Varför du, 90talist, är som du är

07:14 2018-04-16

Det finns ett element från mina unga år som jag aldrig riktigt försonats med. Ett inslag i min uppväxt som jag kan tänka tillbaka på idag och känna ”va? hur i helvete?”. Jag behöver dela med mig av mina känslor, kanske hitta en jämlike, därför vill jag lista mina konstigaste barnprogram från när jag var liten. Även om jag förstår att det här kan bli ett ganska smalt inlägg eftersom vad man är uppväxt med för tvprogram både beror på när man växte upp men också om man hade föräldrar som älskade att kolla på tv (som jag) eller om man växte upp i ett hem där det rådde konsensus kring att tv-program förstör barn. Nu sitter jag här 15 år senare, och älskar tv *för arvet vidare* (men är förmodligen helt förstörd av vissa grejer man fick kolla på)

Här är mina 6 MÄRKLIGASTE tv-program jag glodde på när jag var liten:

Program: Katthund
Kanal: Nickelodeon
Placering på märklighetsskalan: Oerhört högt

En otroligt osannolik berättelse om två sammanvuxna enäggstvillingar som av nån sjuk anledning är EN KATT OCH EN HUND. Som om inte det vore nog sitter de ihop i röven. UTÖVER dessa redan vansinniga faktum heter också hela serien KATTHUND!! KATTHUND!!! Det är så trött fantasi så jag vet inte ens. Jag var rädd för det här programmet när jag var liten (av uppenbara skäl) men jag vill minnas att de följde den vanliga intelligensnormen hos djur dvs att katten är smart-sur och hunden är dum-glad. Otroligt. Lärde mig mycket om livet.

 

Program: Rockos moderna liv
Kanal: Nickelodeon
Placering på märklighetsskalan: FRUKTANSVÄRD HÖG

Lista på saker som hade varit mindre obehagliga att uppleva som liten:
Att se sina vitala organ hand i hand vandra ut ur ens kropp :)
Att en dag upptäcka att man bara kan gå i sidled :)
Att få en sällsynt åkomma som gör att man behöver vråla för att kunna öppna ögonen :)

Man ser på introt att det där är det värsta som finns? Jag har ingen aning om exakt vad den här serien handlade om eftersom jag skrek på tvn när det sattes igång. Jag minns bara att det var nån obehaglig kossa som gick runt med Rocko och allt är så fruktansvärt hemskt tecknat. Hemskt som i läskigt.

 

Program: ”Aaahh riktiga monster”
Kanal: Nickelodeon (som tydligen är DJÄVULEN inser jag nu mer och mer?)
Placering på märklighetsskalan: Outhärdlig

*Andas i papperspåse*

URSÄKTA MIG MEN HUR ÖVERLEVDE VI DET HÄR HEMSKA???? Jag får krupp av intromusiken. Vill polisanmäla!! (Jag ser hur mina recensioner kanske verkar bristfälliga men det är bara känslominnen som får plats i mig när jag ser dessa intron, jag har väl ingen aning om vad något handlade om??) HUR ÄCKLIG  är den där gubben som HÅLLER I SINA ÖGON haha jag kan inte tänka mig något mer fruktansvärt. Vill hellre hålla i mina egna ögon hela livet än att se ett enda avsnitt av det där.

 

Program: Johnny Bravo
Kanal: Cartoon Network
Placering på märklighetsskalan: Haha va? Den är inte med där? Det här är ett ljuvligt program bara

TACK GUD Det här var det roligaste jag visste!!! Det kan man ifrågasätta idag!! Fast samtidigt inte? Johnny heter för det första ”Johnny” och har en gul triangel som frisyr. Världens mest ojämnt tränade kropp (ansiktet utåt för att hoppa över leg day) och han är så FUL!!! Har en rolig röst!! Pratar med väldigt mycket inlevelse, liksom i-n-t-e-n-s-i-v-t. Tror han kan nån sorts karate. 10/10 önskar mitt liv var mer som hans.

