Vad bråkar ni om vid matbordet?

7:58 15 Aug 2014

bild-15.jpg

I vår familj har vi vissa bråk som går på rutin. Det är inte så stora bråk men ändock saker som rör upp känslor och som fungerar som små isflak i ett hav av lugn och ro. En sån sak är hushållsrullen i köket. Så här kan en scen se ut: 

Dottern sitter och är helt krämig om fingrarna och munnen. ”Kan jag få papper”, frågar hon. Sonen ser mot hennes håll, rynkar näsan och vänder blicken ned mot tallriken. Förr kräktes han av sk ”yoghurtmunnar”, nu blir han bara ytterst besvärad. ”Men kan jag få papper då?” säger hon igen, ”den står hos dig!”, säger hon till sonen.
Han blir märkbart irriterad och utbrister utan att se mot hennes kladdiga mun ”varför står rullen alltid hos mig?? Varför kan den inte stå vid henne, det är ju hon som sölar mest!”. 
Nån skänker henne rullen. Hon torkar sig. Allt är frid och fröjd (såvida hon inte råkar skratta med öppen mun). Men sen till nästa måltid så står hushållsrullen där igen. Vid hans plats. 

Hur det blir så vet jag inte riktigt. Den står så bra där? Och ibland blir faktiskt även han sölig. Hur som helst så gillar jag rutiner och dessa konflikter har ett särskilt gung som skänker trygghet och faktiskt en form av trevnad. 

Jag undrar om andra också har rutinmässiga konflikter, som är samma dag efter dag?

En kommentar | “Vad bråkar ni om vid matbordet?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Jona skriver:

    Japp.
    Att ha en åttaåring som helst äter all mat med hjälp av fingrar/händer och under måltiden förmå hen att inte torka av på kläder samt få hen att gå och tvätta händerna efter måltid utan att rör någonting på vägen…
    Samma varje dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG