FATTA!

12:14 2013-11-21

 

 

Tidigare höst fick jag höra om ”FATTA! men var i min direkt-efter-sommarn-dimma rätt onådd av kampanjen i övrigt. Idag fick jag se en av intiativtagarna till kampanjen, artisten Syster Sol, på Efter Tio och blev helt tagen av henne. Vilken himla klok och bra person! Och viktigt budskap, såklart. Det handlar om våldtäkt. Att ta ansvar för sexuella begär och hur ett nej är ett nej. Det vill säga rätt självklara budskap i teorin men som i praktiken är långt i från självklart. Tvärtom, oavsett om det handlar om ett dansgolv eller sängen.

I tv-programmet visades ett klipp från musikvideon ovan och jag kom på mig själv att på riktigt mumla ”men nej nej nej din jävla idiotjävel” om det mannen utsätter den fulla tjejen för. Gjorde fysiskt ont att se när han drar av henne trosorna. Det är sällan våldtäkt skildras på det här sättet i populärkultur, det kändes så nära och som om något som känns igen, om inte från mitt eget liv, så från kvinnor i min närhet. Och kanske är det just den närheten till en själv som gör att det känns så jävla, jävla vidrigt. 

Men varning för de starka bilderna i klippet. 

8 kommentarer | “FATTA!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Victoria- Alla Förtjänar Att Leva skriver:

    Jaa FATTA är en jättebra kampanj. Jag var i färgfabriken för några månader sedan när FATTA-gänget sa kloka saker och sjöng. köpte en fin fitt-påse <3

  2. Louise skriver:

    Hanna, först av allt, bra att du gör detta synligt för fler, däribland jag själv som inte sett detta innan.
    Nr2, jag kollar din blogg varje gång jag kollar bloggar men det är ibland en dag efter att inläggen är postade och då blir det lätt att jag ser hur många kommentarer inlägget har. Nu är jag personligen dålig på att kommentera i allmänhet så ”borde kanske inte säga nåt” men jag har följt dig länge och märkt att kommentarerna har minskats sen du bytte portal/på sistone. Jag ”förmodar” att detta är nåt du märkt/är orolig över och ville bara säga att du är/bloggar (förlåt för överanvändande av slaaash) precis lika bra som alltid! Det är lite svårare att läsa bloggen på mobilen sen du bytte portal men det vet du nog redan.

    Ok kanske lite långdragen kommentar men det jag vill få fram till dig är att jag (och flera av mina vänner) älskar fortfarande din blogg men det är svårare att kommentera. Sen är det såklart upp till dig om du vill ändra något för att göra det lättare att kommentera, jag vill verkligen bara att du ska veta att bloggen fortfarande är jättebra och OM du ens undrar över minskade kommentarer så är det pga portalens teknik och inte ditt innehåll. Om du inte har funderat på färre kommentarer (kanske läser jag INNAN de flesta andra nu) så sorry att du behövde läsa detta långa ”meeehweeet” och fortsätt blogga för vi älskar dig!

    Tack för att du bloggar Hanna, du har lärt mig (och mina aussie vänner) så mycket om genus och du är dessutom ball! <3

  3. Hanna skriver:

    Jag såg denna filmen http://www.youtube.com/watch?v=m1GI8mNU5Sg i samband med en kurs jag läser just nu. Tänkte att denna borde så många fler se då den är så talande för hur kvinnor ser på sig själv på grund av hur männen kollar på dem! Och eftersom videon är från 1972 blir det rätt tydligt att vi har en lång väg kvar att vandra eftersom det fortfarande är såhär i vår samtid.

  4. Hanna skriver:

    Jag såg denna filmen http://www.youtube.com/watch?v=m1GI8mNU5Sg i samband med en kurs jag läser just nu. Tänkte att denna borde så många fler se då den är så talande för hur kvinnor ser på sig själv på grund av hur männen kollar på dem! Och eftersom videon är från 1972 blir det rätt tydligt att vi har en lång väg kvar att vandra eftersom det fortfarande är såhär i vår samtid.

  5. Ida Östensson skriver:

    Hej! Kul att du uppmärksammar kampanjen! Länka gärna till http://www.fatta.nu för de som vill veta mer :)
    Kram å kamp!

  6. Mikaela skriver:

    Har varit med om samma sak som i filmen… :(

  7. Nina skriver:

    Första gången jag hör talas om kampanjen. Det tog emot att sätta igång den här videon, även om jag inte har varit med om något liknande så knyter det sig i magen. Att mannen skulle ha tillgång till en kvinnas kropp bara för att den är så samma plats som honom? När ska det här ta slut? När ska männen i denna värld ta ansvar för sina egna handlingar och sluta skylla på kvinnor? Jag vet att kampanjen behövs och kommer kika närmare på den, men jag är så himla trött på att kampanjen behövs.

  8. Ebba skriver:

    Oooh drog mig verkligen för att kolla på detta, läst om kampanjen och är så himla tacksam över att det uppmärksammas (äntligen) hann kolla i 3 microsekunder innan jag börja störtlipa. Tjejen i videon är jag förra sommaren. Så jävla vidrig man känner sig. Så oförtjänt. Och att det aldrig fanns på kartan med anmälan osv osv.
    Sjukt. Önskar jag visste då att jag inte är ensam. Tragiskt nog inte ensam.
    Du är grym Hanna! Keep up the good work puss och kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp