30 år

07:46 2018-09-20

Idag för trettio år sen så föddes jag, Hanna Persson. Har jag riktigt med tur är det en tredjedel av livet jag levt nu, med mindre tur är det halva och med maximal otur kanske hela livet? Men som vid många milstolpar så tänkte jag att det skulle passa sig med en slags summering av de här trettio åren.

Frågan är bara hur fan man summerar så många år? Var börjar man? Och HUR navelskådande får en människa vara utan att det blir oklädsamt? Aja, tänker att det här trots allt är MIN *elektronisk dagbok på nätet* så jag får göra lite som jag vill.

Kanske börjar man från början?

JAG SOM BARN
Här är jag och mina två syskon Anders och Lina i ett badkar hemma i huset i den lilla byn vi växte upp i. Som ni kan se var jag yngst men hade trots detta det absolut största huvudet. Stort huvud och inte ett dugg lik mina blonda smal-huvna storasyskon. Tycker generellt sätt att det är svårt att skriva om sig själv som barn eftersom så mycket kommer ju utifrån dvs. det man fått berättat för sig snarare än hur man minns saker.

Men det jag minns från mig själv som barn är att jag hade en genomgående känsla av att jag var någon ~alldeles speciell~. Å andra sidan tror jag alla barn börjar känna något sånt runt 6-årsåldern? Det har jag läst nånstans. Skillnaden var väl att jag också fick höra just det här om mig själv från min familj vilket i sig gjorde att jag redan vid ung ålder började få obehagliga drag av att alltid vilja stå i centrum och veta bäst.

Vilket jag tyvärr fortfarande oftast har en känsla kvar av att jag gör……… :-))))))

Men tror det var väldigt fint och bra för min självkänsla i grunden.

Jag älskade att leka med dockor, barbies, ha kompisar hos oss, rita och hålla på med lera. Jag hatade sporter och att vara utomhus när det var kallt. Jag hade lätt att få kompisar, var poppis i skolan och var väldigt, väldigt mammakär. Saknade henne varje minut vi var ifrån varandra. Hatade ris också minns jag. Hahaha??? Så konstig grej att inte gilla.

När jag blev runt 9-12 år blev jag plötsligt mycket mer orolig i mig själv. Ville inte sova borta, inte vara utan mamma alls, ha kontroll över allt som skedde hemma och att allt skulle ”vara som det brukade”. Jag blev en otrolig trygghetsknarkare med lätt till ångestkänslor och otrygghet. En känsla som jag också vårdat väl sen dess……….. :-))))

JAG IDAG
När jag tänker på mig själv som barn och vem jag är idag är det egentligen ingen större skillnad i mig som människa. Jag går fortfarande runt på jorden med en relativt hög tro på mig själv och den jag är. Jag är också fortfarande sådär orolig och otrygg emellanåt. Största skillnaden från mig som barn och idag (förutom de självklara grejerna som bröst, pubis och utvecklad hjärna) är att jag har förstått att ansträngning är värt eftersom belöningen blir så mycket större. Det är något som verkligen inte kommer ”naturligt” för mig utan något jag fått öva på för att förstå.

För att utveckla detta navelskåderi skulle jag väl beskriva mig som 30-åring som snäll och inkännande mot andra. Tar mycket socialt ansvar samtidigt som jag ofta känner för att inte ta hänsyn till någon :—-)  TROR också att jag är rätt kul att vara runt??? Är ambitiös och lat på samma gång. Har ”lätt” för mig i uppgifter men tänker ibland att det kanske bara handlar om att jag blir snabbt nöjd. Tror jag är grundsmart. Anton brukar ofta säga att jag är generös så det är ju något fint jag vill ha med i den här beskrivningen. ”Du hatar folk med tydliga intressen” sa han iofs nu, kanske stämmer? Och så är jag ängslig och tuff på samma gång. Är också frispråkig och öppen. Och blyg ibland!!!

Men gud omöjligt att beskriva sig själv.

STARKA ÖGONBLICK FRÅN DE HÄR 30 ÅREN
När jag öppnade paketet med min första ”färgmobil”! Min och Antons första kyss! När min lärare viskade att hon visste att jag skulle bli skolans lucia! När jag hoppade över ett hinder för första gången! Målgången i Tjejvasan! När jag trodde jag drunknade i Kvarnviken! Första livesändningen på tv! Ångesten efter Oscarsgalan! När Anton sa att han älskade mig första gången! När jag fick träffa Alma för första gången! När min lärare på högstadiet läste upp och berömde min feministiska insändare för klassen! Första ligget! Nej:et på fråga-chans-brevet jag skickat till min stora kärlek i femman! Första kvällen som dj! Min syrras bröllop! Morgonen då jag vågat sova borta för första gången! Min farmors begravning! När de ringde om jobbet på Musikhjälpen! Åket nedför Åreskutans baksida! Migränattacken utanför Urban Deli! Trösten av mina kompisar under krisen(a)! När min katt Puffsan födde min katt Stig!

4 BÄSTA SOM HÄNT MIG DE HÄR 30 ÅREN
1. Födseln in i min familj
2. Anton
3. Mina bästa vänner
4. Att jag startade bloggen 2006

DET ÄR JAG MEST NÖJD ÖVER 
Att jag haft så f r u k t a n s v ä r t kul så ofta!? Helt otroligt egentligen? Och att jag vågat massa saker jag egentligen tyckt varit dö-läskigt. Jag har slängt mig ut och testat. Att jag gått så mycket på LUST, det är såklart superprivilegierat men jag är glad över vart det fört mig rent karriärsmässigt.

Är också nöjd över att jag hela tiden velat (och vill!) utvecklas. Inte på något livscoachigt sätt där jag måste bli ”bättre” – utan snarare att jag hela tiden försöker lista ut och gå mot ett håll som känns mer schysst och snällt mot mig själv och andra.

DET VILL JAG DE KOMMANDE 30 ÅREN
Vara frisk. Och att de i min närhet ska få vara friska. Och att jorden mår bättre och att en klimatsnäll politik slår igenom världen över.

Vill också ha ett hus, trädgård och barn.

Och så vill jag ha lite mer lugn och ro både utanför och inuti.

SLUTLIGEN
Tack för att ni följt mig nästan HÄLFTEN av de här trettio åren. Ni har gjort så mycket mer för mig än vad ni anar! Stort tack till alla människor, platser, situation, djur(?), utmaningar och övrigt som format mig de här åren. Ångrar (nästan) ingenting.

NU SKA JAG FYLLA ÅR! PUSS!

72 kommentarer | “30 år”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Agnes skriver:

  Grattis på 30-årsdagen, Hanna <3

 2. Julia skriver:

  GRATTIS!!!!

 3. Emma skriver:

  GRATTIS fina, fantastiska, helt sinnessjukt roliga master <3 vi är så glada att få vara en del av ditt liv!!!!

 4. Alma skriver:

  GRATTIS MASTER!!! Tänk att det är 30 år sen du och din onda tvilling föddes ur ett ägg!

  Gu blev lite tårögd av ditt inlägg, tycker om dig mycket och är glad att vi får följa dig. Ha en UNDERBAR dag!

 5. Ev skriver:

  Grattis!!!

 6. Ellinor skriver:

  GRATTIS! Tycker du är så oerhört klok och rolig och har följt dig för evigt. Ha en kanoners födelsedag!

 7. Lisa skriver:

  Grattis på din stora dag! :) Hoppas ni får en svinrolig fest!

 8. Sofia skriver:

  GRATTIS GRATTIS!

 9. Ellen skriver:

  Grattis Hanna<3 Tycker så himla mycket om världen du skapar till oss här inne. Tack för det!! FIRA SOM FAN NU!!!

 10. Johanna skriver:

  Grattis :):):):) Fira ordentligt nu!

 11. Melinda skriver:

  Jag minns så tydligt när jag var nitton år, 2013, och precis flyttat till Göteborg från min lilla hemstad. Var ensam, ledsen, orolig. Hade länge känt en ilska jag inte kunde adressera. Satt ensam en fredagkväll och hittade, av en slump, din blogg. Fastnade för dina OTROLIGA outfits först!!!! Hittade sen kategorin feminism. Ett ord jag bara hört som skällsord tidigare. Vet att jag satt och läste, skrollade, läste, tryckte på nästa sida i så många timmar. Läste läste läste läste. Blev rödflammig på bröstet. Grät. Skrattade. Och det var så jag förstod att jag alltid varit feminist och att det fanns en anledning till den ilska jag burit på.

  Och jag kände mig så fruktansvärt tacksam över att människor som du kunde lära såna som mig om de här frågorna. Om frågor som kanske inte alltid kommer hemifrån, eller som man stöter på i skolan. För mitt nittonåriga jag blev det en sån tydlig identifikation. Jag ville identifiera mig som feminist, och mycket är tack vare dig. TACK för det.

  Stort stort stort grattis på födelsedagen. Du har varit så viktig för den arga och oroliga tonårsversionen av mig själv!

 12. Sandra skriver:

  Men åh, grattis! Du är en av de roligaste mest vettiga personer jag vet!

 13. Sabina skriver:

  bryr mig ALDRIG om födelsedagar annars men JÄVLAR vad jag älskar dig å GRATTIS du förtjänar all cava i sverige!!

 14. Martine skriver:

  Gratulerer med dagen, fine Hanna! :D Hipp hipp HURRA for deg <3

 15. Synne skriver:

  Grattis Hanna!!! <3

 16. Clara skriver:

  Grattis master!! Glöm inte bort att du är en stor förebild för så många. U ROCK!

 17. J skriver:

  Älskade master! Du är fantastisk och det har jag tyckt sen jag hittade din blogg för över 7 år sen ❤️ Önskar dig en AMAZING födelsedag, grattis grattis grattis!!!!

 18. Sarah skriver:

  RÖS!!! Jävlar vad glad jag är över att jag hittade din blogg 2010 eftersom du är så rolig, klok, befriande och bäst helt enkelt. <3 GRATTIS!

 19. Natalini skriver:

  Grattis Hanna! Jag har följt dig ett bra tag och du verkar vara en sån härlig och genuint fin person! Vill därför också slå ett slag för pappa Stefano. :’) Ha en fin dag, master!

 20. Malin skriver:

  <3<3<3<3<3 Har aldrig träffat dig Hanna men ÄLSKAR dig för allt du är här på din blogg. TACK för allt och GRATTIS. Så jävla mycket grattis!!!!

 21. Ellen skriver:

  GRATTIS!!!!

 22. Sara skriver:

  Från en som ÄLSKAR att fylla år och själv inväntar 30-årsdagen i januari – GRATTIS! Njut satan hela dagen/hela jävla veckan

 23. C skriver:

  Har orimligt mycket sett fram emot att du ska fylla år just detta år?!?! (kanske för att jag själv fyller år imorgon, hehe).

  MEN stort grattis på födelsedagen och jag hoppas (och antar) att du blir firad i många många dagar nu!

  Hälsa dina päron ett stort tack för att de förde dig till världen! Och TACK till dig för en så bra blogg!

 24. Emelie skriver:

  Bölar. Fan vad du är bäst. Tack för din existens. G R A T T I S

 25. Linda skriver:

  Hipp hipp hurra!
  Grattis bästa Hanna på den stora dagen!

  Är så glad över att jag blev tipsad om din fantastiska blogg den där vårdagen 2010 :)
  Aldrig har jag brytt mig mer om en blogg än din.
  TACK för allt du delar med dig av! Du är en sann förebild <3

  Hoppas du har en underbar dag och att solen lyser lika mycket på dig idag som den gör på mig här i Småland.

  Puss bästa du!

 26. Marielle skriver:

  Grattis på födelsedagen Hanna! Hoppas dagen (och resten av livet) blir allt du önskar.

 27. Frida skriver:

  Grattis Master och tack för att du delar din vardag med oss!! Där snackar vi generöst!! <3

 28. Clair skriver:

  Underbara HANNA PEE!

  Stort grattis på födelsedagen!

  Jag blev alldeles tårögd av allt det fina du skrivit, kan se så mycket av mig själv och min dotter i det.

  Fortsätt att njuta av livet på ett sätt som får dig att må bra. Du inspirerar och ger oss läsare så mycket ska du veta.

  Ha nu den bästa av dagar och av din fest!

  Kram och kärlek från en av dina ”äldre”(43) läsare!

 29. Johanna skriver:

  Stort grattis Hanna! Tack för att du och din blogg och din instagram och din instastory och dina poddar finns! Blir glad av samtliga :-) Ha en toppendag!!!

 30. Julia skriver:

  GRATTIS BÄSTA HANNA!

 31. E skriver:

  Stort grattis Hanna!!!!

 32. Cornelia skriver:

  GRATTIS MIN IDOL SEN 2010 <3

 33. Linnea skriver:

  Hurra och grattis!! Är så glad att du finns för oss!!

 34. S skriver:

  GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN BÄSTA HANNA! Hoppas födelsedagen, födelsedagsfesten och resten av ditt liv blir helt jäkla underbart!

 35. Amanda skriver:

  Grattis master!!

 36. Ida skriver:

  GRATTIS HANNA! Ser fram emot att se allt från din 30-års fest sen!!

 37. Johanna skriver:

  Hurra och grattis till dig idag! Den roligaste bloggen som finns skrivs av dig master!

 38. Anna skriver:

  Hipp hipp hurra och grattis!

 39. Emma skriver:

  Stort grattis Hanna! Tack för att du underhåller oss med dina sociala medier :D

 40. Kristin skriver:

  Stort grattis på 30årsdagen Master! Hoppas att du haft en svinbradag och att kvällen (och natten) blir minst lika bra! Stor kram! <3

 41. Elsa skriver:

  Grattis Hanna! <3 Tack för att du är en vettigaste "influencern" och har den bästa bloggen, hoppas vi får följa dig i minst 15 år till!

 42. Ellen skriver:

  stort, stort grattis!!!

 43. Emma skriver:

  Grattis på födelsedagen Hanna!!! Har följt din blogg sen 2009 <3 OTROLIGT nu när jag insåg det herregud. Önskar dig ett underbart firande!

 44. Isa skriver:

  Ha den äran HP!!!

 45. Olivia skriver:

  GRATTIS GRATTIS GRATTIS!!!

 46. Johanna skriver:

  Hipp hipp hurra för dig!!

 47. Nathalie skriver:

  Åh du är så bäst!! Grattis!!

 48. Ida skriver:

  Grattis Hanna!!! Ynnest att få följa dig. Du är precis vad som behövs idag!! Ha en fin födelsedag!

 49. Mary skriver:

  Gratttisssssssss!!!!! Underbar e du

 50. Josefin skriver:

  STORT grattis Hanna! Började gråta av din ögonblick-lista. Troligtvis pms men ändå. Du har hjälp mig i så mycket, viktigaste offentliga personen jag följer. TACK!

 51. Marte skriver:

  Grattis Hanna!!! <3

 52. Agnes skriver:

  GRATTIS!! Så glad över att du startade blogga!!!! Du är BÄST!

 53. Lina skriver:

  Grattis!!! Hoppas din dag varit kanon! Vill höra allt om den! <33

 54. Erica skriver:

  Grattis Master!!

 55. Amira skriver:

  Gratulerer med dagen, Hanna!! Du har min absolutte favorittblogg og podd. Du er så klok, reflektert og inspirerende. Takk for at du alltid holder det ekte <3

 56. Rebecka skriver:

  Grattis Hanna!! Tack för att vi får följa dig! <3

 57. Linnéa skriver:

  MASTER. Grattis! <33

 58. Matilda skriver:

  Grattis! Tack för du finns och med det den bästa bloggen!!!

 59. :) skriver:

  Grattis!!! Och tack för världens (i särklass) bästa blogg/insta ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

 60. Pauline skriver:

  STORT jäkla grattis Hanna ❤️❤️❤️

 61. Hiphiphurraaaaa skriver:

  Stort grattis! Du var sjukt söt som barn, haha! Och är sjukt söt nuuuuu också! Och smart och bra och snygg och cool mm.🎈🎈🎉🎉✨✨🎀🎀🍾🍾🎊🎊🍷🍷 Skål och massa grattisar!

 62. Åshild skriver:

  Gratulerer med dagen, Hanna!❤ Takk for at du er du😊💪🎉

 63. Julia skriver:

  Stort gratisbokningen din födelsedag bästa Hannisen! ❤️

 64. M skriver:

  Blir ju alldeles tårögd av detta inlägg!
  Grattis, världens bästa master. Är oerhört tacksam över att ha fått följa dig såpass länge. Ha världens bästa kväll! Och liv! ❤️

 65. Anna skriver:

  Stort GRATTIS Hanna! Bäst är du <3 Hoppas du får en grym födelsedagsfest

 66. Daniella (själv 32år) skriver:

  Stort grattis Hanna! Vet inte hur länge och genom hur många bloggbyten jag följt dig. Många är det och jag vill bara säga att du är är en fantastisk person <3
  Jag minns för några år sedan att du hade frågestund tror jag och någon hade ställt frågan: Hur vågar man? Då hade du svarat något stil med ”Man tar sats, håller andan och hoooppar!!”
  Jag tänkte ofta sedan dess på den meningen när jag får motgångar i livet, att våga, det är bara att ta sats först. Tack för att du finns och skriver så klokt!

 67. Ellinor skriver:

  Grattis master!❤️

 68. Louise skriver:

  Grattis Hanna! Älskar din blogg och poddarna, tack! Skrattar och gråter om vartannat och KÄNNER IGEN MIG. Följt dig sen egoboost.
  /29 åring som bott i Australien de senaste tio åren och håller sig hyfsat uppdaterad om ’snacket i Sverige’ typ bara genom DIG

 69. Anna skriver:

  Stort grattis i efterskott till världens bästa människa på the internet och troligen irl as well!!!

 70. Rox skriver:

  Grattis master! Följt dig typ sedan du startade bloggen. Bodde liksom fortfarande hemma hos mamma när jag började läsa den. Nu har jag eget hus och barn, mamma har gått bort och jag fortsätter att läsa. Du blir liksom aldrig tråkig, hur länge man än läst. Önskar dig de bästa av dagar! Grattis!

 71. Saga skriver:

  Underbar läsning!! Grattis i efterskott Hanna <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp