Internationella Star Wars-dagen – Tidernas bästa Star Wars-spel

9:00 4 Maj 2014

May the Fourth, den internationella Star Wars-dagen, är här. Det firar vi (bland annat) med att göra en topp fem över de bästa Star Wars-spelen som någonsin gjorts. Eller har jag fel? Ja, men lista dina favoriter i kommentarerna då?!

5. The Force Unleashed

Det finns massor att gnälla på i The Force Unleashed-spelen, jag är den första att erkänna det. Och kanske borde något spel från Dark Forces-/Jedi Knight-serierna fått ta plats på den här listan istället för det här. Men det finns ändå styrkor i TFU. Manuset, till exempel, kvalar nog in som ett av de bästa i Star Wars-spelhistorien. Och ett stort plus får det naturligtvis också för att jag hade äran att besöka Lucas Arts/Films studio i Presidio, San Francisco, när min spelsnickrande vän Jonas jobbade där. Det var fullständigt magiskt. Makten i Vader-lärlingen Starkiller illustreras bra i denna sjukt mäktiga trailer:

4. Rogue Squadron 2: Rogue Leader

Jag kan inte komma på ett enda spel som gjort en konsollansering mer underbar än Rogue leader. Märkligt nog var det på Nintendos (helt orättvist) mobbade lilla Gamecube som jag fick chansen att – med helt sjukt bra grafik (obs, för den tiden) – äntligen göra kaoz med dödsstjärnan på ett otroligt tillfredsställande sätt. Jag hade gjort något liknande med ett betydligt äldre arkadlir i Europas största arkadhall, men det här var ändå annorlunda. Jag tänker fortfarande på det här spelet och hur jag borde plocka upp det ur källaren, damma av min kub och befria galaxen. Kanske är det bästa att låta det ligga.

3. Lego Star Wars 2: The original trilogy

Det finns ingen som helst möjlighet att NÅGOT annat Star Wars-spel är lika mysigt som det här (men om någon spelutvecklare vill överbevisa mig och typ släppa ett Harvest Moon-spel med ewoker – var så god!). Att sitta med sitt barn och samla karaktärer ur originalfilmerna, fnittra åt finurliga referenser och göra allt det där en brukar göra i Lego-spelen. Alla föräldrar med SW-pepp borde göra det.

2. Knights of the Old Republic

Vid 2003 hade den inbitne gamern insett kanadensiska spelföretaget Biowares storhet för länge, länge sedan. Men när de tog sig an Star Wars-varumärket och spottade ur sig actionspäckade rollspelet Knights of the Old Republic slog alla mätare i taket. Det här var inte bara ett fruktansvärt bra spel (med en minst lika bra uppföljare), det var också här grunden lades för en av modern tids mäktigaste rymdspeloperor – Mass Effect. Se till att dra hem det här till din iOS-enhet om du inte redan spelat det. Kraften ÄR stark med den här. (Nedan följer en best of med en av de bästa karaktärerna i spelet, droiden HK-47).

1. Star Wars: Tie Fighter

Wing Commander ägde min barndom, typ. Det där försöket till Star Wars-klon som handlade om en utsatt mänsklighet i full färd med att blåsa rymdtigrarna av galaxens tron. Mark ”Luke” Hamill (tillsammans med Malcolm McDowell och Jonathan Rhys-Davies) hade en roll i trean, Heart of the Tiger, men då hade jag tappat fokus lite. Anledningen till fokustappet var att Lucas Art just följt upp det magiska X-wing med något ännu fetare: Tie Fighter. Känslan av att få kasta av sig allt det där präktiga, goda och bara hänge sig åt den mörka sidan var fantastisk (svårighetsgraden gjorde också att ilskan verkligen tog över IRL också. Många gånger). Det såg ju dessutom helt hysteriskt bra ut för tiden.

Hur firar du fjärde maj? Själv tänker jag se finalen på originaltrilogin med dottern. Hon ser filmerna för första gången, och jag funderar på att rigga kamera för att se hennes min när hon inser att Luke och Leia är syskon. Hennes reaktion när Vader avslöjade att han var Lukes farsa var i det närmaste oslagbar. Eller kanske vika Star Wars-origami? Eller kanske all of the above?

Ps. Ett tips är att kolla in alla Star Wars-reor som lanseras dagen till ära. På Steam hittar du till exempel den här galna samlingen spel. Lär ju räcka minst hela vägen till den här tiden nästa år.

5 kommentarer | “Internationella Star Wars-dagen – Tidernas bästa Star Wars-spel”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Tobias Hellgren skriver:

    GIIIIIILL
    Du har ju glömt SNES-spelen, Dark Forces och Shadows of the Empire!

  2. SPEL – Michael Gill skriver:

    Men är dom så bra då verkligen, Hellgren? Jag tyckte visserligen dom var sjukt snygga när dom kom, men mer än så? Tveksamt.

  3. Tobias Hellgren skriver:

    jag tycker iallafall det…

  4. 1. **”May the Fourth Be With You”:** The date of May 4th sounds similar to the famous Star Wars phrase, ”May the Force be with you.” This pun has become the rallying cry for fans on this day, creating a playful and catchy slogan.

    If you are looking for more jobs then visit our website.best recruitment agencies in pakistan.Thank you!

  5. Alfalah Host skriver:

    International Star Wars Day celebrates the iconic franchise and its impact on popular culture, including some of the best Star Wars games ever created. Titles like Knights of the Old Republic, Jedi Knight: Jedi Academy, and Battlefront II are hailed as classics for their immersive gameplay and faithful representation of the Star Wars universe. These games continue to captivate fans and expand the galaxy far, far away beyond the silver screen.

    Best Digital Marketing Agency In Pakistan. Alfalah host

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg