Ifrågasätt det självklara

17:00 2013-09-30

Ikväll i Vetenskapens värld på SVT2 klockan 20.00 sänds detta, och guess who’s gonna sitta bänkad? Yes, your master …dvs. jag. 

Jag är en riktig sucker för när självklarheter ifrågasätts. MED UNDANTAG på föreläsningar på Universitetet där vissa studenter gör en ”grej” att vara lite ”klurigt ifrågasättande” av precis allt föreläsaren säger.

Men i övrigt tror jag att jag gillar den här typen av ifrågsättande för att många av mina större feministiska uppvaknande har kommit från att ifrågasätta det självklara och normen. Att ens förstå att det finns en mansnorm, heteronorm, vithetsnorm etc. handlar ju om att fundera över det som vi ser som självklart. Ofta är det i självklarheterna de stora orättvisorna gömmer sig.

Det gör att en tivngas ifrågasätta sig själv och sina egna val. Läskigt men viktigt. Som när jag under ett seminarium på genusvetenskapen fick ett meltdown över att min tvåsamhet med Anton var baserat på en lögn…….

Men tack vare det lilla melt downet(?) blev jag lite mer öppensinnad, lite mer förstående till mina egna känslor och framförallt hur tvåsamhet och heterosexualitet är en norm i samhället som diskriminerar otroligt många människor. Och hur jag är en del i den normen.

 

Mmmm. Livet hörrni. En lär så länge en lever. 

 

….sa er master och stack en kniv i hjärtat för hon orkade inte med all denna visdom…….

 

12 kommentarer | “Ifrågasätt det självklara”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. LePoop skriver:

    Jag tänkte kommentera ordentligt men det har tagit mig flera minuter att ens komma hit (har iphone4 och läser via bloglovin) utan att bli utkastad från skrivfältet att jag sliter mitt hår i frustration och inte orkar längre.

  2. Lise skriver:

    Det får en ju kolla på! :)

    Har du sett det här: http://blogg.dn.se/etikettfragan/2013/09/30/brostbetittad/#comments ? Jag blir så himla ledsen, dels på Magdalenas sätt att skuldbelägga kvinnor och säga att en kvinna med urringning och tighta kläder vill ses som sexobjekt, dels på en del kommentarer.

  3. Nina skriver:

    Toppentips!
    Jag kommer bänka mig. (OBS, fortfarande lite hoppigt när man ska lämna kommentarer, även om man gör det via datorn.)

  4. lg skriver skriver:

    Det lustiga i sammanhanget, som man inte verkar tänka på, är ju att det finns en stark korrelation mellan mat och intelligens (finns mycket forskning, tex på de som var barn i Nederländerna/Belgien vintern 1944/1945 då det rådde allvarlig svält resp de som föds några månader efter ramadan). Om nu den här hypotesen är korrekt att flickor, även i väst, får mindre mat betyder ju också att kvinnor också kommer vara mindre intelligenta än jämnåriga män.

  5. Hanna skriver:

    Den var riktigt intressant! Älskade vad programledaren sa precis i slutet ”Apropå män, nobelpriset delas ut nästa vecka”

  6. Maja skriver:

    Haha men jaaa på det om folk som ba ska ifrågasätta ALLT som föreläsaren säger. Som att de bara sitter och väntar på att kunna säga emot precis allt. Är så allergisk mot det

  7. Emelie skriver:

    Min fantastiska kompis Hanna Landström skrev en krönika i Västerbotenskuriren om hur föräldrajämställdhet motarbetas av samhället. Viktig och bra artikel!

    http://www.vk.se/990203/hanna-landstrom-jamstalldhet-motarbetas

  8. Johanna L skriver:

    Fast samtidigt som man är en ”del av heteronormen” så är ju det något självvalt lika lite som det är självvalt att vara homosexuell. Man kan ju inte ändra på sin sexualitet bara för att luckra upp en norm, men självklart ska man ju vara medveten om att inte alltid fråga alla tjejer om de har pojkvän och alla killar om de har flickvän osv.

  9. Anna skriver:

    Såg den precis och när eftertexterna rullade sa jag högt för mig själv (som vilken självgod, personlighetsstörd människa som helst) ”YES; vad var det jag SA!? Allt handlar fanimej om samhällsstrukturer!!!”.

  10. Anna skriver:

    Eh, glömde säga TACK för tipset vilket liksom var själva meningen med inlägget.. Tack kloka du!

  11. lg skriver skriver:

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=5674147 oops! Confirmation bias kallas det visst. HanaPee borde lägga ner verksamheten och bil typ brevbärare. Det är i alla fall ett hederligt arbete, till skillnad från NG-bloggare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla