Pippi Långstrump

10:12 2020-03-13

Tänker såklart(?) mycket på min barndom nu. Vad jag vill ta med mig till plutten när hen är ute. Traditioner jag vill föra vidare och filmskatter hen ska tvingas titta på.

Som barn älskade jag ju Pippi långstrump. Alltså jag tror typ att det var därför jag blev sån tidig feminist? Jag avgudade Pippi på alla sätt. Hade alla filmer, böcker, en docka och så ”var” jag ju Pippi i timmeslånga lekar. Eller ”Illump” som jag kallade henne. En frispråkig, tokig och KNÄPP tjej som ändå blev så älskad.

Så här som vuxen är ju Pippi på gränsen till en riktigt störig unge. Såg ett avsnitt på Svt öppet arkiv i förra veckan och blev nästan trött på den lillgamla självgoda ungen. Men som barn, och kanske framförallt tjej, var Pippi bara viktig.

Tänk hörrni

Om nåt år är det jag som vaknar tidigt av min tvååring med napp i mungipan. Kanske står hen och drar i mig med orden ”illump” och så går vi två sömndruckna med täcket till soffan och tittar på ett avsnitt tillsammans medan dagen startar.

En liten målbild jag har som morsa. Jag, min unge och Pippi Långstrump.

23 kommentarer | “Pippi Långstrump”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Lina skriver:

  ❤️

 2. Mia skriver:

  Där är jag nu. Min tvååriga flicka älskar Pippi och kan massa lillgamla repliker utantill. Ibland kommer hon och tar i hand och säger ”godda godda säääja gjevinnan” ( från avsnittet när pippi ska på kafferep).

  1. Hanapee skriver:

   iiiiih.

 3. Lina skriver:

  Började absolut grina av detta. SÅ HIMLA HIMLA FIN MÅLBILD

 4. S skriver:

  Vet du vad jag mest av allt ser fram emot? Att höra någon i kultursvängen säga BÄBIS och inte BEEEBIS (läses fördelaktigast med Mandy Schulman-röst). Älskar fredagspodden och alla sthlmsmänniskor ocksåååå men stör mig orimligt mkt på detta!!!!!

  1. Anonym skriver:

   Men vaddå, uttalar de det beeebis med e??
   Bor i Stockholm men har aldrig hört det 😄 Det är ju helt fel såklart…

   1. S skriver:

    Jaaaaa! Alla poddar jag lyssnar på så säger de bebis med ett sådant extremt E så att man tror att de är ironiska 🙈 men de kanske inte är representativa för sthlm i stort 😜

    1. Anonym skriver:

     Men fy.. 😄

 5. louise skriver:

  jag hade exakt samma pippi-docka och kunde inte heller säga Pippi, hon gick under namnet Atitti…

 6. Helena skriver:

  Kan säga att det kan komma tidigare. Väcks i princip varje morgon vid sexsnåret av min ett och ett halvtåring som ska se Pippi Tump. HelVETE så många gånger jag har sett de där jäkla avsnitten de senaste två månaderna. Funderar mycket på växelkursen på guldmynten! Och att alla bara accepterar dem som betalningsmedel. Pippi är rätt störig ja, men som du skriver är det väldigt fint att en stark tjej får vara en central del av min dotters liv från start. Tror det kan betyda mycket.

  1. Sofia skriver:

   Hahah skrattade högt åt din kommentar <3 Jag funderar också mycket på växelkursen faktiskt! Är du också ekonom? ;)

 7. Johanna Kroon skriver:

  Förstår dig!!Min femåriga son har Pippi, Lotta och Madicken som största förebilder och jag är såå lycklig för det. Har nån slags förhoppning att han kommer bli en helt okej man pga det. (Okej han har väl tyvärr hulken och nån dinosaurie som förebilder också men mest Astrids brudar)

 8. Anonym skriver:

  tittade på din livestream igår…måste vara anis don demina som är nästa gäst i podden?

 9. Marielle skriver:

  Åh, ja! Det finns typ inget gosigare än att ta en liten varm unge i famnen och kolla tillsammans på Pippi eller någon annan Astrid Lindgren-klassiker. Fin målbild.

 10. S skriver:

  Hej Hanna! Kan du inte lista dina reafavoriter från & Other Stories? (helt orelevant och ytligt från ditt Pippi-inlägg, men för en som ej verkar kunna bli preggo och istället ibland försöker tänka på skitgrejer som att – en kan i alla fall ha vilka kläder en vill – så vore de kuul=) )

 11. Sofie skriver:

  Har två barn (snart 5 och 2 år), den stora hade sin Pippi-period fram till 3 års ålder, var helt besatt och vi kollade avsnitten och filmerna en miljard gånger! Fick en skön paus på ett år sen var det dags igen… lilla tvååringen vill enbart titta på ”Pippi-lossa” 😅

 12. A. skriver:

  Min dotter, 2,5 år, ÄLSKAR Pippi. Och är överlag en jefla cool person. Bland annat brukar hon ha på sig en fladermusdräkt till föris, för att ”skrämma alla pojkarna” 😂

 13. Elin skriver:

  Ååh nu blev jag lite avis. Alla dessa morgnar med en gosig unge och barn-TV, nu är de snart över för min del (barnen 7 och 4). Har jag njutit tillräckligt? Varför har jag klagat så mycket? Liksom ALDRIG mer sen??!! Snyft

 14. agnes skriver:

  FINT

  ps tyckte det var riktigt plågsamt att se när pippi går på kalas första gången jag såg det som vuxen. tycker det typ gör astrid lindgren större? att hon har något som går över ens egna huvud?

  ps 2 vi kommer typ föda barn samtidigt så oerhört mysigt att följa dig nu!!!

 15. Chichi skriver:

  Grattis till dig och Anton. Underbart är ni ska föröka er tillsammans eftersom ni båda verkar så snälla och kloka.

  Jag tänkte fråga om du Hade sett Love is blind – The reuinon när du skrev inlägget om programmet? Om inte – snääälla kan du kommentera? :)

 16. Frida skriver:

  Alltså jag varken har barn eller är gravid. Men hade gärna varit det typ igår. Jag har mycket tankar och ångest kring just graviditet och hur jag och min kille blir som föräldrar. Tror i grund och botten att det är en osäkerhet kring om jag ens kan bli gravid och att jag väldigt, väldigt gärna vill bli en bra förälder. Den bästa såklart. Men jag blir väldigt påverkad av olika influensers och kan komma på mig själv med att exempelvis kolla upp vad olika saker kostar och få ångest över att jag inte kan ge mitt icke-existerande barn en svindyr spjälsäng från ett överstylat, sponsrat inlägg från någon känd hemsida. HURSOM, det jag vill komma till är att jag vill tacka dig för att du ger en så skön, avslappnad och realistisk bild av din graviditet och dina tankar på din framtida roll som mamma. Du lugnar mina nerver och ger mig liksom andra tankar på hur det bör vara. Din målbild om Pippi var bland det enklaste och finaste jag läst. Det är ju så man vill ha det. Enkelt, kravlöst men så jäkla kärleksfullt. Glöm den dyra spjälsängen liksom. Jag behöver bara Pippi. KRAM!

 17. Cecilia skriver:

  Hej! Jag har följt din blogg väldigt länge och vet därför att du också lider av stark pms före mens. En fundering jag haft är, att om jag blir gravid någon dag, är graviditeten som en enda lång pms? Är ens pms-symptom samma symptom och humör som en har under graviditeten? Orkar knappt leva under pms-tiden idag, hur ska jag orka med 9 månaders pms!?

  Tack på förhand för svar!!
  Och lycka till med din graviditet <3

  1. Hanapee skriver:

   För mig har det varit precis tvärtom. Rent psykiskt har graviditshormonena varit väldigt bra för mig och mitt humör. Oroa dig inte i onödan <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp