Mmmmmmm som i muuuumsiiig muuusslaaahh. Japp, jag har börjat gjort moules på senare dar. Kan få riktig längtan efter denna rätt och den är ju så jävla lätt att göra också? Och dessutom relativt billigt, trots det känns den ändå lyxig. En perfekt bjuda-på-mat-rätt.
Och kanske ska ni göra moules redan ikväll? Det tycker jag! Om ni inte är äkta veggos förstås (förlåt isf). Här kommer receptet jag brukar köra:
HP’s moules för ca 4 pers
*Ingredienser*
> Ca 1,5 kg musslor
> 3 st charlottenlökar
> 3 st vitlöksklyftor
> 3 dl vitt vin
> 3 dl grädde
> 3 dl fiskfond
> 1 kruka persilja
> Salt & peppar
> Olivolja
*Så gör du*
> Tvätta musslorna, släng de trasiga och knacka på de öppna och se så de stänger sig
> Finhacka vitlök + lök
> Fräs finhackade lökarna
> Häll på vin + grädde + fiskfond
> Salta & peppra
> Häll i musslorna
> Koka musslorna med lock (de ska ”ångas”) i 2-3 minuter (så att alla öppnat sig)
> Lyft ur musslorna ur spadet
> Koka spadet ett litet tag
> Hacka persiljan
> Lägg två tredjedelar av persiljan i spadet
> Servera musslorna i djuptallrikar, häll på spadet och strö över persilja
Servera med gott bröd, aioli och massa starkt vitt vin! MUMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Älska moules (frites)! Jobbar i en fiskbutik (fräschaste ever, jag vet) och kan tipsa lite. Lever musslan drar den ihop sig till en klump när den tillagas, som en spänd muskel. Är den död redan så hänger den slapp som ett segel över skalet när den ångats och ska då inte ätas. Vill du spara tid och få mer musslor är det alltså helt okej att koka med de som inte stänger sig eftersom att de kanske bara är förlamade av kylan. Ligger det en döing som beskriven ovan på tallriken är det bara att plocka bort den men du slipper slänga musslor i onödan eller bara för säkerhets skull. Kram!
3 dl fond? Inte koncentrerad väl? Vill också laga musslor!
Off topic. Lyssnar nu på TSKNAS som jag brukar gilla. Lackar dock nu på grabbigheten och de emellanåt vidriga grejer som sägs. Kan du inte gästa den igen och styra upp och säga dina smarta grejjer. De hade väl frågat dig nyligen om du kunde. Bara min spontana reaktion pga är lite upprörd nu när ja lyssnar. Blä. Kram.
mer recept, master!!
Så brukar jag också laga mina moules. Fast brukar dock skippa fonden. Men det ska jag allt prova! Ett tips är att hacka i lite färsk chili. Mycket gott. Det ska inte vara starkt utan bara finnas där i bakgrunden lite. Kanske kan va trevligt att testa också tänkte jag? Kramar till dig master