Hannas klassiker

17:44 2018-01-23

Emma: Master!!! När ska du dela med dig av dina träningstips inför klassikern???? Har också tänkt att jag ska göra klassikern inom några år. Vore kul med lite blogg om din resa dit!! <3

Du e bäst

Svar: Emma! Åh vet inte om jag har några tips eller ens tränar ”som man ska” men kan väl berätta lite om hur jag tänker och gör? Om ni tycker det är kul förstås.

Först och främst så ska jag alltså göra Tjejklassikern under 2018. Det är en tredjedel av den stora klassikern och det är för att tjejer är ungefär en tredjedel så bra som killar. Skoja. Men man skulle kunna uppfatta det så? Aja, kortfattat ser Tjejklassiken ut så här: 3 mil skidåkning i februari, 10 mil cykling i juni, 1 km simning i juli och 1 mil löpning i september. 

För att få en träningspush träffar jag en PT 1 gång i veckan. Hon heter Ullis och är gammal simmare och peppar mig så himla bra och hon håller till på Crossfit Södermalm. HÄR kan man boka henne (obs får självklart inte betalt för att skriva det här). Har också fått en massa grym hjälp av hennes skidåkande kille David.

I grunden är jag en väldigt svag person i form av muskler, kan t.ex. inte göra en armhävning (nej inte ens på knä) och är dålig på att ”bära grejer” etc. Däremot är jag rätt smidig, väldigt lätt i kroppen och har en grundkondition som är helt okej men absolut inte tillräckligt bra för att klara 3 mil längd på ”bra tid”.

MEN! Jag gör inte klassikern för att få bra tider, jag gör den för att jag tycker det är skoj att ha något att träna till, uppehålla mig med och något att se fram emot tillsammans med min polare Johanna.

Just nu så tränar jag 1-2 gånger i veckan på stakningsmaskinen som är sjukt bra för själva skidloppet. Kör intervaller där jag tar i allt vad jag kan i 600 m, sen gör en enklare övning på sidan (t.ex. situps), kör 500 m, enklare övning, 400 m, enklare övning osv. ner till 100 m.

Jag springer också 1-2 gånger i veckan (typ 5 km).

Och så gör jag ca 30 minuter lättare yoga hemma typ 4-5 gånger i veckan.

…så man skulle väl kunna säga att jag inte är i någon ”hårdträning” men mer att jag försöker göra NÅT varje dag och att det förhoppningsvis kommer leda till att jag klarar skidloppet och mår psykiskt bra. Vissa veckor blir det hårdare träning typ 5 gånger i veckan, andra blir det knappt något alls.

Är lite dålig på att hitta balans tyvärr.

Första helgen i februari åker dessutom jag och Johanna upp till Sundsvall för skidåkningshelg så förhoppningsvis sätter vi väl lite teknik då 8-)

5 kommentarer | “Hannas klassiker”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. elsa skriver:

  Låter som en asbra början! Ser fram emot att följa din resa mot alla lopp :) En grej jag kan rekommendera är att köra åtminstone ett långpass i skidor/rullskidor innan du kör loppet, för att vänja kroppen och psyket vid att hålla på länge. Första gången jag körde vasaloppet (bröt efter halva) hade jag inte kört några långpass alls i princip och var rätt dåligt förberedd mentalt, så andra gången såg jag till att verkligen jobba på det. Hoppas du inte tycker att jag ”lägger mig i” för mycket och ger dig råd som du inte bett om.

 2. Evelina skriver:

  Hej! Vet inte om det känns minsta intressant för dig men tänkte tipsa om att träna stakteknik på golfbane-spåret ute i Skottsund. Jag tränar själv till (mitt tredje) öppet spår och har alltid kört många stakpass där. Vasan är ju relativt platt så för mig har det gett bra resultat att varva träning på södra (med mer backar) med pass på skottsund eller vid Rännsjö-spåret ute i Matfors 😊
  Kan lova dig att tjejvasan kommer bli sjukt kul, det är ett himla härligt evangemang!

 3. Malin skriver:

  En liten fråga. När du springer 5 km, springer du allt det i streck då eller pausar du och går lite emellan?

 4. Milla skriver:

  Du kommer fixa det här galant! Tips inför Tjejvasan jag kan ge av egen erfarenhet är att ta det lugnt i start och första backen, lätt att stressas upp där. Tycker själv alltid det går långsamt där och stressar upp mig och ska åka om massa, men det är skönt att ha krafter kvar efter första km. Dessutom är det lättare att åka om (om man vill) med mindre ansträngning (och med krafter kvar) när man passerat Oxberg. Lycka till i min hemort Mora håller tummarna för fint före :)

 5. Lova skriver:

  Åh guuuud trodde tjejen bakom dig på sista bilden stod och spydde i en soptunna först. Blev orolig…

  Så kul att höra om, jag åkte öppet spår 2016, var för dåligt tränad men tog mig igenom på reeen vilja. Så det går ju också!

  Hoppas på gött väder och bra före till dig master!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG