Ännu en natt full av internethat

9:47 27 Aug 2014

I den evigt återkommande följetongen om ”Personer som påpekar orättvisor och sedan får utstå oproportionerligt mycket hat” har turen återigen kommit till Anita Sarkeesian. Ingen skulle nog höja på ögonbrynen om någon kallade Sarkeesian för en av de mest hatade populärkulturella personligheterna. Hennes brott? Hon påpekar att Marios jakt på det ständiga prinsessoffret följer den strukturella könsmaktsordningen. Bland annat. Hon lägger fram sakliga bevis på att det finns ett kön som konsekvent prioriteras högre än ett annat i spelmediet. Det är inga konstigheter. Egentligen. Som gamer behöver en inte rannsaka sig själv så där jättehårt för att inse att mycket av det vi vuxit upp med – och spelar nu – är skevt, på flera sätt. Och det behöver inte ens handla om extrema 80-talsexempel som Custer’s Revenge, där spelaren styr general Custer – vars mål är att våldta en fastbunden ursprungsamerikan.

swedish_erotica-_custer-s_revenge_-_1983_-_mystique.jpg

”Swedish erotica”

Sarkeesian släppte i alla fall en ny video igår. Den handlade bland annat om hur mäns våld mot kvinnor visas upp i spel (toppbilden är reklammaterial för spelet Hitman: Blood Money). Jag länkade till den, och visade på hur Tim Schafer fick utstå smädelser för att han tyckte att alla i spelbranschen borde se videon. Schafer var inte den enda som uppskattade och uppmärksammade videon. William Gibson, cyberpunkens fader, gjorde detsamma. Joss Whedon likaså.

josswhedon.jpg

Men när kända (manliga, i det här fallet) kreatörer uppmärksammar sådant här gör internet, det vill säga okända (förmodat manliga) destruktörer, som det brukar. Slår bakut.

 

 

anitasarkeesian.jpg

 

Sarkeesian delade också med sig av ytterligare ett av många hatfyllda meddelanden hon fått riktat mot sig.
 

Frågan är ju om det kommer bli värre innan det blir bättre. Blir trollen farligare ju närmare en lösning vi kommer?

24 kommentarer | “Ännu en natt full av internethat”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Anton skriver:

  Tycker inte någon förtjänar att få så mycket hat men varför kan ni inte titta på ORSAKEN varför så många inte gillar hennes videor? Att säga att det är en massa troll och folk som hatar kvinnor är inte ens sant. Det finns mycket kritik om hur Anita har tagit klipp från Youtubers utan att fråga lov, hur mycket det hon säger är inte alltid stämmer och hur hon inte kollar på de positiva sakerna i spelvärlden som har med kvinnor att göra.

  Det finns nu ett Indiegogo projekt som ska ge kvinnor en chans for deras spelideér att bli verklighet och skulle verkligen vilja se mer folk prata om detta. Just nu har dom fått in 34,000 dollar och det är mestadels män från 4chan som backar projektet. The Fine Young Capatalists heter dom som tar hand om det och kan du säkert hitta med en snabb googlesökning. Denna organisation har också nu gjort två Youtubevideos som pratar om framgångsrika kvinnor som har hjälpt att bygga upp spelindustrin. Värt att kolla in.

 2. Nimh skriver:

  Fattar inte grejen med att folk påstår att Sarkeesian skulle ljuga eller inte fokusera på positiva saker i spel. Hon VÄLJER att fokusera på visa ämnen som hon vill prata om. Man FÅR välja att ta upp ett specifikt ämne utan att vara skyldig till att ta upp ALLTING annat det ämnet är kopplat till. Det betyder inte att hon inte känner till eller uppskattar de bra sakerna som finns i spelvärlden. Hon har mer än en gång tagit upp exempel på saker som är bra med de spel hon kritiserar, och även andra spel.
  I varenda video hon gjort i den här serien har hon varit noga med att påpeka att bara för att man ogillar eller kritiserar en aspekt av ett verk, så behöver det inte betyda att man måste ogilla hela verket eller se positivt andra delar av det.

  Självklart finns det jättemånga människor som framför kritik som inte är hatiska och som fokuserar på själva arbetet hon gör. Men det är definitivt att blunda om man påstår att det inte till största delen är män som kritiserar personer som Anita, och som INTE kritiserar dem enbart för vad de producerar, utan som trakasserar och nedvärderar dem baserat på deras kön. Könstillhörigheten kommenteras gång på gång på gång.

  Nej det behöver inte betyda att dessa män specifikt hatar kvinnor bara för att de är kvinnor. Så enkelt är det inte. Men oavsett VAD det beror på, så mynnar det ut i är en enorm mängd män som hatiskt yttrar sig till kvinnor, förföljer och trakasserar dem. DET är resultatet.

 3. Andreas skriver:

  Custers revenge är ju en klassiker :) kommer ihåg när typ barnbarn-journalen ondgjorde sig över det, för att inte tala om Commando Libya på C64, det var hemska tider när jag var liten och grafiken var så usel att det bara var stora pixlar så att manualen var tvungen att beskriva allt först för att man skulle förstå vad det var :)

  [img]http://2.bp.blogspot.com/-Yckb2j1QcNg/TyUYvC9FYkI/AAAAAAAAADs/GA5bRIwc83Q/s1600/Satellite+Attack2.jpg[/img]

 4. pooja skriver:

  Awesome blog.Thank you very much for sharing latest updates here.
  https://noxemulator.com/

 5. Intuit Quickbooks Support skriver:

  The points you have raised are very valid points in your post. It really happened some person do not have the right idea. But with your awesome tips, one can easily identify it. You should also check Quickbooks Pro Support for any help related to it within your business at https://accountingsupports.org/

 6. The users to get excellent user experience with QuickBooks, they need instant help and QuickBooks technical support. The help offered is very efficient, and errors can get fixed remotely. QuickBooks support team is available 24/7 by calling on QuickBooks support number) and offers prompt error resolution.
  https://quickbooks-tollfree-number.com/

 7. In the current internet technology era, printers have a major part in our day-to-day lives. Canon is one amongst the largest brands to have contributed majorly to the technological revolution that has been happening since quite some time now. Canon printer support offers the most professional and helpful customer service. https://printer-customer-support.com/canon

 8. Printer customer support offers issue related services for all brands of printers. Printer Customer service team are knowledgeable and authorized and know how to solve the problems which are related to the printer. Once they get to know about your printer issue, the technicians recognize the printer issue and help you to solve them.
  https://printer-customer-service.com/printer/

 9. Himanshu skriver:

  Thanks for such impressive article, I have a tutorial for you just from here https://windowsclassroom.com/how-to-find-computer-specs-windows-10 get the tutorial to find computer specs in windows 10 pc easily without facing any trouble.

 10. Ross skriver:

  Thanks for such impressive article.
  https://nox-emulator.com/

 11. I liked the information you gave me, I wish you more information like this later.

 12. bhardwaj skriver:

  I liked the information you gave me, I wish you more information like this later.
  https://www.accountwizy.com/quickbooks-support/

 13. Epson Printer customer support offers issue related services for all brands of printers. Epson Customer service team are knowledgeable and authorized and know how to solve the problems which are related to the printer. Once they get to know about your printer issue, the technicians recognize the printer issue and help you to solve them

  https://printer-support-us.com/epson/

 14. lbhardwaj skriver:

  QuickBooks Support
  QuickBooks Support service are available to various business organizations, accountants, CA, CPA to figure charges and pay laborers. Diverse sorts of issues and errors rise the need to contact the Intuit Payroll support assemble using QuickBooks Support Phone Number.

 15. Our support team at QuickBooks Payroll Support Phone Number +1-800-417-3165 helps you deal with the issues that pop up in this software. When it comes to errors, there are so much that you may face. From installation error to upgrading error to update issues to even multi-user troubles etc., all the issues of QuickBooks Payroll are solved in the easiest manner by our talented team. Read more-https://tinyurl.com/y6crto3c & visit us- https://www.qbcustomersupportphonenumber.com/quickbooks-payroll/

 16. Here the same, I would like to suggest for You. A Quickbooks Support is the best smarter business tools which resolve any financial issues in business accounting software. If you are facing a lot of problems to handle the Quickbooks application, just a dial my toll-free no. +1-844-442-0333, your query has resolved as soon as possible. Our technical team is always behind you.
  http://www.quickbooks-help.net/

 17. Our Ricoh Printer Phone Number Customer Service 1-888-597-3962 team is present on their duty continuously for 24*7 hours to provide the technical assistance to their customers. Thus make a call on our Ricoh Printer Customer Support Number immediately to talk to our Ricoh Printer Tech Support Phone Number team who Process the sharp hand in offering Ricoh Printer Tech Support software.

  http://customer-service-us.com/printer/ricoh/

 18. Dell is multinational company, who enhance their service smoothly and perfectly in a manner. They potentially create best dealings with the customers and clients throughout the year.

 19. You have outdone yourself this time. It is probably the best content on your page. It has the most concise step-by-step guide I have ever seen. Easily, manage your time by downloading QuickBooks. In case you face any problem in the installation process, you can call us at QuickBooks Technical Support Phone Number 1-888-238-7409. Your call will be answered by the experts. Visit the website https://www.enetquickbookenterprise.com/quickbooks-technical-support/ to know about the policies and services.

 20. Hey, I have been reading your blog for a long time. It has all the points that are required to draw the attention of the readers. You can easily manage your business by downloading QuickBooks software. For more information, you can call us at QuickBooks POS Support Phone Number 1-888-238-7409. The call will be answered by the experts. You can even visit the website https://www.enetquickbookenterprise.com/quickbooks-pos-support/ to know more about our policies.

 21. Factocert skriver:

  Hi there, thanks for sharing this wonderful blog. I”ll follow more blogs from your site in future.
  regards.

 22. office.com/setup skriver:

  Office 365 is all about technology, and it would always be better to rely on experts. You may also call Microsoft support team, but it is actually not needed as you can find local consultants. For Office 365 set up or errors troubling your system can be resolved by experts. You can get A to Z solutions from these consultants.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp