Direkt från mobben dårå

09:27 2014-03-27

ÄLSKADE! Tömmer nu en liten del av min mobil på er. EXKLUSIVT. 1. Jag provar en tröja som jag också köpte! Fin va?! 2. Älskar Anna P’s lägenhets attityd 3. Nöjesguidens favvo-troll ”LG” kanske…? Hihi 4. Min mest avancerade veggomiddag nånsin!
Vill ni att jag fortsätter tömma mobben på er? Eller äre tråkigt?

29 kommentarer | “Direkt från mobben dårå”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Lina T skriver:

    Mnååååå FAN, ät inte samtidigt som ni lyssnar på podden. Höll på att kräkas när ni pratade om att äta ögongojs. På något sätt känns det värst att inmundiga. Öronvax har en ju lyckats smaka på efter ett gött öronkli, jävulskt beskt.

  2. Juliaaaa skriver:

    Fortsätt med det!! :)

    Men, en fraga ploppade upp: Är det en soppa/gryta pa sista bilden eller ett Tortilla bröd :D?

  3. lg skriver skriver:

    Hanna: Det där är osmakligt. Jag har aldrig kommenterat ditt eller någon annans utseende (i alla fall inte som ersättning för argument i sakfrågan), drivit någon hatkampanj eller mordhotat någon. Dessutom har jag läst universitetspoäng i historia och (Tyvärr, det var obligatoriskt. Tiden hade med fördel använts till något annat) feminism. Men ”Kakan” har säkert läst fler. Och se på resultatet. Inget man ens skulle önska en fiende.

    Jag strävar efter att hålla mig till sakfrågan och diskutera den, eeh, sakligt. En naturlig följd av att man inte är överens med någon är att man, om man ska hårddra formuleringen lite, tycker motparten är ”dum i huvudet”, okunnig etc men det är inte per se personangrepp. Du/jag kan ju de facto vara ”dumma i huvudet”, okunniga mm.

    Och jag kan (och har säkert gjort det) med glädje presentera statistik (från SCB, så det är den bästa och mest opartiska vi har i Sverige) som vederlägger alla påståenden om könslöneskillnader. Hur hanterar du det?

    Men det är rätt talande för det allmänna tonläget om näthat, mordhot osv mot kvinnor med hög publik profil om det jag skrivit får den sortens etiketter. Då är ju hela ”problemet” obefintligt utan faller tillbaka på att dessa kvinnor inte tål att bli motsagda.

    Till sist, vilken sorts feminist är du?

  4. Lisa skriver:

    Åhhh din avancerade veggomiddag såg ju väldigt god ut. Recept? Ingredienser?

  5. Parisa Amiri skriver:

    LG, för det mesta är det absurt men roande att du valt Nöjesguiden.se att förpesta med vad du själv anser är nyanseringar men som helt uppenbart är en obehaglig besatthet och inga högskolepoäng gottgör det. 

  6. Ellen skriver:

    men alltså, vad är detta fantastiska konstverk tillverkat av??? Garnbollar? måste pyssla. kramis

  7. Joohanna skriver:

    ja kul! fortsätt töm mobben! :)))

  8. Mill skriver:

    Fortsätt!!!!!!!!!!! Men var köpte du den urfina tröjan???? Vill ha

  9. Ella skriver:

    Okej är i allmänhet rätt sämst på att kommentera (tyvärr, då jag ju älskar din blogg?!?!) men nu måste jag bara få ventilera min ilska. Igårkväll gick jag på en spelning i city ensam (pga ingen av mina vänner kunde joina men vad gör en inte om en verkligen vill se konserten ifråga). Det var rätt mycket folk där och jag ställde mig, dumt nog, nära en trappavsats då jag ville försöka se lite bättre. Detta resulterade dock i en hel del trängsel när folk skulle komma förbi, vilket ju hade varit ok och helt förståeligt OM inte majoriteten av dessa människor var fulla, äckliga medelålders män som såg det nödvändigt att verkligen trycka sig emot en och, istället för en lätt hand på axeln vid förbipasserande, liksom smeka en längs både rygg, arm och höft (?!). Kände ett sådant äckel inför dessa gubbar, och en vrede för att 1. de ansåg sig ha rätten till detta och att det ju förmodligen ”inte var så farligt” i deras små huvuden, 2. kunde ej koncentrera mig på konserten utan stod mest och kokade inombords och förbannade både alkohol, manssläktet och särskilt kombinationen av dessa två.

    Men mest arg blir jag ändå på mig själv, för att jag inte vågade visa att det fan inte var ok.

  10. Emma Sjoooooooblom skriver:

    Ååh lägg upp receptet på veggomaten! :D

  11. Julia skriver:

    Fortsätt tömma, det är apkul att se bilderna:D

  12. lg skriver skriver:

    Parisa, frågan är vem det är som förpestar för vem? NG var en av mina favorittidningar under redaktörer som Sparr, Dükler och tidigare, dvs innan Atladottir kom in och gjorde den politisk (Och dessutom ljög friskt om det när hon hävdade att den är opolitisk. Wot liksom?). Funderat på att återgå till, som det står på er Wikipediaartikel, ”[en tidning] med inriktning på nöje, musik, film, uteliv m.m”? Innan Atladottir hade ni skribenter som kunde något, och jag tänker inte bara på de med hög profil utan även någon som Karin Lagerlöf var det ett stort nöje att läsa eftersom hon visste vad hon skrev om och inte bara hävde ur sig massa löst tyckande. Högt tonläge kompenserar inte för inkompetens.

    Atladottir borde ha startat en ny tidning istället för att förstöra en bra existerande tidning. Nu kunde ni kanske låta NG, återigen, handla om nöjen och starta en annan site/tidning om olika -ismer där era bloggare kan hänga?

  13. felicia skriver:

    recept på veggomaten!! :D

  14. gladchey96 skriver:

    ÅÅÅÅHHH hanna, jag känner dig ju inte så jag vet inte om du hört på All of me redan eller icket MEN om du inte gjort det så GÖRT. John Legend levererar med låten (och den otroligt vackra musikvideon som han spelat in med sin fru!!. Är kär i låten (och faktumet att han ser sig som feminist <3 alltså kan han bli mer perfekt?) PS. skriv vad du tyckte om den (om du orkar) FÖR IIIH JAG DÖR DEN ÄR SÅÅÅÅ FIIIN ATT JAG BARA VILL HOPPA IN I MUSIKVIDEON OCH KRAMA OM DE BÅDA OCH BA GRÅTA NÅGRA GLÄDJETÅRAR

  15. Julls skriver:

    fortsätt med det vetja!!!

  16. martina skriver:

    nää kul! fortsätt!

  17. Emma skriver:

    Men du har alltid sånna snygga kläder! Want it all! Du måste börja skriva var du införskaffar!:)

  18. Moa skriver:

    TÖM MOBILEN PÅ MIG

  19. Sandra skriver:

    LG: Kan du snälla presentera statistik som vederlägger alla påståenden om könslöneskillnader? Kan ej hitta det. Så kanske alla vi feminister kan försöka ”hantera det” sen.

  20. lg skriver skriver:

    Vad roligt att du frågade Sandra! Det kan jag absolut göra.

    Läs tex sid 38-39 här

    < http://www.scb.se/statistik/am/am9902/2004a01/am9902_2004a01_br_am78st0402.pdf>

    Där framgår att löneskillnaderna mellan könen om man rensar för ålder, utbildning, stad/landsort osv är ungefär 8% men då har man INTE rensat för sociala faktorer, utbildning på arbetsplatsen och, mest problematiskt, erfarenhet! Finns det någon som inte tror erfarenhet påverkar lönenivån?

    Tittar man vidare i annan statistik från SCB hittar man bla http://www.scb.se/Grupp/regionalt/rg0603/Oh%E4lodata_riket_2007.xls (finns säkert någon nyare men jag tror inte proportionerna har förändrats) över sjukfrånvaro. Som synes är kvinnor alltså frånvarande 44 dagar om året, män 28 dagar. Om man inte tror att kvinnors frånvaro, som är mer än 50% högre än mäns, påverkar löneläget är man naiv (eller bloggare på NG).

    Sedär, nu vill jag inte höra ett ord till om att kvinnor lönediskrimineras. Finns inga siffror som styrker det. Man kan i bästa fall säga att det KAN vara så att kvinnor lönediskrimineras. Men utifrån dessa siffror kan man inte heller utesluta att män lönediskrimineras (Skillnaden borde kanske vara större än 8%. Det är drygt 200 arbetsdagar/år. Utifrån sjukfrånvaron arbetar män 172 och kvinnor 156 dagar per. Bara det motiverar mer än 10% löneskillnad. En förenklad modell, men den duger som illustration.).

    Nöjd?

  21. Ida skriver:

    Lg- Kan du skicka länkarna igen, man kommer ingenstans när man klickar på dem, verkar som att sidorna är omgjorda. Skulle gärna vilja se!

  22. lg skriver skriver:

    Naturligtvis.

    Den första länken hade fått med en > för mycket på slutet, korrekt ska vara

    http://www.scb.se/statistik/am/am9902/2004a01/am9902_2004a01_br_am78st0402.pdf

    Ohälsodatat jag länkade till verkade försvunnet men fanns i Google-cachen

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Y-HOVE2m9GMJ:www.scb.se/Grupp/Produkter_Tjanster/Skraddarsydd/Regionala_produkter/Paket/OHALSOTAL/_Dokument/Ohalodata_riket_2007.xls+&cd=2&hl=sv&ct=clnk&gl=se

    Men den statistiken uppdateras i stort sett varje år så det finns säkert nyare. Men svenskens genomsnittliga hälsa har nog inte ändrats så mycket.

  23. Em skriver:

    LG –

    Vet inte om du kollar svaren här igen, men blir så förbannad så måste skriva av mig i vilket fall.

    För det första: är inte 8% åtta för mycket? Det är en signifikant skillnad, och detta är den oförklarliga skillnaden. Sedan så är den statistiken uppräknad till att en jobbar 100%, ett av problemen för många kvinnor är ofrivillig deltid, vilket gör att de tjänar långt mindre än den statistiken som du hänvisar till visar.

    För det andra: vi diskriminerar inte pga sjukdom i Sverige. Och görs det så är det olagligt. Jag har tex migrän, vilket betyder att jag har minst 20 sjukdagar per år i bara migrändagar. Detta ska inte, och får inte, påverka min lön.

    För det tredje: jag tycker du ska fråga dig varför kvinnor har dubbelt så många sjukdomar som män. Kan det till exempel ha att göra med den högre andelen av obetalt arbete i hemmet som gör att kvinnor inte hinner sjunka lika mycket i stressnivåer som män (svar: ja, delvis. Finns flertalet studier som visar på det)? Kvinnors ohälsa i arbete är ett problem i sig, inte ett svar på oförklarliga löneskillnader.

    Tack för mig.

  24. lg skriver skriver:

    EM – Läste du ens vad som stod på sidorna jag hänvisade till? Eller förstod du bara inte? Först en mindre korrigering, det är 7,3% som är löneskillnaden som återstår efter vissa korrigeringar gjorts, 7,3 avrundas till 7, inte 8.

    Och dessa 7,3% är inte oförklarade. Jag citerar ”Variabler som man inte lyckats mäta är t.ex. arbetsledande position, erfarenhet och utbildning genom arbete samt olika sociala omständigheter.” Är det någon som tror att sociala omständigheter resp utbildning inte påverkar lönen? För att inte tala om arbetsledande position eller erfarenhet? Man har alltså inte lyckats vikta resultaten för faktorer som är helt avgörande för lönen. Det enda man kan säga om dessa 7,3% är att man inte har en aning om huruvida det är för mycket eller för lite (det kan ju vara så att män har erfarenhet, position, utbildning osv som skulle motivera en avsevärt större löneskillnad – vi kan varken säga bu eller bä om detta).

    För att summera, det är en myt att vi vet att kvinnor har knappt 10% lägre lön än män för samma arbete. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

    Vad gäller ofrivillig deltid. Prova att sök arbete någon annanstans än inom den landstingskommunala sektorn kanske? Det är allmänt känt att den sektorn erbjuder konstiga arbetstider. Om man ändå utbildar sig mot typiska yrken inom den sektorn får man skylla sig själv om man åker på deltid. Att som undersköterska klaga på deltid är ungefär lika dumt som att som bartender klaga på att man måste arbeta på kvällar och nätter. Ta lite vuxenansvar för val ni gjort i livet, tack.

    Eeh, hur är det olagligt att ta hänsyn till sjukfrånvaro när man sätter löner, befordrar etc? Diskrimineringslagen förbjuder bara diskriminering pga funktionsnedsättning men det är knappast tillämpligt här. Är du inte på arbetet så är du inte. Du kommer efter, dina överordnade kan inte lita på att du är på plats och kan alltså inte låta dig ta tidskritiska arbetsuppgifter etc. Ganska sjölvklart egentligen. Jag beklagar din migrän men om du är läkare på akuten och det kommer in en döende patient vill nog såväl patienten som cheferna att den som har jour kan förväntas vara på plats och klara av sina arbetsuppgifter.

    Som referens kan jag säga att på knappt 15 år har jag haft 18 sjukdagar, 2 pga matförgiftning och 16 efter ett benbrott (MTB-olycka). Är man ung vuxen är det nog ungefär vad man kan förvänta sig (även om infektioner förmodligen är vanligare än frakturer). Klart arbetsgivare uppskattar den sortens statistik.

    Kvinnor är förmodligen sjukare för att de är sämre på att de är sämre på att ta ansvar för sin psykosociala hälsa, tex genom att säga ifrån. Ett hett tips: strunta i att skaffa barn. Forskningen är entydig, man blir inte lyckligare av barn, och i synnerhet kvinnor blir mindre lyckliga. Dessutom slipper man massa hemarbete, dagissjukdomar etc. Allt detta är väl känt och väljer man ändå den vägen får man återigen skylla sig själv/ta ansvar för de val man som vuxen gör alldeles frivilligt.

  25. Em skriver:

    LG,

    Du har ju fortfarande inget kritiskt tänkande. Jag säger inte att allt du skriver är fel. Men jag undrar hur du tänker.

    ((Sorry, 7 % är sju för mycket och fortfarande en signifikant skillnad. Vi vet heller inte om de sociala faktorer, erfarenhet mm skulle gynna kvinnor eller män i denna statistik.))

    Om ingen skulle välja att arbeta inom landsting/kommun, vem skulle då ta hand om våra sjuka, barn och äldre? Är inte lösningen att se över varför de kvinnodominerade yrkena är lågavlönade, har hög psykosocial ohälsa och dåliga arbetstider? Någon måste göra jobben, så något måste göras åt arbetsvillkoren.

    Det här med att en väljer jobb är jäklig naivt. Ja, jag valde jobb. Jag har pluggat otaliga år på universitet för att få min yrkestittel, men alla har inte den möjligheten. Det är ändå ganska få jobb som det går att få om en är lågutbildad. Och vi ska väl ändå se till att alla arbeten i Sverige är så pass bra att ingen riskerar sitt liv eller hälsa för att utföra dem?

    Att du tycker kvinnor får skylla sig själva för att de har dålig psykosocial hälsa är skrämmande. Ser du inte sambandet med hur flickor uppfostras till att bli ”duktiga tjejer” och att kvinnor har ”svårt att säga nej”? Den kvinnosyn som ses i samhället i dag leder till dålig psykosocial hälsa för kvinnor. Ja, det finns studier på detta.

    Och jag ska personligen inte skaffa barn, men eftersom ett av de mest akuta problemen alla industrialiserade länder kommer stå inför inom bara något decennium är att vi har för få unga arbetare för att ta hand om den växande populationen av äldre (ja, finns studier på detta också) är det ett ganska dåligt sätt att tänka på. Borde vi inte i dag i Sverige ha ett så pass jämställt samhälle att inte kvinnor mår sämre av att bli förälder?

  26. lg skriver skriver:

    EM, sorry men din argumenation illustrerar exakt problemet med svensk grundskola. Du känner till begreppet kritiskt tänkande men du förstår uppenbarligen inte vad det innebär. 7% är alltså rensat för diverse faktorer (ålder, bostadsort etc) men inte för andra faktorer (chef, utbildning, erfarenhet). Förstår du vad rensat i det här sammanhanget betyder?

    Låt mig förklara: om en 25-åring och en 50-åring har samma yrkestitel har 50-åringen (i alla fall om denne arbetat i yrket i 25 år) i normalfallet avsevärt högre lön. Hade 25-åringen varit kvinna och 50-åringen man skulle man, med en naiv inställning till statistik, kunna säga ”bläh, män har dubbelt så höga löner som kvinnor för samma arbete”. Naturligtvis är det inte så utan det handlar om att äldre har högre lön än yngre. Alltså försöker man rensa för denna skillnad för att se om 25-åringens ”lönebana” (löneutveckling, lönestege eller vad man vill kalla det) motsvarar 50-årings, fast med 25 års fördröjning. Gör den det har de samma lön för samma arbete, ”rensat för ålder” (för övrigt är en av de stora kontroverserna kring den globala uppvärmningen just hur man rensar statistiken för lokala och globala variationer).

    Du skriver ”Vi vet heller inte om de sociala faktorer, erfarenhet mm skulle gynna kvinnor eller män i denna statistik.”. Exakt, och det kan lika gärna vara så att män borde ha mer än 7% högre lön än kvinnor (pga att de arbetar 7% ”bättre”). Vi har faktiskt ingen aning. Med andra ord finns det inget dokumenterad osaklig löneskillnad. Det finns en löneskillnad men den kan lika gärna vara korrekt eller för liten.

    Det finns faktiskt mikroekonomiska skäl som talar för att 7% i dagsläget (eller 2004 när den statistik sammanställdes senast) är nära den korrekta siffran (dvs motsvarar skillnader i produktivitet): i i alla fall 10 år har de flesta mätningar av löner rapporterat just en löneskillnad på knappt 10%. Utjämningen verkar alltså ha stagnerat eller nått en platå. Hade denna skillnad varit osaklig så hade arbetsgivare kunnat göra arbitragevinster (Vanligtvis handlar detta om att man köper en tillgång, tex en råvara, på en marknad och sedan säljer den på en annan marknad där priset är högre. Sådant förekommer hela tiden i överallt i världen.) och så att säga anställa kvinnor 10% billigare än män och sedan sälja sin produkt eller tjänst, som håller lika hög kvalitet, lite billigare. Gå in på McD och välj ”tjejtillagad” BigMac för 40:- eller ”killtillagad” BigMac för 45:-, vad skulle du välja?

    Sedan tycker jag du avviker från ämnet när du börjar prata om arbetsmiljö och liknande men jag ska svara lite kort. Angående landsting så förstår jag inte hur du tänker? Jag arbetar för min egen skull, inte för att kunderna ska bli nöjda. Nöjda kunder är en förutsättning men det är inte drivkraften. Menar du att man har något slags värnPLIKT gentemot någon/något och därför måste ta dåliga arbeten som man egentligen inte vill ha? Det är helt främmande för mig. Jag skulle vägra kommunala arbeten så länge de inte tar bättre hand om personalen. Om tillräckligt många gör det kommer de tvingas ändra sig men det är givetvis ett individuellt ansvar att sköta om sig själv, fysiskt såväl som emotionellt. Väljer man ett trist arbete får man skylla sig själv.

    Jo, alla kan låna pengar till att gå såväl grundvux, komvux som eftergymnasial utbildning. Men så långt behöver man inte gå för att få ett rimligt betalt arbete. Det är stor brist på traditionellt manliga hantverkaryrken typ plåtslagare, elektriker, snickare osv (http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/laga-drivkrafter-till-arbete_3381442.svd). För sådant räcker en 2-3-årig gymnasieutbildning och man får, i alla fall i Stockholm, uppemot 30 000:- som ingångslön (alldeles för högt enligt min uppfattning, yrkena är inte kvalificerade eller svåra, men är det underskott på arbetskraft så är det).

    Nej jag ser inget som helst sådant samband. Jag undrar om det ens finns 100 flickor/kvinnor som uppfostrats som du beskriver. Hård eller strikt uppfostran är extremt sällsynt bland ”etniska” svenskar och svenskor.

    Vad gäller barnalstring är inte detta en fråga om jämställdhet. Det handlar snarare om att vuxna människor blir lyckliga av att umgås med andra vuxna som erbjuder trevligt sällskap, intellektuell stimulans, gemensamma intressen osv medan de blir mindre lyckliga av skrikiga ungar som kräver all uppmärksamhet men inte ger något utbyte. Detta inser alla som tänker efter men återigen, fattar man ogenomtänkte beslut får man ta konsekvenserna av dem.

  27. Em skriver:

    LG,

    Jag gör samma misstag igen och igen. Att försöka diskutera med någon som har en helt annan grundläggande människosyn än en själv slutar aldrig väl. Jag gillar debatter, men drar min gräns när en diskussion innehåller begrepp som ”etiska svenskar”.

    Önskar dig lycka och välgång.

  28. lg skriver skriver:

    EM: kan du precisera vad det är med min människosyn som stör dig? Påstår du att det inte finns människor vars kultur, värderingar, beteenden etc är mer typiskt för vad man förväntar sig i Sverige än på annat håll? Har du någonsin varit i Norge eller Danmark? Har du ibland tyckt att danskar och norrmän som grupp beter sig oväntat (Tex tycker det är viktigt med natonaldag eller dricker en tvåa starksprit innan de sätter sig i bilen. Eller bara pratar på ett sätt som är svårt att förstå.)?

    Tror snarare att det handlar om slut på argument. Patetiskt att dra till med en halmgubbe i det läget. Bättre att bara hålla käften.

  29. jahaja skriver:

    EM – Om svenska elevers kritiska tänkande

    http://hd.se/kultur/2012/08/25/kanonmat-for-kapitalismen/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG