Dean Hall räddade livet på de odöda

3:53 17 Dec 2013

dayz-wallpaper-.jpg

Allt började under en överlevnadsövning med Nya Zeeländska armén. Dean Hall och hans soon to be-soldatkollegor hade blivit utslängda i spenaten någonstans i Brunei. Hall hade svårt att komma överens med djungeln. Han fick magproblem, åt upp sin lilla matranson alldeles för fort och skadade sig till råga på allt. Hungern drev honom till att äta en hel, rutten fisk efter ytterligare några dagars svält. Under en väldigt kort period tappade han 25 kilo. Och ganska mycket hår. Dean Hall upptäckte att han inte var en soldat lämpad för djungelvegetation. Och han upptäckte det den hårda vägen.

Så här i efterhand var den där prövningen nog det bästa som kunde ha hänt. Dean Hall, eller ”Rocket” som han kallas av sina fans, lärde sig massor av det. Om vänskap i desperata situationer. Om stressen när saker ställs på sin spets. Han ville berätta om det här, förmedla känslan i ett spel. Det spelet blev en modifierad version av militärsimulatorn ArmA 2. Modden kallades DayZ och tog internet med storm förra året.

DayZ är ett online-spel där mellan 50 och 150 mänskliga spelare slumpvis placeras ut på en 225 kvadratkilometer stor karta. Spelplatsen är den fiktiva öststaten Chernarus, som nyligen drabbats av ett virus som gjort att en stor del av befolkningen förvandlats till monster.

Zombier.

Precis som i nästan all annan populärkultur av idag har det där odöda monstret gått från att vara en [av mainstream-publiken betraktad som] småfånig bikaraktär till kanske det mest uttjatade. Frånsett tonårsvampyrer, möjligen. Men DayZ gjorde zombien relevant igen. Och det gjorde det på klassiskt Romero-vis. I DayZ är det nämligen inte de odöda som är det värsta du kan stöta på. Det är andra, mänskliga, spelare. Oftast är de rövare som driver runt i gäng och skjuter dig för att plocka av dig de surt förvärvade konservburkar och bandage du lyckats samla på dig. Ibland vill de hjälpa, och låter dig vara med i gänget.

I DayZ är realismen (relativt begrepp much?) viktig. Du måste ta hand om dig, äta mat och alltid se till att hålla dig borta från stora, öppna områden. Skadar du dig kommer du tappa rörlighet. Tappar du rörlighet blir du ett lätt mål.

DayZ är ett av de mest spännande spel jag någonsin spelat. Men också en rent tekniskt ganska risig modd. Och just därför är den här tiden så otroligt spännande. DayZ är nämligen tänkt att bli ett eget, fristående spel. Det är långt ifrån färdigt, men alfa-versionen släpptes igår.

Jag är så fruktansvärt peppad.

3 kommentarer | “Dean Hall räddade livet på de odöda”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. khan skriver:

    I really like your site a lot of posts I like on this website and I read this website’s post daily, also get good knowledge, also read my article

  2. You have made some good points here. I looked on the internet for the issue as well as found most people will certainly accompany with your website. Store For all of your Superhero Outfits, Celerity Jackets, And Leather Jackets! online. Waste no time any further browsing and check out the vast varieties of superhero jackets, celebrity jackets, and many many more, visit and order now and be the fashion diva of your circle

  3. It is good to hear that your store is now expanding to new locations. I have been a patron of Fantastic Eyes because of all the wonderful work that you guys do. I hope that this expansion move of yours will turn out to be successful. I will definitely go and see this new store of yours

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG