömsk Disneyfigur av honom, hade hoppats att detta skulle uppmärksammas lite mer än det gjorde, men tycker samtidigt han ska få komma undan med vilken skit som helst nu hans sista avsnitt. Har inte uppfattat om Leif haft en tydlig favorit tidigare men här blev det väl uppenbart att han iallafall älskar att se äppelsprit hällas ner i en gryta mer än han vill att sofia ska vinna mästerkocken.

Tycker om när juryn kan vara lite jävla ödmjukt med sin matexpertis men jag ser sällan att det är någon annan än Leif The Magnificent som praktiserar detta. Tveksamt om jag nånsin kommer kolla en ny säsong av detta program men om jag skulle göra det vill jag att minst en av jurymedlemmarna är lite mer transparent med sig själva, sitt liv och sina brister typ såhär:

Så att man kan spegla sig i iallafall en av dessa i övrigt robotlika gourmander.

En icebreaker jag brukar dra på fest när jag inte känner någon alls

Gamla gänget ändå <3

Inte förvånande att hon med kläderna har de där kläderna på sig dagen till ära men så oerhört märkligt att se han som åkte ut typ först med den dyra bokhyllan och de dyra vinerna… Han som hette typ KINGström i efternamn? Känns som att han bytte klass typ första veckan i skolan men ändå får vara med på klassåterträffen.. Skeptisk.. Blev iallafall rörd och berörd av att se Victors glada varma ansikte. Vaktelkingen var där också absolut. Riktiga troopers det där som inte nådde riktigt ända fram.

Verkligen jag när jag har bestämt mig för att göra en skinkmacka till efterrätt i finalen i sveriges mästerkock

Tycker för övrigt det är orimligt att sofias skakande händer enbart kommenterats som ett *tokig inslag* i programmet och att inte en endaste själ har ringt 1177 å hennes vägnar bara för att checka in lite om det där är LUGNT verkligen….

Och det var väl i slutändan BRA att Sofia vann eftersom Edvard som sagt är samma person som vinnarna de två senaste säsongerna av programmet men jag har aldrig älskat henne i ärlighetens namn och jag hade önskat att Lisa eller Victor vann givetvis givetvis!! Sverige behövde inte en till skogs-kokbok men sanningen är ju också att sverige inte behöver en endaste kokbok till av något slag och så är det med det!!!

Tack för att ni hängt med i denna ojämna men ändå kontinuerligt uppdaterade följetongen!! Blir glad. Och tack LEIF!

Får se vad Erkan P bloggar om härnäst!! Har en liten omröstning på min instagram nu, det kan landa nästan var som helst. Förslag på att kommentera ”Anders Tegnells kläder under alla presskonferenser” (hahaha) och ”Ex on the beach” har kommit in exempelvis. Vi får se. Kram!

16:40 2020-03-26

Mina kära!! Hur mår ni? I kristider är det viktigt att vi kollar MYCKET på tv för det sparar värdefull energi och skapar lite halvslapp gemenskap i dessa blogginlägg. Folkhälsomyndigheten rekommenderar 2-3 timmars tvtittande varje dag, gärna reality!!

Vad är det för stort problem vi , som enat folk, står inför just nu? Jo det är att när det är färre än 5 deltagare kvar i Sveriges Mästerkock är det HUR TRÅKIGT SOM HELST!! Även om de kämpar på för att hålla någon form av glöd uppe så sitter man hjälplöst lamslagen framför skärmen och stirrar. Kanske fipplar med mobilen och oj där gick visst en kvart utan att jag märkte det.

Tror ni Christoffer är med nu främst pga sin sociala kompetens och härliga utstrålning?? Han bar ju programmet ganska stadigt, inte på grund av sina matkunskaper utan på grund av sitt sympatiska sätt att titta på sina medmänniskor.

När deltagarna skulle presentera sina kokboksidéer började Chrille ändå sin idé på ett riktigt spännande sätt?? Avslöja HEMLIGHETER?? Verkligen inte där man trodde att en kokbok skulle starta…

Innehållsförteckning:

  1. Palmemördaren talar ut
  2. Vart man fiskar godast gös i Göteborg eller GÖSEBORG som jag brukar kalla det för det finns så jävla mycket go fisk
  3. Komplett lista över alla panamadokument
  4. Recept på 1 go hummersoppa
  5. Illuminati – hur mycket makt har de egentligen?

Vilken oerhört trolig situation ändå att en främling stampar in på NK och frågar om han kan få spontanflambera nån räka och de i delin bara svarar… ”absolut!!”

Och sen står den där främlingen i full mundering och bara Går På Känsla inne i köket hahah alltså vad är det här!!! Produktionen är så jjjjjjjävla lökig när det ska göras NÅGONTING annat än att bara laga mat i mästerkocksköket. De blir fullständigt odugliga? Dessa inslag om kokboksidéerna är egentligen mina favoriter för de är helt absurda?? Såhär är alla:

*Kille i jeans och t-shirt går mot en thailändsk restaurang*

”Tjingeling!!! haha nä jag bara skoja fan fett rasistiskt sätt att hälsa egentligen har ni tänkt på det?? Kan jag förresten få ta över den här restaurangen ett tag och stänga ner den för dagen för jag behöver nämligen nånstans att sitta och skriva min kokbok REACH FOR THE TOP(PING) alltså själva skämtet är då att det är liksom en bild på ett BERG kanske kilimanjaro men högst upp på berget är det liksom strössel?? Haha så blir man fett förvirrad ba VA?? Finns väl inget strössel där in real life liksom? Och så är själva grejen att kokboken handlar om olika toppings till exempel chokladsås, strössel, sånna hårda silverkulor, men den handlar också om min personliga resa to the top i sveriges mästerkock liksom fattar ni? Aa är det många som kommer hit och beställer ramen fast det egentligen är från japan? Så jävla störda folk kan va ändå.. aja vi ses Ha Det Nice SushiRice som jag brukar säga hahahahha!!!”

*stänger dörren och vandrar hem med en fettfläck på tröjan för att han lutat sig mot disken som inte var riktigt avtorkad*

Samtidigt sitter vi tittare och bara…. hänförs över… Vad fan det här ÄR för något egentligen

Kan detta vara två citat som sagts tidigare i kokbokspresentationer kanske!! Bara KANSKE!!

Icke en skräll att Edvards kokbok är en Laga Mat Med SkogsMullen, det visste man!!!

ALDRIG TIDIGARE HAR EN SÅDAN KOKBOK GJORTS!! Lägg UT!

Problemet med att sälja in en kokboksidé: Det blir sällan intressant. Varför? Kokböcker ska inte vara särskilt dramatiska eller avancerade. Det ska bara va: hej är är en god ravioli hej hej här är en god lasagne puss och kram fred på jorden

Det går inte att ha en intressant kokboksidé för då kommer potentiella kunder bara stirra på den i bokhandeln och tänka…. Oj va avancerat och konstigt, jag vill ju bara ha fred på jorden. Det är väl snarare så att ju tråkigare och menlösare kokbok desto större chans är det att folk köper den? Exempel på kokböcker jag hade velat köpa:

”50 Olika Recept Med Ris Eller Potatis Eller Pasta Obs Du Kommer Inte Behöva Fritera Eller Göra Något Annat Jobbigt”

”25 Recept Som Är Helt Okej Och Går Snabbt”

”Lite Tacos Lite Pizzadeg Och Nån Liten Kyckling I Ugn Typ”

Man vill framförallt inte ha en kokbok med budgetrecept för snälla hallå vad tror ni är syftet med boken… om jag är fattig har jag ju inte RÅD med en KOKBOK med billiga recept i.

Sen vill man inte heller ha en kokbok med något tema typ ALLS? Jag behöver 1 skogsrecept, 1 husmansrecept, 1 fisk, 1 nudel, 1 ris och så vidare….. Omöjligt för kokboksförfattare nowadays alltså.. En svår bransch!

Okej så tävlingen var att varje deltagare skulle, tillsammans med en av jurymedlemmarna var, laga ett recept ur sin egen kokbok. Team 1 var Chrille McChrill tillsammans med Marcus Beyblade. Kändes som att de var riktigt osynkade personlighetsmässigt. Marcus pallar nog INTE Chrilles pratsamma lite clowniga men ändå varma personlighet ens i 75 minuter kan man tänka sig. Och Chrille uppfattar ju (pga socialt kompetent) att Marcus inte gillar allt jävla göteborgskt ståhej så han tonar ner något oerhört. Resultat: Så jävla seg stämning under hela matlagningen där det enda som hände var att Christoffer slängde lite lökskal och Marcus var nära på att anmäla honom till nån myndighet för förargelseväckande beteende mot miljön!!! Inte två personer man gärna hade sett göra en spin-off serie ihop. Kemi: obefintlig

Även team två med Eduardo och Leif GW Persson Mannerström diskuterade zero waste men i förhållande till sparris enbart. Fattar inte varför Leif försökte hindra Edvard från att laga en god mat?? Låt honom ha i 20 sparrisar om han så vill? Stämningen i laget upplevdes som relativt stel, dels för att Leif tydligen jobbar för Amnesty för grönsaker, och för att Edvard tycker att det goda livet går före alla typer av ransoneringar. Jaså är det inbördeskrig? Jag kommer ändå ta mig tid till att gå ut i naturen och grilla hjort!!

4 sekunder senare:

Och team 3 som tyvärr inte lite taktfullt undvek att benämna sig själva som ”girl power” bestod av Mischa och Sofia. Stämningen i laget kantades väl en del av att Mischa vid flera tillfällen påstod sig bli ”snurrig” av receptet och anklagade Sofia för att det var ostrukturerat och LÅNGT!!! Men Sofias idé var ju att hennes recept skulle vara ”en helkväll” samt ”ett brädspel” och man kan ju ABSOLUT bli lite snurrig av brädspel så va fan hon borde bara varit nöjd egentligen!! Att det bara tog 75 minuter att laga måltiden måste väl i sig varit ett misslyckande från Sofias sida med tanke på syftet med kokboken

Hahaha sen beskrev hon en helt grotesk inställning till middagsbjudningar, att bli ARG om man ”bara får hälla av pastan”?? Man säger väl tusen tack för maten eller?? Tusen tack för att jag slapp stå här i ert kök och laga maten som ni ville bjuda mig på från grunden?? Är djupt skeptisk till hela resonemanget

Inte superskrälligt kokboksnamn från denna man inte!!

Visst var det underbart optimistiskt och roligt att Edvard ville uppmuntra svenska folket till att Fritera Mera Utomhus!!!! Där har vi en person som INTE ser problem bara möjligheter!! Bara tanken på att göra risotto utomhus är… svindlande

Detta var gulligt!! Youtube-kompatibelt. Mukbang fast där man inte ser vad man äter.

Sen handlade allt bara om Den Stora Dijonkrisen 2020, extremt tröttsamt var det

Avsnitten blir VERKLIGEN bara tråkigare och tråkigare!!!! Rejält trist final kommer det bli. Kanske sitter med mobilen under hela avsnittet? Vi får se!

Tusen kramar till er och hejdå till Christoffer!! Rimligt att han åkte ändå, med tanke på vilka som var kvar. Men trist kommer det bli att titta om en vecka. Jaja, this too shall pass

Hejdå hejdå hejdå

17:37 2020-03-19

Hej mina kära! Det är väldigt fint för mig att vi samlas här i dessa oroliga tider och tittar på det här programmet tillsammans som i ärlighetens namn… Inte är jättebra <3 Alltså detta avsnitt var riktigt riktigt tråkigt. Två anledningar:

  1. Det var så kraftigt sponsrat av ice hotel jukki att man kände att man satt och stirrade på en influensers instagram i 45 minuter
  2. Produktionen har INTE fattat att vi tittare är vanemänniskor som vill ha det gamla goa trygga! Vi är INTE sugna på att åka till något vinterland och se deltagarna laga mat i lag och särskilt inte i ett tält i ett snölandskap!! Vi vill ha det vanliga köket, vanliga tävlingar, vanliga vinnare. Tack.

Nåväl, ska vi?

Ja det ska vi.

 

Sådär var de första 30 minuterna av avsnittet och jag var så jävla LESS

 

Nej jag vet väl inte men… Ni såg det där eller?? Hahaha det sjukaste som hänt i tv4s historia är verkligen ingenting som händer i Big Brother-huset (för där förväntar man sig att väldigt obscena saker kommer ske mellan de som bor där) utan i Sveriges Mästerkock Säsong 10…. Att Christoffer, samtidigt som han filmas, gör ett såntdär litet busigt pojkstreck där han liksom JUCKAR (förlåt men det var ju det han gjorde) mot stackars hjälplösa Edvard när han ska ta sig ur sängen och det var liksom lite för subtilt för att vara ett uppenbart skämt och Edvard skrattade för lite för att man skulle känna att det här var rimligt.. Hahaha gud jag kan inte släppa att Edvard liksom ligger där som om han hade en kraftig ryggmärgsskada inte kan   röra sig och chrille liksom studsar på honom ovanpå den konstiga luftmadrassen i det där rummet där det bara finns jättemånga clowner av is… Det är trauma-kompatibelt absolut absolut. Känns som en scen ur en Stephen King-bok?? Hahahah jag är i extrem chock. Killar är otroliga. Slutar aldrig fascineras av dem.

Tyckte Lisa visade upp lite mer Astrid Lindgren figur-kompatibla egenskaper i detta avsnitt igen!! Särskilt detta att hon inte kan sova om hon är kall om näsan eller tårna. Jag HÖR verkligen Madickens eller Pippis röst säga samma sak. Vi kommer nog aldrig få veta om detta är en vanlig indietjej i stockholm som gillar att laga mat eller om hon faktiskt är konstruerad i en sagofabrik??

Hahaha när Christoffer kommenterade att de skulle laga åkerbär i tävlingen… Verkligen ett förlegat skämtformat man trodde hade dött……INTE!!

Sen det konstigaste momentet vi någonsin varit med om i ett matlagningsprogram på tv4.. Hade de mycket tid att fylla ut eller vad skulle detta tjäna för syfte? Satt som i chock när de sa ”nu ska ni få göra isskulpturer :)” som om det var en självklar grej att göra i det här skedet av programmet. Man sitter ju varje säsong och längtar efter isskulptur-avsnittet 13!!! Jag tillhör dessutom tyvärr den tråkiga sortens människor som inte alls tycker det är vettigt att göra skulpturer i is eller sand… eftersom det försvinner bort sen… Ångestkänslorna kryper faktiskt på när jag tänker på att folk lägger jättemycket tid på något och sen bara hejdå :) detta spelade aldrig någon roll :) nej FY…

Men jag undrar verkligen VARFÖR skulle de göra isskulpturer?? Vi hade väl redan vid detta laget fått nog av reklam om ishotellet….Förstår att det här programmet behöver sina sponsorer för att överleva eftersom det ÄR ganska tråkigt men det kan ju inte stå och falla med att deltagarna ska såga en cirkel av is… snark snark

Ibland när Edvard ler och använder superlativ ser han väldigt väldigt VÄLDIGT sorgsen ut. Ta er en god kik på hans ansikte här. Han har faktiskt under programmets gång visat (eller påstått sig uppleva) väldigt få känslor utöver ”taggad :)” och ”glad över en utmaning :)”.

”Lite tufft :)” har han på sin höjd någon gång tyckt att något varit i programmet men annars så :) :) Vet inte om han kanske enbart har tillgång till sunda copingmekanismer eller om han lever i fullständig förnekelse bara. Under denna glada trygga fasad kanske det göms en person som egentligen enbart drivs av ångest och självhat? Han kanske inte gillar att laga mat men har bestämt sig för att viga sitt liv åt det som en livslång tortyr? Förmodligen inte men tåls att tänka på iallafall!!

Återigen: Ytterkläder – det mest avväpnande som finns i hela världen. Borde vara något man arbetar med i fobi-behandling mer tänker jag… Om man någonsin kände att dessa tre tomtar var det minsta skrämmande så är ju denna bilden starkt botemedel mot de känslorna. Så Jjjjjjjävla gulliga alla tre. Särskilt värt att nämna är att Leifs jacka är otroligt snygg? Vill ha en exakt likadan, men helst precis det exemplaret!! Ska söka på ”gullig programledar-jacka med luddkrage” varje dag på tradera nu. Markus mössa ser ut att värma honom enormt dåligt för övrigt. Blir tokig av att Mischa tror att den där rattmuffkragen ska kunna värma henne lika mycket som en mössa hade gjort. Känns som att Leif lätt blir kall så att han inte har mössa på sig är bara tragedi för mig.

Sen var såklart hela matlagningsmomentet frrrrrruktansvärt tråkigt. Nej men hur tråkigt kan tv bli egentligen? Allt handlar numera om att det är så ”proffsigt och snyggt och gott”, eftersom det passar programmets dramaturgi så bra att dessa kockar har blivit så otroligt bra på att laga mat helt plötsligt och gjort en sån ”fantastisk resa!!!!”.. Egentligen är ju alla precis lika duktiga som de alltid har varit. Ingen har gjort en resa. Edvard är samma gamla köttkille som vid starten. Har ej vuxit som individ eller kock. Började i programmet som en normal person och har nu efter 13 avsnitt fortsatt vara samma normala person. Rätt duktig. Hade han lagat en pasta i början och efter 13 avsnitt hade det varit exakt samma pasta. Ingen av de resterande tre deltagarna har heller utvecklats. Drack för övrigt 1 ml vatten varje gång någon sa ordet ”fine dining” och dog nästan av vattenförgiftning.

Märktes iallafall tydligt i vilket lag det rådde en väldigt gemytlig ”oj oj oj hihi vi får se hur det går vi gör lite tokigheter ibland men vi hoppas på det bästa”-stämning och i vilket lag det snarare var en hård elitist-mobbar-aura. Solklart vilket lag man helst hade varit i och vilket lag som hade fått en att känna sig som en smutsig fuckup-råtta!!

Ser ut som 3 små höns som sitter i godan ro och värper varsitt litet gulligt ägg. Utan tvekan det mest bedårande jag bevittnat våren 2020!!! Snällllla vill köpa en IPAD och bära runt på bara för att kunna ha denna som bakgrundsbild.

Sen en liten spaning från mig: Är inte det beröm som lyder ”de har gjort ett härligt val av tallrik” matvärldens version av att säga att en person är ”snäll”? Sen kan vi ABSOLUT diskutera i evigheter om det inte egentligen är så att ”snäll” är en fantastisk egenskap för NEJ alla människor är verkligen inte snälla men.. Ni förstår vad jag menar när jag frågar så!! ”Bra val av tallrik” är väl absolut det lamaste man kan få höra som kock… Det är som att ni skulle säga till mig att jag skriver med ett snyggt typsnitt? Ni kan dra åt helvete om ni läser mina blogginlägg pga det vackra typsnittet!! Usch blev helt uppe i varv nu av tanken.

(Förlåt bara en bild till när dessa tre är riktigt riktigt gulliga i sina varma vinterkläder)

Äh sen var väl elimineringstävlingen lite VÄL eller? Herregud att de ska smaka en gryta och känna efter om det ligger en tarm i den eller inte….. I trettonde avsnittet?? I en elimineringstävling? Förstår att det är bra att kunna känna igen smaker som kock men va fan det där var ett riktigt ovärdigt sätt för underbara PROFFSET OCH DET KULINARISKA GENIET Lisa att åka ut på!!! I ärlighetens namn är Christoffer absolut en varm empatisk fantastisk person och han är nog HELT OKEJ med käket så att säga men Lisa kickar ju hans matlagningsröv varje liten dag?? Christoffer har minglat sig jävligt långt i denna tävling, och nu har han faktiskt minglat sig över sin egen matlagningsförmåga. Sörjer Lisa jättemycket redan nu, hon var den enda värdiga vinnaren. Tycker nu att Edvard ska vinna pga varit väldigt bra på att laga mat + har en trygg kock-personlighet samtidigt som jag tycker att det är skittråkigt om han vinner för då har samma kille vunnit tre gånger i rad nämligen denna kille:

Äh är så jävla less nu

Hej!!

18:50 2020-03-12

Hej mina lusar!

Jag har stigit upp ur magsjukeinfernot jag befann mig i förra veckan och mår numera toppen. Det börjar verkligen dra ihop sig i SMK nu! Så himla få deltagare kvar. Inte riktigt de jag trodde skulle hålla såhär länge, men en del av dessa kunde man ändå urskilja. Trygga trygga Edvard exempelvis!! Jag och Johan diskuterade om det är så att produktionen planerat att det ska vara så jämn könsfördelning här i slutet som det är nu.. Alltid svårt att säga hur mycket som faktiskt är på riktigt i det där programmet och inte.

Avsnittet startade med ett ivrigt försök till att skapa samma känslosamma scener som när Robinson-deltagarna för första gången får prata med sina familjer efter att ha varit på Fiji i flera månader utan någon kontakt med omvärlden. Problemet är bara att vi tittare väl ändå inte direkt har trott att deltagarna under denna inspelning befinner sig i mobilkarantän… De går väl hem efter varje inspelningsdag och ringer sina familjer och pratar med dem tills de somnar? Ingen vidare saknad där inte!! Ändå skulle det vara så gulligt så gulligt när de Nära Och Kära skulle skicka sina hälsningar och bestämma vilken mat de skulle laga.

Men man förstår att Chrillemannen nästan fällde en tår för hans barn är en… exakt kopia av honom?? Riktigt gullig skämtsam minglig göteborgare där på 6-7 bast eller vad det kan va, så OTROLIGT gulligt av denna lilla gosse att uttala ”picanha” fläckfritt. Kan tänka mig att detta är en person som tar allt socialt ansvar på dagis. Ser till så alla har det kul. Fy fan va gullliiiiii.

Världens största skräll att Eddy Ed och Eddy skulle göra älgskav!! (Men fan va gott!!!) Men fortfarande, kan man ens överraska mindre? Det känns tråkigt om det blir ännu en vinnare som gör typ en vilt-receptbok, känns som alla har gjort det. Den enda som gjort en värdig receptbok efter deltagande i Sveriges Mästerkock är Paul Kühlhorn som gjorde en bok om hur man ”friterar allt”. Haha så jävla onödigt och roligt. Eller alltså Edvard får gärna vinna men det blir inget köp för min del, det ska han ha klart för sig!! Känns generellt som att skaran som köper kokböcker smalnar av för varje år…

Men detta förstod man ju direkt att det var en dum idé för det är ju oerhört sällan som man äter en köttgryta och sitter och önskar att det vore lite mer kött ovanpå grytan??? Eddy där fick du lite kötthybris du älskar kött för mycket!!

Men vilken galen bärsärk Leif gick på mellan miniköken ändå? Vad var det med honom det här avsnittet?? Han har ju varit så snäll och varm under tävlingarna oftast men nu sicksackade han mellan spisarna och hade en Barsk Jävla Ton. ”ÄR DEN GOD DÅ??” ”VAD FAN ÄR DET HÄR FÖR SKIT DÅ??”

Deltagarna var förresten verkligen parodier på sig själva detta avsnitt överlag.. killarna hade äkta köttkalas (känns som att när de var små och andra barn hade kanske glass på sina kalas så hade Edvard och Christoffer karré typ fan va sjukt, och när det var fiskedamm fiskade man inte upp en godispåse utan en påse marinad!!!). Tjejerna jobbade SOPPA givetvis, ja förutom Tetyana som gjorde Konstiga Klumpar Från Ukraina (namnet på mitt hårdrocksband jag ska starta i höst). Jag var från början tveksamt inställd till lovely baby Tety för min fördom om det östeuropeiska köket är att de har för vana att krydda all mat med typ kokt vatten och något konstigt grumligt spad MEN det är en tråkig inställning av mig!! Klart de har kryddor på krimhalvön snälla!! Skärp mig.

Lisas hipsterroomies hade givetvis den förväntade andelen manchester på sig!! De hade smält in i vilken gentrifierad svensk stadsdel som helst men här i mästerkocksköket när det märks tydligt att de har en annan stil än de andra deltagarnas familjer ser de ut som två figurer ur en Elsa Beskow-målning

Där är dem!! Gulliga. Ute och plockar mat som Lisa ska laga ikväll.

Men Lisa var SÅ duktig, fan va bra hon är!! Jag hoppas hon vinner hela jävla *******!!

Drick varje gång Mischa visar på en osynlig tavla var olika smaker ligger i *smakbilden*. Friskhet tydligt jättehögt upp, nästan så högt att hon inte når men bara nästan!!

Edvards familj är verkligen det icke normkritiska skolboksexempel på fenomenet ”FAMILJ”. Exakt sådär tror man att en familj ser ut om man växte upp innan Sverige fattade att jaha alla familjer ser faktiskt inte ut sådär vi kanske ska börja med lite representation i reklam och tv och samhällsinformation och så. Alla har olika nyanser av grått på sig, älskar det!!! Värdfamilj som lär ut hur man är Anspråkslös I Tid och Otid. Motsatsen till familjen annorlunda. Nu ska jag sluta trakassera dessa stackars människor, vad fan sysslar jag med egentligen. Med all säkerhet underbara människor!

Christoffer har förresten bytt frisyr ju!! Från det vanliga jättebakåtkammade till denna lite LUGGIGA stil… Klippt sig eller bara fått feeling? Svårt att säga!

Facking king Lisa och Eddy the Ed gick vidare och ingen är väl gladare än jag över det!! Älskling 1 och 2.

Vidare fortsatte Sofia, Tetyana och Christoffer in i eliminering och det var DEN TRÅKIGASTE TÄVLINGEN i hela världen!!!! Nej men jag kände mig utsatt som fan enbart för att jag hade så olidligt tråkigt. Det är SÅ trist när alla ska laga samma mat?? Hamnade i frivillig koma flera gånger under avsnittet.

Hahaha men det var roligt när Christoffer fått för sig att han är den enda som kan laga mat i Sveriges Mästerkock så han började köra något jävla kodspråk med Marcus för att ingen skulle förstå att han också tänkte servera sitt rådjur varmt??

”Ingen ska veta mina grader” hahaha killkötthybrisen har väl här nått sin kulmen eller? Haha satan Christoffer så jävla övertygad om att han är bäst på sin grej… Det bor en riktig tävlingsmänniska bakom det där sympatiska leendet!! Men att tycka om att tävla ÄR väl inte motsatsen till att vara sympatisk så vi låter det passera..

Såhär är man: kollar kanske 2-3 gånger om man låst dörren för det ger en känslan av att man har kontroll på sig själv och livet. Såhär är Leif: Börjar ALLTID med att lokalisera såsen i olika rum eller på tallrikar. Där har du såsen. Bra. Då kan vi gå vidare i det här samtalet. Men man vill ju alltid försäkra sig om att det finns sås så det är inga konstigheter!! Leif gör rätt, igen.

Här skulle man kunna tänka sig att det är Mischa som frågar Christoffer hur det är med honom, eftersom han är i elimineringstävling mot två andra personer i topp 5 i Sveriges Mästerkock säsong 10… Men det är givetvis Christoffer som frågar Mischa hur läget är Egentligen. Hos Christoffer finns det alltid plats att vara lyhörd inför andra människors känslor. Han är en sån där person som ringer 1177 en gång om dagen och frågar dem hur de mår <3 <3

Men ja, älskade Tetyana åkte ut och jag tror faktiskt att hon är exakt så bra på att laga mat att hon ska åka ut i topp 5! Hon är en sååå rolig varm figur verkligen, tar kulor för henne!!

Sen ett väldigt konstigt sätt att berätta för deltagarna att de nästa vecka ska laga mat på ishotellet i jukkasjärvi hahaha så jävla härlig grej ändå? Ser fram emot att se dem stå där i renfällar och huttra. Är det slump att de 4 i toppen nu också är de deltagarna med mest normativt snygga ansikten? Konspirationsteorierna är många….

Hörs om en vecka! Och tack för att ni kommenterar, blir så glad.

Kram kram kram

16:08 2020-03-05

Hej alla tomtar, har saknat er! I skrivande stund har jag drabbats av en jävelsjukdom som jag upplever har hamnat i skymundan sen corona började spridas, nämligen den goe herr Vinter Kräk AB!!! (Gillar att starta inlägg som på ett eller annat sätt ska handla om mat med att prata om magsjuka, man blir så ödmjuk inför livet då på något vis.) Tycker det är trist att vi helt glömt bort att mr Winter Creak är en lika stor fiende som corona och att man fan är övertygad om att man ska dö varje gång man vilar armarna mot toastolen…. Nåväl! Vi ska inte hamna i en alltför målande beskrivning av hur livet ser ut här just nu, vi ska ju prata mästerkockar!!

Gud va fort det här har gått, bara sex pers kvar? Vansinne, minns inte var alla tagit vägen… Jag tyckte iallafall att veckans utmaning var TOPPEN och vass!!! Att varje deltagare skulle bli tilldelade sina bästa och sämsta råvaror och välja i vilken tävling de skulle lagas, toppengrej. Det gav oss också en ytterligare inblick i deltagarnas personligheter som vi ska kika på nu:

Sofia: Älskar fänkål men hatar tunga. Inte på långa vägar en konstig personlighet. Extra finess att gilla fänkål så mycket (tycker jag för att jag själv gillar det)!! NORMALA matpreferenser!!

Lisa: Einstein cooking-girl som verkligen kan se Det Vackra I Det Lilla. Extremt spartanskt och intelligent att veta att potatis är den bästa råvaran (för det är den ju). Men vi vet ju redan att hon är ett kulinariskt geni. Att hon hatar njure: fullt förståeligt och ingenting vi kan bemöda oss att ha en åsikt om, klart man hatar njure vad fan är det för skit ens!!!

Edvard: En trygg kille på två ben. Klart hans bästa råvara är hjortfilé (helst en han skjutit själv!!!) men nästan lite oväntat att det han drömmer mardrömmar om på nätterna är att tillaga lever… I min bild av honom ingår det att när han harmoniskt skjutit en hjort så käkar han även levern.. Men samtidigt: har enbart sympatier för de deltagare som valt inälvsmat som deras sämsta mat.

Christoffer: Hahahaha hur var det nu… är han en kille eller?? Ja han är en kille va? Kött och pumpa……. skrattade gott

Maria: Insiktsfullt och moget att ha rödbeta som sin favoritråvara för fy fan va gott det är ändå!!!

Tetyana: Konstig undercover vegan som inte bara ”gillar tofu” utan har det som sin bästa råvara… Googlade precis ”tofu krimhalvön” men hittade inga kopplingar. uppseendeväckande val. Strategiskt dock att välja något så enkel som sin fiende-råvara. Nötfärs. Okej, va jobbigt för dig att tvinga fixa ihop en fin köttbulle när det verkligen gäller… Evil genius

Det minst skrälliga var väl iallafall att killarna valde olika goa KÖTTABITAR men framförallt svinroligt att Christoffer valde en så harmlös råvara som PUMPA att ha som sin fiende… Eller så fattade han redan när han fick frågan vid audition att en sån här tävling skulle komma (där han skulle behöva använda båda råvarorna) men det känns inte riktigt så. Han bara hatar pumpa. Så jävla rolig fantasi har han, allas våran mingelman. Annars rätt normala preferenser tycker jag, men att Tetyana inte gillar kött framkommer ju oerhört sent i detta program kan man tycka?? Här har man vandrat runt nu i 11 avsnitt och trott att man har grepp om deltagarna men nej nej.. Nästa avsnitt avslöjar väl nån ett kriminellt förflutet också (vore uppfriskande)

Alla valde att tillaga sina hatobjekt förutom Tetyana som fått för sig att TOFU är en tacksam råvara men iallafall, det roliga var väl här att Christoffers livsgnista sjönk avsevärt om man jämför med de andra deltagarnas… Inget får en köttkille att bli så ledsen som när en grönsak spelar huvudrollen i en maträtt!! Han är helt uppgiven stackaren. Människor på sina nära anhörigas begravningar är gladare.

Sådär var liksom resten av deltagarna när de skulle tillaga något riktigt stört som till exempel njure i det här fallet.. ”En resa”. Christoffer tycker absolut inte att pumpasoppa är ”en resa”. För honom är det en dödsdom.

Som att se ett apatiskt barn med PTSD göra en macka till sig själv :( Så jääävla deppig. Tänk att se honom i ett grönsaksland. Han hade bara fallit ihop direkt förmodligen? Slutat prata efter 2 minuter. Sen måste nån komma och vifta med en pastrami för att han ska kvickna till <3

Finns bara två saker en man som Christoffer vill göra i detta läget:

  1. Gratinera en hummer och servera till soppan (som han ”råkar” slänga i sista sekund så att han bara kan servera hummern)
  2. Steka en bit kött och servera till soppan (som han lägger som ett lock över hela soppan (tänk flintastek) så att ingen ser att det ens finns nån jävla soppa!!!)

Det är som att han är helt immun mot fenomenet bröd eller andra tillbehör för han blir så anemisk och orkeslös av att tänka på pumpa…

Svårt att inte relatera helhjärtat till Maria under stress!! Man måste ge henne att hon har haft en jobbig jävla säsong… Så fort hon lagar mat får hon panik om någon pratar med henne samtidigt.. Börjar sluddra oförståeliga kommentarer… Stora örhängen som dinglar i vädret.. Vill att hon ska få ett eget litet rum där det inte kommer något jävla svin och frågar HUR DET GÅR var femte minut.. Hon löser ju!! Snälla!! Det ingår väl inte i kockyrket att man ska hålla en powerpointpresentation samtidigt som man fixar en klassisk Boef BouglonNg???

Katastrof!! KA-TA-STROF det ser verkligen ut som falukorvsbitar på en rund luftmadrass av potatismos!! Stackars Maria ändå <3

Ett simpelt ”lite starkt :)” hade kanske varit på sin plats men det är tydligen ett förbjudet uttryck i detta försök till aningen pretentiös matlagningsshow!!! För övrigt en hjärtekrossande scen för Tetyana har ibland förmågan att se ut som ett barn i vissa vinklar (tror det är frisyren??) och när hon får höra av Mischa gång på gång att hennes mat är för stark så får hon ett så oerhört ledset uttryck i ansiktet… Fast det där ansiktsuttrycket kan också vara att hon bara försöker förstå vad Mischa försöker säga med denna konstiga formulering

stolt över lisa <3 Tyckte framförallt Leif levererade en rolig komplimang om hennes rätt som löd: ”Det är lite så man kan få det!!” utan att följa upp vad han menade med det uttrycket alls.

Dummaste bedömningen jag hört faktiskt? Allt handlade bara om att Edvard aldrig lagat lever så han visste inte hur tunna skivor man skulle göra?? Och Edvard har väl absolut inte vuxit under tävlingen, han har varit lika bra hela tiden? Tomtat på med sitt viltkött och sett trygg ut i sitt lilla ansikte bara. Det är ju absolut ingen av dessa deltagare som har gjort någon form av personlig utveckling under den här säsongen, det måste vi vara ärliga med!! Alla är exakt lika bra/dåliga som när de började.

Så oerhört förnedrande för Tetyana att vara den enda som valt sin favoritråvara och sedan lyckas göra det enda felet som hon tycks falla tillbaka till och det är: extremt stark mat. Hon älskar starka kryddor hon!!! Jag tänker ska det vara så jävla svårt att bara TONA NER lite men nej hon är som en spelberoende som vill ha skoyyy inne på jackpotjoyyy och bara bränner på mer och mer.

 

Och på tal om att bara bränna på mer och mer kan vi väl diskutera Marias oljekonsumtion detta avsnitt!! Två flaskor rätt ner över 3 livrädda rödbetor. Visste inte att det var en grej att låta rödbetor bakas i olja men just där och då kände jag mig extra magsjuk och ville stänga av!!

Rolig konversation:

Mischa: Edvard du behöver vara mer mångsidig i din matlagning (de har väl också snappat upp att denna man är mycket trygg i kött-potatis-sås-forumet på flashback och kanske inte rör sig så mycket runtomkring)

Edvard: Jag tänkte göra samma maträtt som tidigare fast med en annan sorts kött hihi :)

Hahaha samtidigt i en annan del av köket står kära kära Maria och fyller en femliterskastrull med olja helt hämningslöst och skrattandes!! Hon har tappat det!! Ser fram emot när hon ska ha ett samarbete med mcdonalds och hennes burgare heter McGrease och det är en helt vanlig Mcfeast som man sedan sänkt ner i en tunna olja och friterat. Serveras med: dubbelfriterade pommes och en sån där dipsås men man har friterat hela plastburken så det är jättesvårt att komma åt själva såsen!!!

Sen behöver vi också uppmärksamma jurymedlemmarnas väldigt olika approach till att tipsa och värdera vad deltagarna använder för ingredienser i sin matlagning!! Leif är inte ett dugg långsam med att springa fram till första bästa deltagare i varje tävling och berätta sina preferenser. Känns ibland som han tycker att han är på ett café. ”Hej en macka tack :)” så kan han vara.. Det är roligt!! Återblick till tidigare i avsnittet när han vänligt men bestämt försäkrade Christoffer om att han skulle ge fan i potatis i pumpasoppan:

Så hans tanke är väl uppenbarligen att han hjälper genom att ge tydliga riktlinjer i vad som är GOTT och vad som inte är det.

Markus däremot:

Svarar alltid att han inte kommenterar vad som är i soppan överhuvudtaget. Han vandrar bara runt som en mystisk vålnad i köket och svarar inte på någon fråga någonsin om det inte är Sofia som ställer en fråga för då är han lite busig och gör någonting tokigt!!! Blir inte förvånad om de kommer KITTLA varandra nästa avsnitt ärligt talat (tyckte dock det var lugnt på den fronten det här avsnittet!!)

Sorgligaste tallriken i mannaminne!! Ser ut som mig när jag bränt mig i solen och försöker svalka mig i en smutsig sjö. Men helt omöjligt att servera fyllda paprikor snyggt så vad ska man säga ens.

Hahaha LEIF!! ”För jag älskar svamp” ännu ett rimligt bidrag i avsmakningsdebatten. Tack.

Maria var ju ännu en person man inte riktigt fått grepp om förutom att hon va bra på att laga mat (jag tror faktiskt det, förutom detta oljekalas då) + hade många olika örhängen i sin väska!!! Hoppas hon mår bra idag och aldrig mer behöver prata med någon samtidigt som hon lagar mat.

 

Hej!