 

Program: Anki och Pytte
Kanal: Förmodligen svt?? Ingen vet
Placering på märklighetsskalan: ca 50000000

Snälla snälla snälla PAUS det här är faktiskt det roligaste som finns i hela världen. Anki: en anka med  dålig hjärna står och skriker på arbetare i olika fabriker. Förmodligen skulle väl själva programmet vara lite… utbildande? Typ ”hur gör man en pizza” och detta gav alltså detta FANTASTISKA GENI Pytte mandat att gå in på alla arbetsplatser i hela sverige, låtsas vara en anka med keps och bara SKRIKA ogenomtänkta meningar. Allt för att barn skulle lära sig hur man skivar banan. Vem kunde tro att drömjobbet faktiskt är att bli buktalare och låtsas vara en outhärdlig anka. *Slipar cv*

 

Program: Mosquito
Kanal: svt(?)
Placering på märklighetsskalan: DEN ÄR SPRÄNGD

Det här. Det här tänker jag på ibland. Jag har så många frågor till programmet ”Mosquito” för det känns som jag är den enda som såg på det. Jag såg på det och jag förstod ingenting. Ibland STOD jag framför tvn för det kändes som man fattade mer än när man satt ner. SPÄNDE blicken in i tvn för att kanske, nån gång, förstå lite grann. Var detta ett barnprogram? Varför minns jag bara en KONSTIG KILLE med skarp frisyr som pratade konstigt med kameran, blandat med äckliga bilder på… inälvor? Och ibland fick man åka bergochdalbana. Det gillade jag. Wow.

Det här är svaret på varför man är som man är om man är född i början av 90talet och älskade tv. Varsågoda, vi kan inte hjälpa det. Min generation är förlåten förevigt. Tack tack

Ps, den här knappen har jag hittat nu : följ mig på bloglovin om du vill ha uppdatering när jag har blöggat, eller gilla ”Erika Petersson” på Facebook.

20 kommentarer | “Varför du, 90talist, är som du är”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Agnes skriver:

  TACK FÖR MOSQUITO!!!!! Jag fattade fan också nada?? Längtade till slutet varje gång då det eventuellt blev bergochdalbana och levde mig in i banan så hårt jag bara kunde. Kanske för att kompensera att jag fattade noll av programmet? Idk

  1. Erika Petersson skriver:

   Jajamen!! Vi upplevde exakt samma sak! Helt otroligt konstigt program..

 2. Kriminalkommentarie Beck skriver:

  Har tänkt på bergochdalbanan som gick på något barnprogram flertalet gånger under livet men aldrig kunnat placera det, förrän nu. Tack, men samtidigt, vilken katarsis, vad ska jag göra med livet nu..?

  För övrigt får man ju ångestskälvningar av Riktiga monster och jävla, jävla rocko.

  10/10 bloggpost, would read again

  1. Erika Petersson skriver:

   Ibland vill man inte ha svar på livets frågor alltså!! Hoppas du hittar ett nytt mysterium. Tack Beck <3

 3. Sara aras skriver:

  Hahahh asså Verkligen mosquito. Det gick typ alltid på Fredagskvällar så man tittade ju bara för att man fick vara uppe så länge man ville då, men fattade noll.

  1. Erika Petersson skriver:

   Ja det var något lyxigt i att kolla på mosquito! Även om man inte hade en aning om vad man kollade på. Märkligt att man stod ut.

 4. Linnea skriver:

  Skriver under på alltihop!
  Han i mosquito hade även fler program i samma psykedeliska anda, tex 100 kg godis där bakgrundsbilden var snask som flöt runt istället. Karln ser prick likadan ut idag och är dj främst inriktad på reggae…

  Ett annat fullständigt vidrigt program var nån form av amerikansk sitcom (?) om en familj dinosaurier fast som människor…typ. Minns att jag mådde fysiskt illa och stängde av när det visades.

  1. Andy skriver:

   Tänkte direkt på 100 kg godis! Hur sjukt var inte det jävla programmet?! Av någon anledning tycker jag att det var skevare än Mosquito… Kanske för att godistemat var så dumt?

   Och även dinosaurieprogrammet… Det var som dockor, eller hur? Med en äcklig liten bebisdino som satt och geggade vid matbordet jämt? Sedan ska vi ju inte ens prata om Fragglarna eller TELETUBBIES!

   Vill även slänga in Björnes magasin på listan. För handen på hjärtat: det VAR konstigt. Oerhört märkligt.

   Mycket bra inlägg, Erika. Tack!

   1. Erika Petersson skriver:

    snälla jag MÅÅSTE hitta det här dinosaurieprogrammet.. fattar inte hur jag har missat det.. Teletubbies är också så konstigt men det sänds väl typ fortfarande?? Eller lever jag kvar i en svunnen tid kanske..

    Björnes, också otroligt psykedeliskt. Trasdockorna. Inte ett enda normalt program??

    Tack Andrea! Jag uppskattar att du tar dig tid att kommentera! blir så mycket roligare då.

    1. Andy skriver:

     Det hette rätt och slätt ”Dinosaurs” (gjorde en snabb googling på ”kids show with dinosaurs”). Handlar tydligen om en dinofamilj med efternamnet Sinclair. Alla ser helt stenade och hemskt obehagliga ut!

     1. Erika Petersson skriver:

      tack!! jag googlade nu och det var faktiskt en fruktansvärd syn…. men jag blev också lite nyfiken? Snart blir det dinasours-maraton!

  2. Erika Petersson skriver:

   Jaa jag känner också igen 100kg godis! Det är så KONSTIGT!! Så härligt ändå att han fick göra så mycket goa grejer. Jag googlade honom och han håller på med något i samband med pride också? Fantastisk person.

   haha hmmmm det känner jag faktiskt inte igen? Jag måste kolla upp det!

 5. Amanda skriver:

  Jamen minns ni det amerikanska programmet All That som gick på nickelodeon(såklart)? Det var olika sketcher bland annat en som hette coffee and sugar där de hoppade studsmattor och klunkade kaffe och rent strösocker från stora rör i taket!!! :( sedan var det en sketch där olika kändisar jobbade på nöjespark och blev nerspydda av folk som åkte bergodalbanan :(

  1. Agnes skriver:

   Kommer också ihåg att dom ritade prick-till-prick på folks acneryggar i det programmet!

   1. Erika Petersson skriver:

    Ja juste :( åh herregud… det är oerhört äckligt och… nytänkande.. man är imponerad och äcklad!

  2. Erika Petersson skriver:

   ABSOLUT ALL THAT!! jag hat-älskade det! Tycker t.ex. tilt a hurl eller vad det hette (bergochdalprogrammet) var det vidrigaste i hela världen. Det var ju mycket kräks-och-snor-skämt vilket jag inte klarar av!! Underbara minnen…

 6. Hannah skriver:

  HAHAH Anki så jävla störig garvar

  1. Erika Petersson skriver:

   hahahaha en riktig idiot faktiskt <3 men UNDERBAR

 7. Sabina skriver:

  Söte Jesus vilka flashbacks. Det här förklarar allt från min närsynthet till mitt generella ångestsyndrom. Minns ett avsnitt av riktiga monster där de kröp in i en snubbes hjärna via örat och 1) kopplade om sladdar 2) åt av den. Sov med täcket över örat i ÅR. Mardrömmar i veckor. Fy fan.

  1. Erika Petersson skriver:

   hahahah det här låter helt fruktansvärt, är glad att jag inte sett just det avsnittet. Jag är med dig i mina tankar och hoppas detta har gått över :(

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp