Statusen

10:26 2018-07-23

Mående
Helt ok ändå. Såklart tröttsamt med bältrosen som sticker och bränner men känner också lite att; vad fan ska jag göra då? Kan ju bara vänta ut den. Jag har ju väldigt lätt att gå ner mig i ömkande känslor för mig själv och visst får man göra det emellanåt men samtidigt spenderar jag sommaren med personer som lider av kroniska sjukdomar (en av dem är ju min egna mamma) och då känns det så sjukt egoistiskt att klaga på sin lilla bältros. På bilden ser ni mitt hemmagjorda bandage av ett linne från h&m (bikinin är också därifrån).

Tänker på
Min nyfunna vegetarianism. Än så länge går det rätt bra faktiskt? Jag har alltså varit vegetarian i drygt två veckor (med undantag för egenskjutna älgar och miljömärkt fisk) och så hade jag en mat-miss där jag åt korv. Oups. Men! Jag tror verkligen på att FÖRSÖKA istället för att STRAFFA. Annars kommer jag aldrig komma nånstans. Det finns så otroligt mycket att göra för miljön – sluta shoppa nytt, inte flyga, inte köra bil eller båt, källsortera in i minsta plastbit, bli vegan, vara självförsörjande, skänka pengar till alla miljöorganisationer etc etc – att det är lätt att bli MATT och handlingsförlamad. Att börja med nånting är hundra gånger bättre än att göra ingenting och jag tror att små steg på sikt kan bli riktigt stora steg. Så funkar nog de flesta av oss.

Vill
Att semestern ska vara 8 veckor och att det ska regna i minst två veckor så att bränderna slocknar. Och såklart att bältrosen ska lugna ner sig.

22 kommentarer | “Statusen”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Anna skriver:

    Men du glömde det bästa man kan göra för miljön är att påverka andra att bli miljövänligare. Och menar inte osköna pekpinnar utan uppmuntrande pepp. Tror t.ex. bara att du skriver om det gör att fler vågar testa mer vegetarianskt och kanske tänker mer på gröna alternativ. Och sedan tror jag även på att påverka politiskt t.ex. att rösta på partier som tar miljöfrågor på allvar och även att engagera sig i politik och t.ex. maila politiker om detta. Vad en person gör gör inte så stor skillnad utan rigtig effekt måste ske genom lagändringar och beskattning.

    1. Ellen skriver:

      jag tänker samma gällande att göra ringar på vattnet! tror dessutom också på pepp framför straff, och att då bara sprida ordet litegrann kan förhoppningsvis göra att fler också testar att äta mer grönt. för om alla bara byter ut litegrann så är det ett steg i rätt riktning.

      så heja, heja!

  2. Hej skriver:

    Tänker såhär: jag t. ex försöker äta mest veganskt, pga klimatet och djurhållning, men jag ÄR inte 100% vegan för ibland vill jag käka en vanlig pizza med mozzarella på, eller gräddglass, eller så blir jag bjuden på vegetarisk mat (ej vegansk alltså) och orkar inte krångla till det. Men kanske äter 80% veganskt och det känns helt okej, eftersom det är så mycket bättre än att inte göra något alls. Tänker att det går att applicera på din vegetarianism också. Du försöker ju! Om du mest käkar vegetariskt men ibland får i dig lite kött så har du ju, om en tänker ”brett”, ändå gjort stor skillnad genom att mestadels utesluta det! Blir så jobbigt om en ska blamea sig själv, det ska vara kul att lära sig laga vego! Och jag lovar att det är minst lika gott (godare!!), du måste bara få in rutin och lära dig vad du ska laga. Men tips: pasta och köttfärssås i vegovariant görs bäst på röda linser (googla recept), fryst sojafärs funkar bra i tacos (ej quorn det är blä, anammas är god), anammas formbara färs är svinbra till köttbullar, biffar u name it. Kolla matbloggar t. Ex Jävligt Gott, Siri Barje, Vegokäk. Lycka till, du är bäst som försöker!

    1. Mia skriver:

      Men soja t.ex är ju inte miljövänligt? De veggisar/veganer jag umgås med äter dessutom frukter, grönsaker och spannmål som flygs in från andra sidan jorden. Kanske ska vi prata om hållbar matkonsumtion istället?

      1. S skriver:

        Istället för att sojan används till stt utfordra boskap som sen slaktas och äts, så används sojan direkt som föda till oss (människan). Läs på lite om det, ett ganska tröttsamt och korkat argument faktiskt! Och varesig du äter kött eller vego kan du välja närproducerat eller ej, inget specifikt för vego..? Vi kan prata om hållbar matkonsumtion och det innebär tyvärr att i första hand utesluta kött och fisk, och sedan mejeri och ej. Bara att googla!

        1. S skriver:

          Ägg*

        2. Mia skriver:

          Men hallå, otrevligt svar :(
          Det var produktionen av soja jag menade ju.

          1. Anonym skriver:

            Inte så insatt men tror hon syftar på att den allra största delen av den soja som produceras idag väll går till foder till köttdjur? Hade vi i största del producerat soja som männoskomat så skulle det produceras mycket mindre eftersom vi äter mindre än kor.

          2. Emma skriver:

            Inte för att jag är någon jätteälskare av soja, men certifierad soja är inte alls dåligt för miljön! Sverige har gjort ett jättejobb för att öka andelen cerifierad soja (http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1636673-svenska-foretag-banar-vag-for-ansvarsfull-soja). De allra flesta företag som jobbar med att göra veg-alternativ använder sig av just certifierad soja. :) Och spannmål brukar man väl ändå aldrig flyga till Sverige? Eller de flesta grönsaker eller frukter för den delen.. De åker båt eller lastbil. Utom typ sallat och sparris. Transport är oftast en väldigt liten del av en produkts klimatavtryck, det är produktionen som påverkar, oavsett plats i världen. Men visst är det ännu lite bättre om man slipper transport och äter säsongsbetonat.

          3. Emma skriver:

            Och Hanna! Bra jobbat!! Det gör inget om du äter en korv någon gång ibland, så det ska du inte se som ett misslyckande. Försök istället fokusera på att vara extra nöjd varje gång du äter vegetariskt. :)

  3. Therese skriver:

    Lider med dig master! Men, om du vill ha något att roa dig med medan du blir friskare så behöver jag din experthjälp. Ska på konferens i Amsterdam i början av september och vill va smashing, så behöver uppdatera garderoben. Konferensen innefattar en workshopdag, en middag+utgång samt ytterligare en workshopdag. Vaaad ska jag ha på mig? Finns ingen dresscode men vill va cool och snygg och gärna kläder en kan återanvända på kontoret i höst.

  4. Maja skriver:

    Hallå! En på mitt jobb blev sjuk på sin semester och tydligen har man rätt att bli sjukskriven de dagarna, dvs man får mer semester en annan gång! I hennes fall blev det en eller om det var två veckor i slutet av sommaren istället för den tid hon var sjuk. Kanske inte funkar med ditt jobb med tanke på att det är många andra inblandade i dina dagar… Men jag tror iaf du har rätt till det! Krya på dig ❤️ mvh en ganska ny läsare som verkligen verkligen uppskattar din blogg.

  5. Amanda skriver:

    Hej! Jag blev kär i min kompis och allt var bäst men sen dumpade han mig. Nu ska jag till way out west och eventuellt rebounda men framförallt bli salongs i goda vänners lag och va skitsnygg samtidigt – behöver dock din hjälp med det sistnämnda, kan du slå till med ett gäng klädtips? Inte för att jag har några pengar att shoppa upp, men det skiter jag i. Tack på förhand + tack för 10/10 blogg.

  6. Caroline skriver:

    Krya bästa Hanna! ♥️

  7. Stina skriver:

    Minns att du tidigare skrivit att du tycker att vegetarisk mat är lite tråkig och smaklös i allmänhet? Vill bara vara en jättetråkig person och tipsa om en kokbok. De kan nämligen vara bra, även om det känns väldigt typ 90-tal att köpa en. Bonniers vegetariska kokbok är grym, särskilt för de som egentligen gillar kött.

  8. Saga skriver:

    Du passar himla bra i din bikini!! Håller med till hundra procent om att det är bättre att försöka göra NÅGOT än att inte göra något alls. Kloka ord Hanna!

  9. Tina skriver:

    Älskar å va veg sen jag upptäckte denna kokbok. Så. Mkt. Gott. Lite mer avancerade recept men så värt om en gillar å laga å äta gott!

  10. rasha skriver:

    GO HANNA<3

  11. Bea skriver:

    Älskar att du skriver om klimatfrågan både här och på Instagram. Har haft djupaste klimatångesten denna sommar men genom att fler belyser den och tar sitt ansvar i frågan minskar min ångest. Tillsammans kan vi greja det <3

  12. Beatrice skriver:

    Jag ÄLSKAR att du är en ”influencer” som faktiskt bidrar med något och påverkar dina följare på ett positivt sätt! Såg din miljö-rant på instagram igår och kände mig sjukt inspirerad. Önskar att alla personer med mycket följare i alla fall ibland kunde lyfta så pass viktiga ämnen som du gör! Du rockar<3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp