Kraftigt irriterad

11:52 2018-12-28

Todelo

Jag är tillbaka i bloggtagen OCH jag är i Åre! För er som missat det alltså. Som vanligt ska vi fira nyår här och stannar i en vecka ungefär innan vi tar tåget hem. Men jag känner mig irriterad just nu. Har försökt benat ut den här känslan och kommit fram till följande orsaker:

1. Anton älskar att åka skidor. Det gör inte jag. Vi är olika på många sätt men just här tror jag att det kulminerar. Han gillar adrenalin och jag får adrenalinpåslag av om nån tappar ett bestick på golvet. Det behövs inga höga toppar och branta backar för mig. Samtidigt gillar jag ju fjällivet, längdskidor, natur, gå runt i underställ och framförallt afterskin MEN jag känner att allt är kodat med värden jag inte hör hemma i. Som en gympalektion med tuffa killar där det jag är bra på plötsligt inte räknas. Vilket får mig att känna mig värdelös.

2. Jag har fått kommentarer om att ”skönt att kunna flyga även om man har klimatångest” eller ”uppmana inte folk att konsumera” som får den här irritationskänslan att nå nya nivåer. Igår när jag var ensam i bilen SKREK jag rakt ut i luften av ren frustration.

Om man som människa börjar intressera sig av något, låt säga feminism (som jag började blogga om runt 2006) eller klimatet och sen skriver om sina tankar kring det på ett väldigt icke-uppfostrande sätt – blir man då plötsligt själv ansvarig för att nå jämställdhet eller ett fungerande jordklot? Och är det genom att kritisera enstaka individer som vi når förändring? Eller kan det bli som det blivit med feminismen där begreppet urvattnas, där vi delar upp människor i onda/goda och tror på riktigt att vi gör skillnad när vi skäller ut någon som ”inte kallar sig feminist” (utan att lyssna på orsaken) eller skriver ”ca” på en instabild av en vit tjej i dreads.

Jag tror det är att famla i mörker. Jag tror det gör att folk inte vågar lufta sina tankar kring feminism eller nu; sin klimatångest. Eftersom så fort du YPPAT MINSTA ORD om att ”det vore kanske bra om man tänkte mer på miljön, hmm 2019 ska jag försöka flyga mindre” så förväntas du göra allt rätt. Inte flyga alls. Om du förstått att jorden lider, varför ska du ha kul? Du ska nu representera en hel rörelse.

Jag vet inte hur det är med er som skriver de här ”klimatkritiska” kommentarerna till mig, ni kanske jobbar ni på en arbetsplats som gör allt klimatsmart och som inte på något sätt bidrar till kapitalismen och där med konsumtionen vi lever i?

Så är det tyvärr inte för mig.

Den här bloggen och Instagram är en stor del av mitt jobb, ett jobb där jag måste få in pengar vilket gör att jag ibland tar uppdrag/skriver inlägg som ska tilltala en större publik. Halva grunden till det är att jag skrivit om bl.a. kläder, några av mina mest lästa inlägg handlar om klädtips.

Men ska förstås inte hymla med att ibland skriver jag om kläder, inredning etc. som ofta innebär konsumtion för att det är så jag överlever i den här världen vi skapat för oss själva. Fly min egen ångest och gå in i något ytligt, glättigt och mysigt.

Samtidigt förstår jag att med många följare kommer viss makt och ansvar (även om det är hundra procent tjejer som tar och också FÖRVÄNTAS ta detta ansvar) och utifrån den förståelsen vill jag kunna prata med er om viktiga saker OCKSÅ. Men det blir otroligt frustrerande när ett samtal förvandlas till att sitta och läsa kommentarer från personer som ”vet bäst” och som får ta hundra procent del av mitt liv men själva står fri från att kritiseras eftersom de för mig är anonyma. Samtalet förvandlas till en uppfostran helt blint från syftet.

Under nästa år har jag möten bokade med olika aktörer inom just klimatförbättrande och utifrån det hoppas jag kunna bidra till att sprida kunskap och framförallt själv lära mig om hur man kan påverka och sätta press på större aktörer och på riktigt göra skillnad. Det hoppas jag ni skulle vilja vara med på.

Puss till er som fattar och förlåt för lite sträng ton (ska gå och skrika i bilen)

59 kommentarer | “Kraftigt irriterad”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Fille skriver:

    Försök strunta i alla moralpoliser, jag är själv urless på dom och jag har inte ens en blogg… du är asbra! Älskar dina klädinlägg och varvar min klimatångest med tankar om vad jag ska shoppa härnäst.

  2. Lisa skriver:

    Bra rutet!!

  3. Mia skriver:

    Tycker du har väldigt bra balans mellan ”ytligt” (trött på att det låter så negativt, därav kaninöronen) och samhällsdebatterande. Det är därför jag läser din blogg iaf. Jobbar själv med klimatfrågor och ser inga direkta problem i hur du bedriver ditt jobb/varumärke/blogg, de som förväntar sig att du ska avstå all ”uppmaning” till konsumtion och aldrig flyga mer kanske själva precis vaknat och insett hur det är ställt med jorden och projicerar detta på dig?

    Du är bra på det du gör, fortsätt med den balansen du har nu ❤️

  4. Agnes skriver:

    <3

  5. Michelle skriver:

    Din blogg – dina tankar!!! Du är bäst Hanna, och har varit det de senaste 9 åren jag har följt dig iallafall! Queen!

  6. Lisa skriver:

    men ja precis så! Varvar att orka ta diskussioner med att inte alls orka just pga detta. Och nu ska allas klimatångest läggas på unga tjejer som bloggar (ja, det är problematiskt att flyga och konsumera, men inte fasen är det heller de unga tjejerna som fuckat up jorden, men ja – alla måste ändå dra sitt strå osv osv). En orkar inte alltid. Du gör det så bra!

  7. M skriver:

    Gillar din blogg starkt!! Känns som var och vartannat inlägg i dom allra flesta andra bloggar är reklam dolt i ett samarbete och det är så tröttsamt. Du gör din grej så himla bra!! Kram

  8. Tilda skriver:

    Nu ska du inte bli lessen av den stundande pressen.
    Men att sluta flyga kommer bara göra folk dryga.
    Jorden kommer ändå gå under, med brak och dunder,
    Så sluta kämpa, köp, köp, köp för att ångesten dämpa.

    Mitt End Of Days rim :D

  9. Julia skriver:

    du är bäst Hanna!!

  10. Filippa skriver:

    Har följt dig sedan start och jag älskar din blogg lika mycket då som nu! Som ovan skriver: strunta i alla moralpoliser! Älskar också att du blandar in svin viktiga ämnen som klimat etc, men samtidigt kan blanda in lite kläder då och då. Allvarsamt men även lättsamt och kul. Skulle aldrig orka läsa en blogg som bara skrev om allvarliga saker, nä en måste få leva i det lättsamma också! Puss.

  11. linnea skriver:

    <333

  12. Helena skriver:

    Fan vilket bra inlägg ❤️

  13. Sofia skriver:

    Du är så klok Hanna. Din blogg är numera den enda jag läser. Älskar dina inlägg om klädtips då de är personliga, icke-sponsrade, kul och du har bra stil! Kram och fuck dem som klagar

  14. Olivia skriver:

    SÅ sant!!

  15. Sofia skriver:

    <3s

  16. Anna skriver:

    Punkt ett! Relaterar så mycket, har aldrig formulerat den känslan för mig själv men det är exakt så! I varenda sammanhang där det finns en boll involverad, eller där folk är bra på något pga de har ägnat typ 10000 timmar för att bli duktiga medan JAG aldrig lagt ner min själ i någonting förutom självhat 🙃

  17. Lizette skriver:

    Heja dig! ❤️
    Folk kan inte ens källsortera ordentligt, så låt folk gnälla över flyg!

    Du är bäst!

    1. Sofia skriver:

      Fast att källsortera vs flyga går ju inte att jämföra. Du får källsortera ett helt liv typ för att väga upp en flygresa över Atlanten.. förstår att det är trist med kommentarer om dubbelmoral osv men faktum kvarstår att alla (oavsett influencer eller ej) behöver minska sina utsläpp drastiskt för att vi ska ha en chans att nå klimatmålen.

      1. Anna skriver:

        Sofia, din kommentar är så dum. Försök lyfta blicken och läs om Hannas text. Tror du på riktigt att du genom att kritisera enskilda individers flygande bidrar till en lösning på klimatproblemet? Det gör du inte. Det krävs andra typer av åtgärder för att minska koldioxidutsläppen i världen i stort.

        1. Josefin skriver:

          Eller att alla i vår del av världen, där vi har det för bra, inser att vår livstil inte är hållbar. Det kommer inte komma någon magisk lösning som gör att alla kan fortsätta shoppa och flyga varje år. Tyvärr. Vi kan blunda för det men sanningen är vad den är.

  18. Sofia skriver:

    DU E BÄST Master!!! Mkt välformulerat.

  19. Eli skriver:

    SÅ HIMLA BRA SKRIVET!!

    Det känns som att vissa gör det till en sport att försöka hitta fel hos alla andra oavsett vad. Alla kan ju alltid bli bättre och man kan alltid göra mer men någonstans måste man leva också och istället för att klaga på alla andra kanske folk kunde se på sig själv och börja där.

    Fortsätt blogga precis som du gör!! Du är grym och håller en så himla bra nivå!

  20. Hanna skriver:

    Du är den smartaste, roligaste och mest välformulerade på internet!!!! Tack!!! <3 <3 <3

  21. Malin skriver:

    <3 du är så bra!

  22. Lovisa skriver:

    Håller med om det du skriver delvis! Såklart att inte en individ kan ta ansvar för hela klimatet. Men det är väl ändå förståeligt att folk kritiserar ”dubbelmoral”? Att skriva mycket om klimat, men sen själv flyga blir ju en typ av dubbelmoral. Det är väl just det som är anledningen till att folk kritiserar t.ex. dig istället för SAS vd, han lever ju liksom som han lär eller vad man ska säga. Detta är ju också som du nämner just ditt arbete som du tjänar pengar på, och man skriver väl sig inte fri från någon sorts moralisk kompass och kritik för det? Alla andra yrken skulle väl också få kritik om de inte levde efter det de jobbade med? Med det sagt så förstår jag din frustration, men detta är mina tankar kring influencers ansvar i allmänhet.

    1. Fanny skriver:

      Jag håller med dig Lovisa. Jag har länge varit frustrerad på konsumtionshetsen och tycker det är tråkigt att många ”upplysta” fortfarande bidrar till den normen. Sen kan jag också tycka att det är dags att ifrågasätta influencer-yrket, om en del av det är att bidra till konsumtion så kanske yrket i sig inte är så lämpat för framtiden? Det kanske går att förändra så det inte bidrar till ett sämre klimat?

      1. Trött skriver:

        Liberaler is gonna liberal. Konsumentmakt är en nyliberal myt. Enskilda individer har ingen makt över klimatet, bollen ligger på statlig nivå och hos de stora företagen.
        Sluta kasta skit på enskilda individer som Hanapee som gör sitt bästa för att överleva i denna kapitalistiska skitvärld. Sluta dubbelbestraffa henne.
        Hon påverkar ändå folk mer positivt i fråga om exempelvis miljö än vad kommentatorer på denna blogg gör. Låt henne tjäna sina pengar och få vara lite ytlig och resa nån resa utan att ni ska utmåla henne som ansvarig för klimatet.

        1. Tilda skriver:

          Som tur är kommer flygresorna i framtiden övergå i simning då det vatten som en gång varit fruset på Grönland osv droppat ner i havet och Stockholms innerstad ligger under vatten, då får man simma till gallerian för att köpa prylar ;)

          Om man som enskild individ inte har något ansvar för miljön, så kommer staten vara tvungen att förbjuda massor av saker, t.ex ransonering av flygresor, hur mycket prylar man får köpa.

          Hur gärna man än vill fortsätta att konsumera som om det var hållbart så kommer det i slutändan fucka upp planeten.

          1. Trött skriver:

            Eller så samarbetar alla stater och bygger ordentligt snabbtåg-nät :)))

          2. Tilda skriver:

            En individs årliga utsläpp av koldioxidekvivalenter måste ligga på 2,1 ton år 2050 om målet att begränsa den globala medeltemperaturökningen till lägre än 2 grader ska uppnås. Idag ligger den i Sverige på ca 3,9 ton.

            Det innebär inga mer flygresor efter 2050 såvida dom inte görs med eldriven luftballong där elen producerats med sol, vind, vatten eller kärnkraft.

            Inga mer privata bensinbilar eller elbilar där framställningen av batterier eller där laddningen skapar växthusgaser.

            Inget mer producera i förväg för konsumtion utan producera endast direkt till kund efter beställning, blir dyrare men sparar miljö.

            Klart vill man inte göra dom här sakerna själv så kan man ju alltid strunta i det, men det är precis som med SMS lån, förr eller senare måste man betala tillbaka och skillnaden är att SMS lån inte kan ärvas av ens barn men klimatfakturan ärver dina barn garanterat.

          3. Josefin skriver:

            Precis så Tilda. Blir så trött på allt snack om att individen inte kan ta ansvar. Klart man kan! Kolla Greta Thunberg! Sen kan, och orkar, ju typ ingen vanlig människa med att ändra allt över en dag. Men vi alla måste inse att vi och vår livsstil faktiskt brassar på pannan till den globala uppvärmningen rätt rejält. Och jag tycker, ja högst personlig åsikt, att influensers faktiskt har ett ansvar. Just för att dom inspirerar och influerar andra människor och påverkar således deras val. Låt oss då hjälpas åt att göra dom valen hållbara. Säker på att ä det påverkar mycket mer än vi tror.

    2. Anna skriver:

      @Lovisa: tycker ändå det är viss skillnad att kritisera SAS som bolag än att kritisera en influencer. Tycker inte en enskild person ska behöva ta lika mycket kritik som ett bolag som omsätter miljarder. Det är orimligt.
      @Josefin: Är ett stort fan av Greta Thunberg, hon är fantastisk på att få ut sitt budskap, och om det skulle komma fram att hon flög till thailand över jul eller hade slängt en pantburk i soporna så skulle jag inte börja gnälla om det på hennes insta eftersom den större kampen är viktigare. Men det skulle de personer som Hanna pratar om.

      1. Tilda skriver:

        En individ är alltid ansvarig för det dom själva gör och om 2 graders målet ska hålla så är du ansvarig för att inte göra av med mer än 2.1 ton CO2, dvs du kan inte längre resa med flyg.

        Man kan bara hålla reda på vad man själv gör av med, man behöver inte resa utomlands på semester, man behöver inte köpa mer kläder än man använder.

        Du måste nog fråga dig själv om du vill att dina barn och barnbarn skall kunna leva på den här planeten, eller så måste du bestämma dig för att du själv är viktigast och sedan köra plattan i botten för att spika spiken i kistan.

        1. Helena skriver:

          Hej Tilda. Tycker att du förklarar på ett bra sätt och att det du skriver påverkar mig och får mig att tänka till! Har förvisso redan en flygresa inbokad i år men ska försöka se till att det inte blir fler.

  23. Malin skriver:

    <3<3<3<3<3<3<3<3

  24. Elsa skriver:

    Bra inlägg!

  25. Ami skriver:

    Bäste Päschon! Det verkar som att du har en livskris. Jag har haft två själv i mina dar, en när jag fyllde 24 och en när jag fyllde 30. Känslan då var att jag kände mig väldigt missnöjd med mig själv, min omgivning och allt annat.

    Det som jag gjorde var att jag gav mig själv TID att bena ut vem JAG ville vara och hur JAG ville att mitt liv skulle se ut – och sen ändra på allt som behövde ändras för att nå dit. Superläskigt och inte alltid populärt i min omgivning, men det som blev kvar och de som är med mig nu är det som verkligen betyder nåt.

    Att omvärdera sig själv och allt som är omkring en är viktigt och djupt frustrerande samtidigt. Ge dig själv tid och mod att våga. Du kommer klara det, du är bäst ❤

    1. Hanapee skriver:

      <3 <3 <3

  26. Linnéa skriver:

    Så jävla bra strängt inlägg!!!! Tack <3

  27. K skriver:

    Väl rutet!! Otroligt less på allt individfokus, du gör det bra master!!

  28. Johan skriver:

    Första jag får se efter att ha swipeat upp är en helskärmsannons för prisdumpade flygresor med Norweigan, 299 kr. Så himla ironiskt.

    1. Hanapee skriver:

      Haha såg den också! KANON…..

  29. Charlotte skriver:

    Nää vet du vad! SÅ jävla rätt!!!

  30. Karin skriver:

    Tog du bort min kommentar? Isånnafall, varför?

    1. Hanapee skriver:

      Jag har inte tagit bort kommentar. WP rensar vissa kommentarer om de innehåller ord eller länkar eftersom de då påminner om skräppost. Testa att posta igen? Ibland måste man bädda in länkar eller undvika vissa typ… amerikanska ord??? haha

  31. Alice skriver:

    Herregud vad jag relaterar. Pluggade miljövetenskap där det blev en slags tävling vi elever och mina vänner emellan om vem som var bäst och vem som var sämst på att hantera miljöfrågor. Det gick så långt att jag gömde mina avokados och nyinköpta kläder när mina vänner kom över.
    Orkade bara plugga ett år sen hoppade jag av och flög till Nya Zeeland :P

  32. Lou skriver:

    Bra sagt! Puss!

  33. Emma skriver:

    ❤️❤️❤️kram

  34. A skriver:

    Problemet är väl just att influensers jobb faktiskt är att influera. Självklart finns det många affärsmän som reser bra mycket mer än de flesta influensers men det är inget som du ser på instagram. Ser man åt andra hållet så är det ju just influensers som influerar till hållbarhet som kan göra stor skillnad. Se tex Klimatklubben och det fantastiska arbete som de har gjort.

  35. Lisa skriver:

    100% rimlig ton tycker jag!

  36. Rebecca skriver:

    Tycker verkligen att du har kloka tankar om det här (och mycket annat). Du känns som en verklig person med ett verkligt liv. Det jag funderar på är varför dessa som skriker dubbelmoral tycker det är ok att allt ska vara så svårt hela tiden? Att man måste tänka över allt man gör tio gånger så att det inte blir något fel. Det borde vara lättare att göra rätt. Vill man ta tåget till London t.ex. så blir det en jävla lång och krånglig resa och inte särskilt billigt. Då skiter man ju i det eller tar flyget istället. Det är inte vi enskilda konsumenter som ska lösa klimatkrisen, det kommer ALDRIG att gå. De som har makt att göra förändring är staten och andra länder tillsammans. Det är de som ska ta ansvaret och göra det lättare för konsumenter att välja rätt sak. Även om jag som enskild konsument är vegan, köper klimatsmart mat, aldrig köper nytt, aldrig reser så kommer mitt klimatavtryck att vara större än vad det finns resurser till för ett år bara för att jag bor i ett modernt samhälle. Bara av att finnas här gör jag fel ur klimatsynpunkt. Dubbelmoral? Snarare systemfel eller nåt.

    1. Rebecka skriver:

      Men det är väl rimligt att som individ försöka gör ”lite fel” istället för att göra ”jättefel”? Om vi bara ska strunta i vår egen påverkansmöjlighet kan vi väl lika gärna strunta i allt? Omöjlig ekvation tycker jag.

    2. T skriver:

      Eller så tänker man ”är det rimligt att jag flyger till London för skoj skull när vi är i detta akuta läge” så kommer man förhoppningsvis fram till nej och väljer att ta tåget till typ Köpenhamn istället

  37. Rebecka skriver:

    Bra och ganska objektivt inlägg :) Men allt vi individer kan göra är väl ändå att se till oss själva och det vi KAN göra! De som brukar gömma sig bakom ”individen kan inget göra” gör det för att de helt enkelt inte vill ändra sin egen livsstil. Jag kan tycka att det är på sin plats att anmärka på klimatförstörande beteenden även på individnivå. Det sätter en norm i samhället och det kan vara av godo om vi vill rädda planeten.

    Jag gör inte allt rätt men jag gör rätt med det som faktiskt spelar störst roll. Jag har inte flugit de senaste 6 åren. Medvetet alltså. Just för att jag vet att det spelar störst roll för mitt ”fotavtryck”. Visst går flygplan ändå..men det skiter jag faktiskt i…för det är det jag som individ kan göra och ta ansvar över, mig själv! ❤️

  38. Josephine skriver:

    Lite ironiskt att flera influencers ställer sig upp och ”ryter ifrån” om att de inte vill bli kritiserade som individer när det uppenbarligen är en yrkesgrupp som blir det handlar om. Ta en sponsrad brunch tillsammans och stötta varandra i detta hårda klimat.

  39. Maja skriver:

    Master!

    Jag har lyckats kära ner mig i en kanadensare. Det är supernytt och vi är inte på den nivån att vi kommer flytta ihop under den närmaste tiden. Det innebär kommande flyg över Atlanten och jag har redan backpackat lite överallt de senaste åren så min kvot är uppfylld när det kommer till flygning. Det är inte direkt som om en kan ta tåget till Kanada så hur i hanterar en klimatångesten när det kommer till det??

    Du är bra!!

  40. Mia skriver:

    Blir provocerad av att influencers känner sig ledsna över kritik endast för att kritiken handlar om saker som faktiskt ÄR en uppoffring för dem (för människor i stockholms innerstad.) Upplever att man (influencers) gärna är självgoda över att t.ex. promenera överallt (inte så konstigt att man gör det när det är 5 min promenad till jobbet :)), eller äter nästan helt vegetariskt (inte heller en uppoffring då det ju bara är hälsosamt och inte heller svårt om man har råd att käka ute hela tiden eller dyra nötter+avokado sju gånger per dag). Sånt som inte är uppoffringar kan man gärna skamma andra med! Att skamma varenda människa som kör bil till jobbet eller äter billigt kött är inget problem som vi vet :)) när det däremot handlar om grejer som att flyga varje månad eller handla nya kläder varje vecka (obs. att ingen annan människa typ förutom influencers beter sig så???), då blir det så himla obekvämt att få kritik. Provocerad av det här som sagt.

  41. Upsers skriver:

    I have booked meetings with various actors in the area of ​​climate improvement and based on that, I hope to be able to contribute to spreading knowledge and, above all, to learn how to influence and put pressure on bigger players and really make a difference.

  42. Gordon skriver:

    I have booked meetings with various actors in the area of ​​climate improvement and based on that, I hope to be UPSers able to contribute to spreading knowledge and, above all, to learn how to influence and put pressure on bigger players and really make a difference.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg