Klart kvinnliga spelhjältar får finnas – om dom visar rattarna i Playboy, alltså

10:00 28 Okt 2014

Om du skulle läsa om ett spelföretag som tillsammans med Playboy hajpar ett nytt spel med hjälp av lättklädda modeller, skulle du då bli förvånad? Förmodligen inte. Om du inte samtidigt fick reda på att det handlade om Nintendo.

Playmate-modellen Pamela Horton har klätts upp i en Bayonetta 2-kostym och blivit fotad i en rad mer eller mindre rimliga ställningar. Playboy har sedan anordnat en omröstning, där Facebook-användare får rösta på vilken av bilderna de gillar mest.

bayonetta_2_1.jpg

Det är ju sunkigt på flera plan. Men förutom de mest uppenbara så handlar det om en passivisering av en annars väldigt aktiv och stark karaktär.

Bayonetta-spelen (här måste jag dock lägga till en disclaimer: jag har inte spelat tvåan, bara originalet) är komplexa. På flera sätt. Jag tänker inte gå in på hur tekniskt kompetenta de är. Eller hur de på många sätt är det senaste i en lång – möjligen utdöende – tradition av japanska actionspel, där det finns massvis att hämta för den intresserade. Inte heller på hur de feminina och/eller androgyna japanska actionspelen ställer sig gentemot det västerländska machoidealet. Bayonetta är komplext på grund av sin bild av sexualitet och ”sexighet”. Å ena sidan är här en överjävligt grym actionhjälte som skjuter sönder mordiska änglar och jonglerar med deras kvarlevor – samtidigt som hon gör det iförd kroppsmålningstajta, avslöjande kläder. Ofta utförs de allra starkaste attackerna när hon är som allra mest naken. Hennes mäktighet understryks av hennes nakenhet, på ett sätt. Samtidigt görs det i en kontext som luktar unket av de manliga blickarna. Märkliga kameravinklar, pajig dialog – och så marknadsföringen då. Jag gillade Bayonetta-spelet. Väldigt mycket. Den ofta smaklösa och stundtals skabbiga estetiken var verkligen inte anledningen till det. Men när Nintendo nu låter Playboy – vars sajt tapetserats med Bayonetta 2-reklam – ge sin version av actionhjältinnan är vi många som blir besvikna.

Det är knappast första gången det händer. Inte ens för Nintendo. Djupläser du Nintendos historia kommer naturligtvis de klassiska stereotyperna fram (prinsessan Peach som (nästan) ständigt är i behov av räddning, till exempel). Men här finns också Samus Aran, den tystlåtne rymdfararhjälten och prisjägaren som avslöjades som kvinna först i slutet av originalspelet Metroid (1986). En av de starkast lysande kvinnliga hjältarna i hela spelhistorien. Som på senare år allt oftare kommit att kläs av sin kantiga dräkt – och istället få klämmas ner i sin Zero Suit. Det handlar inte bara om en allt mer sexualiserad hjälte, utan också om en som tappat mycket av sin pondus (jag tittar på er, Team Ninja). När Samus nu gästa Smash Bros. gör hon det i den mest avslöjande ”dräkten” hittills.


Samus Aran i senaste Smash Bros-spelet

Problemen uppstår förstås när den kvinnliga huvudkaraktären avväpnas, kläs av – och görs till enbart ett objekt för den manlig blicken. Särskilt illa blir det förstås när de företrädelsevis manliga Playboy-läsarna ska rösta på vilken bild/pose som de föredrar.

bayonetta_2_2.jpg
Den Bayonetta-bild som leder tävlingen för tillfället.

Men varför blir det så här då? Är det på grund av den ”japanska kulturen” (en ihålig ursäkt som lämnar dålig eftersmak)? Är det på grund Nintendo of Americas dåliga omdöme? Är det på grund av att Nintendo fått slut på innovativa idéer för att rädda ett företag som tappar ekonomiskt – och därmed desperat försöker sälja spel på klyschor?

Det enda vi nog faktiskt KAN vara säkra på är att det INTE beror på den feministiska konspiration som ryktas styra spelbranschen. 

148 kommentarer | “Klart kvinnliga spelhjältar får finnas – om dom visar rattarna i Playboy, alltså”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Björnen skriver:

  Det är just i Playboy som det är acceptabelt, Gill. Problemet uppstår väl först när en kvinnlig karaktär skall klä av sig i spel, på konvent eller i övriga media och inte i en ”herrtidning” vars enda syfte är att kittla mäns fantasi?

  1. Browse Our Finest Range of Men’s Biker Jackets. Leather Biker Jackets For Men With Custom Made To Measure Option. Free Shipping In USA & World Wide.

 2. sverker.andersson skriver:

  Men ärligt talat varför sätter ni inte igång och gör spel som passar er egen smak, vad jag vet så är det inte förbjudet att kränga porr i vårt samhälle. Det måste ju trots allt vara nån som köper spelen och dom verkar ju tycka det är helt ok.

  Om nu spelbranchen inte vill göra spel som någon subgrupp i samhället gillar, då får väll den subgruppen skapa egna spel, svårare än så är det ju inte.

  Vad är det egentligen Gill är ute efter? man kan ju inte tvinga nån att göra spel efter ens egen smak om man inte själv hostar upp pengarna.

  Men om du ger mig 1200kr i timmen plus moms så kan jag sätta ihop spelet du vill ha, jag bryr mig inte om vad det handlar om jag bryr mig bara om att få betalt.

  1. dessert near me skriver:

   Banana pudding is a quintessential Southern treat, but it’s also one of the most popular desserts in the United States. Home cooking at its best

 3. SPEL – Michael Gill skriver:

  Tack för erbjudandet, Sverker, men jag tror jag avstår.

 4. AngryGamerKid skriver:

  Sverker drog du på riktigt den gamla ”men gör ett sånt spel själv då”? Du kanske inte hängt med, men det är ju som så att man har full rätt att kritisera eller kommentera på saker utan att också behöva vara redo att producera något eget, det är inte Gills jobb att göra spelen.
  Kort sammanfattat så är läget följande: människor är som får som leds dit skapare av produkter vill, oavsett om vi snackar kläder, smink, tv-spel eller vad som helst, och så länge det produceras billig sexistiskt dynga så kommer folk köpa det, eftersom de flesta helt saknar förmåga att tänka själva. Det som motrörelsen mot detta är ute efter (folk som t.ex Anita Sarkeesian) är att lära folk att tänka efter och vakna upp ur sin hack-n-slash dimma och faktiskt begära att spelen lever upp till den enorma potential som mediet faktiskt har.
  Trollen på GamerGate är inga riktiga spel-fans, för om de varit det så hade de tackat Sarkeesian för att hon förklarat för dem vad sexism är och hur de under alla år spelat spel och inte fattat det. Det vi alla vill är att spelen ska bli bättre, och ett bra första steg (när det kommer till story,värld och karaktärer) är såklart att lägga ner de billiga stereotypa sexistiska inslagen.
  Har du sett en porrfilm med ”handling” någon gång? Du vet hur billig och pinsam den är? Karaktärerna har någon låtsas-dialog i en svindåligt uppbyggd studio, alllt är bara ”stage:at” för att leda dem till att ha sex, lite så är många spel idag. Samma låga nivå. Karaktäerna och dialogerna är stage:ade med sexistiska element för att lura dig som spelare att detta är en ”riktig värld”… Ha det i åtanke nästa gång du hör någon kritisera sexistiska inslag i spel. Är det värt att försvara? Kan GamerGate trollen verkligen föredra att spelet har porrfilmsstandard på karaktärerna, eller borde de egentligen kräva mycket högre kvalitet? Om de nu är sådana ”hardcore fans” som de själva påstår..

 5. Sverker.Andersson skriver:

  AngryGamerKid: Det är rätt enkelt, köp inte produkter du inte vill ha. Låt andra köpa produkter dom vill ha.

  Även om kvalitén på porrfilmer är usel så säljer dom ju fortfarande och om det säljer så finns det en producent. I det här fallet verkar det ju som om det inte finns producenter av den typ av spel ni efterfrågar, vilket leder till det enkla svaret att ni måste producera dessa spel själv.

  Det är inget svårt att göra datorspel, det är bara tidskrävande och kostsamt. Men jag gör gärna dom spel ni vill ska utvecklas om ni betalar mig för att göra dom åt er.

  Om du vill att spelen skall bli bättre och mindre sexfixerade så måste du faktiskt betala för att dom skall bli det, annars kommer producenterna satsa på det dom tror ger dom mest pengar tillbaka. Alternativet är att göra spelet själv, vilket antagligen både ger dig klirr i kassan samt en välförtjänt inre frid över att du lyckats skapa en succé.

  Jag sitter själv och arbetar med DK2 och inser att det inte kommer bli mindre sex i framtida spel utan snarare mer, fixar dom även taktila dräkter som ger en äkta upplevelse av omvärlden, så kommer människosläktet dö ut pga. ingen nöjer sig med en vanlig människa då man kan få en supermodell att göra vad man själv vill virtuellt.

  1. Hasten Chemical is a team of professionals who work to maximize the bottom line results of its clients. As a wholesaler of chemical products, Hasten provides unconditional commitment to excellence in quality that will provide consistent results, and make us the partner of choice to help produce and maintain growth of Products and Service Companies.

 6. AngryGamerKid skriver:

  Sverker: det där låter som nyliberalt bullshit? ”Om folk betalar för det så är det okej att tillverka”
  Med det resonemanget borde det finnas bordeller i alla köpcentrum? Tror många svenne bananer gärna skulle slinka in där på shoppingrundan…
  I denna stund sitter det hundratals narrativa skrivare och filar på dialoger till spel, hundrarals karaktärsartister sitter och bygger kvinnokaraktärer. Om nu Tropes/Sarkeesian har väckt deras medvetenhet och kunskap om vad som är ”billiga sexistiska knep” så kommer de tvingas jobba lite hårdare, skriva bättre dialoger, få fram världsbilden i spelet på andra sätt… det är det Anita vill. Att kvaliteten ska öka, att spel ska närma sig det dramaturgiska djupet som finns i böcker/film istället för porrfilm eller högstadienivån vi sett fram till nu. Spel är bara 15-20 år, en ung bransch. De som gjort spel fram tills nu kan jämföras med de som gjorde film på 20-30 talet, de visste helt enkelt inte bättre. Det är dags att ta spelmediet till nästa nivå, ”levla” upp kvaliteten.
  Som du vet så har tekniken/grafiken sprungit ifrån story/värld/karaktär ganska ordentligt i spelvärlden… det är ett gigantiskt gap mellan hur långt tekniken nåt (gen4 etc) och vad som hänt på story/värld/karaktär-sidan… varför ska programmerarna skapa möjligheten att skapa episka immersive världar med all möjlig mekanik, om den narrativa avdelningen ändå bara sitter och skriver C-dialog som ”im gonna kill you, you filthy bitch” ….. skärpning!

 7. sverker.andersson skriver:

  AngryGamerKid: Ditt resonemang fallerar på att det är förbjudet i Sverige att köpa sex, vilket naturligtvis leder till att bordeller inte kommer existera.

  Jag vet ärligt talat inte ett smack om #gamergate eftersom jag inte diskuterar just det, utan att subgrupper inte får tag i spel som uppfyller deras önskemål.

  Sedan så har väll datorspel iallafall 30-40 år på nacken, med tanke på att jag spelade datorspel på 70talet, som tillverkades av atari, philips osv.

  Det är väll jättebra att Tropes/Sarkeesian jobbar hårt på att förändra spelvärlden, om den vill ha förändring så kommer det naturligtvis att ske. Det är ju bara en fråga för konsumenten att köpa rätt produkter.

  Sedan blir de ju lite motsägelsefullt att du beskriver det som konsumenten vill köpa sex, men det är för att dom inte förstår bättre enligt dig. Vilket då leder till att det finns en marknad som du anser inte borde finnas och att denna marknad bebos av människor som inte förstår bättre. I sådana fall borde det ju vara enkelt att presentera något som utklassar det gamla och på det sättet göra om spelvärlden.

  Vad som händer här återstår ju att se.

 8. AngryGamerKid skriver:

  Jaha, det lästes bokstavligt. Inte så oväntat..
  kan förenkla resonemanget:
  1. Sexism, är vidrigt.
  2. Just nu pågår det en sexistisk kampanj på internet mot kvinnor, och mot de som vill få bort sexismen i spelvärlden.
  3. De flesta som sätter sig emot de som vill få bort sexismen, är män. Män som inte ens vet vad sexism är, eller vad feminism betyder (eller hur de hänger ihop)

  Men jag tror de kommer att lära sig, för det ligger i deras natur att lära sig saker, att förstå sammanhang och att lösa problem. Det kommer ta ca 10år, men vi har iallafall startat processen.
  Det tog Mandela och ANC ganska lång tid att bli av med apartheid också.

 9. sverker.andersson skriver:

  AngryGamerKid: Men säg då att du vill förbjuda porr i spel, det är mycket enklare att förstå än att som jag trodde att du gnällde över att det inte finns spel som just din subgrupp vill ha.

  Men jag skulle gärna vilja veta hur man gör det utan att påverka yttrandefriheten, eftersom det kommer krävas rejäla ingrepp i denna om du ska ta bort porr med förbud. Iofs kanske man kan sätta 18 års gräns på spelen osv, men det gör man väll redan idag.

 10. AngryGamerKid skriver:

  Sverker, drog du nyss upp ”yttrandefrihet”-kortet?
  Bra, det är ju sista argumentet folk brukar ha så då vet vi att du står längst ut på plankan.
  Nej: ingen har någosin påstått att denna debatt handlar om externa förbud eller statlig censur. Tvärtom, det handlar om hur branschen själv ska hantera de oönskade element som tyvärr plågar den. (Sexism, trakasserier på nätet, hot m.m.)

  Uppenbarligen så klarar inte spelarna av att bara vara ”fans” och spela och ha trevligt, de tar det för personligt och vet inte hur man beter sig.
  Så arbetet kommer att pågå under en lång tid för att bryta trenden, visst kommer det finnas spel och marknadsföringsstrategier som är sexistiska, men det ska vara helt okej och riskfritt att kritisera detta. Ingen ska motta hot eller trackasserier p.g.a. det.
  Förstår du skillnaden? Föreställ dig t.ex att spelen innehöll starka inslag av rasism, hade du spelat ”yttrandefrihet”-kortet då också? Eller hade du kanske bara sagt ”Ja det är sjukt att rasism är så vanligt förekommande, bra att folk står upp emot det”

  Jag hoppas verkligen det

 11. sverker.andersson skriver:

  AngryGamerKid: med det är ju fullt av rasism i GTA och andra liknande spel, men om det är självsanering du pratar om så är det nog mycket lättare att genomföra än förbud.

  Men även ifall det blir självsanering så kommer den inte vara 100%, utan det finns faktiskt bolag som kommer satsa på sexuellt innehåll i spelen. Personligen tror jag porr branschen kommer att testa detta så småningom.

  Men jag antar att du pratar om spel där spelaren är <18 år, där kan det säkert plockas bort en del sexistiskt innehåll. Jag ser dock inte så mycket av sånt innehåll eftersom jag inte spelar den typ av spel (förutom soulcalibur då). Enligt min mening så är Stealth Inc, Plants Vs Zoombies och Portal bland dom bästa spelen som nånsin gjorts. Min flickvän skulle nog säga Animal Crossing eller Harvest Moon.

  Dom flesta actionspel är som actionfilmer, väldigt lite handling som uppvägs av att skådisarna är snygga och vältränade:)

 12. Teemu Hattukangas skriver:

  Så vad är det dom vill egentligen? Jobba med spel? Få bort nakenhet i spel? Få bort lätt klädda karaktärer? Skall prinsessan rädda Mario istället? Ska Samus Aran från Metriod göras fulare? Byta ut master chief till en kvinna? Vad är det som dom vill, kan någon berätta det för mig exakt vad den här debatten handlar om i slut ändan för det ända orden jag hör är sexism och hot och feminism när jag försöker komma fram till vad det är det handlar om!

 13. Bomber Jacket skriver:

  This is also a very good post which I really enjoyed reading. It is not everyday that I have the possibility to see something like this.

 14. Thanks For Sharing Such An Interesting Article, It Is Really Worthy To Read. I Have Subscribed To You And From Now On I’ll Check Your Profile Daily For Interesting Stuffs.

 15. Amighost skriver:

  MyCFAvisit Very valuable information, it is not at all blogs that we find this, congratulations I was looking for something like that and found it here.

 16. Bayonetta is complex because of its image of sexuality and ”sexiness”. On the one hand, here is a supremely cruel action hero who shoots down murderous angels and juggles with their remains – while doing so in body painting, revealing clothing.

 17. Have youheard about a gaming company that, together with Playboy, is launching a new game with the help of lightweight models.

 18. Step up your style this 2018 Film SuperFly Youngblood Priest Trevor Jackson Shearling Coat now It’s available at samishleather.com at a simple price.

 19. Thanks for sharing that lovely piece of knowledge. I want to see more again on the next subject. Check out our website for beautiful things.

 20. I consider the article really interesting and I enjoy reading it again. Great work. Try out this cool jacket.

 21. Rite way towing is a New York-based solution provider for all sorts of vehicle towing & roadside assistance services 24/7. We provide a quick and quality 24/7 towing service and roadside assistance NYC for all kinds of vehicles at affordable rates. Lockout service, fuel delivery, car towing services, jump- start services and as well as long-distance towing services are providing to the client as fast as possible after a call. Our expert team can handle all types of technical equipment to help you out in professional manners without any hurdle.

 22. Wonderful article. Always full of insights each time Nicole roll out. It’s highly educative. I hope to implement some of them or even to position my store.

 23. Hasten Chemical is a team of professionals who work to maximize the bottom line results of its clients. As a wholesaler of chemical products, Hasten provides unconditional commitment to excellence in quality that will provide consistent results, and make us the partner of choice to help produce and maintain growth of Products and Service Companies.

 24. Movie jackets skriver:

  I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem.

 25. I do consider all the ideas you have offered to your post.They’re really convincing and can definitely work. Still, the posts are very brief for novices.May just you please extend them a bit from subsequent time.

 26. SHR Capital A Source of Free Forex Trading Tips in Abu Dhabi Operated by a team of Forex advisors and technical experts, we are united by one vision.
  Best forex Broker in Abu Dhabi</a

 27. Kevin Peterson skriver:

  This is the first time that I visit here. I found so many exciting matters in this particular blog, One thing I would like to request you that pls keep posting such type of informative blog.

  Yellowstone Leather Jacket

 28. David Warner skriver:

  I appreciate this blog your blog is vert help full for me i really enjoyed this stuff dude.

  Yellowstone Leather Jacket

 29. steve skriver:

  I always found very much interesting content on your posts. keep posting, thanks for sharing us and giving us your precious time.

  Southside Serpents Jacket

 30. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

 31. HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

 32. Usually I never comment on blogs but your article is so convincing that I never stop myself to say something about it. You’re doing a great job Man,Keep it up.

 33. angrykidgame: i found so interesting, i keep following ur blog and profile too, hope infuture i will find more interesting chapters of game.

 34. & i just can’t waitto see black widow movie.

 35. Craig skriver:

  Very useful post. This is my first time i visit here. I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. Really its great article. Keep it up.
  electronic components

  1. Jumping rope is one of the classic boxing exercises, because it helps build a lean, strong body, aids in coordination, agility, and footwork, and boosts endurance like nearly no other exercise does.

 36. Really happy to see my fav game blog. I hope to play it soon. Keep updating us on such topics.

  1. SMhack Group Buy skriver:

   is the top social media management software. Many features Monitor, Publish and Analyze all your social media posts from a single location.

 37. Great Costume for sale in cheap price. Elle Fanning Yellow Coat

 38. This is a really nice post. I agree with this post. Thank you for sharing this.

 39. online shopping skriver:

  this a most famous female game in asian countries.

 40. I really like the content of your website. All the pictures and text is awesome.

 41. The post is very amazing around the world many people want to read this type of post I am also part of them and after the reading gives good reviews. and very good and stylish post…

 42. The primary words out of her mouth are in a real sense ”screwing occasions,” and she spends Christmas Eve playing Grinch at the child’s table, beating vodkas on the rocks.

 43. Thank you for this great contribution, I find it very interesting and well thought out and put together. I hope to read your work in the future. The Last Of Us Part 2 Ellie Backpack

  1. Our essay writing service is designed to get you the extra help you need in completing your next university essay. We match the best academic writers, qualified …

   1. Adfox Group Buy skriver:

    Adfox group buy tool provides practical insights of fb insights and manages your sales & CPC accordingly.

   2. Most mattress pads and toppers are designed for additional comfort, durability, or extra protection for the bed entirely. However, mattress pads

 44. WOODY SMELL skriver:

  Woody smell is a masculine woody perfume for contemporary men, the notes include white spruce, amber, musk, violet leaves and blossoms, aquatic accord, woody vetiver and cedar.

 45. Maria J Chin skriver:

  you are such an amazing and talented to develop a game. And game like this are too interesting to play.
  I visit this and like this jacket check this out Cobra Kai Red Jacket

  1. Get premium quality furniture from Furniture Liquidators, one of Orlando’s best Furniture Stores, which offers an incredible variety of all type of furniture.

 46. linhsuri321 skriver:

  I am consistently watchful for quality posts and articles so I think I’m successful to have discovered this! https://www.famousmoviejackets.com/rogue-one-star-wars-parka-captain-cassian-andor-jacket/

 47. anjelicawilliam skriver:

  It was really good work. I really like your thoughts.I personally appreciates for your work.your article is very impressive and helpful for us. Hope you will share these kinds of things with us also in future. Celebrity Movie Jacket

 48. Tasha skriver:

  It was really great work keep it up will keep following you. https://jacketguys.com

 49. Tasha skriver:

  It was really great work keep it up will keep following you. https://jacketguys.com

 50. Tasha skriver:

  It was really great work keep it up will keep following you. https://jacketguys.com

 51. It is protected to say that you are feeling modest to get some data about your instructors? expecting for sure, UAE Assignment Help gives help recorded as a printed copy undertakings to UAE understudies with the bearing of an individual coach at an amazingly apparent charge and pass on the first rate task before the cutoff time. I genuinely took pleasure in while getting this and liked it. Thankful for sharing.

 52. Tax Refund Loan skriver:

  My spouse and I enjoy each of the perform that you have placed into this. I’m sure that you will be making a really useful place. I have been additionally pleased. Also, check Tax Refund Loan.

 53. This excellent website certainly has all the information and facts I needed concerning this subject anddidn’t know who to ask. See instant online loan in Nigeria

 54. There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain nice points in this post.

 55. Jacket Outfits Is The Best Online Shopping Store:
  john dutton yellowstone vest

 56. Wow!! Very interesting discussion glad that I came across such an informative post. Keep up the good work friend. Also, check out Washington Free Legal Advice.

 57. Loving the info on this website, you have done outstanding job on the articles.

 58. We deliver best quality products at affordable prices, worldwide. We bring your favorite attires at your doorstep to give you the perfect superstar look! mens leather jackets provides high quality jackets, coats, vests and a lot more for everyone.

 59. jackson martin skriver:

  I personally like your post, you have shared good article. It will help me in great deal. Film Star Jacket

 60. Great! I like nintendo switch!

 61. Awesome information with creative write-up, very educating and informative. Thanks for sharing.

 62. It’s such a beautiful and lovely contents you have here; I love this over and over again and I expect to read more of your website blog. Your zeal is really good. I appreciate you for sharing. big brother naija vote

 63. Mostly Girls Hair is frequently amped up with a delightful little headband and she wears glasses if required! This style may appear changed and some premium collection includes the Long Coat for separate look itself is genuinely not expensive and intemperate using any and all means https://www.mjacket.com/product/hank-voight-chicago-pd-leather-jacket.html

 64. English Jackets skriver:

  Furygan Vince V3 Leather Jacket

 65. WinniDutt skriver:

  I love your wp format, where did you get a hold of it. nike air force 1 online

 66. RonaldLloyd skriver:

  Such a informative recourse,good stuff.The Leather Jacketer nike air force 1 low discount</a

 67. hiltonsky.com skriver:

  We provide excellent quality jackets and coats at the cheapest prices ever! Manufactured under the supervision of best industry experts, hiltonsky.com brings the most awaited collection of the year, in every style, for everyone!

  1. jacketsaren skriver:

   I am really happy to say it’s an interesting post to read . I learn new information from your article , you are doing a great job . Keep it up

   prototype 2 jacket

 68. Thanks skriver:

  This is the best post I have seen today. thanks! . 

 69. Goodtime skriver:

  This is a very educative and helpful blog post, I really learnt a lot going through it, and I must commend you for this great piece which I consider very useful to me and other readers, please keep it up, thanks. reliance hmo

 70. easy info blog skriver:

  Fantastic! You are a hero. Its a best share and I truly appreciate your article. Thanks for sharing. Check easy infoblog

 71. visit our website for coupons, promo code , voucher blog and much more.

 72. RockstarJackets skriver:

  RockStar Jackets is incredibly pleased to announce ourselves as the most dependable manufacturers and exporters of a variety of products comprising of Leather Garments.
  [url=https://rockstarjackets.com/product/half-black-half-white-leather-jacket]Half Black Half White Jacket[/url]

 73. dollar jackets skriver:

  This is a jacket made from 100% pure leather. It is known as paneled biker leather. The jacket consists of a side zipper closure. Stylish accessories are available with this jacket so they give a unique touch to the jacket.

  RED BULL Racing Leather Jacket

 74. English Jackets skriver:

  This is a jacket made from 100% pure leather. It is known as paneled biker leather. The jacket consists of a side zipper closure. Stylish accessories are available with this jacket so they give a unique touch to the jacket.

  Dwayne Johnson Red Notice Brown Faux Leather Jacket

 75. Apex Auto Parts skriver:

  Buy Car Engine Parts online, OEM Parts OEM Quality Parts in London Auto Parts Store. All Models include Audi, For our Engine products Call Now!

 76. Its a great pleasure reading your post.Its full of information I am looking for and I love to post a comment that ”The content of your post is awesome” Great work.

 77. LRJ Direct skriver:

  We are Leading suppliers of an extensive range of genuine and aftermarket Land Rover parts and accessories. With years of experience behind, we take great pride in providing the absolute best to our clients, delivering all around the world at unbeatable prices.
  LRJ Direct

 78. Your blog is incredibly extraordinary to thank you for this heavenly information I like particularly for this article. I should be extremely capable and structure a pleasant honor article in detachment cafe racer black jacket

 79. Wonderful post. I just found your weblog and expected to say that I’ve really had a great time examining your blog passages. In any case I’ll get tied up with your rss channel and I need to accept that you form again very soon!

 80. Pleasant post. I just found your weblog and needed to say that I’ve truly delighted in perusing your blog entries. Regardless I’ll be buying into your rss channel and I want to believe that you compose again very soon! naruto shippuden jacket

 81. Information article, it was very helpful! I simply began in this and I’m attractive more familiar with it better! Thanks, keep doing amazing..

 82. Thank you so much for sharing a this kind of useful. information

 83. This is the first time that I visit here. I found so many exciting matters in this particular blog, One thing I would like to request you that pls keep posting such type of informative

 84. Very fascinating story, it is difficult to find interesting and relevant content among blogs now. That is why I will definitely share your blog with my friends. I wish you success!

 85. I just wanted to say that I love every time visiting your wonderful post! Very powerful and have true and fresh information about psychology . Thanks for the post and effort! Please keep sharing more such a blog

 86. Milevent skriver:

  haha thanks! Always in need of hand models! [url=https://www.milenarodrigues.com/adidas-c-1/adidas-predator-c-1_26/]adidas predator[/url]

 87. Mileventcew skriver:

  Nice recipe i will definately try this for my kids ladies handbags

 88. Milevendwq skriver:

  Nice blog, Ogen Infosystem provides best Website Development and Digital Marketing Services in Delhi. For more information visit the website. adidas sale

 89. Advancement skriver:

  CSP works as a representative who provides banking services to the citizens and helps them to open savings bank account under such schemes as provided by the Bharat CSP. girls school coats

 90. Shoplectic skriver:

  I was really happy to see her act, their character were amazing and everyone performed it very well … great play !!! Shoplectic

 91. gap brown hoodie skriver:

  A debt of gratitude is in order for sharing us yours valuable opportunity to make this post, its so educational and the substance make post seriously fascinating. truly appreciated. continue refreshing intriguing articles. I will be an ordinary peruser gap brown hoodie

 92. Your article is incomprehensible. It appeals to me, and your work is outstanding. I’m really delighted I found out about it, and I’d want to learn more about it on this website. Thank you for agreeing to work with us.No Time To Die James Bond Blue Jacket

 93. Hit jacket skriver:

  Your post was fascinating to read. I can’t wait to read your post. Best wishes for the future upgrade.Snoop Dogg Clothing This essay is both intriguing and effective.

 94. Very informative post I really like it. Happy to hear about it more.negans leather jacket

 95. Danial skriver:

  Grateful you ever so much for creating such a fascinating essay. Whenever your homepage or blog is initially made public. It’s thrilling. That is, until you discover there isn’t anyone. Yellowstone Jackets

 96. Ellie Chamberlayn skriver:

  Our purpose is to share reviews of the latest Jackets, Coats, and Vests, as well as movies, games, casual, faux leather, Sons Of Anarchy Vest and leather materials.

 97. Ortiz Carrier skriver:

  A perfectly balanced organic coffee, this blend rounds out the sweet flavors of dark chocolate and cloves with a velvety texture.

  Regards
  affordable coffee beans

 98. This blog is an amazing one, the contents here are always very educative and useful, the reason I make it my regular blog of visit so as to widen my knowledge every day, thanks for always sharing useful and interesting information, you can checkout this

 99. Thank for sharing this site. but our site is named vintage jacket. Here celebrity jackets movie jackets and gaming jackets are available. visit now.

 100. good info! your post is great and very informative post

 101. Han Solo Vest skriver:

  The Genuine Leather store bring another Men Outfits Star Wars Story Alden Ehrenreich Han Solo Leather Vest. This Vest has been made by real quality Leather and has stylish Stand Up Style Collar. Han Solo Vest

 102. Volkswagen Jetta skriver:

  Volkswagen Jetta is a family-owned used car dealership that has been in business since 1968. Auto District is proud to be a part of the community and work hard to provide quality service and fair prices on used cars, trucks, and SUVs.\n

 103. Uncommon great news. Monstrously stunning site!! Man .. Overpowering .. Uncommon .. I’ll bookmark this site and take the feeds other than… I am genuinely glad to find such a lot of huge strong locale here inside the article. Appreciation for sharing

 104. Jeep for Sale skriver:

  There is no better time than now to get the pride and joy of owning a classic automobile. The family-owned dealership, [url=https://www.autodistrict.ca//all/bsa/SUV]Jeep for Sale[/url] is happy to assist you in locating the perfect New or Used car. The Car Sale process is simple and easy for all. We take walk-ins, call-ins, and transportations.

  1. Jeep for Sale skriver:

   There is no better time than now to get the pride and joy of owning a classic automobile. The family-owned dealership, Jeep for Sale is happy to assist you in locating the perfect New or Used car. The Car Sale process is simple and easy for all. We take walk-ins, call-ins, and transportations.

 105. Best Pizza skriver:

  Best Pizza Hamilton Mountain is a Canadian family-owned small business with 100% vegan, GMO free products sourced locally. All of their food is healthy, thoughtful and ethical. They use organic flour, non-GMO grains, an organic line of sauces, non-GMO soy, vegetables, and dairy products. Best Pizza Hamilton Mountain offers a wide range of vegan and gluten-free dishes, including deep-dish pizza, wraps, salads, pasta salads and more!

 106. SEO skriver:

  I read your content very carefully and deeply, it is so amazing and interesting. Do you want to rank your website through SEO(Search Engine Optimization)?

 107. batman jacket skriver:

  Thank for sharing this content batman jacket

 108. What a remarkable composition, I look forward to visiting Here .However, I would like to apply for admission into this great institution, if possible. Also for those looking for an admission process into the or eligibility, you can look up this composition

 109. Wow this kind of lovely substance I never analyzed this before preserve it up and maintain on presenting for us greater strong facts. Really studies this now and benefit it.

 110. Jacketoria skriver:

  This Is Me 2022 Both Kevin Hart and Mark Wahlberg are dressed in Me Time 2022 Mark Wahlberg Blue Tracksuit. You may also acquire the beautiful tracksuit worn by one of your favourite actors in the film. Take your time! This tracksuit is available for purchase with a single click.

 111. Get the most of your me time with this brand-new and ultra-trendy Me Time 2022 Mark Couple Tracksuit for Halloween. Whether it’s you and your significant other or you and your closest buddy of all time, this Tracksuit pair has everything you need to be the centerpiece of this year’s Halloween Party. So, put on your no-care attitude, put on your tracksuits, and MAKE SOME CHAOS ON THE MOST CHAOTIC NIGHT OF THE YEAR.

 112. stella jones skriver:

  You write extremely well. I follow your blogs. I hope you keep writing like this. Also, I urge you to enhance your fashion game with this Sandman Johanna Constantine Coat. It will help you boost your winter wardrobe and offer you a fresh style.

 113. stella jones skriver:

  You write really well. I subscribe to your blogs. I hope you continue to write in this manner. Also, with this Sandman Johanna Constantine Coat, I want you to enhance your fashion game. It will help you revamp your winter wardrobe and offer you a fresh new style.

 114. Leather Jacketz skriver:

  I purchased the denim jacket. Everything about this jacket that can be loved is loved by me. It has absolutely everything I could possibly desire in a Marty Mcfly Denim Jacket, from the pockets to the collar. I adored the attire.

 115. What a remarkable composition, I look forward to visiting Here .However, I would like to apply for admission into this great institution, if possible. Also for those looking for an admission process into the or eligibility, you can look up this composition

 116. Vegeta Jacket skriver:

  This is my first time visiting here. I discovered many interesting topics on this blog, and I would like to request that you continue to post such informative content.

 117. Ultimate Leather UK skriver:

  nice post I was impressed when I looked at this blog! Excellent information. Fashion Store

 118. gustara skriver:

  Ivermectin is not a vaccine. It is an antibiotic that can be used to treat infections caused by roundworms and other parasites. collares de moda

 119. disappear skriver:

  This platform is a one-stop destination for those users who are looking to receive payments from their buyers as well as those who want to make payments for their shopping. adidas terrex

 120. assignment skriver:

  Always hire Computer Network Assignment Help to complete your assignment because one needs to perform better in doing their assignment so that one can score good marks in their academics. Source: Computer Networking collares de moda

 121. Michelle Evans skriver:

  Thanks for providing this information. I genuinely value what you’ve written on your blog. You’ve shared a special fascination the with blog page with the common person.

 122. This is one of the most excellent posts I’ve ever read. Thank you for your contribution.

 123. Jacket Hunt skriver:

  love the content of this blog and the positive you have. Thanks!
  B3 Men Shearling Aviator Bomber Leather Jackets

 124. best storage services in uae dubai with BBC MOVER AND STORAGE

  villa movers and packers in dubai

 125. daisylimo skriver:

  Airport Car Service are Limo and Car Service in South Bound Brook

 126. si3 digital skriver:

  Thanks for sharing your precious time to create this post, it’s so informative, and the content makes the post more interesting really appreciated.

  Shopify development Dubai

 127. kolyana skriver:

  Whether you’re looking for a traditional rancher with ample yard space or a chic modern condo with stunning mountain views, Windermere offers up everything from cozy single-family residences to large multi-million dollar estates. So if you’ve been dreaming of owning your own little slice of paradise, now’s the time to make it happen – explore our listings of Homes for Sale in Windermere BC today!

 128. Jacket Hunt skriver:

  love the content of this blog and the positive you have. Thanks!
  American leather jacket

 129. Henry G. skriver:

  Love your website, thank you for sharing! I will definitely return! https://terrariumstation.com/how-to-make-venus-fly-trap-soil/

 130. Benjamin Riley skriver:

  Amazing work! I appreciate everything you do. Keep it up! firewood for sale Denver

 131. Thank you so much to share this blog .

 132. Princess Diana Philadelphia Jacket skriver:

  Thank you so much to share this blog . Princess Diana Eagles Jacket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg