Klart kvinnliga spelhjältar får finnas – om dom visar rattarna i Playboy, alltså

10:00 28 Okt 2014

Om du skulle läsa om ett spelföretag som tillsammans med Playboy hajpar ett nytt spel med hjälp av lättklädda modeller, skulle du då bli förvånad? Förmodligen inte. Om du inte samtidigt fick reda på att det handlade om Nintendo.

Playmate-modellen Pamela Horton har klätts upp i en Bayonetta 2-kostym och blivit fotad i en rad mer eller mindre rimliga ställningar. Playboy har sedan anordnat en omröstning, där Facebook-användare får rösta på vilken av bilderna de gillar mest.

bayonetta_2_1.jpg

Det är ju sunkigt på flera plan. Men förutom de mest uppenbara så handlar det om en passivisering av en annars väldigt aktiv och stark karaktär.

Bayonetta-spelen (här måste jag dock lägga till en disclaimer: jag har inte spelat tvåan, bara originalet) är komplexa. På flera sätt. Jag tänker inte gå in på hur tekniskt kompetenta de är. Eller hur de på många sätt är det senaste i en lång – möjligen utdöende – tradition av japanska actionspel, där det finns massvis att hämta för den intresserade. Inte heller på hur de feminina och/eller androgyna japanska actionspelen ställer sig gentemot det västerländska machoidealet. Bayonetta är komplext på grund av sin bild av sexualitet och ”sexighet”. Å ena sidan är här en överjävligt grym actionhjälte som skjuter sönder mordiska änglar och jonglerar med deras kvarlevor – samtidigt som hon gör det iförd kroppsmålningstajta, avslöjande kläder. Ofta utförs de allra starkaste attackerna när hon är som allra mest naken. Hennes mäktighet understryks av hennes nakenhet, på ett sätt. Samtidigt görs det i en kontext som luktar unket av de manliga blickarna. Märkliga kameravinklar, pajig dialog – och så marknadsföringen då. Jag gillade Bayonetta-spelet. Väldigt mycket. Den ofta smaklösa och stundtals skabbiga estetiken var verkligen inte anledningen till det. Men när Nintendo nu låter Playboy – vars sajt tapetserats med Bayonetta 2-reklam – ge sin version av actionhjältinnan är vi många som blir besvikna.

Det är knappast första gången det händer. Inte ens för Nintendo. Djupläser du Nintendos historia kommer naturligtvis de klassiska stereotyperna fram (prinsessan Peach som (nästan) ständigt är i behov av räddning, till exempel). Men här finns också Samus Aran, den tystlåtne rymdfararhjälten och prisjägaren som avslöjades som kvinna först i slutet av originalspelet Metroid (1986). En av de starkast lysande kvinnliga hjältarna i hela spelhistorien. Som på senare år allt oftare kommit att kläs av sin kantiga dräkt – och istället få klämmas ner i sin Zero Suit. Det handlar inte bara om en allt mer sexualiserad hjälte, utan också om en som tappat mycket av sin pondus (jag tittar på er, Team Ninja). När Samus nu gästa Smash Bros. gör hon det i den mest avslöjande ”dräkten” hittills.


Samus Aran i senaste Smash Bros-spelet

Problemen uppstår förstås när den kvinnliga huvudkaraktären avväpnas, kläs av – och görs till enbart ett objekt för den manlig blicken. Särskilt illa blir det förstås när de företrädelsevis manliga Playboy-läsarna ska rösta på vilken bild/pose som de föredrar.

bayonetta_2_2.jpg
Den Bayonetta-bild som leder tävlingen för tillfället.

Men varför blir det så här då? Är det på grund av den ”japanska kulturen” (en ihålig ursäkt som lämnar dålig eftersmak)? Är det på grund Nintendo of Americas dåliga omdöme? Är det på grund av att Nintendo fått slut på innovativa idéer för att rädda ett företag som tappar ekonomiskt – och därmed desperat försöker sälja spel på klyschor?

Det enda vi nog faktiskt KAN vara säkra på är att det INTE beror på den feministiska konspiration som ryktas styra spelbranschen. 

27 kommentarer | “Klart kvinnliga spelhjältar får finnas – om dom visar rattarna i Playboy, alltså”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Björnen skriver:

  Det är just i Playboy som det är acceptabelt, Gill. Problemet uppstår väl först när en kvinnlig karaktär skall klä av sig i spel, på konvent eller i övriga media och inte i en ”herrtidning” vars enda syfte är att kittla mäns fantasi?

 2. sverker.andersson skriver:

  Men ärligt talat varför sätter ni inte igång och gör spel som passar er egen smak, vad jag vet så är det inte förbjudet att kränga porr i vårt samhälle. Det måste ju trots allt vara nån som köper spelen och dom verkar ju tycka det är helt ok.

  Om nu spelbranchen inte vill göra spel som någon subgrupp i samhället gillar, då får väll den subgruppen skapa egna spel, svårare än så är det ju inte.

  Vad är det egentligen Gill är ute efter? man kan ju inte tvinga nån att göra spel efter ens egen smak om man inte själv hostar upp pengarna.

  Men om du ger mig 1200kr i timmen plus moms så kan jag sätta ihop spelet du vill ha, jag bryr mig inte om vad det handlar om jag bryr mig bara om att få betalt.

 3. SPEL – Michael Gill skriver:

  Tack för erbjudandet, Sverker, men jag tror jag avstår.

 4. AngryGamerKid skriver:

  Sverker drog du på riktigt den gamla ”men gör ett sånt spel själv då”? Du kanske inte hängt med, men det är ju som så att man har full rätt att kritisera eller kommentera på saker utan att också behöva vara redo att producera något eget, det är inte Gills jobb att göra spelen.
  Kort sammanfattat så är läget följande: människor är som får som leds dit skapare av produkter vill, oavsett om vi snackar kläder, smink, tv-spel eller vad som helst, och så länge det produceras billig sexistiskt dynga så kommer folk köpa det, eftersom de flesta helt saknar förmåga att tänka själva. Det som motrörelsen mot detta är ute efter (folk som t.ex Anita Sarkeesian) är att lära folk att tänka efter och vakna upp ur sin hack-n-slash dimma och faktiskt begära att spelen lever upp till den enorma potential som mediet faktiskt har.
  Trollen på GamerGate är inga riktiga spel-fans, för om de varit det så hade de tackat Sarkeesian för att hon förklarat för dem vad sexism är och hur de under alla år spelat spel och inte fattat det. Det vi alla vill är att spelen ska bli bättre, och ett bra första steg (när det kommer till story,värld och karaktärer) är såklart att lägga ner de billiga stereotypa sexistiska inslagen.
  Har du sett en porrfilm med ”handling” någon gång? Du vet hur billig och pinsam den är? Karaktärerna har någon låtsas-dialog i en svindåligt uppbyggd studio, alllt är bara ”stage:at” för att leda dem till att ha sex, lite så är många spel idag. Samma låga nivå. Karaktäerna och dialogerna är stage:ade med sexistiska element för att lura dig som spelare att detta är en ”riktig värld”… Ha det i åtanke nästa gång du hör någon kritisera sexistiska inslag i spel. Är det värt att försvara? Kan GamerGate trollen verkligen föredra att spelet har porrfilmsstandard på karaktärerna, eller borde de egentligen kräva mycket högre kvalitet? Om de nu är sådana ”hardcore fans” som de själva påstår..

 5. Sverker.Andersson skriver:

  AngryGamerKid: Det är rätt enkelt, köp inte produkter du inte vill ha. Låt andra köpa produkter dom vill ha.

  Även om kvalitén på porrfilmer är usel så säljer dom ju fortfarande och om det säljer så finns det en producent. I det här fallet verkar det ju som om det inte finns producenter av den typ av spel ni efterfrågar, vilket leder till det enkla svaret att ni måste producera dessa spel själv.

  Det är inget svårt att göra datorspel, det är bara tidskrävande och kostsamt. Men jag gör gärna dom spel ni vill ska utvecklas om ni betalar mig för att göra dom åt er.

  Om du vill att spelen skall bli bättre och mindre sexfixerade så måste du faktiskt betala för att dom skall bli det, annars kommer producenterna satsa på det dom tror ger dom mest pengar tillbaka. Alternativet är att göra spelet själv, vilket antagligen både ger dig klirr i kassan samt en välförtjänt inre frid över att du lyckats skapa en succé.

  Jag sitter själv och arbetar med DK2 och inser att det inte kommer bli mindre sex i framtida spel utan snarare mer, fixar dom även taktila dräkter som ger en äkta upplevelse av omvärlden, så kommer människosläktet dö ut pga. ingen nöjer sig med en vanlig människa då man kan få en supermodell att göra vad man själv vill virtuellt.

  1. Hasten Chemical is a team of professionals who work to maximize the bottom line results of its clients. As a wholesaler of chemical products, Hasten provides unconditional commitment to excellence in quality that will provide consistent results, and make us the partner of choice to help produce and maintain growth of Products and Service Companies.

 6. AngryGamerKid skriver:

  Sverker: det där låter som nyliberalt bullshit? ”Om folk betalar för det så är det okej att tillverka”
  Med det resonemanget borde det finnas bordeller i alla köpcentrum? Tror många svenne bananer gärna skulle slinka in där på shoppingrundan…
  I denna stund sitter det hundratals narrativa skrivare och filar på dialoger till spel, hundrarals karaktärsartister sitter och bygger kvinnokaraktärer. Om nu Tropes/Sarkeesian har väckt deras medvetenhet och kunskap om vad som är ”billiga sexistiska knep” så kommer de tvingas jobba lite hårdare, skriva bättre dialoger, få fram världsbilden i spelet på andra sätt… det är det Anita vill. Att kvaliteten ska öka, att spel ska närma sig det dramaturgiska djupet som finns i böcker/film istället för porrfilm eller högstadienivån vi sett fram till nu. Spel är bara 15-20 år, en ung bransch. De som gjort spel fram tills nu kan jämföras med de som gjorde film på 20-30 talet, de visste helt enkelt inte bättre. Det är dags att ta spelmediet till nästa nivå, ”levla” upp kvaliteten.
  Som du vet så har tekniken/grafiken sprungit ifrån story/värld/karaktär ganska ordentligt i spelvärlden… det är ett gigantiskt gap mellan hur långt tekniken nåt (gen4 etc) och vad som hänt på story/värld/karaktär-sidan… varför ska programmerarna skapa möjligheten att skapa episka immersive världar med all möjlig mekanik, om den narrativa avdelningen ändå bara sitter och skriver C-dialog som ”im gonna kill you, you filthy bitch” ….. skärpning!

 7. sverker.andersson skriver:

  AngryGamerKid: Ditt resonemang fallerar på att det är förbjudet i Sverige att köpa sex, vilket naturligtvis leder till att bordeller inte kommer existera.

  Jag vet ärligt talat inte ett smack om #gamergate eftersom jag inte diskuterar just det, utan att subgrupper inte får tag i spel som uppfyller deras önskemål.

  Sedan så har väll datorspel iallafall 30-40 år på nacken, med tanke på att jag spelade datorspel på 70talet, som tillverkades av atari, philips osv.

  Det är väll jättebra att Tropes/Sarkeesian jobbar hårt på att förändra spelvärlden, om den vill ha förändring så kommer det naturligtvis att ske. Det är ju bara en fråga för konsumenten att köpa rätt produkter.

  Sedan blir de ju lite motsägelsefullt att du beskriver det som konsumenten vill köpa sex, men det är för att dom inte förstår bättre enligt dig. Vilket då leder till att det finns en marknad som du anser inte borde finnas och att denna marknad bebos av människor som inte förstår bättre. I sådana fall borde det ju vara enkelt att presentera något som utklassar det gamla och på det sättet göra om spelvärlden.

  Vad som händer här återstår ju att se.

 8. AngryGamerKid skriver:

  Jaha, det lästes bokstavligt. Inte så oväntat..
  kan förenkla resonemanget:
  1. Sexism, är vidrigt.
  2. Just nu pågår det en sexistisk kampanj på internet mot kvinnor, och mot de som vill få bort sexismen i spelvärlden.
  3. De flesta som sätter sig emot de som vill få bort sexismen, är män. Män som inte ens vet vad sexism är, eller vad feminism betyder (eller hur de hänger ihop)

  Men jag tror de kommer att lära sig, för det ligger i deras natur att lära sig saker, att förstå sammanhang och att lösa problem. Det kommer ta ca 10år, men vi har iallafall startat processen.
  Det tog Mandela och ANC ganska lång tid att bli av med apartheid också.

 9. sverker.andersson skriver:

  AngryGamerKid: Men säg då att du vill förbjuda porr i spel, det är mycket enklare att förstå än att som jag trodde att du gnällde över att det inte finns spel som just din subgrupp vill ha.

  Men jag skulle gärna vilja veta hur man gör det utan att påverka yttrandefriheten, eftersom det kommer krävas rejäla ingrepp i denna om du ska ta bort porr med förbud. Iofs kanske man kan sätta 18 års gräns på spelen osv, men det gör man väll redan idag.

 10. AngryGamerKid skriver:

  Sverker, drog du nyss upp ”yttrandefrihet”-kortet?
  Bra, det är ju sista argumentet folk brukar ha så då vet vi att du står längst ut på plankan.
  Nej: ingen har någosin påstått att denna debatt handlar om externa förbud eller statlig censur. Tvärtom, det handlar om hur branschen själv ska hantera de oönskade element som tyvärr plågar den. (Sexism, trakasserier på nätet, hot m.m.)

  Uppenbarligen så klarar inte spelarna av att bara vara ”fans” och spela och ha trevligt, de tar det för personligt och vet inte hur man beter sig.
  Så arbetet kommer att pågå under en lång tid för att bryta trenden, visst kommer det finnas spel och marknadsföringsstrategier som är sexistiska, men det ska vara helt okej och riskfritt att kritisera detta. Ingen ska motta hot eller trackasserier p.g.a. det.
  Förstår du skillnaden? Föreställ dig t.ex att spelen innehöll starka inslag av rasism, hade du spelat ”yttrandefrihet”-kortet då också? Eller hade du kanske bara sagt ”Ja det är sjukt att rasism är så vanligt förekommande, bra att folk står upp emot det”

  Jag hoppas verkligen det

 11. sverker.andersson skriver:

  AngryGamerKid: med det är ju fullt av rasism i GTA och andra liknande spel, men om det är självsanering du pratar om så är det nog mycket lättare att genomföra än förbud.

  Men även ifall det blir självsanering så kommer den inte vara 100%, utan det finns faktiskt bolag som kommer satsa på sexuellt innehåll i spelen. Personligen tror jag porr branschen kommer att testa detta så småningom.

  Men jag antar att du pratar om spel där spelaren är <18 år, där kan det säkert plockas bort en del sexistiskt innehåll. Jag ser dock inte så mycket av sånt innehåll eftersom jag inte spelar den typ av spel (förutom soulcalibur då). Enligt min mening så är Stealth Inc, Plants Vs Zoombies och Portal bland dom bästa spelen som nånsin gjorts. Min flickvän skulle nog säga Animal Crossing eller Harvest Moon.

  Dom flesta actionspel är som actionfilmer, väldigt lite handling som uppvägs av att skådisarna är snygga och vältränade:)

 12. Teemu Hattukangas skriver:

  Så vad är det dom vill egentligen? Jobba med spel? Få bort nakenhet i spel? Få bort lätt klädda karaktärer? Skall prinsessan rädda Mario istället? Ska Samus Aran från Metriod göras fulare? Byta ut master chief till en kvinna? Vad är det som dom vill, kan någon berätta det för mig exakt vad den här debatten handlar om i slut ändan för det ända orden jag hör är sexism och hot och feminism när jag försöker komma fram till vad det är det handlar om!

 13. Bomber Jacket skriver:

  This is also a very good post which I really enjoyed reading. It is not everyday that I have the possibility to see something like this.

 14. Thanks For Sharing Such An Interesting Article, It Is Really Worthy To Read. I Have Subscribed To You And From Now On I’ll Check Your Profile Daily For Interesting Stuffs.

 15. Amighost skriver:

  MyCFAvisit Very valuable information, it is not at all blogs that we find this, congratulations I was looking for something like that and found it here.

 16. Bayonetta is complex because of its image of sexuality and ”sexiness”. On the one hand, here is a supremely cruel action hero who shoots down murderous angels and juggles with their remains – while doing so in body painting, revealing clothing.

 17. Have youheard about a gaming company that, together with Playboy, is launching a new game with the help of lightweight models.

 18. Step up your style this 2018 Film SuperFly Youngblood Priest Trevor Jackson Shearling Coat now It’s available at samishleather.com at a simple price.

 19. Thanks for sharing that lovely piece of knowledge. I want to see more again on the next subject. Check out our website for beautiful things.

 20. I consider the article really interesting and I enjoy reading it again. Great work. Try out this cool jacket.

 21. Rite way towing is a New York-based solution provider for all sorts of vehicle towing & roadside assistance services 24/7. We provide a quick and quality 24/7 towing service and roadside assistance NYC for all kinds of vehicles at affordable rates. Lockout service, fuel delivery, car towing services, jump- start services and as well as long-distance towing services are providing to the client as fast as possible after a call. Our expert team can handle all types of technical equipment to help you out in professional manners without any hurdle.

 22. Wonderful article. Always full of insights each time Nicole roll out. It’s highly educative. I hope to implement some of them or even to position my store.

 23. Hasten Chemical is a team of professionals who work to maximize the bottom line results of its clients. As a wholesaler of chemical products, Hasten provides unconditional commitment to excellence in quality that will provide consistent results, and make us the partner of choice to help produce and maintain growth of Products and Service Companies.

 24. Movie jackets skriver:

  I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem.

 25. I do consider all the ideas you have offered to your post.They’re really convincing and can definitely work. Still, the posts are very brief for novices.May just you please extend them a bit from subsequent time.

 26. SHR Capital A Source of Free Forex Trading Tips in Abu Dhabi Operated by a team of Forex advisors and technical experts, we are united by one vision.
  Best forex Broker in Abu Dhabi</a

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp