Guns don’t kill people, video games do

11:24 31 Mar 2014

Och så händer det igen. En enormt tragisk händelse följd av ”expertutlåtanden” av en ”sakkunnig” i en av landets största nyhetskanaler. Syndabocken får bli det den ”sakkunnige” vet minst om. Den här gången var det tv-spel, men det kunde lika gärna ha varit hårdrock eller dansbanor. Jag har tappat räkningen på hur många gånger den här sortens analys har gjorts – och nästan lika många gånger får den stå oemotsagd. Det handlar om allt från skolskjutningar till misslyckad skolpolitik – spelen får alltid bli syndabocken. Bara ett par dagar efter Utøya fick jag skriva en helsida i Aftonbladet om vad World of Warcraft egentligen var för slags spel. Ryktet gjorde ju gällande att Breivik spelat massvis med World of Warcraft åren innan terrorattacken.

Den här gången handlar det om den tragiska händelsen då en fotbollssupporter misshandlades till döds inför årets Allsvenskan-premiär. Tidigt imorse fick journalisten Ken Olofsson agera sakkunnig i SVT:s morgon-tv. I stycket som jag filmat här ovan säger Olofsson, ordagrant:

”Jag tror att de är inspirerade av tv-spelsvåldet, där man slår på huvud och sticker ner människor och sedan går man ut och gör det i verkligheten. Det kan ju inte klubbarna göra så mycket åt, mer, utan det är ju som någon sagt ett samhällsproblem.”

Det här är inte ett inlägg skrivet med syfte att måla upp bilden av spel som något fullständigt oskyldigt och ofarligt. För så är det inte. Spelen och spelkulturen dras med massor av problem, men det är inte det som är huvudproblemet här. Supportervåldet är ett stort problem med djupliggande samhälleliga orsaker. Det är ett, av många närbesläktade, problem som kräver förändring på flera plan. I en intervju med Sportbladet pratar Simon Bank om hur han uppfattar justitieministern som fullständigt verklighetsfrånvänd i frågan. Det krävs djupa attitydförändringar, bland annat, för att komma till rätta med det här. Och politikerna verkar helt handfallna.

Det som gör mig så fruktansvärt less är att en erfaren och erkänd journalist (som jag är övertygad om faktiskt förstår det här själv, på något plan) förminskar det här stora, omfattande problemet till att handla om tv-spel. Det är kortsiktigt och korkat. Men Ken är inte ensam. Se till exempel på republikanske senatorn Lamar Alexander (utbildningsminister under George Bush d.ä. 1991-1993), som tycker att spel är ett större problem än vapen.

Och igen: det finns problem med spel och i spelkulturen. Men det finns också mängder av exempel på hur spelen varit positiva i människors liv. Jag träffar dagligen på människor som känner att de räddats undan utanförskap och mobbing tack vare spelen och nördkulturen. En kultur där datorfestivaler som Dreamhack samlar tiotusentals ungdomar på små områden – helt utan våldsamma incidenter.

Nej Ken, spel är inte anledningen till de här problemen. Dumma uttalanden är dock en anledning till att problemen fortsätter vara olösta.

23 kommentarer | “Guns don’t kill people, video games do”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. How do I sync my settings in windows 10,many users asked how to download and change my internet setting,that is very simple,but many people have no any idea.

 2. Brother has been known for manufacturing Best printers and its services are enjoyed by a number of people,Solutions.brother.com/windows is a official website to download latest drivers.

 3. Brother has been known for manufacturing Best printers and its services are enjoyed by a number of people, You can Visit here to get latest and updated setup software for Brother USB and wireless all model printers or you can visit Solutions.brother.com/windows also.

 4. Canon has been known for manufacturing Best printers and its services are enjoyed by a number of people, You can Visit here to get latest and updated setup software for canon.com/ijsetup USB and wireless all model printers.

 5. Canon has been known for manufacturing Best printers and its services are enjoyed by a number of people, canon.com/ijsetup is a official website to download latest drivers.

 6. max miller skriver:

  Canon has been known for manufacturing printers and its services are enjoyed by a number of people. To get latest & updated drivers for canon printer all models, visit canon.com/ijsetup and download driver free.

 7. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

 8. Best Mattresses 2020 skriver:

  Significantly more comfortable than others https://telegra.ph/Emma-Memory-Foam-Mattress-08-06

 9. Bais skriver:

  Maintaining a healthy relationship over an extended period of time requires honest and open communication, compromise, and a willingness for both people to grow together.

 10. Doeo Seppqws skriver:

  While the idea of ”love at first sight” dominates popular movies and media, building a long lasting and meaningful relationship usually takes more work than just seeing each other.

 11. Gfrio Wiei skriver:

  Sometimes you can’t pick up on things like voice intonation or sarcasm through text message, and you can’t look at her body language when you’re talking to her over the phone. Set some time aside to speak with her openly and honestly about anything.

 12. Gfrio Wiei skriver:

  It could be small-talk about how your day went, or it can be deeper and more meaningful conversations about what makes you both happy.

 13. Gfrio Wiei skriver:

  You can start the conversation by saying something like, ”Hey I wanted to talk to you about where we are going in the relationship. Do you have time right now?”
  Talking about things that you feel vulnerable about will encourage your girlfriend to do the same.

 14. Gfrio Wiei skriver:

  For example, you could talk about your first childhood memories, a favorite family traditions, worst fears, or lifelong dreams.

 15. EugenioSadlon skriver:

  The game and the pumping system is its strong point https://epiccarry.com/us/boost/wow-rbg-rating/ Of course, the tips will be useful to many players, it’s hard to figure it out on your own. I like all skills for piercing damage. Several times I developed different heroes, it is always addictive. That is, not so much the fights themselves, but development. I want to wish all the players powerful skills and good luck.

 16. Makanaki skriver:

  explorando en línea artículos que pueden ser de ayuda para mí. Muy buena publicación. Acabo de encontrarme con tu blog y quería decir que realmente disfruté navegando por tus publicaciones. ¡Después de todo, me suscribiré a tu feed y espero que vuelvas a escribir pronto! https://comprarlicenciadeconducir-b.com/

 17. The phrase ”Guns don’t kill people, video games do” is often used satirically or rhetorically to criticize the argument that video games are responsible for real-world violence. It’s a play on the common saying, ”Guns don’t kill people; people kill people,” which is often used in discussions about gun control and violence.

  The satirical version suggests that blaming video games for violence is an oversimplification of a complex issue. Numerous studies have found no conclusive evidence linking video games directly to violent behavior. The phrase is often employed in discussions about the impact of media on societal behavior and highlights the need for a nuanced understanding of the factors contributing to violence.

  Apply now for best jobs .top recruitment agencies in pakistan.Thank you!

 18. Alfalah Host skriver:

  The notion that ”guns don’t kill people, video games do” is a contentious argument that oversimplifies complex societal issues. Research indicates that there’s no direct causal link between video games and real-world violence, highlighting the importance of comprehensive approaches to addressing gun violence. It’s a debate that underscores the need for evidence-based discussions and solutions regarding public safety and mental health.

  Best Digital Marketing Agency In Pakistan.
  Alfalah host

 19. ”Guns don’t kill people” is a common phrase used in debates about gun control and firearms regulations.
  Advocates of this phrase argue that the responsibility for violence lies with individuals, not the guns themselves.
  This statement often sparks discussions about the complex relationship between gun ownership, public safety, and societal factors influencing violence.

  Best Eye Hospital In Pakistan.
  Laser Vision Correction

 20. ”Guns don’t kill people, video games do” is a contentious assertion often debated in discussions surrounding violence and media influence.

  While studies show no causal link between video games and real-world violence, the debate underscores broader societal concerns about the impact of media on behavior.

  Addressing this complex issue requires nuanced understanding and evidence-based approaches to promote responsible gaming and foster a safe digital environment.

  Book your drive now!!

  annaplois to airport

 21. Alfalah Books skriver:

  The contentious claim that ”guns don’t kill people, video games do” sparks heated debates about media influence and gun violence, often overshadowing more complex socio-economic and psychological factors.

  Critics argue that such statements oversimplify the causes of violence and scapegoat video games without substantive evidence, diverting attention from discussions about gun control and mental health.

  This narrative persists despite numerous studies showing no direct causation between video games and real-world violence, indicating the need for a more nuanced understanding of the issue.

  Income Tax return file services in Pakistan.

 22. Allied materials skriver:

  Michael Gill, a vocal advocate for nuanced discussions on societal issues, challenges the simplistic notion that ”guns don’t kill people, video games do.
  ” Drawing on research and statistics, Gill emphasizes the importance of addressing underlying factors such as mental health, socio-economic disparities, and access to firearms in the debate on gun violence.
  He calls for evidence-based approaches that consider the complex interplay of various factors, urging for comprehensive solutions rather than scapegoating entertainment mediums.

  ready mix concrete karachi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg