Att träna

08:33 2016-04-12

M: Hur fick du upp ögonen för träning/igång träningsglädjen? Har du något tips på hur en kan lära sig börja gilla/bibehålla det kravlöst/oproblematiskt? Själv vill jag gärna komma igång (dels pga utseendeskäl, svårt att komma ifrån, men också för att en ju faktiskt mår bra av att röra sig!). Vilka träningsformer gillar du bäst?

img_4739.jpg

HEJ M!

Tack för frågan, ska nu försöka svara på den utan att låta som en sån där jobbig träningsfrälst. Däremot så har jag ju insett hur mycket träningen berikar mitt liv. För mig handlar det just nu om enkelhet och närhet till träningen. Från att ha jobbat med inspelningar och konstiga långa arbetstider många dagar i veckan så hamnade jag i en längre period som efterbearbetningsredaktör = kontorstider i tv-huset.

Och där finns ett gym. Det var så min numera längsta träningsperiod började hända.

Det gör att jag kan få rutin i det jag gör och att träningen bara går per automatik. Det är helt sjukt faktiskt, att jag nu efter en månad av att ha tränat flera gånger i veckan knappt tänker ”oj va jobbigt” utan det bara …sker.

För det måste ske. Och jag vill att det ska ske.

För mig handlar det mycket om motivationen att göra något för bara mig själv. För att mitt psyke och kropp ska må bra. Och att visa för både psyke och kropp att jag klarar det. Att jag inte behöver vara i ett fack som ”otränad” person. Utan att jag behöver träningen.

Den senaste veckan när jag haft världens pms och mycket ångest så har jag kommit på mig att längta till gymmet.

Så vad gör jag där då?

Jo, jag springer först 30 minuter, men nu när mitt knä krånglat så kör jag crosstrainern 20 min. Sen kör jag en runda där jag kör igenom hela underkroppen och magen typ (kanske räknas till underkroppen) med plankan, situps, benböj och kissande hunden. Alltid x 3. Ibland armar. Ibland lite maskiner. Brukar skriva i mina anteckningar på mobilen innan vad jag ska göra så att jag håller det och har nån slags planering.

Jag gillar verkligen att träna med min kropp, kanske inte ger lika mycket som att träna med vikter – men det får mig att liksom vara nära mig själv på något märkligt sätt.

Sen har jag kört lite pass i form av yoga och spinning. Det känns prestigelöst och skönt, men älskar att träna själv.

Och så tabata förstås. Har kört två olika pass från Youtube flera gånger. Kan göra det en kväll hemma. En helgmorgon eller ja, när som helst. Allt du behöver är en yta 1×2 m och en yogamatta (finns billiga på typ stadium). Sök på ”tabata” på youtube. Det på 28 min tycker jag är asbra.

Och så mitt bästa motivationstips:

Jag försöker hela tiden att inte se min träning som något avancerat eller kravfyllt, allt jag behöver är att få MIN kropp att svettas och kämpa lite. Det räcker. Det gör den gott och jag behöver det. Om jag bara orkar göra den liiiite svettig en dag så är det alltid bättre än ingenting. Resultaten är just nu oviktiga, men visst jag ska inte ljuga att jag lyckogrät när jag märkte att jag nästan kan göra en armhävning nu.

Nästan.

Puss och kram och lycka till

7 kommentarer | “Att träna”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. isa skriver:

    Tips till er som är fast i Djungeln. Försvarsmakten har släppt en app som kan hjälpa er! Finns olika pass, program och övningar för alla!

    1. Ellinor skriver:

      Den är så sjukt bra. Testade den idag och körde totalt slut på mig själv. Är så trött att jag nästan somnar. Men märkte det knappt under passet för det var varierande och roligt! Som att gå på ett gympapass utan att behöva oroa sig för att man inte kan övningarna, man kunde ju spela filmen hur många gånger som helst och hoppa över det man inte mäktade med

  2. Sara skriver:

    Mitt tips är att faktiskt göra lite träningssaker som man tycker är någorlunda roliga eller iaf inte tråkigast i världen. Jag har alltid tvingat mig att värma upp på löpbandet eller crosstrainern men tycker det är dödstrist! Så nu har jag slutat med det och värmer upp med burpees (tips på övning för att få upp konditionen) och nån mer övning som får upp pulsen lite.

    Sen är också enkelheten så viktig tror jag. Nu har jag ca 5 minuter till gymmet och det gör att jag kommer iväg mycket oftare. Så har man möjlighet välj nåt nära.

    Sen ett sista tips som är lite väl ytligt kanske men ändå lite viktigt för mig. Det är att ha lite snygga träningskläder. Förr kunde jag ta någon avlagd gammal tröja (inget fel med det om man trivs i det!) som jag inte kände mig snygg eller bekväm i när jag tränade. Nu har jag köpt massor av fina linnen på Casalls utförsäljning (de brukar ha en i Garnisonen i Stockholm typ varje år) och det är fan lite roligare att gå och träna när jag får välja kläder som sitter bra och snyggt.

  3. PMS-podden skriver:

    DU ÄR SÅ BRA! Fan vad härligt beskrivet! Kram från oss på PMS-Podden

  4. Ellinor skriver:

    Mitt tips är att få in en rutin. det kan kännas kravfyllt i början men för mig funkar det bäst om jag har målet att jag ska träna ex. måndag, onsdag och lördag. Efter ett par veckor längtar man till nästa pass och då kan man öka eller behålla träningsdosen, allt efter sina mål. Tränar också varierat med olika fokus och typer av träning

  5. Alma skriver:

    För mig hjälpte det att skaffa kort på samma ställe som min mamma och gå på pass med henne. Träna har hjälpt så JÄKLA mycket med min ångest, vilket för mig är en stor motivation.
    Sen har det plötsligt blivit roligt helt otippat, jag går enbart på pass (aldrig gym/ut och springa pga har ej disciplinen) och har hittat mina favoritinstruktörer och så varierar jag typ av pass (typ indoor walking, cx, bodybalance, pilates), då känns det roligare.

    Obs det Sara skrev om träningskläder: för mig känner jag mig också mer ”världsvan” i sportiga tajts, som att jag ”hör hemma” eller att jag har koll. Jag är annars en ängslig person som lätt tror att folk tittar på mig eller tycker jag är dålig. Då hjälper det (iaf mig) att liksom se proffsig ut!

  6. Vera skriver:

    Mitt allra bästa tips är att starta riktigt långsamt. Jag började träna en gång i veckan, tills jag hittade en träningstyp jag verkligen gillade, och så tränade jag det en gång i veckan i kanske en dryg månad . Sen har jag byggt på med en gång mer, och nu ännu en gång mer i veckan. Tror det är viktigt att inte pressa sig själv så mycket i starten, jag vet själv att jag tröttnar så himla lätt i så fall. Nu har jag tagit det i min takt och kan inte vänta tills nästa gång jag ska träna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG